یکی از سیاست‌هایی که دولت برای افزایش توان متقاضیان خرید مسکن به اجرا رسانده، فروش اوراق تسهیلات مسکن  است که به این وسیله متقاضی می‌تواند بدون نوبت و با خرید این اوراق از فرابورس، تسهیلات مسکن را دریافت کند.

در واقع این یک راهکار برای تسریع در عملیات خرید خانه به شمار می‌رود، زیرا در غیراین صورت، متقاضی باید مدت زمان زیادی را در  بانک مسکن سپرده گذاری کرده و پس از طی دوره انتظار، تسهیلات خود را دریافت کند.

هرچند که فروش اوراق این تسهیلات در فرابورس یک راهکارمناسب ارزیابی می شود اما نرخ بالای این اوراق خود یک مشکل بر سر راه متقاضیان است به طوری که نرخ آن در شرایط خاص تغییر کرده و با قیمت‌های بالایی به فروش می‌رسد.

براین اساس، با افزایش سقف وام تسهیلات مسکن به ۶۰ میلیون تومان، متقاضی باید اوراق بیشتری را خریداری کند و به نسبت پول بیشتری را هم بپردازد، به همین دلیل مبلغ قابل توجهی از وام برای خرید اوراق آن صرف می‌شود.

از سوی دیگر در هفته های اخیر، نرخ این اوراق افزایش پیدا کرده و نمودار قیمتی آن سیر صعودی دارد که همین امر موجب اعتراض فعالان بازار مسکن شده است، زیرا آنها معتقدند این موضوع توان متقاضیان را کاهش می دهد و رونقی برای بازار مسکن به همراه ندارد.

همچنین شورای پول و اعتبار در ماه گذشته با کاهش نرخ سود تسهیلات موافقت کرده و آن را به ۱۸ درصد کاهش داده، این در حالی است که هنوز نرخ سود تسهیلات این اوراق ۱۷.۵ درصد  است. در این رابطه حامد مظاهریان اعلام کرده بود: سیاست کلی معاونت مسکن حمایت از کاهش نرخ سود است، بنابراین از هرگونه برنامه‌ای در این خصوص حمایت می کنیم.

معاون وزیر راه و شهرسازی، کاهش نرخ سود تسهیلات مسکن را یکی از سیاست‌های دولت دانسته و گفته بود: ما از هرگونه کاهش نرخ سود حمایت می کنیم اما تصمیم گیری در این رابطه با بانک مسکن است.

در واقع مطابق با آخرین مصوبه شورای پول و اعتبار، اقدام بانک‌ها و موسسات اعتباری در زمینه تعدیل نرخ‌های سود علی الحساب سپرده بانکی به حداکثر ۱۵ درصد برای سپرده های یک ساله تایید و تصویب کرد. همچنین در این جلسه، نرخ سود تسهیلات عقود مشارکتی و غیرمشارکتی، حداکثر معادل ۱۸ درصد تعیین شد.

دولت راهکاری برای کاهش نرخ اوراق مسکن اجرا کند

در همنی حال، فرشید پورحاجت در خصوص افزایش نرخ اوراق تسهیلات مسکن با انتقاد از سیر صعودی نرخ این اوراق، گفت: زمانی که برای اوراق تسه برنامه ریزی شده بود، قرار بود که به حوزه خرید مسکن کمک کند اما الان می بینیم که با نرخ‌های بالایی خرید و فروش می شود.

دبیر کانون سراسری انبوه سازان با تاکید بر اینکه فروش این اوراق راه حلی برای خانه دار شدن مردم است، اظهار داشت: دولت باید فکری برای این وضعیت داشته باشد و حداقل بانک‌های دیگر را وارد فروش این اوراق کند تا بورس سازی کمتری اتفاق بیفتد.

وی با انتقاد از وضعیت خرید و فروش اوراق در فرابورس، افزود: باید مشخص شود چه کسانی در پشت پرده خرید و فروش این اوراق هستند و موجب گرانی آن می شوند، زیرا قیمت مسکن تغییری نداشته اما نرخ این اوراق هر روز بالاتر می رود.

پورحاجت با اعلام اینکه اصولا وقتی تقاضا برای یک کالایی افزایش پیدا می کند باید قیمت آن کاهش یابد، گفت: اما متاسفانه وقتی تقاضا برای این اوراق بالا می رود، بورس بازان وارد شده و قیمت‌ها را افزایش می دهند در حالی که این برعکس اصول علم اقتصاد است.

هم اکنون نرخ هر برگ اوراق مسکن در بازار به حدود ۹۰ هزار تومان رسیده است. با هر برگ اوراق می‌توان ۵۰۰ هزار تومان تسهیلات دریافت کرد. برهمین اساس، هزینه خرید اوراق برای وام ۶۰ میلیون تومانی مسکن ( ۱۲۰ برگ اوراق) ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان می‌شود.