زمین‌خواری، جرم پیچیده‌ای است و دست‌های زیادی در پس آن دیده می شود اما برخورد قاطع قضایی این دست‌ها را قطع می کند؛ البته سازمان‌های دولتی نیز باید در واگذاری ها دقت کنند تا زمین‌ها و مستغلات به نام مردم و کام زمین‌خواران تمام نشود.

البته نباید فراموش کنیم که با توجه به اهمیت زمین در تمامی حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی و حتی سیاسی مبارزه با زمین‌خواری و سامان بخشیدن به این اوضاع ناخوشایند وظیفه تمام دستگاه‌های نظارتی و مردم جامعه است.

اما به نظر می رسد علی رغم تاکید رهبر معظم انقلاب و عزم جدی دستگاه قضا مبنی بر مبارزه با این  پدیده شوم  ، متاسفانه این امر به صحنه جولان شعارهای تبلیغاتی تبدیل شده است.

در همین ارتباط ابراهیم نکو دبیر دوم کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت:زمین خواری، یک پدیده ناپسند و شوم است و متاسفانه به عنوان یک عادت فراگیر در جامعه در آمده که باید ریشه کن شود اما تاکنون اقدامات مناسبی از سوی مسئولان کشور در جهت مبارزه با این معضل صورت نگرفته است.
وی با تاکید بر اینکه زمین خواری مشکلات عدیده ای را در کشور به وجود آورده است، اظهار داشت: برای جلوگیری از این امر باید اتاق فکری یا کمیته ای تشکیل و برخوردها و جریمه های بازدارنده نیز درنظر گرفته شود. 
به گفته نکو، بارها و بارها ازسوی مسئولان عالی رتبه ، واکنش های جدی صورت گرفته اما هنوز اقدامات اساسی در این زمینه عملیاتی نشده و راهکارها فقط درحد حرف و شعار باقی مانده است.
بر اساس این گزارش اولین قدم در برخورد با متخلف ، اجرای صحیح قانون است اما آیا قوانین موجود توانسته تاکنون به درستی مانع انجام زمین خواری در کشور شود؟

***هیچ اغماضی برای مجرمین زمین خواری نباید وجود داشته باشد

در ادامه محمدحسین فاتحی، کارشناس اقتصادی، در این خصوص گفت: هر اتفاقی که خلاف قانون باشد جرم محسوب می شود و باید برخورد جدی دراین امر صورت گیرد.

وی با تاکید بر اینکه قوانین درخصوص زمین خواری باید بازدارنده باشد تصریح کرد: نهادهای اجرایی باید  بدون هیچ اغماضی،مجازات و جریمه های سنگین در نظر بگیرند و برای مبارزه با آن اقدامات جدی به عمل آورند در غیراینصورت با ادامه این روند شاهد افزایش این معضل در کشور خواهیم بود. 

*** تقاضای زمین خواری در بازار باید به صفربرسد

ایرج رهبر کارشناس مسکن گفت: به طور قطع در هر بخشی عده ای سودجو در پی سوءاستفاده از شرایط موجود هستند و حوزه زمین نیز از این قاعده مستثنی نیست.

وی درخصوص راهکارهای جلوگیری از زمین خواری اظهار داشت: در بخش مسکن به خصوص مبحث خرید و فروش زمین، تعادلی در بازار وجود ندارد و باید با ایجاد بازار رقابتی بین عرضه و تقاضا تعادل برقرار کنیم.

این کارشناس مسکن اذعان داشت: از سال گذشته طبق قانون، امکان خرید و فروش زمین بایر وجود ندارد اما هنوز هستند افرادی که راه هایی برای دور زدن قانون پیدا کنند.

وی بیان کرد: با برنامه ریزی و توزیع مسکن در شهرها و روستا های کوچک و همچنین ایجاد شغل و انگیزه در روستا می توان از حجم بالای مهاجرت به شهر جلوگیری کرده و بحث پیشگیری از زمین خواری را عملیاتی کنیم.

رهبر در پایان تصریح کرد: با برنامه ریزی مناسب باید بتوانیم فضایی ایجاد کنیم تا تقاضایی برای زمین خواری در بازار وجود نداشته باشد و شرایط برای سوءاستفاده فراهم نشود،؛ همچنین برای رسیدن به این مقصود باید رانت ها را از سیستم ها حذف کنیم.