شرایط خودروسازی در ایران
رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: آذربایجان شرقی با وجود مجموعههای بزرگ تولید خودرو میتواند به عنوان قطب خودروسازی کشور مطرح شود.
به گزارش پارس ، رضا رحمانی در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به ظرفیت ۵۰۰ هزار دستگاهی دو شرکت ایران خودرو تبریز و ایران خودرو آذربایجان، یادآور شد: این مجموعه های تولیدی می توانند در عرصه اشتغال زایی تاثیرات بسزایی داشته باشند.
وی گفت: تفاهم نامه اولیه تولید و ظرفیت ایران خودرو تبریز ۳۰۰ هزار دستگاه بوده است ولی متاسفانه در حال حاضر کم تر از یکصد هزار دستگاه خودرو تولید می کند که امید می رود با برنامه ریزی صحیح این مهم در سال حماسه اقتصادی محقق شود.
وی ادامه داد: طبق تفاهم نامه ظرفیت تولید ایران خودرو آذربایجان نیز ۲۰۰ هزار خودرو است و این مجموعه نیز در بلاتکلیفی به سر می برد.
رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس فعالیت قطعه سازی های متعدد در استان را یاد آور شد و گفت: این مجموعه ها در حال حاظر توانایی تولید قطعات خودروهای اروپایی را داشته و این قطعات به این کشورها صادر می شود.
وی با تاکید بر تولید خودروهای به روز و با کیفیت گفت: اگر قرار بر مونتاژ خودرویی در داخل کشور است باید خودروهایی مونتاژ شوند که در حال حاضر در همان کشور اصلی مورد استفاده قرار می گیرند.
وی ضمن انتقاد از عدم اعتماد به توان فنی خودرو سازی کشور گفت: متاسفانه در این خصوص خودمان را دست کم می گیریم؛ چراکه موقعیت صادرات و توان فنی لازم در مجموعه خودروسازی کشور وجود دارد.
رحمانی درباره مذاکره خودروسازان بزرگ کشور با شرکت های چینی گفت: هرگونه همکاری با کشور چین می بایست منوط به همکاری های دو طرفه بوده و انتظار می رود نتیجه این همکاری ها تولید خودروهای با کیفیت در کشور باشد و در غیر این صورت مجلس به این موضوع ورود پیدا می کند.
وی با تاکید بر حمایت از تولید داخلی خاطرنشان کرد: صنعت خودرو سازی به عنوان صنعت اشتغال آفرین در دنیا مطرح است و بدون شک این صنعت می تواند راهگشای مناسبی برای کاهش بیکاری در کشور باشد.
ارسال نظر