افزایش نرخ ارز همه پروژههای کشتیسازی را با چالش مواجه کرده است
مدیرعامل کشتیسازی ندیمگستر خلیجفارس میگوید: افزایش نرخ ارز، همه پروژههای کشتیسازی را با چالش مواجه کرده و باعث شده تا همین توان اندک کشتیسازی داخلی در تامین نقدینگی را، از بین ببرد.
مدیرعامل یک شرکت کشتیسازی معتقد است که قراردادهای داخلی با کشتیسازیها باید به صورت ارزی منعقد شود.
مدیرعامل شرکت کشتیسازی ندیمگستر خلیج فارس اظهار کرد:در حال حاضر به دلیل نوسانات ارزی و مشکلاتی که در حوزه صنعت ایجاد شده است، ما در 3 پروژه که کارفرمای دو پروژه سازمان بنادر و پروژه دیگر از محل وجوه اداره شده در حال اجراست با کمبود نقدینگی مواجه شدیم به طوری که با افزایش هزینهها نتوانستیم این پروژهها را تکمیل کنیم.
وی با بیان اینکه نوسانات ارزی تاثیر بسیار شدیدی بر کشتیسازیهای داخلی دارد، یادآور شد: بزرگترین چالش قراردادهای شناورسازی در داخل، انعقاد این قراردادها به صورت ریالی و تامین تجهیزات، اجناس و ماشینآلات مورد نیاز آن از محل واردات است که ارز بر است و رابطه مستقیم و بدون واسطهای با نرخ آزاد ارز دارد.
مدیرعامل شرکت کشتیسازی ندیمگستر خلیجفارس افزود:متاسفانه افزایش نرخ ارز، همه پروژههای کشتیسازی را دچار یک شوک ناگهانی کرد و با چالش مواجه کرد و باعث شد همین اندک توان شرکتهای کشتیسازی داخلی در تامین نقدینگی، از بین برد.
وی خاطرنشان کرد: بنابراین ضروری است تا تمهیداتی اندیشیده شود که قراردادهای کشتیسازی و شناورسازی در داخل کشور با سازندگان داخلی به صورت ارزی و مطابق نرخ روز منعقد شود تا آثار مخرب نوسانات ارزی در این صنعت کمتر مشاهده شود.
حافظپور تصریح کرد: در حال حاضر نیز که بانک مرکزی قیمت دلار را به صورت تک نرخی 4200 تومان اعلام کرده است تامین این دلار برای ما دشوار و غیرقابل امکان است به صورتی که ما اگر بخواهیم برای واردات دلار تهیه کنیم نمیتوانیم به این قیمت خرید کنیم.
وی به بخشنامه دولتی تعلق ارز 4200 تومانی به واردات در صورت ثبت سفارش اشاره و اظهار کرد: با این وجود صنعت کشتیسازی که به خودی خود صنعت زمانبری است نمیتواند از این بخشنامه بهرهای ببرد زیرا این بخشنامه پروسه اداری را طولانی کرده و موجب میشود که زمان بیش از پیش از دست رود. به بیان دیگر قوانین جدید مستلزم سپری شدن پروسه زمانی طولانی است که چالش دیگری را برای ما ایجاد میکند و موجب نارضایتی کارفرما میشود.
مدیرعامل شرکت کشتی سازی ندیمگستر خلیجفارس ادامه داد: علاوه بر آن زمانی که بر اساس نرخ دولتی ارز، قیمت کالا را استعلام میکنیم، تا زمانی که ارز تعلق گیرد و محصول تهیه شود ارزش دلار دچار نوسان شده است و همین موجب میشود که قیمت تمام شده شناور برای ما بالاتر از مبلغ قرارداد شود و به صرفه نباشد.
وی گفت: ما بر اساس قرادادهای ریالی که سالهای گذشته با کارفرمایان داشتهایم متعهد شدهایم که بعضی تجهیزات را از محل واردات تامین کنیم بنابراین افزایش نرخ ارز از آن زمان تا کنون باعث شده است که ما برای وفای به تعهد خود دچار چالش، زیان و خسران شویم.
حافظپور با بیان اینکه اکنون برخی از تجهیزات در داخل ساخته میشود اما ما بر اساس قرارداد متعهد به خرید آن از خارج کشور هستیم، گفت: اکنون نیز اگر بخواهیم با کارفرما مذاکره داشته باشیم و او را متقاعد به تامین تجهیزات از محل ساخت داخل کنیم زمان بر است و حتی ممکن است کارفرما راضی نشود چنین است که دچار چالشهای فراوان و بزرگی شدهام که برای جلوگیری از وقوع دوباره چنین چالشهایی لازم است تغییراتی در قراردادها ایجاد شود و با محاسبه نرخ ارز به قیمت روز و یا کاملا ارزی منعقد شود.
وی با اشاره به اینکه قرار است امسال نیز سازمان بنارد و دریانوردی نوسازی چند شناور ملکی خود را به مناقصه بگذارد، بیان کرد: اگر قرار باشد قرارداد این پروژهها نیز به شیوه ریالی منعقد شود با توجه به وضعیت بازار هر کدام از شرکتهای کشتیسازی که برنده این مناقصه شوند زیانده میشوند، زیرا با وجود اعلام ارز 4200 تومانی از سوی بانک مرکزی هنوز نرخ ارز در بازار ثبات ندارد و کشتیساز باید از نقدینگی خود خرج کند که متاسفانه کشتیسازان ما آنقدر توانمند نیستند که بتوانند به منظور حفظ بازار زیان دهند.
مدیرعامل شرکت کشتیسازی ندیمگستر خلیجفارس در ادامه با اشاره به ضرورت حمایت از کالای ایرانی گفت: در کشور ایران پتانسیل بسیاری از پروژهها و فعالیتها وجود دارد اما اجرا نشده است به بیان دیگر مورد غفلت قرار گرفته است که مهمترین آنها مقوله گردشگری دریایی است که متاسفانه هنوز ایران در این صنعت حتی 5 درصد هم پیشرفت نکرده است. این در حالی است که اگر بتوانیم این صنعت را در کشور توسعه دهیم میتوانیم به کمک آن جان تازهای در شرکتهای شناورسازی بدمیم و علاوه بر آن اشتغالزایی در مناطق بومی داشته باشیم.
وی افزود: علاوه بر آن در بخش شیلات نیز پتانسیلهایی وجود دارد که اگر همه ذینفعان در این حوزه از جمله سازمان شیلات پای کار بیایند، هم سازندگان شناورها و هم خود شیلات و حتی جامعه صیادی میتوانند از این همکاری بهرهمند شوند.
ارسال نظر