به گزارش پارس به نقل از دنیای اقتصاد، در حالی که انتظار این بود که سیاست های پولی در آمریکا به دلیل اتفاقات ماه گذشته در این کشور کماکان فوق انبساطی دنبال شود؛ اما موضع گیری ها احتمال کاهش این سیاست ها را در زمانی زودتر از موعد مقرر به ذهن سرمایه گذاران متبادر کرد. بنابراین اصلی ترین دلیل تقویت دلار را می توان به این موضوع نسبت داد که در ابتدای هفته گذشته تلقی بازار متوجه تضعیف بیش از حد دلار در هفته های پیش از آن بود. از این رو سیگنال خرید دلار از سوی معامله گران ارسال شد، پس از آن نیز با انتشار بیانیه جلسه دو روزه بانک مرکزی آمریکا به رغم عدم تغییر در سیاست های فوق انبساطی این کشور برای ماه اکتبر، زمان خروج از سیاست فعلی از پیش بینی بازارها زودتر ارزیابی شد و باز هم دلیلی برای تقویت دلار به وجود آمد. پیش از این با توجه به عملکرد نه چندان مساعد اقتصاد آمریکا و تعطیلی ۱۶ روزه دولت، انتظار می رفت دولت سیاست های انبساطی را ادامه دهد، اما به نظر تحلیلگران بهبود در بخش های اشتغال آمریکا و تورم پایین تر از انتظار این کشور، احتمال کاهش خرید اوراق قرضه توسط فدرال رزرو را در روزهای آینده تقویت می کند که به دنبال آن کاهش عرضه دلار و افزایش مجدد نرخ برابری آن را رقم خواهد زد. تحلیلگران به این دلایل معتقدند: باید انتظار فشار نزولی بر بازار طلا را داشت.


البته در مقایسه با سایر ارزهای اروپایی، نرخ برابری یورو نسبت به دلار به مقدار بیشتری کاهش یافته است؛ این کاهش احتمالا از کنفرانس خبری ماریو دراگی رییس بانک مرکزی اروپا در روز پنج شنبه هفته گذشته نشات می گیرد. در این کنفرانس نرخ سود با کاهش نسبتا شدید۲۵/۰ درصد اعلام شد. این در حالی است که نرخ تورم اروپا اخیرا به پایین ترین سطح خود؛ یعنی۷/۰ درصد رسیده بود و آمار بالای بیکاری ناحیه یورو که حدود ۲/۱۲ درصد در ماه اکتبر برآورد شده، نگرانی هایی به وجود آورده بود.


رویدادهای مهم جهانی


میزان رشد تولیدات ناخالص داخلی آمریکا در ساعت ۱۷ روز پنج شنبه هفته گذشته منتشر شد. پیش بینی ها حاکی از آن بود که این میزان ۹/۱ درصد رشد خواهد کرد؛ اما میزان رشد واقعی از این مقدار هم بیشتر بود. بنا به گزارش کیتکو نیوز، میزان تولیدات ناخالص داخلی آمریکا، طبق آمار منتشرشده در آخرین روز هفته گذشته ۸/۲ درصد رشد داشته است. انتشار اخبار مبنی بر رشد بیش از مقدار پیش بینی شده، تاثیراتی موافق با تقویت دلار در بازارهای جهانی خواهد داشت و احتمالا باز هم قیمت طلای جهانی تضعیف می شود. دیروز، جمعه روز کاری بازارهای جهانی بود قیمت هر اونس طلای جهانی در واکنش به انتشار آمار مزبور، کاهشی بیش از روزهای پیش ازآن را در ابتدای کار خود تجربه کرد و با ۴ دلار کاهش به ۱۳۱۰ دلار رسید. البته در ادامه با اعلام نرخ بیکاری در آمریکا قیمت طلا روند کاهشی را با سرعت خطی طی کرد. پس از آنکه آمارهای اعلام شده مشخص کرد موقعیت ایجاد شده شغلی متناسب با پیش بینی ها بوده است، طلا به کانال ۱۲۰۰ دلار فرو کاسته شد. نرخ بیکاری در آمریکا ۳/۷ درصد اعلام شد که متناسب با مقدار پیش بینی شده بوده است. پس از این آمار قیمت طلا به زیر ۱۲۹۰ دلار در هر اونس رسید.


تحلیلگران کیتکو نیوز معتقدند که تضعیف قیمت جهانی طلا با توجه به بروز نشانه های تقویت دلار در هفته جاری ادامه خواهد داشت. البته عده ای دیگر از تحلیلگران معتقدند که طلا در حال حاضر بر سر یک دوراهی قرار دارد. به گزارش سایت طلا به نقل از اینوستینگ، تحلیلگران اقتصادی بر این باورند چنانچه قیمت اونس جهانی طلا به بیش از ۱۳۷۵ دلار برسد این به این معنی است که سقوط بهای طلا به ۱۲۵۱ دلار دیگر رخ نخواهد داد و روند صعودی آغاز خواهد شد؛ اما در صورتی که بهای اونس طلا به ۱۲۵۱ دلار کاهش یابد به این معنا است که سیر نزولی قیمت طلا تشدید خواهد شد.


