ادامه روند کاهشی قیمت جهانی غذا
شاخص قیمت مواد غذایی فائو ۲درصد پایین آمد کاهش جهانی قیمت مواد غذایی به ایران هم میرسد؟
به گزارش پارس به نقل از دنیای اقتصاد: شرایط آب و هوایی در جهان رو به بهبود است و به دنبال آن قیمت مواد غذایی نیز رو به کاهش می رود. بهای مواد خوراکی که در سال گذشته به خاطر خشکسالی و کاهش بارش در بسیاری کشورها به ویژه تولیدکنندگان بزرگ محصولات کشاورزی افزایش شدید یافته بود، در سه ماه گذشته روند کاهشی به خود گرفته است. گزارش های سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد حکایت از روند رو به کاهش قیمت ها دارد و امید به ادامه ارزان تر شدن بهای کالاهای خوراکی را بیشتر می کند.
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در گزارش جدیدی از کاهش قیمت جهانی مواد غذایی در سه ماه گذشته خبر داده است. بر اساس گزارش فائو، متوسط قیمت مواد غذایی در سطح دنیا در ماه جولای (تیر- مرداد) برای سومین ماه متوالی کاهش یافته است. شاخص قیمت مواد غذایی فائو، از محاسبه تغییرات قیمتی ماهانه سبدی از مواد غذایی در سطح بازارهای بین الملل به دست می آید. این شاخص شامل میانگین نوسان قیمت ۵ گروه کالایی و مجموعا ۵۵ عامل قیمتی است که وزن هر ماده غذایی در محاسبه نهایی بر اساس سهم آن ماده غذایی در کل صادرات گروه کالایی مربوطه به دست می آید.
شاخص مواد غذایی فائو چیزی شبیه شاخص تورم است که توسط بانک مرکزی محاسبه می شود. مقایسه اندازه شاخص در هر ماه نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل نشان می دهد که روند قیمت مواد غذایی در دوره های یک ماهه و یک ساله در سطح دنیا چگونه بوده است.
بر اساس گزارش جدید فائو، در ماه جولای گذشته (۱۰ تیر تا ۹ مرداد) شاخص قیمت مواد غذایی به طور متوسط به ۹/۲۰۵ رسید که ۴ واحد (معادل ۲ درصد) از شاخص ماه ژوئن
(خرداد-تیر) امسال کمتر است. شاخص قیمت مواد غذایی در جولای امسال نسبت به جولای سال گذشته نیز ۷ واحد (معادل ۳/۳ درصد) کاهش نشان می دهد. این برای سومین ماه متوالی است که شاخص قیمت مواد غذایی در سطح جهان کاهش یافته است.
فائو عامل اصلی کاهش قیمت مواد غذایی در سطح جهان را ارزان شدن قیمت حبوبات، سویا، روغن پالم، شکر، گوشت و مواد لبنی اعلام کرده است. طبق اعلام فائو، شاخص قیمت گروه کالایی غلات (گندم، جو و… ) که ایران واردکننده عمده آنها است، نسبت به جولای سال گذشته ۱۳درصد کمتر شده است. با توجه به اینکه بخش زیادی از نیازهای غذایی ایران از جمله گندم و جو از طریق واردات تامین می شود، این انتظار می رود که کاهش قیمت جهانی مواد غذایی به بازار ایران هم برسد.
جزئیات کاهش قیمت ها
بر اساس گزارش تازه فائو شاخص قیمت غلات با ۷/۳ درصد کاهش به ۷/۲۲۷ واحد رسید. قیمت غلات در ماه گذشته میلادی نسبت به مدت مشابه در سال گذشته نیز ۱۳ درصد کمتر شده است. کاهش شدید قیمت غلات در پی بهبود شدید شرایط آب و هوایی و به دنبال آن افزایش چشمگیر محصول در کشورهای تولیدکننده روی داده است. از میان غلات قیمت گندم نیز با کاهش شدید روبه رو شد و برنج نیز بر اساس کشور تولیدکننده قیمت های دگرگونی را تجربه کرد؛ به طوری که قیمت برنج تایوانی قدری کاهش و قیمت برنج ویتنامی قدری افزایش یافت.
شاخص قیمت روغن نیز در ماه جولای ۳/۳ درصد کاهش یافت و به ۱۹۱/۲ واحد رسید. این کاهش قیمت در سه سال گذشته بی سابقه بوده است. کاهش قیمت روغن نیز در پی افزایش تولید از یک سو و کاهش تقاضای واردات به ویژه از سوی کشور چین رخ داده است. پس از روغن بیشترین کاهش قیمت به لبنیات رسیده است. شاخص قیمت این محصول در ماه گذشته میلادی به ۲۳۶/۳ واحد رسید که این نسبت به ماه پیش از آن ۱/۱ واحد کمتر است که بیشتر این کاهش به خاطر کمتر شدن تقاضا برای واردات پنیر و در پی آن پایین رفتن قیمت این محصول رخ داده است. شاخص قیمت گوشت نیز در ماه گذشته میلادی به ۱۷۳/۳ واحد رسید که این نسبت به پیش از آن
دگرگونی چندانی را تجربه نکرده است.
اما شاخص قیمت شکر با ۵/۱درصد کاهش به ۲۳۹ رسید. این چهارمین ماه پیاپی است که قیمت شکر با کاهش روبه رو می شود. افزایش تولید در کشورهایی همچون برزیل دلیل کاهش قیمت جهانی این محصول اعلام شده است.
امید به کاهش قیمت در ایران
کاهش جهانی قیمت مواد غذایی در سه ماه گذشته میلادی در حالی است که از ماه پیش در ایران نیز امید به کاهش قیمت کالاهای اساسی افزایش یافته است. با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و انتخاب حسن روحانی به عنوان رییس دولت یازدهم، نرخ دلار روندی کاهشی را در پیش گرفت. مردم و کارشناسان امیدوارند با ادامه این روند و کاهش قیمت مواد وارداتی و کمتر شدن هزینه تولید، قیمت کالاهای اساسی نیز ارزان شود. هر چند افزایش نرخ دلار به ۲۴۷۷ تومان در بودجه سال ۱۳۹۲ نگرانی هایی درمورد بالا رفتن قیمت کالاها را به وجود آورده است، اما از سوی دیگر کاهش بیش از ۶۰۰ تومانی نرخ دلار در بازار آزاد که
منبع اصلی تهیه ارز واردات است، موجب شده که تحلیلگران کاهش قیمت ها را در آینده پیش بینی کنند. در یک سال گذشته اختصاص دلار ۱۲۲۶ تومانی به واردات کالاها بسیار محدود شد و بسیاری کالاها با دلار آزاد خریداری و وارد شدند؛ البته به تازگی نیز مسوولان وعده داده اند که تخصیص ارز مرجع به واردات گندم و نهاده های دامی که اساس تولید بسیاری دیگر از کالاها است، ادامه یابد.
ارسال نظر