وکلای‌ملت در جریان بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور با بند (ر) تبصره (۶) ماده واحده لایحه بودجه ۱۴۰۱ درباره مالیات خودروهای لوکس موافقت کردند.

براساس بخش درآمدی بند (ر) تبصره (۶) ماده واحده لایحه بودجه ۱۴۰۱:

در سال ۱۴۰۱ ارزش انواع خودروی سواری و وانت دوکابین دارای شماره انتظامی شخصی در اختیار مالکین اعم از اشخاص حقیقی (خود و فرزندان کمتر از هجده سال و محجور تحت تکفل) و حقوقی بیش از ده میلیارد (۱۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال مشمول مالیات سالانه خودرو به شرح زیر می باشند:

• تا مبلغ پانزده میلیارد (۱۵.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال نسبت به مازاد ده میلیارد (۱۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یک درصد (۱%)

• تا مبلغ سی میلیارد (30.000.000.000) ریال نسبت به مازاد پانزده میلیارد (۱۵.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال دو درصد (۲%)

• تا مبلغ چهل و پنج میلیارد (۴۵.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال نسبت به مازاد سی میلیارد (۳۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال سه درصد (۳%)

• نسبت به مازاد چهل و پنج میلیارد (۴۵.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال چهار درصد (۴%).

وکلای خانه ملت از روز (یکشنبه اول اسفند) و در ۷ جلسه بررسی جزئیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ را در دستورکار جلسات علنی دارند.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در این ۷ جلسه تا تبصره ۶ لایحه بودجه را ارزیابی و بررسی کرده‌اند البته برخی از مفاد برای رسیدگی کارشناسی به کمیسیون تلفیق ارجاع شده‌اند که پس از تعیین تکلیف در این کمیسیون، دوباره به جلسه علنی باز می‌گردند.

در سال جاری نیز، براساس تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ دارندگان ماشین‌های گران قیمت به ارزش بیش از یک میلیارد تومان تا پایان سال باید نسبت به پرداخت مالیات اقدام کنند.

محمد مسیحی، معاون سازمان امور مالیاتی در این باره گفته است برای نخستین بار بالغ بر ۵۵۰ هزار خودروی لوکس طبق قانون به منظور دریافت مالیات شناسایی شده است. این آمار با همکاری راهور ناجا محقق شده و صاحبان این خودروها باید حدود ۵۶۰۰ میلیارد تومان مالیات بپردازند.

وی در مورد نحوه دریافت مالیات نیز بیان کرده به مالکان این خودروها پیامک می‌دهیم و اگر پرداخت نکنند، در زمان نقل و انتقال خودرو باید مفاصا حساب مالیاتی را پرداخت می‌کنند.

طبق آمارها بالغ بر ۲۱ میلیون خودرو در کشور پلاک شده وجود دارد که کمتر از یک درصد آنها مشمول این نوع مالیات می‌شوند.

هرچند قانون مالیات از خودرو لوکس طی دو سال اخیر نیز در بودجه‌های سنواتی مصوب شده بود اما مسئولان مربوطه ترک فعل داشتند و دریافت حقوق بیت المال بی نتیجه ماند. با روی کار آمدن دولت سیزدهم و عزم مسئولان برای بازتوزیع عادلانه ثروت و اخذ مالیات‌های قانونی، این پایه مالیاتی با جدیت دنبال شد.

براساس بند ش تبصره ۶ قانون بودجه سال جاری همه کسانی که از ابتدای سال ۱۴۰۰ مالک انواع خودرو سواری و وانت دوکابین گران قیمت باشند مشمول مالیات هستند، نرخ مالیات سالانه نیز در جدول ذیل تشریح شده است.

رستم‌پور مدیرکل دفتر حسابرسی سازمان امور مالیاتی دراین باره اظهار کرده است: ملاک ارزش‌گذاری خودرو بر اساس جدولی است که برای محاسبه نقل و انتقال خودرو، مالیات و عوارض شماره‌گذاری و عوارض شهرداری که هر سال از صاحبان خودرو گرفته می‌شود و در دی ماه ابلاغ می‌شود، مورد ملاک قرار می‌گیرد.

وی این را هم گفته که در مورد خودروهای داخلی ملاک قیمت کارخانه است، زیرا بین قیمت کارخانه و قیمت بازار تفاوت وجود دارد، اما در مورد خودروهای وارداتی ملاک ارزش گمرکی خودرو است که این ارزش هم طبق نرخ ارز مرجع مبنای حقوق گمرکی یعنی همان هر دلار ۴۲۰۰ تومان محاسبه می‌شود و در حال حاضر جدیدترین خودروی وارداتی سال ۲۰۱۷ و ماقبل آن است، بنابراین مبنای محاسبه ارزش خودرو، ارزش گمرکی است

 حال پرسش این است اگر فردی بیش از یک ماشین داشته باشد چگونه مالیات آن محاسبه می‌شود؟ برای مثال اگر جمع ارزش خودروهای یک فرد (اعم از بالغ و یا تحت تکفل) در ابتدای سال جاری بیش از یک میلیارد تومان باشد مشمول مالیات سالانه می‌شود. دارندگان خودرو نیاز نیست اظهارنامه مالیاتی پر کنند. سازمان امور مالیاتی اطلاعات خودروهای تحت مالکیت فرد (و افراد تحت تکفل وی) را از دستگاه ها و ارگان های ذیربط دریافت و بر این اساس نسبت به محاسبه و مطالبه مالیات اقدام می‌کند.

در صورتی که چند نفر مالک خودرو گران قیمت باشند، مالیات متعلق چگونه محاسبه می شود؟ در این صورت هر کدام به نسبت سهم خود از ارزش آن خودرو با اضافه کردن ارزش سایر خودروهای تحت تملک، مشمول مالیات خواهند بود.

*چگونه‌ بفهمیم مشمول مالیات خودرو هستیم؟

با توجه به الکترونیکی شدن بسیاری از خدمات سازمان امور مالیاتی، مالکان خودرو در صورت ابهام می‌توانند به درگاه نظام مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir مراجعه و وضعیت مشمولیت خودروهای خود را مشاهده و از میزان مالیات متعلقه و چگونگی پرداخت آن مطلع شوند.

در صورتی که مشخص شد جزء مشمولان پرداخت مالیات هستید نیازی به مراجعه حضوری نیست و از طریق سامانه می‌توان نسبت به پرداخت مالیات اقدام و گواهی مربوطه را دریافت کرد.

البته در صورتی که افراد به مالیات تعیین شده نیز اعتراض داشته باشند و بنا به دلایل یا حوادثی مانند تصادف، سیل، زلزله و آتش سوزی ارزش خودرو کاهش یافته باشد می‌توانند اعتراض کرده تا مطابق قانون و مقررات به آن رسیدگی شود.