به گزارش پارس نیوز، 

این روز های از خشکسالی که قطعا کلمه خوشایندی نیست زیاد میشنویم. خشکسالی به‌عنوان یکی از مهم‌ترین بلایای طبیعی، هزینه‌های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی زیادی را به‌همراه دارد.

برخی معتقدند ایران اکنون در دوره آبسالی است و تنها خشکسالی کشاورزی برای کشور بحرانی شده است. کاهش منابع آب شیرین و بحران آب در ایران تا چه حد جدیست؟ بعضی میگویند نشانه های بسیاری وجود داد که از وضعیت بحرانی منابع آبی ایران حکایت می‌کند. راه حل چیست؟ استفاده از تجهیزات و تکنولوژی روز و اجرای صحیح تأسیسات آب رسانی و به کارگیری صحیح لوله و اتصالات مناسب مثل استفاده از لوله مانیسمان جهت مصارف لوله کشی بهداشتی. ما باید از لوله‌های باکیفیت برای انتقال آب استفاده کنیم که وقتی لایه زیرین زمین نشست می‌کند، لوله‌های آب نشکنند و آب جاری نشود. البته براورد هزینه طراحی آبیاری قطره‌ای می‌تواند به شما در تصمیم گیری بهتر کمک کند.
 



علت خشکسالی چیست؟
چه شد که به این روز افتادیم؟ استفاده نادرست از منابع آب مثل آبیاری اشتباه باعث کمبود آب در ایران شده. همچنین تغییر اقلیم مثل گرمایش زمین و تغییر در الگوی بارش، ما را با خطرات جدی روبرو خواهد کرد. افزایش دما در سال‌های آتی به خصوص در فصول سرد سال، سبب افزایش علف های هرز، آفات و بیماری‌های گیاهان زراعی در اکثر نقاط شده و در پی آن هزینه‌های تولید محصولات به منظور مبارزه با آن‌ها خواهد شد و افزایش استفاده از آفت‌کش ها نهایتاً باعث ایجاد آلودگی محیط زیست هم خواهد بود. لذا آلودگی هوا یکی از عوامل خشکسالیست که باعث شده بارش ها در زمستان پایین تر از حد نرمال باشد. حفر چاه های عمیق (برداشت بیش از حد از سفره های آب زیر زمینی) و اشتباه در مدیریت سد ها و اختصاص آب سدها به شهرها و صنایع نیز از عوامل خشکسالی هستند.
 



راه های مقابله با بحران کم آبی کدام است؟
توسعه منابع آب با حفاظت از اکوسیستم‌ها، ارتقا داده‌های پایه‌ای در مدیریت آب، افزایش آگاهی‌های عمومی جهت بهره‌برداری از آب، مدیریت تقاضا میان کاربری‌ها، تفویض اختیارات به جوامع ملی، تصفیه و بازچرخانی پساب‌ها در چرخه مصرف آب از جمله راهکارهای سازگاری در منابع آبی میباشند. در استخراج و بهره برداری از آب های زیرزمینی باید شرایط زمین شناسی و هیدرولوژیکی محل مورد نظر به طور کامل بررسی و مطالعه شود. اگر توزیع آب مدیریت نشود هر سال شاهد افت بیشتر سطح آب های زیرزمینی در کشور خواهیم بود. از جمله اقداماتی که می‌توان برای کاهش ریسک خشکسالی انجام داد می‌توان به استقرار نظام پایش و پیش‌آگاهی خشکسالی، آموزش جامعه در جهت صرفه‌جویی هر چه بیشتر در منابع آب و بهبود سیستم‌های مدیریت آب اشاره کرد. انتقال آب توسط لوله های فاضلابی کاروگیت به خارج از شهر و تصفیه آن و استفاده مجدد از آب برای کشاورزی میتواند به حل مشکل کم آبی کم کند.
 



تأثیر آبیاری وکشاورزی در کمبود آب چقدر است؟
به زبان ساده انتقال آب به نزدیکی گیاه با هدف رساندن آن به ریشه گیاه توسط کشاورز به منظور کسب سود آبیاری نام دارد. آبیاری سطحی، آبیاری بارانی، آبیاری قطره ای و آبیاری زیرزمینی گزینه هایی هستند که شما برای آبیاری در اختیار دارید. بهترین ابزار برای اجرای چنین طرحی در مزرعه استفاده از نوار تیپ آبیاری قطره ای میباشد. در حال حاضر اصلی‌ترین راه کار اولیای اموربرای غلبه بر بحران آب وبرای مثال نجات دریاچه ارومیه،افزایش راندمان آبیاری از طریق جایگزینی روش‌های کنونی آبیاری با روش‌های تحت فشار است. ما از لوله های غیرچدنی در پروژه‌های خود استفاده نمیکنیم، درحالی‌که قیمت چدن سه برابر لوله‌های پلی‌اتیلن است؛ استفاده از لوله‌های چدن به معنی عمر ٢٠٠ساله آنهاست.
 



امروزه آبیاری بوسیله لوله های پلی اتیلن انجام میشود. از آبیاری گیاهان و گل‌ها با آب سرد خودداری کنید. آبیاری در فصل تابستان در طول ساعات گرم روز و در زیر تابش شدید آفتاب کاری ناصحیح است. یکی از روش هایی که جهت آبیاری توصیه اکید میشود آبیاری قطره ای می‌باشد.