به گزارش پارس به نقل از دنیای اقتصاد، همایش ملی بزرگداشت روز آمار و برنامه ریزی روز گذشته با حضور معاون برنامه ریزی رییس جمهور و رییس و معاونان مرکز آمار ایران در تالار وزارت کشور برگزار شد.


  در این همایش محمد باقر نوبخت نبود آمار دقیق را دلیل کندشدن ادامه هدفمندی یارانه ها دانست و مرکز آمار را متولی اصلی اعلام آمار معرفی کرد. بر اساس قانون برنامه پنجم توسعه هم مرکز آمار ایران مسوول رسمی تهیه و اعلام همه آمارهای کشور از جمله آمار رشد اقتصادی، بیکاری، تورم، رشد صنعت و کشاورزی کشور است. البته نوبخت در این زمینه گفت: بانک مرکزی هم آمار تولید می کند (آمارهای رشد اقتصادی و نرخ تورم) اما لازم است که مرکز آمار و بانک مرکزی از یک استاندارد پیروی کنند تا در تولید و اعلام آمارها استانداردسازی و یکسان سازی صورت گیرد، زیرا در حال حاضر اختلاف آماری در بین آمارهای منتشر شده این دو نهاد وجود دارد. موضوع دیگری که نوبخت در این همایش عنوان کرد موضوع محرمانه بودن آمار است. وی در این مورد گفت: درست است که بخشی از آمارهای تولیدی مرکز آمار ایران محرمانه است و نباید دستاویز دیگران قرار گیرد، اما این مساله نباید بهانه ای شود که به هر آماری که دولت دلش نمی خواهد منتشر شود مهر « محرمانگی» بزنیم.


وی در ادامه تاکید کرد: آماری مانند موجودی صندوق توسعه ملی و حساب ذخیره ارزی به هیچ عنوان محرمانه نیست. چون استفاده کننده از صندوق توسعه ملی بخش خصوصی است و ما باید آمار و اطلاعات درست را در اختیار آنها قرار دهیم. معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور با تاکید بر اینکه آمارها باید در اختیار جامعه قرار بگیرد تا همگان به خصوص محققان و برنامه ریزان کشور بتوانند از آن استفاده کنند، گفت: زمانی که در مرکز تحقیقات فعال بودم هرگاه که برای دستیابی به آمارهای دقیق اقدام می کردم یا آمارها در دسترس نبودند یا اگر هم وجود داشت به روز نبود، در اینجا این سوال مطرح است که آیا آمارها تولید نمی شدند یا روی عرضه کردن آنها وجود نداشت؟
اطلاعات کافی برای حذف دهک ها ی مورد نظر وجود ندارد.


بخش دیگر سخنان نوبخت هم در سخنرانی و هم در حاشیه این مراسم به موضوع هدفمندی یارانه ها مربوط شد. وی با تاکید بر اینکه دولت به دنبال یافتن راهکاری برای اصلاح هدفمندی یارانه ها است، تاکید کرد: متاسفانه موضوع هدفمندی یارانه ها اذهان مردم را پر کرده، این در حالی است که ما باید آرامش جامعه را برهم نزنیم. به گفته نوبخت، دولت برای حفظ آرامش جامعه در تلاش است در ابتدا راهکاری برای اصلاح هدفمندی یارانه ها بیابد، سپس نتایج آن را به مردم اعلام کند. وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه فقدان آمار دقیق و کافی، سرعت در تصمیم گیری ها را کند کرده است، افزود: آمارها وجود دارد، اما اینکه آمارهای موجود از دقت و صحت برخوردارند، جای سوال دارد.


نوبخت در ادامه در مورد حذف سه دهک پردرآمد از دریافت یارانه نقدی گفت: با تشکیل کارگروه های مختلف و بحث های کارشناسی مفصل در حال بررسی این موضوع هستیم، اما هیچ گونه اقدامی را حتی اگر فرصت کافی تا پایان سال برای حذف دهک ها نداشته باشیم، بدون نظر قطعی و کارشناسی انجام نخواهیم داد. وی افزود: ارقام و اطلاعات کافی برای شناسایی و حذف دهک ها ی مورد نظر وجود ندارد و برای انجام چنین کار حساس و مهمی باید تقویت و پردازش کافی انجام شود. این در حالی است که دولت معتقد است به هیچ عنوان نباید اقداماتش موجب ایجاد تنش و چالش برای مردم شود.


معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور در مورد اینکه آیا مرحله دوم هدفمندی یارانه ها و افزایش ۳۸ درصدی قیمت حامل های انرژی در لایحه بودجه سال جاری یا آینده اعمال خواهد شد، تاکید کرد: دولت در جایگاه قوه مجریه باید قوانین و مصوبات مجلس را رعایت کند و با توجه به اصلاحاتی که در روند اجرای قانون هدفمندی یارانه ها به وجود آمده تلاش خواهیم کرد تا به گونه ای مناسب اقدام کنیم که کمترین چالش برای جامعه ایجاد شود.
کسری بودجه امسال برطرف می شود؟


معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور با بیان اینکه با کاهش سقف بودجه سال جاری به رقم واقع بینانه ۱۵۰ هزار میلیارد تومان هیچ گونه کسری در بودجه سال جاری وجود نخواهد داشت، گفت: بی تردید سقف بودجه سال ۹۳ نسبت به این رقم رشد خواهد داشت.


نوبخت همچنین در پاسخ به این سوال که سقف بودجه سال آینده نسبت به سال جاری چه تغییری خواهد کرد، افزود: در سال جاری ۲۱۰ هزار میلیارد تومان در قانون بودجه پیش بینی شده بود که با توجه به لایحه تقدیمی به مجلس و کاهش سقف درآمد ها به ۱۵۰ هزار میلیارد تومان قطعا از آنجایی که بودجه سال آینده بر همین اساس تهیه می شود، می توان گفت که نسبت به ۱۵۰ هزار میلیارد سال ۹۲ سقف بودجه سال ۹۳ رشد خواهد داشت.
نوبخت در مورد تعیین نرخ ارز در بودجه سال آینده گفت: دولت هنوز به جمع بندی در این مورد نرسیده است و بعد از اینکه ستاد بودجه جمع بندی نهایی را در مورد میزان فروش نفت، قیمت هر بشکه نفت و نرخ تسعیر برابری ریال و دلار به عنوان سه مولفه اصلی تعیین کننده درآمد های نفتی یا واگذاری دارایی های سرمایه ای انجام دهد نرخ ارز مشخص خواهد شد. نوبخت در مورد تعیین قیمت نفت در بودجه ۹۳ نیز توضیح داد: قیمت نفت براساس میزان پیش بینی شده در قانون بودجه خواهد بود هرچند که اکنون میزان درآمد نفتی و مالیاتی کمتر از مصوب است، اما از آنجایی که کمیسیون برنامه و بودجه پیشنهاد لایحه دولت برای ارقام جدید را پذیرفت مشکلی در این زمینه ایجاد نخواهد شد.
اطلاعات آماری خانوار افشا نخواهد شد


رییس مرکز آمار ایران دیگر سخنران همایش ملی بزرگداشت روز آمار و برنامه ریزی بود. وی در این مراسم از به روز شدن اعلام نرخ تورم در سال ۹۳ خبر داد و گفت: ارائه آمارها و اطلاعات به سرعت به دولتمردان به صورت جدی در دستور کار ماست به طوری که تورم که در گذشته با فاصله ۱۲ روز اعلام و منتشر می شد، هم اکنون با فاصله ۷ روزه اعلام می شود و قرار است در سال ۹۳ این فاصله به یک یا دو روز برسد و تورم شهری، روستایی، ملی و دهکی در همین فاصله زمانی منتشر شود.


به گزارش خبرگزاری مهر عادل آذر در ادامه تاکید کرد: یکی از نگرانی هایی که همواره در مراکز امنیتی نسبت به آمارهای مرکز آمار ایران وجود دارد، لو رفتن اطلاعات است، اما اطلاعات هیچ شخص و هیچ بنگاهی در مرکز آمار افشا نخواهد شد، زیرا مرکز آمار گنجینه اطلاعات افراد و خانوار است.


رییس مرکز آمار ایران از تغییر رویکرد در مرکز آمار و گذر از آمارهای کاغذی و حرکت به سمت رویکردهای نوین و بدون کاغذ خبر داد و اظهار کرد: اجرای ۱۷۰ طرح میدانی بدون کاغذ در دستور کار مرکز آمار ایران قرار دارد.
آذر در ادامه با اشاره به چالش های این مرکز با تاکید بر اینکه مرکز آمار در نهایت قناعت در بودجه و نیروی انسانی وظیفه خود را انجام می دهد، گفت: این در حالی است که ترکیه با دو هزار و آمریکا با ۱۲ هزار نیروی ستادی آمارگیری های خود را انجام می دهند. در حالی که ما آمارگیری بزرگی مانند نیروی کار را با پنج نفر انجام می دهیم.
وی در ادامه با اشاره به تهیه حساب تعاون در مرکز آمار گفت: طبق قانون برنامه پنجم توسعه باید سهم تعاون در تولید ناخالص ملی تا پایان این برنامه به ۲۵ درصد برسد، این در حالی است که طبق بررسی های مرکز آمار این سهم به کمتر از پنج درصد کاهش یافته است.