ظریف: باید با ۱+۵ سریع به راهحل نهایی برسیم
وزیر امور خارجه گفت: آن چه که در چند روز گذشته شاهد بودیم، جلوهای از توان مردم ایران است.
به گزارش پارس به نقل از ایسنا، محمد جواد ظریف در مراسمی به مناسبت هفته بسیج که ظهر امروز (دوشنبه) در سازمان انرژی اتمی برگزار شد، با گرامی داشت هفته بسیج و یاد و خاطره شهدای بسیجی و شهدای عرصه علم و فن آوری خاطرنشان کرد: شهدای هسته یی ایران بزرگ ترین سرمایه تلاش همه ما برای پاسداری از عزت و سربلندی ایران، ایرانی، اسلام و مسلمانان هستند.
ظریف گفت: از خانواده های معزز این شهدای بزرگوار که بزرگواری کردند و ضمن حمایت از تلاش های این خدمتگزار کوچک و هیات مذاکره کننده هسته یی شب گذشته قدم رنجه کردند و به فرودگاه آمدند تشکر می کنم.
وزیر امور خارجه هم چنین با تشکر از علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی برای وی در این مسوولیت در سازمان انرژی اتمی به عنوان سازمانی مهم و موثر در کشور آرزوی موفقیت کرد.
او با اشاره به نظام دو قطبی سیاسی جهان پیش از فروپاشی شوروی افزود: به دنبال فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی با دنیای دیگری روبه رو شدیم. دنیایی که شرایط متصلب نظام دو قطبی در آن فروپاشید و شرایط جدیدی جایگزین آن شرایط متصلب شد. بنابراین سیالیت این شرایط جدید رقابت ها را آسان تر و سهمگین تر کرد. در دنیای دو قطبی رقابت ها در حوزه دو قدرت تعریف می شود و سایر کنشگران توان این را نداشتند که در این حوزه تاثیر جهانی داشته باشند. با فروپاشی نظام دو قطبی فضا برای فعالیت کشورهایی که نمی توانسته اند در آن شرایط عرض اندام کنند، فراهم شد اما همزمان نگرانی قدرتمندان را ایجاد کردیم.
ظریف توضیح داد: در شرایط جدید بازیگران جدیدی می توانستند قدرتمند شوند بنابراین رقابت آسان تر شد اما تبعات سنگینی داشت.
وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه انقلاب اسلامی در آن مقطع از شرایط دشوار جنگ به تازگی خارج شده بود و امکان قدرتنمایی در این شرایط را داشت به عنوان یک مخاطره جدی مطرح شد، اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران اولین حکومتی است که مبنای اداره اجتماع را براساس مدل غربی لیبرالی و دموکراتیک نگذاشته است و مدلش براساس مدل های شرقی سرکوب گر و سلطه هم نیست، بلکه نوعی از حاکمیت مردمی، مبتنی بر اصول عمومی و مذهبی را بنیان نهاده است.
به گزارش خبرنگار ایسنا، وزیر امور خارجه کشورمان گفت: کجای منطقه را سراغ دارید که در ۳۴ سال گذشته چهار بار در آن انتخابات ریاست جمهوری برگزار شده باشد و هر رییس جمهوری بر انتخاباتی نظارت کرد که در آن نیروی مخالف خودش به صحنه سیاسی کشور وارد شد.
وی ادامه داد: مدلی که در غرب به عنوان انتقال دموکراتیک قدرت از آن یاد می شود در ایران به شکل بومی صورت می گیرد بدون این که بخواهیم تصویربرداری نابه جا کنیم. حتی در دموکراتک ترین همسایه ایران لااقل دو کودتای نظامی را شاهد بودیم. اما در ایران از طریق صندوق رای مردم تقاضای خود را برای تغییر به کرسی نشاندند. یک بار ۸ سال پیش و یک بار چند ماه پیش این اتفاق افتاد و در سال های قبل این اتفاق تکرار شده بود. بنابراین نمونه مردم سالاری و مشارکت عمومی که مردم ایران داشتند را هیچ کشوری نداشته است و به این دلیل است که ایران قدرت دارد.
