ایران و عربستان، دو رقیب دیرینه، همچنان برای اثبات برتری خود در اوپک مبارزه می کنند. آنها از هیچ فرصتی برای ضربه زدن به یکدیگر غفلت نمی‌کنند. ظاهرا نفت به زمین بازی مورد علاقه آنها تبدیل شده است.

در نشست دو هفته پیش وین، تلاش‌های عربستان برای معرفی سقف تولید در اوپک از سوی ایران خنثی شد و اوپک همچنان بر سر سیاست تولید نامحدود خود باقی ماند.

ایران، که اکنون به سطح تولید نفت پیش از تحریم ها نزدیک شده است، پیشتر اعلام کرده بود با هرگونه توقف تولید موافق است؛ مشروط بر اینکه پیش از آن به سطح تولید مطلوب خود رسیده باشد. با این وجود، ایران پایبندی به سقف تولید را در نشست اوپک رد کرد. ایران پس از لغو تحریم ها، به طور چشمگیری سهم خود در بازار را افزایش داده است. این امر، تعجب سرمایه گذاران زیادی را برانگیخته است.

به گزارش رویترز، ایران با ارائه تخفیف های فراوان به مشتریان آسیایی خود، در تلاش است در رقابتی با عربستان و عراق، سهم بازار خود را دوباره به دست آورد.

ایران در آوریل 2016 (30 روز منتهی به 12 اردیبهشت)، روزانه 2.3 میلیون بشکه نفت صادر کرد که این میزان، بالاترین سطح از سال 2012 و 15 درصد بالاتر از برآوردهای آژانس بین المللی انرژی است. ایران تاکنون در اجرای راهبردهای خود موفق عمل کرده است؛ اما از این پس ممکن است در افزایش سهم بازار خود با مشکل مواجه شود.

در این میان، در پی افزایش تولید از سوی ایران و عراق، عربستان در تلاش است سهم بازار خود را همچنان ثابت نگه دارد. امین ناصر، مدیرعامل شرکت سعودی آرامکو، در مصاحبه ای اظهار کرد: «ما در حال حفظ سهم بازار خود هستیم. سهم بازار ما همواره در هر سال با افزایش مواجه بوده و امسال نیز مانند سال گذشته افزایش یافته است.» اما او در مصاحبه خود به هیچ آمار و ارقامی اشاره نکرد.

یان برمر (Ian Bremmer)، از اعضای گروه اوراسیا، در مصاحبه با رویترز گفت عربستان پس از مذاکره با مدیران اجرایی و یکی از اعضای خاندان سعودی، افزایش تولید را در دستورکار خود قرار داده است.

 یو اس ای تودی در ادامه نوشت: جنگ بین این دو کشور برای اثبات برتری همچنان ادامه دارد و مشخص نیست در نهایت چه طرفی پیروز میدان خواهد شد.

اگرچه عربستان سعودی ذخایر نفتی بسیاری دارد، با سرعتی بالا در حال مصرف آن‌ها است. از سوی دیگر، کارشناسان معتقدند ایران در برابر کاهش قیمت نفت مقاومت بهتری از خود نشان می‌دهد؛ زیرا بخشی از اقتصاد ایران غیر نفتی است و همچنین مردمی تحصیل کرده و سخت‌کوش دارد.

عماد مشتاق (Emad Mostaque)، تحلیلگر یک موسسه پژوهشی در انگلیس، نیز اظهار داشت ایران در مقابله با تحولات بلندمدت از عربستان مقاوم تر است؛ زیرا اقتصاد این کشور در مقایسه با عربستان کمتر وابسته به نفت است.

در انتهای این مطلب آمده است: پایان زودهنگام جنگ میان ایران و عربستان برای برتری در منطقه خاورمیانه امری بعید است. با عرضه نفت از سوی نیجریه، لیبی و کانادا در سطح سابق، آثار کشمکش بین ایران و عربستان بیشتر از پیش آشکار خواهد شد. اگر این دو کشور همچنان تولید نفت خود را افزایش دهند، جهان غرق در نفت خواهد شد و بهای نفت به 30 دلار به ازای هر بشکه تنزل خواهد کرد.