۵۰ میلیون وام ساخت مسکن
هیاتدولت بیآنکه پیشنهاد اسفندماه گذشته سیستم بانکی مبنیبر افزایش ۱۰۰ درصدی مبلغ وام خرید مسکن –از ۲۰ میلیون به ۴۰ میلیون تومان- را بررسی کند، طرح اخیر مخالفان سرسخت وام خرید مسکن را در اولویت قرار داد و با تصویب خواسته وزارت راهوشهرسازی، وام ساخت مسکن را به ۵۰ میلیون تومان افزایش داد. براساس مصوبه تازه کارگروه مسکن که در هیاتدولت به تصویب رسیده است، مجموعه بانکی کشور –همه بانکها- موظف است از منابع خود و بدون استفاده از خطوط اعتباری بانک مرکزی، تسهیلات ۵۰ میلیونی به ازای ساخت هر واحد مسکونی به انبوهسازان پرداخت کند. طبق گفته رییس کانون سراسری انبوهسازان این تسهیلات نیاز به سپردهگذاری ندارد و نرخ سود آن برای دوره ساخت – دو سال اول- بهصورت مشارکتی و برای دوره بازپرداخت، بهصورت مبادلهای محاسبه خواهد شد طوری که حداکثر از ۱۸ تا ۲۰ درصد تجاوز نخواهد کرد. ویژگی وام جدید ۵۰ میلیونی، انتقال ۴۰ میلیون آن به خریدار واحد مسکونی است که در این صورت قدرت خرید آپارتمانهای نوساز مجهز به این وام، تا حدودی برای متقاضیان مسکن ترمیم میشود. با این مصوبه، هیچ امیدی به افزایش وام خرید مسکن لااقل در این دولت و حتی سالجاری، نمیتوان داشت.
پارس به نقل از دنیای اقتصاد: بانک ها موظف شدند به ساخت وساز، تسهیلات بدون سپرده ۵۰ میلیونی با نرخ سودمشارکتی پرداخت کنند
نظر رییس کانون سراسری انبوه سازان درباره وام جدید: ای کاش ۸۰ میلیون تومان بود
۴۰ میلیون از وام موقع فروش واحد به خریدار منتقل می شود
گروه مسکن- فرید قدیری: هیات دولت پیشنهاد اسفند سال گذشته بانک مسکن در خصوص افزایش سقف وام خرید مسکن از ۲۰ میلیون به ۴۰ میلیون تومان را هنوز بررسی نکرده اما با پیشنهاد وزارت راه وشهرسازی، ماموریت جدیدی برای سیستم بانکی تصویب کرده که براساس آن همه بانک ها موظف شده اند در سال۹۲ وام ۵۰ میلیون تومانی بابت ساخت وساز مسکونی در اختیار انبوه سازان قرار دهند طوری که باید ۴۰ میلیون تومان از این وام در زمان فروش واحدها، به خریدار منتقل شود.
مصوبه تازه ابلاغ شده دولت از آنجا که دو طرف عرضه و تقاضا در بازار مسکن را به صورت توام تامین مالی می کند، حکم قطعی پایان انتظارها برای افزایش وام خرید مسکن نیز محسوب می شود.
به این ترتیب چه پیشنهاد اخیر بانک مسکن در بانک مرکزی مورد موافقت قرار بگیرد چه نگیرد، طرح به روز رسانی وام خرید مسکن لااقل در این دولت، منتفی خواهد بود.
روز گذشته رییس کانون سراسری انبوه سازان کشور در تماس با « دنیای اقتصاد» از تصویب « پرداخت وام ۵۰ میلیون تومانی ساخت مسکن» در هیات دولت خبر داد و گفت: دولت کل سیستم بانکی را مکلف کرده در سال جاری برای ساخت وساز تسهیلات ۵۰ میلیون تومانی پرداخت شود.
ایرج رهبر تصریح کرد: این وام برعکس وام مسکن مهر فقط بر عهده یک بانک – بانک مسکن- گذاشته نشده، بلکه مسوولیت تامین و پرداخت آن برعهده مجموعه بانک های دولتی قرار گرفته است.
« دنیای اقتصاد» روزگذشته بعد از دریافت این خبر، در گفت وگو با مقداد همتی مشاور ویژه وزیر راه وشهرسازی در امور مسکن، جزئیات بیشتری را از مصوبه وام ۵۰ میلیونی به دست آورد.
همتی در این باره گفت: کارگروه مسکن به ریاست وزیر راه وشهرسازی تصویب کرد که سیستم بانکی از سهمیه ای که بسته سیاستی نظارتی بانک مرکزی برای وام دهی به بخش مسکن تعیین کرده است، منابع لازم برای پرداخت ۵۰ میلیون تومان به ساخت وساز – به ازای هر واحد- را تامین کند.
در بسته سیاستی نظارتی بانک مرکزی که همه ساله در ابتدای سال به تصویب شورای پول واعتبار می رسد، سهم بخش مسکن از منابعی که بانک ها تحت عنوان وام به بخش های مختلف اقتصاد پرداخت می کنند ۲۵ درصد تعیین شده است.