ظریف گفت: ما در شیوه حکمرانی برداشت جدیدی داریم و این برداشت وقتی با حضور موثر مردم در صحنه تصمیم گیری همراه می شود، تلاش برای ایستادگی در مقابل زورگویی ها و زیادخواهی ها، صبر و شکیبایی در طول جنگ و تحریم های چند سال گذشته که به صورت غیرقانونی و غیرمنطقی و ظالمانه بر مردم تحمیل شد از ایران قدرتی می سازد که نمایندگان شما را وادار می کند در برابر تمام قدرت های بزرگ که اتفاقا دارای سلاح هسته یی هستند و می توانند خود و دنیا را به نابودی بکشانند بیایستند و دیدگاه صلح طلبانه ایران را با وجود همه فشارها مطرح کنند و با سربلندی بیرون بیایند؛ این قدرت ایران در جهان کنونی است و باید او را باور کنیم.
وی ادامه داد: متاسفانه بعضی وقت ها خودمان توانمندی های خودمان را قبول نداریم و زورمداران دنیا را قدر و قدرت می دانیم و این خودباختی است. اما باور ناشی از انقلاب اسلامی و فرهنگ بسیجی ناشی از ۳۵ سال مقاومت باید به شما این توان و جسارت را بدهد که در برابر کشورهای بزرگ نگران نباشید و می توانید محکم بیایستید و مذاکره کنید و از مذاکره سربلند بیرون بیاید و نیاز نیست فقط بیانیه بخوانید.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: جدایی از تمام عوامل مادی و معنوی تمام این موافقیت ها اقتدار و یکپارچگی ملی را از لطف خداوند متعال داریم که به یک حضور موثر در صحنه بین المللی منجر می شود.
ظریف با طرح این پرسش که چرا ایران به دنبال سلاح هسته یی نیست؟ گفت: البته اگر رژیم پیشین در ایران حکومت می کرد به دلیل شرایط متفاوت استراتژیک اش با کشورهای دنیا می توانست از سلاح هسته یی بهره ببرد اما معتقدیم سلاح هسته یی امنیت ایجاد نمی کند. اساسا بازدارندگی هسته یی بر مبنای نابودی تضمین شده دو جانبه است یعنی براساس دیوانگی و حماقت است. یعنی اگر دو کشور دارای سلاح هسته یی یکدیگر را تهدید کنند به این معنا است که اگر یکی علیه دیگری از سلاح استفاده کند آن کشور اطمینان حاصل می کند هم خودش و هم کشور حمله کننده را نابود خواهد کرد اما این برای ایران معنا ندارد. من از کسینجر، وزیر خارجه وقت آمریکا سوال کردم که چرا شما یک وقت درباره ایران یک چیز می گفتید و حالا چیز دیگری؟ و او با صراحت پاسخ داد: چون آن وقت رژیم (رژیم پهلوی) طرفدار ما بود.
وزیر خارجه کشورمان اظهار کرد: اگر برخی کشورها و رژیم صهیونیستی معتقدند ایران به دنبال سلاح هسته یی است چرا امروز که تفاهمی میان ایران و ۱+۵ اتفاق افتاده است و برای رفع نگرانی آن ها از برنامه هسته یی ایران است هم چنان نگرانند؟ چرا امروز اسراییل نعره می کشد و نتانیاهو عصبانی است؟ مذاکره ما برای این است که اطمینان دهیم سلاح هسته یی نداریم. پس چرا وحشت کرده و از آن نگران هستند؟ چرا این نعره ها را در گذشته نمی کشیدند؟ به این دلیل است که ما داریم روی حوزه ای تاکید می کنیم که برای ایران قدرت ایجاد می کند و آن حوزه فن آوری هسته یی است و بهانه تراشی برای اعمال سیاست های ظالمانه علیه ایران و حمله علیه مردم مظلوم فلسطین با شعار جلوگیری از ایران هسته یی را از دست شان خارج می کند؛ ضمن این که از دستاوردهای بزرگ فرزندان مان در سازمان انرژی اتمی با تمام تلاش حراست می کنیم.
