شرایط کنونی اقتصاد ایران چگونه است؟
در روزهایی که کار دولت دهم رو به پایان است، بیشترین هجمهها و انتقادات مبنی بر اوضاع نابسامان اقتصادی به دولت وارد میشود که گاهی اوقات به دور از انصاف است.
به گزارش پارس ، فارس به نقل از سایت برهان، آیا زمان آن نرسیده که انتقادات وارده به دولت ها به دور از گرایش های سیاسی و همراه با عدل و انصاف باشد؟ آیا واقعاً دولت دهم، اقتصاد ویرانی را به دولت آینده تحویل خواهد داد؟
کار دولت دهم در حالی به پایان می رسد که در انتخابات خردادماه، بیشترین هجمه ها و انتقادات به این دولت وارد شد. حجم انتقادات و در برخی موارد، سیاه نمایی ها به حدی بود که رهبر معظم انقلاب در دو نوبت، یک بار در سالگرد ارتحال امام خمینی و یک بار در جمع مسئولان دستگاه قضا، به این مسئله اشاره فرمودند.
هرچند در سالگرد ارتحال امام، فضای انتخاباتی مانع از تأمل برخی از نامزدها در منویات مقام معظم رهبری شد و پس از فرمایشات ایشان، باز هم هجمه ها و سیاه نمایی ها از اوضاع کشور و دستاوردهای نظام ادامه یافت؛ اما رهبر معظم انقلاب، پس از فروکش نمودن هیاهوی انتخابات، از سیاه نمایی های برخی از کاندیداهای ریاست جمهوری انتقاد نمودند و مغفول ماندن دستاوردها و نقاط قوت دولت های نهم و دهم را خاطر نشان کردند.
انصاف حلقه ی مفقود روابط سیاسی نه تنها در ایران، بلکه در اکثر کشورهاست. هرچند همه از اخلاق مداری و مدارا سخن می گویند، اما در بوته ی عمل، بسیار اندک هستند کسانی که با رعایت اصول اخلاقی، اهداف خود را دنبال نمایند.
اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در خطبه های نماز جمعه ی بهمن ۹۱ نیز در این رابطه خالی از لطف نیست. ایشان در خطبه های نماز جمعه، عدم رشد اخلاقی و اخلاق مداری را یکی از انتقادات وارد به نظام در طی ۳۲ سال گذشته خواندند. اگر انصاف را یکی از اصول اخلاق بدانیم، بی انصافی در نقد رقیب، یکی از مهم ترین ایرادات وارد به سیاست مداران است. غربی شدن در زندگی اجتماعی و سیاسی ما هر روز بیشتر می شود و این مسئله به اخلاق سیاسی و اقتصادی ما بیش از هر چیز صدمه وارد کرده است.
در انتخابات ۸۸ نمونه ی بارز این بداخلاقی ها و بی انصافی ها در قالب دروغ بزرگ « تقلب» مطرح شد. در انتخابات ۹۲، به دلیل برخی مسائل و مشکلات اقتصادی، این بی انصافی ها و بداخلاقی ها در قالب « سیاه نمایی در مورد مسائل اقتصادی و سیاسی» مطرح شد.
هرچند دستاوردهای هر کدام قابل تقدیر است، اما به دلیل عدم شناخت صحیح مدارهای توسعه نیافتگی ایران، اتکا به درآمدهای عظیم نفتی برای افزایش رفاه و اجرای سیاست های اقتصادی لیبرالیستی، درمان بیماری های اقتصاد ایران ممکن نشده است.
هرچند بر دولت های نهم و دهم ایراداتی وارد است، اما به هر حال، تلاش زیادی برای ایجاد و ارتقای زیربناها شده و خدمات ارزشمندی در راه پیشرفت و تعالی ایران و برقراری عدالت اجتماعی، ارائه شده است و زیربناهای ایجادشده توسط دولت های نهم و دهم، بسیاری از مشکلات را از پیش پای دولت جدید برداشته است.
هرچند بر دولت های نهم و دهم ایراداتی وارد است، اما به هر حال، تلاش زیادی برای ایجاد و ارتقای زیربناها شده و خدمات ارزشمندی در راه پیشرفت و تعالی ایران و برقراری عدالت اجتماعی ارائه شده است. برخی از جراید و روزنامه ها با دوقطبی کردن فضا و با نفی همه ی خدمات دولت های نهم و دهم، می کوشند تا دولت جدید را وارث یک اقتصاد ویران و فقیر بخوانند؛ در حالی که چنین نیست و زیربناهای ایجادشده توسط دولت های نهم و دهم، بسیاری از مشکلات را از پیش پای دولت جدید برداشته است.
دولت جدید با نفت حدود ۱۰۰ دلار و صندوق توسعه ی ملی با ذخیره ی ده ها میلیارد دلار، قدم در راه خواهد گذاشت. رشد چشمگیر شاخص بورس ایران نیز حائز توجه است؛ به طوری که ارزش بازار سرمایه بیش از ۲۹۰ هزار میلیارد تومان است، در حالی که ارزش بازار سرمایه در سال ۸۴ برابر با ۳۲ هزار میلیارد تومان بود. این مسئله نیز از دیگر امتیازاتی است که دولت جدید از آن برخوردار است.
