صدای شکست تحریم نفت ایران
دیروز وزیر نفت سعودی به دنیا تفهیم کرد که با آنکه این کشور همه تلاشش را برای حفظ ثبات بازار نفت خواهد کرد، اما این کار آسانی نیست و نفت ۱۰۰ دلاری محتمل است. همزمان وزارت خزانهداری امریکا خبر داد که به خریداران نفت ایران، معافیت خواهد داد. ظریف نیز گفت که ایران هم نفتش را میفروشد و هم اقتصاد خود را اداره میکند.
در عین حال یک منبع موثق گفت: نهایت تلاش امریکا فقط میتواند ۲۰ تا ۳۰ درصد فروش نفت ایران را تحتتأثیر قرار دهد و حتی برخی آسیاییها که اخیراً واردات نفت را از ایران به صفر رساندهاند، به زودی خرید آن را از سر میگیرند.
به گزارش رویترز، خالد الفالح، وزیر نفت عربستان در سایه تشدید اوضاع بینالمللی این کشور به دلیل قتل جمال خاشقچی، روزنامهنگار سعودی گفت: دولت سعودی تمایلی به تکرار تحریم نفتی غرب که در سال ۱۹۷۳ اتفاق افتاد، ندارد. از سوی دیگر چندین سناتور و نماینده مجلس امریکا پیشنهاد دادند که عربستان مورد تحریم قرار گیرد و سعودیها نیز گفتهاند هر گونه تحریم را با اقدامی جدیتر پاسخ خواهد داد.
الفالح ادامه داد: این اتفاق نیز به پایان خواهد رسید، اما عربستان همواره یک کشور مسئول بودهاست و ما سالهاست که از سیاستهای نفتی خود به صورت مسئولانه به شکل یک ابزار اقتصادی استفاده و آن را از سیاست خارجی خود جدا کردهایم. اگر قیمت نفت در بازار جهانی افزایش یابد، رشد اقتصاد جهانی را کاهش داده و به رکود منجر خواهد شد.
هفته گذشته مدیرعامل شبکه سعودی العربیه طی گزارشی هشدار داد اعمال تحریم علیه ریاض میتواند به فاجعه اقتصادی در جهان منجر شده و قیمت نفت را به ۲۰۰ دلار در هر بشکه افزایش دهد. در سال ۱۹۷۳ و زمانی که عربستان کشورهایی نظیر کانادا، ژاپن، هلند، انگلیس و امریکا را به دلیل حمایت از اسرائیل در جنگ اعراب تحریم کرد، یک بحران بزرگ نفتی شکل گرفت. در آن زمان قیمت نفت به شدت افزایش یافت و چند سال بعد نیز با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران مجدداً بازار شاهد افزایش قیمت نفت بود.
وزیر نفت عربستان با اشاره به تحریمهای نفتی علیه ایران گفت: هیچ تضمینی وجود ندارد که در پس این اتفاق قیمت نفت در بازار جهانی افزایش نیابد. وی در پاسخ به اینکه آیا جهان میتواند از رسیدن قیمت نفت به ۱۰۰ دلار جلوگیری کند، گفت: من هیچ تضمینی نمیدهم؛ چراکه نمیتوانم پیشبینی کنم چه اتفاقی برای دیگر کشورهای تولیدکننده نفت خواهد افتاد. الفالح تأکید کرد: ما تحریم نفتی علیه ایران را پیشرو داریم و هیچکس نمیتواند حدس بزند چه اتفاقی برای صادرات نفت ایران خواهد افتاد، از طرفی امکان کاهش بالقوه تولید نفت کشورهایی نظیر لیبی، نیجریه، مکزیک و ونزوئلا نیز وجود دارد. اگر ۳ میلیون بشکه از عرضه نفت جهانی کاهش یابد، ما نمیتوانیم این کاهش را جبران کنیم. بنابراین به سمت استفاده از نفت انبارشده خود خواهیم رفت. ما به زودی تولید نفت خود را از ۷/۱۰ میلیون بشکه کنونی به ۱۱ میلیون بشکه در روز افزایش خواهیم داد و ریاض ظرفیت رسیدن به ۱۲ میلیون بشکه تولید نفت در روز را دارد و امارات نیز میتواند ۲۰۰ هزار بشکه به تولید نفت خود بیفزاید. ما ظرفیت افزایش تولید محدودی داریم و هماکنون از بخش قابلتوجهی از آن استفاده میکنیم، اما اگر دیگر کشورها در کنار تحریم ایران عرضه نفت خود را کاهش دهند، ما مجبور خواهیم شد از تمام ظرفیت مازاد خود استفاده کنیم.
تحریم نفت ایران نگرانی قابل ملاحظه بازار نفت شدهاست
در همین حال به گزارش رویترز، فاتح بیرول، رئیس آژانس بینالمللی انرژی نیز گفت: نگران نیست که عربستان سعودی در پاسخ به هرگونه تحریم احتمالی به خاطر قتل جمال خاشقچی، تولید نفت را کاهش دهد، ولی تأکید کرد تحولات سیاسی بر بازار انرژی تأثیر میگذارد. بازار نفت نگران است عربستان سعودی، بزرگترین صادرکننده نفت خام جهان هر گونه اقدام تنبیهی قدرتهای جهان را به خاطر مرگ خاشقچی در کنسولگری عربستان در استانبول تلافی کند. بیرول در پاسخ به این نگرانیها گفت: «مسائل ژئوپلیتیکی و غیر انرژی زیادی وجود دارد که بر بازار نفت هم تأثیر خواهد گذاشت».
بازگشت آسیاییها
یک منبع موثق نیز گفت: برخی آسیاییها که اخیراً خرید نفت ایران را متوقف کرده بودند، بهزودی واردات نفت از ایران را از سر میگیرند و صادرات نفت ایران فقط ۲۰ تا ۳۰ درصد تحت تأثیر قرار میگیرد.
امریکا: به خریداران نفت ایران معافیت میدهیم
وزیر خزانهداری امریکا با عقبنشینی از سیاست به صفر رساندن صادرات نفت ایران گفت: کشورش در نظر دارد واردکنندگان نفت ایران را از تحریمها معاف کند. خریداران نفت ایران باید بیشتر از رقم ۲۰ درصدی که در سال های۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵ ملزم بودند، واردات نفت ایران را کاهش دهند تا بتوانند از معافیتهای امریکا برخوردار شوند. استیون منوچین گفت: قیمت نفت تا حالا بالا رفته است، بنابراین معتقدم بازار نفت پیشبینی کردهاست روند کاهش صادرات نفت ایران تا چه حدی پیش میرود. من انتظار ندارم در ماه نوامبر صادرات نفت ایران به صفر برسد، اما انتظار دارم در نهایت به صفر برسد. حتی اکنون شاهد کاهش قابل ملاحظهای در صادرات نفت ایران بودهایم.
ظریف: هم نفت میفروشیم و هم اقتصادمان را حفظ میکنیم
در همین راستا محمد جواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان در گفتوگویی تأکید کرد ایران در شرایط فعلی، هم میتواند نفت خود را بفروشد و هم قادر است اقتصاد خود را حفظ کند. ظریف همچنین گفت: دولت امریکا میتواند با بازگشت به توافق هستهای لغو تحریمهایی که پس از آن علیه ایران اعمال کرد، راه را برای مذاکره با تهران هموار کند.
ارسال نظر