ستاریان عضو هیات علمی دانشگاه تهران در گفتگو با پارس:
باید فاتحه بخشهای زیادی از اقتصاد کشور را بخوانیم/ آخرین وضعیت رونق و رکود مسکن
ارزش نقدینگی و سرمایه جامعه که در مقابل افزایش تورم دچار کاهش ارزش میشود، بهدنبال مامنی برای حفظ ارزش خواهد بود. از اینرو پولها به هر شکلی که وارد اقتصاد شود، سر از بازار زمین و مسکن درمیآورد.
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- یک کارشناس اقتصاد مسکن گفت: اگر دولت بخواهد با هدف مهار نرخ تورم و تداوم تورم تکرقمی، به رکود اقتصادی ادامه دهد و همین حالت فعلی تداوم پیدا کند، ضربات جبرانناپذیری به تولید و صنعت وارد خواهد آمد و باید فاتحه بخشهای زیادی از اقتصاد کشور را بخوانیم.
بیتالله ستاریان عضو هیات علمی دانشگاه تهران و کارشناس اقتصاد مسکن در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی «پارس» اظهار داشت: در اقتصاد ایران بهواسطه دولتیبودن، از یک سو جایگاه سزاواری برای سرمایهگذاری در بخشهای مولد وجود ندارد و از دیگر سو بهدلیل تزریق منابع نفتی از سوی دولت، همواره با بیماری هلندی اقتصاد و افزایش نرخ تورم مواجه هستیم. در این شرایط برای حفظ ارزش سرمایه، چارهای جز تبدیل آن به کالای سرمایهای اعم از طلا، ارز و زمین و مستغلات وجود ندارد.
وی افزود: در این میان مسکن که بهعنوان یک کالای سرمایهای مورد قبول عامه مردم است و امنیت بالایی دارد، بخش بزرگی از نقدینگی و سرمایه را جذب میکند. در حقیقت، دولتیبودن اقتصاد ایران، مقدمات افزایش روزافزون نقدینگی را فراهم میآورد و مردم برای حفظ ارزش سرمایه خود، چارهای جز تبدیل آن به کالای سرمایهای ندارند چراکه امکان توسعه از آنها گرفته شده است و نه در بخش تولید و صنعت و نه حتی در بانک، ارزش سرمایه آنها حفظ نمیشود.
وی اضافه کرد: با توجه به افزایش درآمد نفت و شکل نقدینگی موجود در کشور احتمالا اواخر نیمه اول سال96 یعنی در تابستان، تحولاتی را در بخش مسکن شاهد خواهیم بود که این تحولات مسلما با افزایش معاملات، افزایش قیمت، افزایش صدور پروانههای ساختمانی و افزایش سرمایهگذاری و تولید را همراه خواهد بود.
این کارشناس اقتصاد مسکن با اشاره به وضعیت اقتصادی کشور گفت: بهنظر نمیرسد درصورت به رونق رسیدن بازار مسکن در میانه سال96، دولت بتواند به روال 3سال اخیر نرخ تورم را کنترل کند. با ساختار منحصربهفرد اقتصاد ایران، تداوم کنترل نرخ تورم برای سالهای چهارم و پنجم امکانپذیر نیست.
ستاریان افزود: اگر دولت بخواهد با هدف مهار نرخ تورم و تداوم تورم تکرقمی، به رکود اقتصادی ادامه دهد و همین حالت فعلی تداوم پیدا کند، ضربات جبرانناپذیری به تولید و صنعت وارد خواهد آمد و باید فاتحه بخشهای زیادی از اقتصاد کشور را بخوانیم.
وی اضافه کرد: از سوی دیگر چنانچه دولت سیاست ایجاد رونق اقتصادی را در پیش بگیرد، چارهای ندارد جز سرمایهگذاری در صنایع و تزریق تسهیلات و منابع مالی به آنها که در نتیجه منجر به افزایش نرخ تورم خواهد شد. در این حالت، ارزش نقدینگی و سرمایه جامعه که در مقابل افزایش تورم دچار کاهش ارزش میشود، بهدنبال مامنی برای حفظ ارزش خواهد بود. از اینرو پولها به هر شکلی که وارد اقتصاد شود، سر از بازار زمین و مسکن درمیآورد.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران رکود بخش مسکن و اقتصاد را مورد اشاره قرار داد و گفت: در شرایط فعلی نرخ تورم به مدد رکود اقتصادی تکرقمی شده و نقدینگی اگر در بانک هم سپردهگذاری شود، ارزشش حفظ میشود اما آیا اگر رکود نداشتیم و نرخ تورم هم افزایشی بود، این ارزش حفظ میشد؟ قطعا نه.
