به گزارش پارس به نقل از فارس، گزارش مدون اقدامات انجام گرفته در حوزه حج و زیارت طی سه ماه اخیر از آغاز بکار دولت تدبیر و امید به این شرح است:

الف – تشریح شرایط حاضر

آنچه در ابتدای کار دولت محترم تحویل این سازمان شده است، بشرح زیر است:

۱- در زمینه عمره در ثبت نام عمومی سال نود با وجود حداقل یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر متقاضی در تعهد سازمان در آن زمان، علیرغم اعلام نظر رسمی حوزه نمایندگی محترم ولی فقیه مبنی بر عدم ثبت نام بیش از ۲ میلیون نفر لیکن با پا فشاری دولت و ترغیب زاید الوصف مردم مجدداً ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر دیگر بر نوبت قبلی افزوده شد، به طوریکه هم اکنون نه تنها امکان ثبت نام جدید وجود ندارد بلکه ۷ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در تعهد سازمان قرار گرفته است که هرگونه برنامه ریزی را دشوار می سازد. بدیهی است این نحوه ثبت نام با توجه به افزایش قیمت ارز و کاهش ارزش پول ملی متاسفانه موجب ایجاد توقع منطقی بین متقاضیان ثبت نام کننده شده است، به طوریکه با عنایت به سود سالانه ۲۰درصدی آن احساس زیان جدی می کنند.

۲- درمورد حج تمتع با توجه به سیاست ها و روند ثبت نام های عمومی قبلی، در حال حاضر سازمان با یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر متقاضی در نوبت تشرف مواجه می باشد که امکان جذب متقاضی جدید را سلب کرده ضمن اینکه اعزام این تعداد مورد تعهد نیز با توجه به شرایط خاص عربستان و عدد پذیرش حجاج ایرانی حدود ۲۰سال به طول خواهد انجامید. بدین سبب برای ورود افراد مستطیع جدید به چرخه اعزام حج باید چاره اندیشی شود.

۳- وضعیت اعزام و رسیدگی زائران عتبات عراق نیز مطابق روال با استفاده از خدمات شرکت شمسا در عراق پیش می رود. شایان ذکر است که مؤسسه مفید راهبر به عنوان حسابرس عملیات مالی شمسا حساب های مؤسسه مذکور را تایید نکرده است، لذا در این مورد باید تعیین تکلیف شود.

۴- در حوزه نیروی انسانی نیز طی هشت سال گذشته تعداد شاغلین از ۴۶۶ نفر به ۶۷۱ نفر رسیده است. در حال حاضر ساختار تشکیلاتی سازمان و کاروان ها و عوامل اجرایی و نوع مأموریت ها و وظایف محوله داخل و خارج کشور در دست بررسی منطقی و علمی است.

ب – اقدامات صورت گرفته

۱- هماهنگی کامل حوزه اجرا با حوزه نمایندگی محترم ولی فقیه در راستای تاکید بر بهره برداری زائر از فضای فرهنگی معنوی حج و زیارت برقرار است و برکت این همدلی در جهت منافع زائران کاملاً عیان است.

۲- کلان نگری و آینده نگری به اضافه برنامه ریزی و کنترل و ارزیابی دقیق برنامه ها از طریق تنظیم جدول زمان بندی در هر حوزه در دستور کار قراردارد.

۳- پیوند زدن ظرفیت عمره با موضوع حج تمتع در حج سال جاری اجرایی شده بطوریکه قدرت چانه زنی سازمان را در هر دو بخش افزایش داده است.

۴- عقد قراردادهای بلند مدت اسکان حجاج و حمل و نقل هوایی آنها باضافه امضای تفاهم نامه با سرمایه گذاران سعودی جهت احداث اقامتگاه های بزرگ مطابق نیازها و ملاحظات طرف ایرانی و همچنین خارج کردن چندین هتل محل اسکان حجاج ایرانی از گردونه خدمات برنامه ریزی و ساخت ترمینال زیارتی فرودگاه امام خمینی (ره) و احداث تاسیسات بین راهی برای رفاه زائران عتبات حاصل رویکردهای جدید بوده است که فقط در بخش مسکن حج منجر به صرفه جویی ۲۵ میلیون ریال سعودی همراه با برتری کیفی نسبت به وضعیت جاری شده است.

