به گزارش پارس به نقل از دنیای اقتصاد، همچنین این گزارش نشان می دهد با وجود اینکه سهم عمده تورم در سال گذشته از ناحیه افزایش قیمت « کالاها» بوده، در اردیبهشت ماه این روند تغییر کرده و « خدمات» بیشترین افزایش قیمت را داشته است. بررسی اطلاعات منتشر شده حاکی از این است که گروه کالایی « دخانیات» که سال گذشته با تورمی بالغ بر ۹۰ درصد پیشتاز افزایش قیمت در کشور بوده، در اردیبهشت ماه نیز همچنان با نرخی ۶/۴ درصدی، بیشترین رشد قیمت در بین اقلام مصرفی را به خود اختصاص داده است. پس از دخانیات، بیشترین افزایش بها در بین گروه های اصلی « سبد مصرفی خانوار» ، متعلق به گروه « اثاث، لوازم و خدمات مورد استفاده در خانه» با ۱/۸۰ درصد، « پوشاک و کفش» با ۵/۶۳ درصد و « تفریح و امور فرهنگی» با ۶/۵۶ درصد بوده است.

  گزارش های رسمی نشان می دهد قدرت خرید مصرف کننده در کشور در اردیبهشت ماه امسال در حدود ۲ درصد کاهش یافته است. بر اساس گزارش بانک مرکزی، تازه ترین گزارش شاخص بهای مصرف کننده نشان می دهد که قیمت کالاها و خدمات مصرفی در کشور در دومین ماه سال جاری، با افزایشی ۲ درصدی روبه رو بوده است.


این گزارش حاکی از این است که متوسط قیمت ها در اردیبهشت ماه سال ۹۲، نسبت به اردیبهشت سال قبل، رشدی ۷/۴۱ درصدی به خود دیده‎ است. همچنین میانگین قیمت ها در دو ماه نخست امسال در مقایسه با دو ماه ابتدایی سال ۹۱، در حدود ۹/۴۱ درصد افزایش یافته است. علاوه بر این، تورم میانگین اردیبهشت ماه سال ۹۲ (رشد متوسط قیمت ها در دوازده ماه منتهی به این ماه نسبت به متوسط قیمت ها در دوازده ماه منتهی به اردیبهشت سال قبل) با افزایشی ۳۴ درصدی مواجه بوده است.


به این ترتیب می توان چنین محاسبه کرد که قدرت خرید مصرف کننده نوعی در اردیبهشت ماه (با فرض ثابت بودن درآمد اسمی او در این ماه) در حدود ۲ درصد کاهش یافته است. علاوه بر این، محاسبه تغییرات قدرت خرید با استفاده از رشد سالانه قیمت ها (تورم نقطه ای اردیبهشت) نشان می دهد در بازه زمانی یک ساله منتهی به اردیبهشت ماه امسال، قدرت خرید خانوارهای مصرف کننده کشور در مناطق شهری، در حدود ۴/۲۹ درصد کاهش یافته است.


چرخش از کالاها به خدمات
در تورم اردیبهشت


در بخش « خلاصه نتایج شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری ایران» ، ارقام شاخص قیمت و تورم به تفکیک ۱۲ گروه اصلی و ۳ گروه اختصاصی تشکیل دهنده « سبد مصرفی خانوار» ، درج شده است. مطابق اطلاعات این بخش، بیشترین افزایش قیمت در اردیبهشت ماه در بین گروه های اختصاصی، متعلق به گروه « خدمت» با ۸/۲ درصد رشد بوده و پس از آن گروه « مسکن، آب، برق و گاز و سایر سوخت ها» و گروه « کالا» ، به ترتیب با ۷/۲ درصد و ۴/۱ درصد قرار دارد.


این در حالی است که در بازه زمانی یک ساله منتهی به اردیبهشت ماه سال جاری، بیشترین افزایش قیمت در گروه های اختصاصی متعلق به گروه کالا با ۵۵ درصد و سپس گروه های خدمت با ۷/۲۴ درصد و مسکن، آب، برق و گاز و سایر سوخت ها با ۸/۱۷ درصد افزایش قیمت بوده است. این موضوع نشان دهنده نوعی چرخش در تورم گروه های اختصاصی است؛ یعنی با اینکه در یک سال گذشته، سهم عمده تورم ناشی از افزایش قیمت کالاها بوده، در اردیبهشت ماه افزایش قیمت کالا از دیگر گروه های اختصاصی کمتر بوده و خدمات بیشترین افزایش قیمت را داشته است.


