به گزارش پارس به نقل از دنیای اقتصاد, آن طور که خودروسازان عنوان کرده اند، قیمت های پیشنهادی آنها به شورای رقابت رفته و شورا ظرف یکی دو روز آینده نظر خود را در این مورد اعلام خواهد کرد.

همچنین جمشید پژویان رییس شورای رقابت نیز دیروز در گفت و گو با خبرنگار ما ضمن تایید اینکه خودروسازان قیمت های پیشنهادی خود را به شورا فرستاده اند، گفت که هنوز در این مورد بررسی های لازم صورت نگرفته است. به گفته او، قیمت های پیشنهادی خودروسازان هم اکنون در کارگروه خودرو مرکز ملی رقابت تحت بررسی قرار دارد و به زودی نتیجه آن مشخص خواهد شد. طبق گزارش خبرگزاری فارس، برخی قیمت های پیشنهادی خودروسازان به شرح زیر است.


وانت بار دوگانه سوز بنزینی با ترمز ضدقفل و یورو ۲ معادل ۱۰۸ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال، وانت بار ۲ بنزینی با ترمز ضد قفل جدید COP یورو ۲ مبلغ ۱۰۹ میلیون و صد هزار ریال، وانت بار دو گانه سوز با ترمز ضد قفل یورو ۲مبلغ ۱۲۳ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال، وانت بار دوگانه سوز با ترمز ضد قفل COP یورو ۲ مبلغ ۱۲۶ میلیون و ۶۰۰ هزار ریال، پژو ۴۰۵ بنزینی SLX TI۵ با کیسه هوای راننده یورو ۲ مبلغ ۲۳۱ میلیون و ۹۰۰ هزار ریال، پژو ۴۰۵ بنزینی جی ال ایکس با کیسه هوای راننده یورو ۲ مبلغ ۲۳۲ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال، پژو ۴۰۵ دوگانه سوز جی ال ایکس با کیسه هوای راننده ۲۳۷ میلیون و ۴۰۰ هزار ریال، سمند ال ایکس EF۷ پایه گاز سوز با کیسه هوای راننده یورو ۲ مبلغ ۲۵۷میلیون و ۸۰۰ هزار ریال، سمند ال ایکس EF۷ بنزینی با کیسه هوای راننده یورو ۲ مبلغ ۲۴۳ میلیون و ۶۰۰ هزار ریال، سمند ال ایکس سال بنزینی با کیسه هوای راننده یورو ۴ مبلغ۲۳۰ میلیون و ۸۰۰ هزار ریال، سمند ال ایکس سال دو گانه سوز با کیسه هوای راننده یورو ۲ مبلغ ۲۴۹ میلیون و ۳۰۰ هزار ریال، سمند SE با کیسه هوای راننده یورو ۲ مبلغ ۲۰۶ میلیون و ۹۰۰ میلیون ریال، پژو پارس سال با کیسه هوای راننده یورو ۲ مبلغ ۲۷۰ میلیون و ۶۰۰ هزار ریال و پژو پارس معمولی دوگانه سوز با کیسه هوای راننده یورو ۲ مبلغ ۲۸۳ میلیون و ۸۰۰ هزار ریال.


همین هفته گذشته بود که شورای رقابت به عنوان مسوول مستقیم قیمت گذاری خودرو، فرمول خود را برای تعیین قیمت خودروهای داخلی اعلام کرد و از خودروسازان خواست نرخ جدید محصولات خود را بر اساس فرمول موردنظر تعیین و اعلام عمومی کنند. طبق فرمول مدنظر شورای رقابت، قیمت خودروهای داخلی باید بین ۱۱ تا ۲۰ درصد کاهش می یافت و از همین رو بود که خودروسازان بلافاصله واکنش نشان داده و به نوعی عنوان کردند زیر بار فرمول اعلامی نخواهند رفت.


به فاصله کوتاهی اما کارگروه خودرو مرکز ملی رقابت با استناد به فرمول موردنظر، قیمت چهار خودرو را اعلام کرد تا به خودروسازان پیش زمینه ای بابت قیمت های جدید داده باشد. در قیمت های اعلامی از سوی مرکز ملی رقابت، کاهشی دو سه میلیونی به چشم می آمد و این موضوع آتش خودروسازان را برای نپذیرفتن فرمول شورای رقابت تندتر از قبل کرد. آنها که از همان ابتدای ورود شورای رقابت به بحث قیمت خودرو، شمشیر را از رو بسته و کژدار و مریز تاکید می کردند این شورا و مصوباتش را چندان قبول ندارند، این بار دست روی فرمول اعلامی گذاشته و گفتند که محاسبات انجام شده طبق آن، اشتباه است. خودروسازان اگرچه تاکید داشتند فرمول شورای رقابت را پذیرفته اند، اما در عین حال مدعی شدند شورای رقابت در محاسبه هزینه تولید و قیمت نهایی محصولاتشان مرتکب اشتباه شده است.