رییس هیات مذاکره کننده ایران با ۱+۵ گفت: جمهوری اسلامی ایران در شرایط کنونی قدرتش به داشتن تانگ، اسلحه و سلاح نیست. این ابزار قدرت کمی را برای ما ایجاد می کند که تنها می تواند در حوزه پیرامونی موثر باشد در حالی که ما در حوزه پیرامونی خود نیازی به این مسائل نداریم. ما بزرگ ترین قدرت در منطقه هستیم و حتی حاضریم برای روشن شدن مسائل اقداماتی اطمینان ساز در ارتباط با همسایگان مان انجام دهیم.
وی گفت: ما به دنبال قدرت مبنایی یا قدرت نرم هستیم که بتوانیم از طریق یک حضور ارزشی و موثر قدرت ایجاد کنیم یعنی بر قلب ها و مغزها نفوذ کنیم چیزی که آمریکایی ها بعد از حمله به عراق و افغانستان فهمیدند که باید به جای اشغال سرزمین باید قلب ها و مغزها را تسخیر کنند.
وی تاکید کرد: امروز جنگ طلب ها نگران هستند چرا که بهانه از آن ها با حضور جدی ایران در عرصه بین الملل برداشته می شود.
ظریف با بیان این که حفظ همه دستاوردهای هسته یی با حضور همه مسوولان و برداشتن فشارها از دوش مردم پایدار و پایمرد از جمله هدف های ماست، افزود: فشارهای زیادی که همه شما از آن خبر دارید باید برداشته شود سیاست دولت تدبیر و امید این است که این فشارها بر دوش مردم نباشد و در این مسیر حتما باید فن آروی صلح آمیز هسته یی حفظ شود و خواهد شد و در کنار آن توسعه کشور و توان مردم برای استفاده از امکانات خدادادی این آب و خاک فراهم شود.
رییس تیم مذاکره کننده هسته یی کشورمان در اظهارات متفاوت در جمع کارمندان و مدیران، معاونان سازمان انرژی اتمی گفت: در مذاکراتی صورت گرفت ساختار برنامه ایران به حفظ و ساختار تحریم ها فرو ریخت و حق مردم ایران برای بهره گیری از حق فن آوری هسته یی به رسمیت شناخته می شود.
او با اشاره به اظهارات برخی مقامات آمریکایی مبنی بر این که آن ها حق غنی سازی ایران را به رسمیت نشناختند اظهار کرد: مگر حق داشتن نیروگاه هسته یی و راکتور تحقیقاتی در ان. پی. تی آمده است که حالا بخواهند چیزی به نام غنی سازی را به رسمیت بشناسند. در ان. پی. تی آن چه به رسمیت شناخته می شود حق برخورداری نیروی هسته یی برای مصارف صلح آمیز است که براساس تفسیرهای که در کنفرانس های بازنگری در ان. پی. تی در سا ل های ۱۹۹۰ و ۲۰۱۰ صورت گرفته است و با حضور و رای مثبت آمریکا نیز بوده است، " حق داشتن فن آوری صلح آمیز هسته یی و ضرورت احترام به انتخاب کشورها در حوزه چرخه سوخت مورد تایید قرار گرفته است" .
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: ما علاوه بر استفاده کامل از فن آوری صلح آمیز هسته یی این را هم ثبت کردیم که بدون برنامه غنی سازی هیچ توافقی صورت نخواهد گرفت.
