در آخرین روزهای پایانی سال میزان مراجعه مردم به دستگاه های خودپرداز بانکی افزایش یافته است و مقابل هر دستگاه عابر بانک تعدادی از مردم در صف ایستاده اند و در انتظار دریافت خدمات و پول از ATM ها هستند، این در حالی است که گزارشات و مشاهدات حاکی از عدم کارکرد مناسب برخی از دستگاه ها است.

در روزهایی که اوج مراجعات مردم به دستگاه های خودپرداز بانکی است و بانک مرکزی و بانک ها وعده فعالیت مناسب دستگاه های الکترونیکی بانکی در آخرین روزهای سال را داده بودند اما این وعده محقق نشد و برخی از بانک‌ها به‌ویژه بانک‌های دولتی با اختلالاتی در دستگاه های عابر بانک خود مواجه شدند، البته این موضوع به برخی از بانک‌های خصوصی هم سرایت کرد و فعالیت ATM های آنها را کند کرد.

صف‌های خودپردازها طولانی شد

البته مسئولان این بانک‌ها مطرح می کنند که این مشکلات به دلیل مراجعات بسیار زیاد به دستگاه های خودپرداز است و به نظر می رسد که مراجعات بسیار بالا به بانک‌ها برای استفاده از خدمات الکترونیکی تا پایان سال با همین وضعیت ادامه داشته باشد.

پیش از این نگرانی هایی در زمینه ارائه خدمات بانکی در این ایام وجود داشت که به نظر می رسد که این نگرانی ها بی دلیل نبوده است و مشکلاتی از جمله اتصال به شبکه شتاب، قطع ارتباط بانک‌ها با یکدیگر در برخی مواقع شلوغ و قطع سرویس دهی بانک‌ها به روی مشتریان سایر بانک‌ها، افت سرعت شبکه شتاب به دلیل قرار گرفتن بار ترافیکی سنگین و مواردی از این دست از مشکلاتی است که مردم همواره نسبت به آنها نگران هستند.

مشاهدات حاکی است که طی دو روز اخیر مشکلاتی از قبیل دریافت پول، واریز کارت به کارت و پرداخت قبوض با مشکلاتی همراه بوده است. در عین حال علی رغم تاکیدات بانک مرکزی، دستگاه های خودپرداز برخی از بانک‌ها به دلیل عدم سرویس دهی مناسب، بدون پول بودند و به مشتریان وجهی پرداخت نمی کردند.

طی سال‌های اخیر همواره مشکلاتی در نحوه سرویس دهی و خدمات بانکی به ویژه در بخش های الکترونیکی وجود داشته و با وجود اینکه تلاش های بسیاری در این زمینه صورت گرفته است، اما به دلیل مراجعات بسیار بالای مردم به دستگاه های خودپرداز و پایانه های فروشگاهی، اختلالاتی در بخش خدمات الکترونیکی بانک ها بوجود می آید.

مطالبات مردم از بانک‌ها

یکی از مشتریان بانکی گفت: مردم انتظار دارند که بانک‌ها در واپسین روزهای سال که به خدمات بانکی بیشتری نیاز دارند، خدمات بهتری داشته باشند و کارآیی خود را نشان دهند تا مردم بین دستگاه های خودپزداز سرگردان نشوند.

مراجعه کننده دیگری که به یکی از دستگاه های خودپرداز مراجعه کرده بود، اظهارداشت: البته نمی توان به بانک‌ها خرده گیری کرد، زیرا حجم مراجعات مرذم به شدت افزایش یافته اما از سوی دیگر مردم نگران این هستند که کارهای بانکی شان به موقع انجام نشود و به همین دلیل مشکلاتی در بخش های الکترونیکی بانکی ایجاد می شود.

در عین حال با وجود اینکه بانک مرکزی طی بخشنامه ای به بانک‌ها اعلام کرده است که در روزهای پایانی سال در تمام نقاط کشور شعب کشیک دایر کنند، اما هنوز چنین اقدامی از سوی بانکها صورت نگرفته است و پس از پایان ساعت اداری بانکها تعطیل می شوند.

در حال حاضر ۵۰ میلیون مشتری بانکی در ایران وجود دارد و از پرداخت‌های مستقیم مالی بهره مند هستند، ضمن آنکه حدود ۲۴ هزار شعبه در ۳۴ بانک و موسسه اعتباری با بیش از ۳۰۰ میلیون کارت بانکی به مشتریان خدمات ارائه می دهند. ماهانه بیش از یک میلیارد تراکنش در شبکه شتاب انجام می شود و تعداد تراکنش‌ها در کشور ما بسیار بالا است

به هر حال طی سال‌های گذشته موجی از استفاده از ابزارهای جدید به ویژه در حوزه فناوری بانکی ایجاد شده است. مردم دیگر این روزها ترجیح می دهند به جای حمل پول، پرداخت‌ها را از طریق کارت‌های بانکی و شبکه شتاب انجام دهند.

اخیرا امکان پرداخت و خرید از دستگاه های POS سیار نیز فراهم شده و بسیاری از مردم نه تنها خریدهای بزرگ روزانه خود، بلکه خریدهای خُرد و کوچک را هم از طریق پرداخت الکترونیکی دنبال می‌کنند. به همین دلیل مردم خواستار دریافت خدمات بهتر بانکی هستند.