آنها می گویند این شورا برخی فاکتورهای موثر در هزینه تولید خودرو را مانند « سود بانکی» ، در فرمول موردنظر اعمال نکرده و از همین رو قیمت های حاصله از این فرمول، واقعی نیستند.
به گفته خودروسازان، اگر شورای رقابت تمام هزینه های تولید را در فرمول قیمت گذاری لحاظ کند، آنها با این فرمول مشکلی ندارند و قیمت محصولات خود را بر اساس آن محاسبه و اعلام خواهند کرد. هزینه هایی که خودروسازان روی آنها تاکید می کنند، شامل نرخ سود بانکی و رشد نرخ ارز و سایر فاکتورهایی از این دست است و در این بین، سود بانکی ظاهرا از اهمیت بیشتری برخوردار است. خودروسازان و حتی قطعه سازان بارها طی یکی دو سال اخیر با انتقاد از رفتار سیستم بانکی در قبال صنعت خودرو، عنوان کرده اند: از اصلی ترین دلایل گرانی خودرو، نرخ سود بالایی است که آنها به سیستم بانکی می پردازند.

گفته می شود در حال حاضر به دلیل محدودیت های موجود سر راه دریافت وام و تسهیلات بانکی، خودروسازان مجبورند اقدام به اخذ وام با سود های بسیار بالا (در حد ۵/۳۷ درصد) بکنند و طبعا این هزینه نامتعارف در نهایت روی قیمت خودرو کشیده می شود. حالا این سود بانکی بالا در کنار سایر هزینه های تولید، به محل اختلاف خودروسازان و شورای رقابت تبدیل شده و در عین حالی که یک « فرمول» وجود دارد، هر یک از طرفین برداشتی جدا از آن دارند و قیمت هایی متفاوت از بطنش استخراج می کنند. طبق نظر شورای رقابت، فرمول موردنظر، قیمت خودروها را بین ۱۱ تا ۲۰ درصد کاهش می دهد، اما خودروسازان می گویند: این ارقام با محاسبات آنها نمی خواند و قیمت ها نهایتا باید بین ۸ تا ۱۰ درصد پایین بیایند. حالا اگرچه شورای رقابت تاکید کرده روی حرف خود مبنی بر کاهش قیمت ۱۱ تا ۲۰ درصدی خودرو ایستاده است، اما خودروسازان در اقدامی مشترک نرخ جدید محصولات شان را با مبنای محاسبه خود (یعنی کاهش قیمت ۸ تا ۱۰ درصدی) ، به این شورا اعلام کرده و منتظر پاسخ هستند. با این اوصاف، خودروسازان به نصف آن چیزی که شورای رقابت در نظر دارد، راضی اند و با توجه به آنکه وزارت « صنعت، معدن و تجارت» نیز پشت شان ایستاده و دولت هم فشاری به آنها وارد نمی کند، بعید به نظر می رسد زیر بار کاهش قیمت ۱۱ تا ۲۰ درصدی بروند. این در حالی است که دو ماه و نیم از ورود شورای رقابت به قیمت گذاری خودرو می گذرد و در این مدت، بازار خودرو یکی از راکدترین دوران خود را تجربه کرده و خرید و فروش تقریبا به صفر رسیده است. مشتریان دو ماه و نیم است که انتظار ارزانی خودرو را می کشند، انتظاری که از وعده شورای رقابت سرچشمه می گیرد و پیش تر از آن، از اظهارات رییس جمهور در مورد قیمت خودرو.


اوایل اسفندماه بود که رییس جمهور در یک برنامه زنده تلویزیونی از افزایش قیمت خودرو انتقاد و به خودروسازان دستور ارزانی داد. محمود احمدی نژاد همزمان شورای رقابت را به عنوان تنها مرجع قیمت گذاری خودرو اعلام کرد و گفت که این شورا حرف اول و آخر را در مورد قیمت خودرو خواهد زد. پس از آن بود که شورای رقابت رسما وارد گود شد و وعده کرد قیمت خودرو را پایین خواهد آورد.