۵- در مدت مورد نظر برنامه زمانبندی حج آینده و همچنین جدول زمانبندی عملیات عمره آتی با ذکر جزئیات تدوین شده، به طوریکه کلیه مراحل پیشرفت امور قابل کنترل و ارزیابی می باشد. به علاوه اینکه قرار است کاروان های حج سال آینده چهار ماه زودتر از پارسال تکمیل شود و فرصت برای آموزش حجاج وسیعتر شود.

۶- شناسایی نقاط ضعف و آسیب های ساختاری کاروان ها و مجموعه ها و مرکز پزشکی حج با جدیت دنبال شده و نتایج ملموس آن بزودی استخراج خواهد شد.

۷- هم اکنون ۸۵ درصد هتل های حج سال بعد اجاره شده و مذاکره برای راه اندازی و اجرای عمره بعدی نیز به اتمام رسیده است.

۸- مبلغ دو میلیون تومان از هزینه سفر حج، قبل از اعزام حجاج سال جاری به آنان مسترد و مشکلات تامین ارز عملیات حج نیز با حمایت دولت محترم حل و فصل شد.

۹- تلاش می شود با برنامه ریزی های به موقع و سنجیده هزینه اعزام حج و عمره آینده با وجود ارتقای کیفیت افزایش پیدا نکند.

۱۰- هماهنگی با مراجع ذیربط دولتی و غیر دولتی عربستان جهت ساماندهی و اعزام و رسیدگی به ۸۰۰ تا ۸۵۰ هزار نفر عمره گزار در سال ۹۳-۹۲ و ایجاد کلیه هماهنگی ها و آمادگی های همه جانبه جهت تحقق اجرایی برنامه مذکور در سطح کشور براساس جدول دقیق زما ن بندی مربوطه.

۱۱- تنظیم برنامه زمان بندی اجرایی مقدمات حج سال ۹۳ و پایش میزان پیشرفت آن در همه حوزه های داخل و خارج از کشور با تشکیل کمیته های تخصصی، با اتکاء به نتایج بررسیهای انتقادی و مجموعه آسیب شناسی هایی که انجام گرفته است.

۱۲- تشکیل و فعال سازی ۶ کار گروه تخصصی در مورد حج و عمره که با اتخاذ رویکردهای اساسی همانند: استفاده از ظرفیت های عمره و حج، احداث هتل در کشور میزبان و انعقاد قراردادهای بلند مدت و ایجاد تنوع در خدمات قابل ارائه، خوشبختانه مقدمات حج و عمره آتی بموقع صورت گرفت بطوریکه در بخش اسکان حج و عمره آینده منجر به ۲۰ میلیون دلار صرفه جویی شد.

۱۳- در حوزه ساماندهی سفرهای عتبات، کمیته ویژه عتبات در سطح سازمان و بعثه تشکیل شده و مصوبات آن مرتباً پیگیری می گردد، به طوریکه برای مناسبت ها برنامه ریزی خاصی انجام گرفته، ضمن اینکه راهکارهای عملی در هر مورد شناسایی و زمینه تحقق آن فراهم شده است.

۱۴- نهایی شدن « سند تعالی حج» به عنوان الگوی حج گزاری با همکاری حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت.

۱۵- کاهش حدود ۱۵ درصدی هزینه سفر عمره ۹۳ – ۹۲ و افزایش عدد عمره گزاران از حدود ۵۰۰ هزار نفر سال گذشته به حدود ۸۰۰ هزار نفر.

۱۶- اقدامات زیر بنایی جهت ایجاد تسهیلات و تأسیسات زیر ساختی و بین راهی جهت آسایش بیشتر زائران اباعبدالله الحسین (ع) .

۱۷- مدیریت وجوه سپرده های متقاضیان سفر حج و عمره به منظور حفظ ارزش سپرده ها تا هنگام عزیمت ایشان با مساعدت بعثه مقام معظم رهبری و همکاری سیستم بانکی کشور.

۱۸- تلاش برای هرچه منطقی کردن کمی و کیفی فرایندها و سیستم مأموریتها و جذب و به کارگیری پرسنل در ایران و عراق و عربستان.