دخانیات، همچنان پیشتاز تورم


در بین « گروه های اصلی» اما بیشترین افزایش قیمت از آن گروه « دخانیات» بوده که متوسط قیمت های آن در ماه دوم امسال، افزایش قابل ملاحظه ای به میزان ۶/۴ درصد را تجربه کرده است. البته جزئیات گزارش بیانگر این است که در این یک ماه، سیگار خارجی به میزان ۲/۵ درصد و سیگار ایرانی به میزان ۲/۳ درصد افزایش یافته است. پس از دخانیات، بیشترین افزایش قیمت مربوط به گروه « کالاها و خدمات متفرقه» با ۴/۴ درصد رشد، « رستوران و هتل» با ۹/۳ درصد رشد و دو گروه « پوشاک و کفش» و « اثاث، لوازم و خدمات مورد استفاده در خانه» با ۵/۳ درصد رشد بوده است. کمترین افزایش قیمت در اردیبهشت نیز متعلق به « ارتباطات» با ۱/۰ درصد، « تحصیل» با ۲/۰ درصد و « خوراکی ها و آشامیدنی ها» با ۴/۰ درصد تورم بوده است.


بررسی تغییرات سالانه قیمت این گروه ها نیز نشان دهنده صدرنشینی تورم دخانیات نسبت به افزایش قیمت دیگر گروه های اصلی در دوازده ماه منتهی به اردیبهشت ماه است. به طوری که طبق آمار رسمی، در این مدت متوسط قیمت دخانیات در ایران با افزایشی در حدود ۷/۹۰ درصد روبه رو بوده است. پس از دخانیات نیز، بیشترین تورم در بین گروه های اصلی متعلق به گروه اثاث، لوازم و خدمات مورد استفاده در خانه با ۱/۸۰ درصد، کالاها و خدمات متفرقه با ۰/۷۰ درصد، پوشاک و کفش با ۵/۶۳ درصد و تفریح و امور فرهنگی با ۶/۵۶ درصد بوده است.


افزایش ۳۸ درصدی قیمت سیب زمینی در یک ماه


گزارش بانک مرکزی حاکی از رشد ۴/۵۱ درصدی قیمت « خوراکی ها و آشامیدنی ها» در مناطق شهری ایران در یک سال منتهی به اردیبهشت ماه امسال است. در این میان، در بازه زمانی دوازده ماهه فوق، « آشامیدنی ها» به میزان ۳/۷۴ درصد و « خوراکی ها» به اندازه ۵/۵۰ درصد افزایش قیمت داشته اند.


بررسی اجزای گروه خوراکی ها و آشامیدنی ها در گزارش منتشر شده، بیانگر این است که بیشترین افزایش قیمت « ماهانه» در این گروه متعلق به هویج با ۳/۴۰ درصد، سیب زمینی با ۶/۳۷ درصد، لیموترش با ۵/۲۶ درصد، انواع روغن نباتی با ۴/۱۹ درصد و بادنجان با ۰/۱۵ درصد بوده است. طبق این گزارش، در اردیبهشت ماه بهای برخی اقلام خوراکی و آشامیدنی نیز با کاهش روبه رو بوده است. در بین این گروه، بیشترین کاهش ها متعلق به هندوانه با ۱/۳۹ درصد، گوجه فرنگی با ۸/۳۸ درصد و پیاز با ۹/۳۵ درصد بوده
است.


۶۴ درصد تورم در ۱۹ ماه


در گزارش های منتشر شده، سال پایه که قیمت ها نسبت به آن سنجیده می شود، سال ۹۰ در نظر گرفته شده و جزئیات گزارش ها حاکی از این است که در مهرماه سال ۹۰، عدد شاخص در حدود ۱۰۰ (به طور دقیق ۸/۹۹) بوده است. با استفاده از این موضوع می توان محاسبه کرد که از مهرماه این سال تا زمان انتشار آخرین گزارش بهای مصرف کننده (اردیبهشت ماه ۹۲) ، عدد شاخص به ۷/۱۶۳ رسیده که نشان دهنده تورم ۶۴ درصدی « کالاها و خدمات مصرفی» کشور در بازه زمانی ۱۹ ماهه است. علاوه بر این، برای برخی از گروه ها عدد شاخص به طور چشمگیری از این مقدار بالاتر رفته که نشانگر رشد قابل ملاحظه قیمت ها در این گروه ها است.


