یک روزنامه آمریکایی در تحلیلی نوشته اتحادیه اروپا در صدد بررسی راهکارهایی برای مصون کردن خودش در برابر تحریم‌های آمریکا است.

روزنامه وال‌استریت‌ژورنال روز پنجشنبه گزارش داده با توجه به گسترده‌تر شدن شکاف‌های میان واشنگتن و بروکسل، سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا در حال تأمل در خصوص روش‌های جلوگیری از تحریم شرکت‌های اروپایی توسط آمریکا هستند.

اتحادیه اروپا در طول چند دهه گذشته همواره مخالفت خود را با تحریم‌های آمریکا به این دلیل که به این کشور اجازه تنبیه شرکت‌های خارجی به بهانه تجارت با کشورهای ثالث مانند روسیه، کوبا یا ایران را می‌دهد، اعلام کرده است.

این اختلاف یک بار دیگر تابستان سال جاری و پس از تحریم‌های کنگره آمریکا علیه روسیه بروز پیدا کرد. اتحادیه اروپا، ابتدا آمریکا را به تلافی تهدید کرد، اما بعد از آن عقب‌نشینی کرد.

در قانون کنگره آمریکا مفادی برای تحریم شرکت‌های انرژی اروپایی به بهانه تجارت با روسیه در نظر گرفته شده بود.

در حالی که سیاست‌های اتحادیه اروپا برای تحریم کشورهای یاد شده تا حد زیادی با آمریکا همگرایی داشته اما قوانین بروکسل تنها در داخل کشورهای عضو قابل اجرا هستند.

موضوع دیگری که اروپایی‌ها را نگران می‌کند، احتمال فروپاشی توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 (برجام) است. آمریکا به موجب این پیمان بخش اعظم تحریم‌ها علیه بانک‌های خارجی و شرکت‌هایی که با ایران تجارت می‌کنند را تعلیق کرده است.

چنانچه توافق لغو شود و تحریم‌ها بازگردند، شرکت‌های اروپایی بهای گزافی خواهند پرداخت.

گزینه‌های اندکی که اتحادیه اروپا برای مقابله با فشارهای آمریکا در دست دارند، از اثربخشی اندکی برخوردار بوده و مخاطراتی دارند، به همین دلیل، دولت‌های این اتحادیه در جستجوی ایده‌های تازه‌ای در این زمینه هستند.

وزارت خارجه فرانسه اخیراً اعلام کرد: «لازم است ما برای مقابله با تحریم‌های فراسرزمینی آمریکا ساز و کارهایی ملی تدوین کرده و مکانیسم‌های اروپایی را به روز کنیم.»

جدال اروپا با تحریم‌های آمریکا از اواسط دهه 1990 آغاز شد، زمانی که دولت «بیل کلینتون»، با فشار کنگره‌ای با اکثریت جمهوری‌خواه قانونی را اجرایی کرد که شرکت‌های خارجی را ملزم می‌کرد بین تجارت با آمریکا یا کوبا یکی را انتخاب کنند.

در سال‌های بعدتر، این تنش‌ها به دلیل همکاری‌های اتحادیه اروپا و آمریکا در اعمال تحریم علیه ایران، حوادث سوریه و روسیه فروکش کرد.

مقام‌های اروپایی در این سال‌ها هم در اظهارات علنی مخالفت خود را با تحریم‌های فراسرزمینی آمریکا اعلام می‌کردند، اگرچه در محافل خصوصی به کارآمدی آنها اذعان کرده و آنها را عامل حضور ایران در مذاکرات هسته‌ای می‌دانستند.

این روند، اما از زمان روی کار آمدن دونالد ترامپ، تغییر کرده است. هماهنگی‌های سیاست خارجی بین واشنگتن و بروکسل تضعیف شده و تصمیم‌گیری‌های تحریمی مسیر واگراتری به خود گرفته‌اند. در حالی که واشنگتن تحریم‌های جدیدی علیه ایران به بهانه برنامه موشکی وضع کرده، اتحادیه اروپا چنین نکرده است.