پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- رئیس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران گفت: اگر دولت اعتقاد به نفوذ واسطه‌ها در عرصه نوسانات شدید قیمتی دارد، بخش خصوصی واقعی را از نظر منابع مالی ارزان قیمت تجهیز کند تا بخش خصوصی بدون واسطه خرید کند.

مجید موافق قدیری رئیس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی «پارس» اظهار داشت: ایران سالانه به حدود 19 میلیون تن انواع خوراک دام، طیور و آبزیان نیاز دارد که از این میان در سال گذشته 6.8 میلیون تن آن به طور صنعتی توسط کارخانجات تولید خوراک دام داخل تامین شد و بقیه آن در مزارع پرورش دام و طیور و به طور سنتی تولید شد.

وی افزود: یکی از مهم‌ترین مشکلات تولید خوراک دام همین نکته است که همچنان در ایران مراکز پرورش دام و طیور و آبزیان به صورت سنتی کار می‌کنند و دولت هم به این روند تولید تاکید دارد.

وی اضافه کرد: مثلا یکی از شرایط صدور یا تمدید پروانه بهره‌برداری مرغداری با ظرفیت 30 هزار قطعه‌ای به بالا داشتن آسیاب میکسر در محل پرورش مرغ برای تولید خوراک است.

رئیس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران با اشاره به اینکه این موضوع بیش از 60 سال است که در دنیا به دلایل بهداشتی و استاندارد و البته بهره‌وری منسوخ شده است. گفت: تصور کنید تولید سنتی خوراک دام چه تبعاتی را برای اقتصاد کشور فقط از منظر ضایعات می‌تواند در برداشته باشد. امروز در ایران به طور میانگین 60 درصد انواع خوراک دام، طیور و آبزیان مصرفی کشور به طور سنتی و بقیه به صورت صنعتی در کارخانه‌ها تولید می‌شود.

موافق قدیری افزود: در حالی که مثلا کشور ترکیه که رقیب امروز و فردای ما در افق 1404 است، بیش از 90 درصد خوراک دام، طیور و آبزیان موردنیازش را به صورت صنعتی تولید می‌کند.

وی اضافه کرد: شیوه سنتی در ایران باعث شده سالانه بیش از 2000 میلیارد تومان زیان اقتصادی را در این بخش تجربه کنیم.

رئیس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران با اشاره به وابستگی ایران به واردات نهاده‌های دامی گفت: سالانه حدود سه میلیارد دلار صرف واردات نهاده‌های دامی تولید خوراک دام و طیور می‌شود. اصولا عمده نیاز وارداتی ایران به محصولات علوفه‌ای همچون ذرت، جو، انواع کنجاله‌ها و گندم دامی است.

موافق قدیری افزود: امسال پیش‌بینی می‌شود 82 درصد ذرت دامی، 16 درصد گندم دامی، 26 درصد جوی دامی و 90 درصد کنجاله وابسته به واردات باشد. درمجموع خوراک دام ایران 80 درصد به واردات وابسته است.

رئیس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران درخصوص مشکل مبادلات بانکی ایران برای خریدهای خارجی گفت: همچنان نمی‌توان به سهولت و مستقیم برای خریدها ال.سی بانکی به کشورهای فروشنده و حمل‌کننده کالا باز کنیم.

وی افزود: همین نکته می‌تواند در کاهش توان خرید، موجودی بازار، کیفیت کالا، ریسک سرمایه‌گذاری و همچنین افزایش قیمت تمام‌شده محصول دخالت قابل توجهی داشته باشد.

رئیس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان ایران یادآور شد: هر زمان که مسئولان دولتی به دنبال شانه خالی کردن از مسئولیت اصلی خود هستند پای واسطه‌ها به میان می‌آید در حالی که اصولا در تمام دنیا واسطه‌ها برای سهولت فعالیت اقتصادی در همه زمینه‌ها دیده می‌شوند.

موافق قدیری افزود: در زمینه خوراک دام وقتی پرورش‌دهنده نمی‌تواند نقدی خرید کند این واسطه‌ها هستند که محصول موردنیاز پرورش‌دهنده را به صورت مدت‌دار در اختیارش قرار می‌دهند که کاملا طبیعی است منافعی هم برای خود متصور باشد، کجای این کار اشتباه است؟ مگر پرورش‌دهندگان و مصرف‌کنندگان نهاده‌های دامی اجبار به خرید از واسطه‌ها را دارند؟

وی اضافه کرد: کسانی از واسطه‌ها خرید می‌کنند که نقدینگی لازم را ندارند. اگر دولت اعتقاد به نفوذ واسطه‌ها در عرصه نوسانات شدید قیمتی دارد، بخش خصوصی واقعی را از نظر منابع مالی ارزان قیمت تجهیز کند تا بخش خصوصی بدون واسطه خرید کند.