دلالان تحریم چه کسانی هستند؟
بعد از ارائه رویکردهای جدید از سوی دولت یازدهم در حوزه دیپلماسی عمومی و تلاش جدی دولت برای بهبود روابط ایران با سایر کشورها امیدها به رفع تدریجی تحریمها نیز بیشتر شده است. این شرایط در حالی به وجود آمده که رئیس دفتر رئیس جمهوری به تازگی عنوان کرده است که عدهای در داخل از برطرف شدن تحریمها خوشحال نیستند. عدهای که نهاوندیان آنها را دلالان تحریم نامیده است. اما دلالان تحریم چه کسانی هستند؟
به گزارش پارس به نقل از ایسنا، تحریم موضوع تازه ای برای ایران و ایرانیان محسوب نمی شود. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در بیش از سه دهه قبل تاکنون آمریکا و کشورهای غربی در مقاطع مختلف تحریم های اقتصادی متعددی را علیه ایران اعمال کرده اند.
در همین حال طی حدود دو سال اخیر نیز تحریم های آمریکا و متحدانش علیه ایران تشدید شد که از جمله این تحریم ها می توان به تحریم صنعت نفت، گاز، پتروشیمی، تحریم صنعت خودروسازی، قطع سوئیفت، تحریم های کشتیرانی و بانک ها و غیره اشاره کرد.
اما حسن روحانی در حالی توانست در ۲۴ خرداد امسال با شعار دولت تدبیر و امید در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شود که در اولین سفر خود به نیویورک و حضور در مجمع عمومی سازمان ملل متحد توانست موجی از امید را در زمینه بهبود تدریجی تحریم ها ایجاد کند. انتشار اخباری مبنی بر لغو تحریم اتحادیه اروپا علیه شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی و چند خبر مشابه دیگر نیز بر موج لغو تحریم ها دامن زده است.
اما در چنین شرایطی رئیس دفتر رئیس جمهوری به تازگی در گفت وگوی خود با شبکه دو سیما اعلام کرد که برخی در داخل از دیپلماسی جدید دولت در زمینه بهبود روابط بین المللی ایران و همچنین رفع تدریجی تحریم ها خوششان نمی آید و به نفعشان نیست که تحریم ها لغو شوند.
نهاوندیان اگرچه گفت که به جزئیات بیشتری در این زمینه اشاره نمی کند اما در عین حال این دسته از مخالفان تحریم را" دلالان تحریم" نامید.
این تقریبا برای نخستین بار است که یک مقام ارشد دولتی به این صراحت از مخالفت عده ای در داخل کشور با لغو تحریم ها سخن گفته است.
به طور کلی مخالفان لغو تحریم ها شامل آن دسته از افرادی می شود که با خروج شرکت های غربی از فضای اقتصادی ایران فضای انحصاری برای آنها به وجود آمده و حالا اگر قرار باشد شرکت های غربی دوباره به اقتصاد ایران بازگردند منافع این دسته از افراد نیز به شدت به خطر خواهد افتاد.
در واقع طی چند سال گذشته به دلیل خروج شرکت های غربی مطرح از اقتصاد ایران فضا عمدتا در انحصار شرکت های عمدتا آسیایی و روسی قرار گرفت و حالا اگر قرار باشد شرکت های غربی که قدرت رقابتی بالایی هم دارند دوباره به اقتصاد ایران برگردند این شرکت ها و شرکای ایرانی شان دچار مشکلات جدی خواهند شد.
در همین زمینه عبدالوهاب سهل آبادی، رییس هیات مدیره شورای مرکزی خانه های صنعت، معدن و تجارت ایران در گفت وگو با ایسنا در پاسخ به این سوال که منظور از دلالان تحریم چه کسانی هستند؟ توضیح داد: در چند سال گذشته و به ویژه پس از تشدید تحریم ها شواهد نشان می دهد که عده ای منافع اقتصادی زیادی در این مقطع بدست آورده اند. این افراد کسانی هستند که به هر دلیل با راه های انتقال پول، واردات و صادرات و تامین مواد اولیه از خارج آشنا بوده و به دلیل سخت شدن شرایط در دوران تحریم توانسته اند منافع کلانی به دست آورند.
وی افزود: درصدهایی که این عده از بابت نقل و انتقال پول در شرایط تحریم می گیرند بسیار بالاست. این را هم باید گفت که همه تولیدکنندگان قادر به انجام امورات خود در دوران تحریم مانند واردات مواد اولیه نیستند و به همین دلیل به ناچار به استفاده از دلالان تحریم رو می آورند.
او با اشاره به اینکه هزینه های واردات کالا در دو سال اخیر به دلیل تحریم ها ۲۵ درصد افزایش یافته است، افزود: نابه سامانی در فضای اقتصادی در هر شرایطی می تواند برای عده ای خاص مفید باشد.
سهل آبادی با اشاره به ایجاد فضای انحصاری در شرایط تحریم گفت: در چنین شرایطی مواد اولیه وارداتی گران تر درمی آیند و کیفیت کالاها نیز کاهش می یابد و مصرف کننده و تولیدکننده نیز قدرت انتخاب خود را در خرید کالا و مواد اولیه از دست می دهند.
رییس هیات مدیره شورای مرکزی خانه های صنعت، معدن و تجارت ایران گفت: تولیدکنندگان نمی دانند که مثلا تا آخر ماه می توانند مواداولیه موردنیاز خود را تامین کنند یا خیر. در چنین شرایطی تولیدکنندگان مجبورند همیشه دلالان تحریم را در کنار خود داشته باشند تا از خدمات آنها برای ادامه بقای خود استفاده کنند.
وی تاکید کرد: دلالان و واسطه ها در حال بازی کردن با تولیدکنندگان هستند و از ادامه تحریم ها نیز نفع کلانی می برند.
در هر صورت به نظر می رسد دولت یازدهم که با شعار تدبیر و امید بر سر کار آمده علاوه بر دست و پنجه نرم کردن با مشکلات سیاسی خارجی باید از پس مانع سازی های داخلی نیز بربیاید. به طور قطع برخی که از بابت تحریم ها سودهای کلانی را به جیب های گشاد خود واریز کرده اند بی تمایل نیستند تا شرایط کنونی تحریم ادامه یابد و آنها بتوانند از شرایط به وجود آمده حداکثر منافع را نصیب خود کنند. باید دید دولت یازدهم با این دسته از رانت خواران و دلالان تحریم چه برخوردی خواهد داشت.
ارسال نظر