ستاریان افزود: از دولتیبودن اقتصاد که ریشه همه مشکلات است اما عملا هیچ وقت تقصیر معضلات اقتصادی کشور به آن نسبت داده نمیشود. وقتی بحث ربا در سیستم بانکداری را مطرح میکنند، به همه مباحث میپردازند اما در هیچکدام از همایشها و گفتمانها، به ریشه اصلی پرداخته نمیشود.
وی اضافه کرد: بحث رشوه و فساد و ارتشا در سیستم به میان میآید، میبینیم که همه بحثها طرح میشود الا آن عامل اصلی. همچنین وقتی در سمینارها و گفتوگوها از لزوم اجرای احکام اسلامی و جاریشدن قواعد اقتصاد اسلامی در کشور صحبت میشود باز هم به نکته و کلید اصلی ماجرا اشارهای نمیشود. مقام معظم رهبری، بحث اقتصاد مقاومتی را طرح و بر آن تأکید میکنند اما باز هم میبینیم همه اهل فکر و دستاندرکاران و مجریان از هر دری صحبت میکنند اما به آنچه تعارض اصلی با اقتصاد مقاومتی دارد و مانع اصلی تحقق آن است، نمیپردازند.
این کارشناس اقتصاد مسکن خاطرنشان ساخت: در اقتصاد مسکن هم بحث این است که چرا مسکن کالای سرمایهای است، هر راهکاری و صحبتی برای رفع این مسئله ارائه میشود اما باز نکتهای که باید گفته شود را نمیگویند.
ستاریان افزود: اینکه قیمت مسکن در ایران مدام جهش میکند، پیرو آن اقتصاد بخش ساختمان نیز دچار افت و خیز میشود و بهطور متوالی گرفتار تورم و رکود میشود، در هیچکدام از جوامعی که اقتصاد دولتی ندارند، قابل توجیه نیست.
اکثریت مردم همین را می خواهند
از چهار سال گذشته فاتحه پيشرفت اقتصادي علمي فرهنگي فنآوري صنعت فضائي و....خوانده شده وادامه دارد
وقتی سرمایهادربخش مسکن میخابه معلومه به اقتصاد لطمه وارد میشه
الان چهار ساله نظر میده که میکن گران خواهد شد و هیچ وفت اتفاقی نیافتاده!
کمک دولت درخصوص کاهش نرخ سیمان و میلگرد جهت مقاوم سازی ساختمان و کاهش تعرفه بالا و هزینه صدور پروانه ساختمان و عوارض و جریمه های سنگین که در مرحله آخر گریبان مصرف کننده را میگیرد
اگر تسهیلات وام مسکن همزمان با افزایش مبلغ زمان مدت باز پرداخت نیز بیشتر گردد خریداران مسکن توان باز پرداخت اقساط یا دریافت وام را دارند که باعث رونق بازار مسکن و چرخ اقتصاد می گردد
دم دولت گرم كه نميذاره بيشتر بره بالا
همين الانم قيمت مسكّن گرونه مردم واقعا نميتونن خريد كنن
الان که مسکن راکد و دارای افت است کسی نمتواند بخرد یعنی اگه قیمتش همین فردا دو برابر بشود میخرن که چی چار تا دلال و سرمایه دار قوی میشتر مین البته اگه رونق باشه مسکن باید و باید کالای سرمایه ای شود مثل خیلی از کشور های اروپایی و به جاش صنعت و تولید و اشتغال زایی باشد
ضمنا تا چندین سال اگر ازدواجها رونق گرفته و امار طلاق کم شود و و همه زوجها جفت فرزندی شوند فکر کنم تا چند سال مسکن داریم
به فکر مصرفی بودن مسکن بیندیشیم نه سرمایه ای
دولت محترم باعث شده قیمت اجاره بها دچار نرخ صعودی بشه
شما نگران چی هستی ؟ چند درصد مردم مگه خونه دارن؟
مردم رو به گدایی کشونده این دولت
واقعا متاسفم که از سر ترس ملت دوباره به این آقا و دولت سرمایه دارش رای دادن