خودکفایی در تولید بنزین یکی از مهم ترین اقدامات دولت احمدی نژاد بود. اگر روند مصرف بنزین همچون سال های گذشته ادامه می یافت، تا سال ۹۰ مصرف بنزین به ۱۳۵ میلیون لیتر در روز می رسید و نیازمند به حجم عظیم واردات بنزین بودیم؛ در حالی که هم اکنون با احداث پالایشگاه های تولید بنزین در شازند کرمان و پالایشگاه جدید در بندر عباس، نه تنها آسیب پذیری ما در حوزه ی بنزین به عنوان یک کالای استراتژیک به شدت کاهش یافته، بلکه صادرات بنزین نیز میسر شده است.
بنزین به عنوان کالای استراتژیک، پاشنه ی آشیل ایران در تحریم ها بود و غرب با توجه به این موضوع، مطمئن بود که ایران در مقابل تحریم بنزین دوام نمی آورد، اما با تلاش های دولت، این مسئله تبدیل به نقطه ی قوت برای دولت جدید شد.
دولت های نهم و دهم، با حجم عظیم انتقادات دائمی و در برخی موارد، سیاه نمایی فضای جامعه در جراید و روزنامه ها مواجه بودند که بی اعتمادی به مسئولان، التهاب بازارها و بی اثر نمودن اقدامات دولت را تشدید می نمود. هرچند برخی اشتباهات دولت، به خصوص در سال های آخر، بر این فضا دامن می زد؛ اما به هر حال، نمی توان از قدرت روزنامه ها و جراید در شکل دهی به افکار عمومی چشم پوشی نمود.
دولت های نهم و دهم با حجم عظیم انتقادات دائمی و در برخی موارد سیاه نمایی فضای جامعه در جراید و روزنامه ها مواجه بودند که بی اعتمادی به مسئولان، التهاب بازارها و بی اثر نمودن اقدامات دولت را تشدید می نمود.
بسیاری از اقدامات مفید دولت در سال های اخیر و به خصوص در جریان انتخابات مغفول ماند. بسیاری از زیربناها برای دولت جدید آماده شده است که می توان در این زمینه، به اقدامات زیر اشاره نمود:
۱. بیش از دو برابر شدن ظرفیت تولید فولاد در سال ۹۱ نسبت به سال ۸۴ و قرار گرفتن در رتبه ی هفدهم دنیا در تولید فولاد.
۲. افزایش چشمگیر تولید مس و قرار گرفتن جزء ده کشور برتر دنیا در تولید مس.
۳. افزایش تولید کاشی و سرامیک و قرار گرفتن جزء پنج کشور اول دنیا در تولید کاشی و سرامیک.
۴. افزایش تولید پتروشیمی از ۱۵.۸ میلیون تن در سال ۸۴ به ۴۲.۷ میلیون تن در سال ۹۰.
۵. افزایش میزان بزرگراه ها و آزادراه های احداث شده در دولت های نهم و دهم به بیش از سه برابر دولت قبل از خود.
۶. افزایش چشمگیر تعداد تلفن همراه و ثابت.
۷. ساخت حجم عظیم مسکن مهر برای اقشار کم درآمد و کاهش بار تقاضای مسکن به خصوص در شهرستان ها.
۸. احداث مسکن معلولان و افزایش آن از دو هزار واحد در سال ۸۴ به ۱۵۶ هزار واحد در سال ۹۰.
۹. احداث مسکن مهر برای زنان سرپرست خانوار.
۱۰. افزایش تعداد بیمه شدگان بیمه های روستایی، بیمه های فنی و حرفه ای و غیره.
۱۱. تولید انواع رادیو داروها و کاهش واردات و صرفه جویی ارزی.
۱۲. چهار برابر شدن سهم کشور در تولیدات علمی پزشکی در منطقه و کسب درآمد از صادرات خدمات پزشکی.
۱۳. افزایش تخت های بیمارستانی از ۸۵ هزار به ۱۰۹ هزار در سال ۹۰.
۱۴. افزایش ۱۲برابری تولید داروهای با فناوری بالا.
۱۵. نظام پزشک خانواده.
۱۶. فعال بودن یازده هزار سانتریفیوژ و پیشرفت های عظیم هسته ای.
با توجه به مطالب یادشده، که گوشه ی کوچکی از عملکرد دولت های نهم و دهم است، باید خاطر نشان نمود که علی رغم انتقادات وارد بر دولت های نهم و دهم در حوزه های اقتصادی و فرهنگی، دولت جدید می تواند با پشتوانه ی اعتماد مردم و همراهی رسانه ها و روزنامه ها و نیز همراهی بسیاری از قدرتمندان اقتصادی و سیاست مدارانی که اکنون با تمام قوا به حمایت از دولت منتخب آمده اند، گام های بلندی در پیشرفت کشور و حل مشکلات اقتصادی جامعه بردارد؛ پشتوانه هایی که دولت های نهم و دهم، به دلایل مختلف، از آن بی بهره بودند.
ارسال نظر