به گزارش پارس به نقل از باشگاه خبرنگاران، در تاریخ معاصر ناظران ملاحظه می کنند که چگونه از فساد برای نابودی امپراطوری ها و رژیم های قدرتمند با کمترین هزینه استفاده شد. شرایط اتحاد جماهیر شوروی و کشورهای موجود در فلک آن (جمهوری های سابق شوروی) نیز چنین بود تا جایی که فساد مخفی از منظر بین المللی به یکی از علل اصلی فروپاشی این اردوگاه بزرگ تبدیل شد.

 
 
فساد در آمریکای لاتین نیز بسیاری از حکومت ها را سرنگون کرد. در کشورهای عربی نیز رژیم هایی هستند که غرق در فساد می باشند. در واقع منظومه جهانی فساد این حکام را به غرق شدن در فساد فرا می خواند. تا زمانی که تاریخ مصرف آنان گذشت از اهرم مبارزه با فساد علیه آنان استفاده شود چیزی که در حق حسنی مبارک دیکتاتور مخلوع مصر و زین العابدین بن علی رییس جمهوری مخلوع تونس رخ داد.
 
 
***   ترکیه و فساد… توطئه خارجی یا واقعیت داخلی
در ترکیه نیز امروز بمبی تحت عنوان فساد منفجر شده است و ترکش های آن وزیران کابینه، فرزندان آنان، افسران پلیس و مقامات امنیتی را   هدف قرار داده است. ولی هیچ کسی نمی تواند کشف رسوایی فساد مالی در ترکیه را به دلایل علنی نسبت دهد. شخصی که به افشای اطلاعات درباره پرونده فساد جدید در ترکیه پرداخته است و در پی آن بازداشت ها و مصادره هایی در پی داشته است فتح الله غولان است. مبلغ اسلامی که در دانشگاه پنسلوانیا آمریکا تدریس می کند و ارتباط بسیار نزدیکی با مقامات کاخ سفید دارد. وی یکی از شاخص ترین حامیان حزب عدالت و توسعه در سه دوره اخیر انتخابات  است. انتخاباتی که این حزب توانست اکثریت پارلمانی را کسب کند.
 
 
در چنین شرایطی سوالاتی مطرح است و آن این که آیا غولان موضع مواجهه و برخورد با رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه را در دستور کار قرار داده است. بدین علت که اردوغان خیلی دچار نخوت و غرور شده است و دیگر شخصیت سیاسی مطیع اوامرش (غولان) نیست. ؟ یا این که شرایط بسیار خطرناک تر است و آن این که به گفته برخی کارشناسان غولان ممکن نیست این اطلاعات را بدون اجازه آمریکا منتشر کند به خصوص این که بسیاری از این اطلاعات را مراکز جاسوسی و اطلاعاتی آمریکا در اختیار وی گذاشته اند؟
 
 
*** عربستان و آمریکا در پس پرده تحولات ترکیه
کارشناسان و ناظرانی که مسایل ترکیه را پیگیری می کنند سوالی دارند این که آیا واشنگتن و غولان در صدد سرنگونی حکومت اردوغان به دلایل مختلفی هستند و شاید مهمترین آن این است که کاخ سفید در صدد کسب رضایت عربستان است. عربستانی که از اخوانی بودن اردوغان و بلندپروازی های وی که می خواهد « خلیفه مسلمانان » باشد سخت بیزار و خشمگین است؟
 
 
برخی دیگر از تحلیلگران بر این باورند که واشنگتن مجبور شد موافقتنامه هسته ای با ایران را امضا کند زیرا در صدد ورود به جنگ جدید در منطقه نیست بنابراین تلاش می کند به هر طریقی دل مقامات آل سعود را که از امضای این موافقتنامه ناراحت شده بود به دست آورند و تا حد زیادی آنان را   راضی نگه دارند. بنابراین می توان گفت که سر اردوغان جایزه راضی کردن ریاض است عربستانی که ناخرسندی خود را از نقش آفرینی گروه اخوان المسلمین در منطقه به خصوص نقش اردوغان در حمایت از این گروه مخفی نکرده است.
 
از سوی دیگر عربستان سال های طولانی است که در مناطق مختلفی از جهان با ایران دست   و پنجه نرم می کند و در همه موارد از جمله در عراق، لبنان، فلسطین، یمن، افغانستان و تازه ترین آن ها در سوریه طرف بازنده بوده است. آل سعود کینه زیادی از ایران به خصوص بعد از پیروزی انقلاب اسلامی دارند بنابراین از نظر سعودی ها تحریم های تحمیلی بر ضد ایران در حال پایان دادن به عمر حکومت در این کشور بود ولی ترکیه که فقط به منافع خود در منطقه فکر می کند با دور زدن تحریم ها بدون توجه به تحریم ها و هشدار های جامعه بین المللی به مبادلات تجاری و بازرگانی با ایران  ادامه داده و باعث شده است نظام حاکم بر ایران نه تنها از بین نرود بلکه هر روز مقاوم تر و جسورتر از قبل ظاهر شود.   در واقع کاخ سفید معتقد است که روح تجاری اردوغان بر تعهدات سیاسی اش غلبه یافته است و باید ادب شود. برخی بر این باورند که رسوایی مالی صورت گرفته در ترکیه، این کشور را بار دیگر در ورطه اعتراضات گسترده مردمی قرار دهد و محبوبیت اردوغان را بیش از پیش کاهش دهد.
 
 
*** پیش بینی تحلیلگران درباره آینده ترکیه
بنابراین آیا ترکیه و منطقه صحنه تغییر و تحولات تازه ای است که اردوغان از گردونه تحولات سیاسی خارج و به جای وی عبدالله گل رییس جمهور به   شخص اول کشور تبدیل خواهد شد. ؟ عبدالله گلی که در طول سه سال گذشته سکوت اختیار کرده است و اگر سخنانی ایراد کرده لحن وی با اردوغان و احمد داوود اوغلو وزیر امور خارجه وی به طور کلی متفاوت بوده است. یا این که ما شاهد یک تحول سیاسی عجیبی خواهیم بود که در آن حزب « عدالت و توسعه » از مسند قدرت در ترکیه خارج می شود البته این بار بدون وقوع هیچ کودتایی؟
 
 
در این چارچوب تحلیلگران مسایل ترکیه با توجه به این که انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی این کشور نزدیک است پیش بینی می کنند اقدام غولان در افشاگری علیه مقامات دولتی ترکیه تاثیر بسزایی در برچیدن بساط از زیر گام های حزب عدالت و توسعه داشته باشد و وی (غولان) اشاره می کند به طرفداران بی شمار خود که در انتخابات آتی به اردوغان و حزبش رای ندهند و به جای او به مخالفان ؛ ملی گراها، لاییک ها و چپگراها، علویون و کردها رای بدهند.
اگر این شگفتی رخ بدهد (حزب عدالت و توسعه) در انتخابات بعدی ترکیه رای نیاورد در واقع می توان گفت که اردوغان بهای خطاها و اشتباهاتش را در قبال بحران سوریه یا در قبال تحولات مصر می دهد.
 
راستی آیا اردوغان دست از سیاست های غلط خود در منطقه بر می دارد یا این که بر مواضع اشتباه قبلی خود پافشاری می کند و بیشتر و بیشتر در ورطه و گرداب موجود غرق می شود. ؟