ظریف ادامه داد: در ۱۰ سال گذشته ما همه راه های غلط را از جمله فشار، تحریم، تهدید، ارعاب و غیره را امتحان کردیم و دیدند که کارساز نیست. فشار غرب زندگی را بر مردم مقداری مشکل کرد که به یاری مردم و به دست آن ها این فشار برداشته خواهد شد. این فشارها سانتریفیوژهای ما را به ۱۹ هزار رساند. از من سوال می شود چرا پای میز مذاکره نشسته اید؟ اما به نظرم باید پرسید چرا آن ها (۱+۵) پای میز مذاکره نشسته اند؟ به نظرم آن ها به این نتیجه رسیدند که فشار، تحقیر و تحمیل کارساز نیست. باید با ملت ایران از طریق تعامل سازنده و احترام متقابل برخورد کرد.
وزیر امورخارجه گفت: اگر این روند ادامه یابد که هیچ؛ اما اگر مجددا گروه های فشاری که به شدت در چند هفته گذشته دست به کار شده اند و یکی پس از دیگری به نمایندگان آمریکا فشار می آورند که بیانیه دهند و برخی اوقات هم مقامات سیاسی برای کاستن از این فشارها حرف های می زنند که خودشان می دانند فایده ای نداردو فضا را ملتهب سازند که باعث شود شرایط به دست آمده از بین برود آن چه میان ایران و ۱+۵ توافق شده است به عقب بر می گردد؛ این طور نیست که ما وارد مسیری شده باشیم که راه برگشت نداشته باشد.
ظریف تاکید کرد: ما بر اساس وعده دروغ جلو نرفته ایم ما براساس مفاهم قرآنی و دینی مان حتی در مقابل پیمان شکنان دروغ نخواهیم گفت چرا که معتقدیم اگر برای صلح جلو می آیند ما هم با توکل به خداوند و با چشمان باز جلو می رویم. مذاکره به معنی اعتماد بی جا نیست. ما وارد مرحله شدیم که غرب باید اعتماد مردم ایران را جلب کند و بیش از همه آمریکا. ما معتقدیم باید سریع به راه حل نهایی برسیم؛ البته سرعت مانع دقت نمی شود. این فرصتی است که شما مردم ایران برای جهان آماده کردید تا نحوه دیگری از تعامل را با ما داشته باشند و این فرصت کوتاه است.
رییس هیات مذاکره کننده هسته یی کشورمان با اشاره به چند نکته در راه حل نهایی که طراحی شده با ۱+۵ به توافق برسد، گفت: در این راه حل حتما طرف مقابل باید یاد بگیرد با ایران با زبان احترام متقابل و از موضع برابر صحبت کند. ما خیلی چیزها را نپذیرفتیم چرا که آن ها می گفتند باید این کارها انجام دهید چون ما می خواهیم و من به آن ها گفتم این جا برای مذاکره آمده ایم نه امر و نهی شنیدن. ما این عزت را از شما مردم داریم.
این جمله با تکبیر حاضران همراه شد.
ظریف ادامه داد: اطمینان دارم با یاری خدا و با تلاش و پیگیری خدمتگذاران شما که لازم است از دوستان عزیزم در سازمان انرژی اتمی به ویژه دکتر امیری (عضو تیم مذاکره کننده هسته یی) دکتر صالحی و برادرم کمال وندی که همکاری نزدیکی با ما در شورای عالی امنیت ملی دارند تشکر کنم، موفق خواهیم شد.
وی گفت: این موفقیت را قطعا مرحون تلاش های قبلی، مسوولان ذی ربط و رهبر معظم انقلاب هستیم که در این مدت با بزرگواری خودشان بنده و همکارانم را مورد تفقد قرار دادند. اگر حمایت و بزرگواری ایشان نبود توان مقاومت در برابر برخی انتقادها را نداشتیم.
وزیر خارجه ایران ادامه داد: هم چنین از رییس جمهور به خاطر حمایت های شان تشکر می کنم بدون شک ایشان که خود زمانی مذاکره کرده اند می دانند چقدر این کار سخت است و از سوی هم دشوار است چرا که رییس جمهور به خوبی می داند در مذاکرات چه می گذرد و متوجه امور هستند. با این حال بیش از همه از لطف خدا و حمایت مردم قدردانی می کنم.
ارسال نظر