البته چنانچه قیمت جهانی طلا طی روزهای آتی به بالاترین بهای ۲۸ اکتبر یعنی ۱۳۶۱ دلار برسد تحلیل سیر صعودی درست است و تایید می شود.


در صورتی که بهای اونس جهانی طلا به کمتر از ۱۳۰۰ دلار برسد، تحلیل روند نزولی درست است و افت قیمت به دامنه ۱۲۵۱ دلار طی ۲ الی ۳ هفته آینده محتمل خواهد بود. از دیگر رویدادهای مهم تصمیم گیری درخصوص سیاست های پولی در حوزه یورو بود. روز پنج شنبه جلسه سیاست گذاری بانک اروپا برگزار شد و پس از آن رییس بانک مرکزی اروپا در یک کنفرانس خبری شرکت کرد. دراگی در کنفرانس خود که به چشم انداز سیاست اقتصادی اروپا با تاکید بر سیاست های پولی پرداخت، گفت: نیمه اول سال شرایط اقتصادی مطلوب نبوده است؛ اما اخیرا نشانه های بهبود اقتصادی مشاهده می شود. وی البته تاکید کرده است که این روند بهبود تدریجی رخ خواهد داد. دراگی سیاست رونق اقتصادی را متکی به رشد تقاضای حوزه یورو منوط و تاکید کرده است: این سیاست به گونه ای انجام می شود که موجب افزایش تورم نشود. او برای تحقق این هدف بر تداوم انقباض در بخش سیاست های مالی تاکید کرده است.


کیتکو نیوز راجع به کنفرانس خبری ماریو دراگی مصاحبه ای را با جیم ویکوف تحلیلگر اقتصادی ترتیب داد. جیم ویکوف معتقد بود که کنفرانس مزبور به هیچ وجه مطابق انتظارات پیش نرفت. ماریو دراگی رییس بانک مرکزی اروپا بر تجربه دوره ای با نرخ تورم پایین در اروپا اشاره کرد. در این کنفرانس شاهد بودیم که نرخ بهره اروپا به ۲۵/۰ درصد کاهش یافت. کنفرانس خبری ماریو دراگی موجب بروز نوساناتی در بازار طلا در صبح پنج شنبه هفته گذشته شده بود. جیم ویکوف معتقد بود که نرخ بهره جدید نوسانات شدیدی را در بازار فلزات گران به وجود خواهد آورد.

بازار داخلی


در بازار داخلی قیمت دلار ثابت بود و در بازار رسمی نیز بانک مرکزی از قیمت دلار کاست. در بازار سکه نیز قیمت تمام و نیم تغییر نکرد؛ اما از قیمت ربع ۵ هزار تومان کاسته شد. با توجه به انعکاس مثبت اخبار از بازار سیاسی به نظر می رسد آغاز کار بازار ها در داخل با ثبات تر از هفته های قبلی دنبال شود. مثبت بودن روند مذاکرات ۱+۵ نیز می تواند نشانی از ادامه روند کاهشی تحریم ها علیه ایران باشد. به عنوان مثالی از روند تسهیلی که تحریم ها علیه ایران طی می کنند، می توان به لغو پیگرد قانونی شرکت آلمانی ناقض تحریم ایران توسط آمریکا اشاره کرد. به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از رسانه های غربی، شرکت داچ بورس، اداره کننده بازار بورس آلمان اعلام کرد واحد بانکی کلیر استریم این شرکت مبلغ ۹/۱۵۱ میلیون دلار برای متوقف کردن تحقیقات اداره کنترل دارایی های خارجی آمریکا در مورد اینکه آیا این شرکت تحریم های آمریکا علیه ایران را نقض کرده یا نه، پرداخت کرده است.
اداره کنترل دارایی های خارجی آمریکا، به عنوان یکی از نهادهای وزارت خزانه داری این کشور مدعی شده بود بانک کلیر استریم احتمالا در سال ۲۰۰۸ تحریم ها علیه ایران را نقض کرده و در زمینه ارائه ضمانت های بانکی با ایران همکاری داشته است.
روز گذشته رویترز نیز خبری درخصوص مجموع پول نفت ایران که در سه کشور هند، کره جنوبی و ژاپن نگهداری می شود، منتشر کرد. بنا بر اعلام این خبرگزاری، مجموع دارایی های ایران در این سه کشور ۳/۱۵ میلیارد دلار است. تا پیش از این به دلیل تحریم های اقتصادی علیه ایران، پول نفت به صورت عمده با پول رایج این کشورها پرداخت می شد. تمایل ایران به دریافت پول نفت به یورو از هند در ماه گذشته مذاکراتی را بین این دو کشور موجب شد و نتایجی نیز دربرداشت. با ادامه روند تعدیل یا لغو تحریم ها به نظر می رسد امکان دریافت این طلب ها به دلار یا یورو افزایش یابد.