به عنوان مثال، با استفاده از اعداد شاخص می توان محاسبه کرد که در این بازه زمانی قیمت « دخانیات» در ایران به میزان ۴/۱۷۱ درصد، قیمت « اثاث، لوازم و خدمات مورد استفاده در خانه» به میزان ۹/۱۱۴ درصد، قیمت « کالاها و خدمات متفرقه» به میزان ۴/۱۰۵ درصد و قیمت « پوشاک و کفش» به میزان ۱/۹۹ درصد افزایش یافته است که برای یک بازه زمانی کمتر از دو سال، رشد قابل ملاحظه ای در قیمت محسوب می شود.


بیشترین تورم در ایلام و کمترین در هرمزگان


بخش دیگری از گزارش بهای مصرف کننده، شاخص قیمت و تورم را به تفکیک استان های کشور نشان می دهد. مطابق اطلاعات این بخش، در اردیبهشت ماه سال ۹۲ بیشترین افزایش قیمت در استان ایلام و به میزان ۲/۳ درصد رخ داده است. پس از ایلام، بیشترین تورم ماهانه در استان های کشور به ترتیب در آذربایجان غربی به میزان ۰/۳ درصد، سیستان و بلوچستان و مرکزی به میزان ۸/۲ درصد و سمنان به میزان ۷/۲ درصد بوده است. این در حالی است که در اردیبهشت ماه، کمترین تورم ماهانه متعلق به استان هرمزگان با ۲/۰ درصد بوده و پس از این استان نیز، کمترین تورم در استان های کشور متعلق به خوزستان و یزد با ۱/۱ درصد و بوشهر، خراسان جنوبی و کهکیلویه وبویراحمد با ۳/۱ درصد بوده است.


رشد ۲ درصدی شاخص بهای تولیدکننده در یک ماه


بانک مرکزی در بخش دیگری از به روز رسانی آماری خود از شاخص های ماهانه اقتصادی، ارقام مربوط به شاخص بهای تولید کننده را نیز منتشر کرده که در واقع شاخص « تورم در بخش تولید و هزینه تمام شده تولید کالا در بنگاه ها» است. بانک مرکزی اعلام کرده که در اردیبهشت ماه امسال شاخص بهای تولید کننده ۲ درصد نسبت به فروردین ماه رشد کرده است. این روند رو به رشد، قدری بیشتر از عددی بوده که بانک مرکزی برای فروردین ماه امسال نسبت به اسفند ماه اعلام کرده است. بنا به ارقام ارائه شده، شاخص بهای تولید کننده در فروردین ماه نسبت به اسفند ماه سال گذشته، ۶/۱ افزایش پیدا کرده بود.

حال با رقم جدید شاخص بهای تولیدکننده مشخص می شود که روند شاخص بهای تولید کننده در دو ماه اول سال رو به افزایش بوده است. ضمن اینکه بانک مرکزی اعلام کرده این شاخص در دو ماه اول امسال نسبت به دو ماهه اول سال گذشته ۵/۴۱ درصد رشد کرده است. شاخص بهای تولید کننده در دوازده ماه منتهی به اردیبهشت ماه ۹۲ نسبت به دوازده ماه منتهی به اردیبهشت ۹۱ نیز بالغ بر ۵/۳۳ درصد افزایش پیدا کرده است. ارقام ارائه شده از سوی بانک مرکزی برای دو گروه اصلی و اختصاصی مورد بررسی بانک مرکزی نیز نشان از رشد ماهانه شاخص بهای تولیدکننده در این گروه ها دارد. به طور مثال در گروه کشاورزی، شکار و جنگلداری شاخص بهای تولید کننده در فاصله یک ماهه فروردین تا اردیبهشت امسال ۲/۱ درصد و در اردیبهشت امسال نسبت به ماه مشابه سال قبل، ۳۹ درصد رشد کرده است.