همتی تصریح کرد: بعد از تصویب وام جدید در کارگروه مسکن، هیات دولت با امضای معاون اول رییس جمهوری، این مصوبه را ابلاغ کرد و از هم اکنون توسط سیستم بانکی لازم الاجرا می باشد.
به گزارش « دنیای اقتصاد» آنطور که رییس کانون سراسری انبوه سازان درباره این وام اعلام کرده، سازنده ها برای دریافت وام ۵۰ میلیونی نیازی به سپرده گذاری ندارند و در هر پروژه به ازای تعداد واحدهای در حال ساخت، این وام قابل پرداخت خواهد بود.
تا پیش از ابلاغ این مصوبه، تنها دو مدل وام ساخت مسکن از سوی سیستم بانکی پرداخت می شد که هر دو آن فقط توسط بانک مسکن ارائه می شد.
در مدل اول، ۳۰ میلیون تومان وام ساخت در ازای ۱۵ میلیون تومان سپرده گذاری یکساله انبوه ساز، پرداخت می شد و در مدل دوم، وام ۲۰ و ۲۵ میلیون تومانی از محل خط اعتباری مسکن مهر به صورت بدون سپرده ارائه می شد که البته این دو مدل در حال حاضر نیز پرداخت می شود.
در این سال ها مابقی بانک ها نیز متناسب با سلیقه مدیران بانکی و در صورتی که تمایل به مشارکت با سازنده ها داشته باشند، اقدام به پرداخت وام می کردند.
در واقع سیستم بانکی در سال های اخیر در شرایطی که موظف بود یک چهارم از کل وام های پرداختی را صرف بخش مسکن کند، کمترین منابع را به این بخش اختصاص داد. طولانی بودن دوره بازپرداخت تسهیلات مسکن مهم ترین عامل بازدارنده در پرداخت وام از سوی بانک ها به بخش مسکن محسوب می شود.
اما با مصوبه جدید هیات دولت، پرداخت وام ۵۰ میلیونی به ساخت وساز، جزو تکلیف بانک ها درآمده و فرار از این بخش می تواند برای بانک ها تبعات داشته باشد.
سود وام با نرخ مشارکتی
رییس کانون سراسری انبوه سازان درباره نرخ سود وام ۵۰ میلیونی به « دنیای اقتصاد» گفت: قرار است نرخ سود وام در دوره دو ساله ساخت، به صورت مشارکتی محاسبه شود و در زمان فروش اقساطی – انتقال ۴۰ میلیون از وام به خریدار- متناسب با نرخ سود عقود مبادله ای، تعیین شود.
رهبر پیش بینی کرد نرخ سود وام ۵۰ میلیون تومانی از ۱۷ تا ۱۸ درصد فراتر نرود.
وی همچنین افزود: پیشنهاد ما برای افزایش سقف وام ساخت، رقم ۸۰ میلیون تومان بود به این صورت که لااقل ۶۰ میلیون تومان از وام، هنگام فروش واحدها به خریدار منتقل شود اما به هر حال، همین مصوبه نیز تاحدودی بار تورمی سال گذشته ناشی از افزایش قیمت مصالح ساختمانی را جبران می کند.
براساس این گزارش، در صورتی که مصوبه جدید هیات دولت به سرنوشت مصوبه سال۸۹ دچار نشود، در سال جاری آپارتمان های نوساز به همراه ۴۰ میلیون وام بانکی، به بازار فروش عرضه می شود.
هیات دولت در سال۸۹ بانک مسکن را موظف کرده بود ۵۰ هزار فقره وام ۴۰ میلیونی برای ساخت مسکن پرداخت کند اما این مصوبه تا الان، در بایگانی اجرا، بایکوت شده و یک فقره هم از این وام داده نشده است.
با این حال، مشاور ویژه وزیر راه وشهرسازی امیدوار است وام ۵۰ میلیونی خیلی زود به بازار بیاید.
هر چند این وام به ساخت وسازهای تازه شروع شده تعلق می گیرد اما این احتمال وجود دارد که ساختمان های نوساز تکمیل شده آماده فروش نیز تحت شرایطی بتوانند از این وام بهره مند شوند. با توجه به میانگین هزینه ساخت مترمربعی ۷۰۰ هزار تومان، این وام منابع لازم برای احداث ۷۰ مترمربع بنای مسکونی را به صورت۱۰۰ درصد تامین می کند.
مخالفان افزایش سقف وام خرید مسکن با تاکید بر اینکه وام خرید مسکن اثر مستقیم تحریک کننده بر قیمت دارد، افزایش سقف وام ساخت به ۵۰ میلیون و انتقال ۴۰ میلیون از آن به خریدار را اقدامی مثبت در کنترل قیمت مسکن و در عین حال کمک به توان خرید عنوان می کنند.
ارسال نظر