پای وزارت کشاورزی گیر است
واردات برنج همیشه حاشیهساز بوده است چه برسد به اینکه برنجش آلوده و مشکوک هم باشد اگرچه نوشتن از واردات برنج یکی از بینتیجهترین کارها است اما به هر حال اخباری از واردات برنجهای شبههدار به گوش میرسد که نمیتوان از کنار آن به سادگی گذشت.
روزنامه حهان صنعت امروز نوشت: اگرچه چند سالی میشود، بحث واردات برنجهای مشکوک به سرب تا پای برکناری یکی- دو مسوول هم رفت اما با توجه به اینکه مسوولان مربوطه مقاومت عجیبی در مورد واردات برنج نشان میدهند این مشکل همچنان دردسرساز و مشکل آفرین است.
چند روز پیش اسناد مربوط به توزیع و فروش برنجهای آلوده و تاریخ مصرف گذشته از سوی شرکت بازرگانی دولتی بین مردم منتشر شد که واکنشهایی درپی داشت. به گزارش تسنیم، از قرار معلوم محمولههای برنج وارداتی تاریخ مصرف گذشته از انبار شرکت غله و خدمات بازرگانی متعلق به شرکت بازرگانی دولتی ایران در برخی استانها بارگیری شده و در برخی نقاط کشور توزیع شده است.
توزیع برنجهای آلوده میان مردم باعث شد تا مجلسیها نیز نسبت به این موضوع واکنش نشان دهند و به زودی این مساله را با حضور مسوولان مربوط به این امر در کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس پیگیری کنند.
جلسه وزیر کشاورزی با قنبری
اما چند روز پیش وزیر کشاورزی با مدیران شرکت بازرگانی دولتی جلسهای گذاشت که یکی از مهمترین موضوعات مورد بررسی این جلسه، بروز مشکل در توزیع و فروش برنجهای موجود در انبارهای شرکت بازرگانی دولتی بوده است.
وزیر جهاد کشاورزی مدیریت کالاهای ذخیره شده را یکی از فعالیتهای مهم شرکت دانست و گفت: باید فروش و جایگزین کردن کالاهای استراتژیک ذخیره شده برای نیاز مصرفی مردم با برنامهریزی دقیق و تلاش و همت بیشتر انجام شود تا جلوی فساد کالاهای ذخیرهسازی شده گرفته شود که این موضوع با فروش بهموقع و خارج کردن کالاها از انبار و جایگزینی کالاهای جدید عملیاتی میشود.
این در حالی است که مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی دلیل ایجاد مشکل در توزیع و فروش برنجهای انبارشده این شرکت را عملیات طولانی فرآیند واردات اعلام کرد.
علی قنبری با بیان اینکه یکی دیگر از مشکلات پیشروی شرکت مشکل برنجهای ذخیرهسازی شده است، گفت: دلیل ایجاد مشکل در توزیع و فروش برنجهای در اختیار، فرا رسیدن فصل برداشت برنج در کشور و عملیات طولانی فرآیند واردات است بهدلیل اینکه در زمان فصل برداشت برنج داخلی، جهت جلوگیری ضرر به کشاورزان و برنجکاران داخلی، فروش برنجهای ذخیرهسازی شده متوقف شد، این فرصت را از دست دادیم. علاوه بر اینکه فرآیند طولانی واردات از خرید تا تخلیه برنجها نیز از دلایل ایجاد این مشکل بود که امیدواریم باقیمانده برنجها با کالاهای تازه در انبارها جایگزین شود.
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران در خصوص خرید و واردات برنج از آمریکا تصریح کرد: کار خرید برنج از آمریکا در تیرماه سالجاری انجام شده و مربوط به قبل از صدور بخشنامه تحریم کالاهای آمریکایی است و پس از بخشنامه ممنوعیت واردات کالا از آمریکا که در آبانماه صادر شده، باوجود اینکه برنج جزو کالاهای ممنوع شده وارداتی از آمریکا نبوده، این شرکت پس از این تاریخ، هیچگونه برنجی را از کشور آمریکا خریداری و وارد کشور نکرده تا مفاد بخشنامه فوقالذکر رعایت شود.
سالم وارد شده
در این میان محمدهاشمی، مدیر روابط عمومی سازمان غذا و دارو در واکنش به خبر توزیع برنجهای آلوده بین مردم در گفتوگو با ایسنا اعلام کرده است: سازمان غذا و دارو به مردم اطمینان میدهد که هر کالای سلامت محوری که از طریق گمرکات و به صورت قانونی وارد کشور میشوند با حساسیت و دقت بالا از نظر عدم مغایرت با معیارهای بهداشتی مورد بررسی قرار میگیرد. برنجهایی هم که توسط شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی یا شرکتهای دیگر وارد کشور میشوند، قبل از حصول اطمینان از سلامتشان، اجازه ورود به بازار نخواهند یافت.
برنجهای مازاد سال 92
همچنین جمیل علیزادهشایق، دبیر انجمن برنج درباره ماجرای توزیع برنجهای آلوده بین مردم در برخی از شهرها توسط دولت گفت: مسوول اصلی تنظیم بازار در ایران وزارت کشاورزی بوده و وظیفه اصلی پاسخگویی در این موضوع بر عهده این وزارتخانه است.
وی افزود: از اواخر سال گذشته نظم مناسبی در واردات برنج برقرار شده و برنجی که سال گذشته وارد کشور شده بود توانست کسری برنج مورد نیاز کشور را تامین کند. امسال نیز وزارت کشاورزی مانند سال گذشته چارچوب مشخصی برای واردات برنج تعیین کرده است.
علیزاده درباره منشا برنجهای آلوده و زمان واردات این برنجها به کشور خاطرنشان کرد: ما در سال 92 حدود دو میلیون تن برنج وارد کشور کردیم که یک میلیون تن آن اضافه بوده و در سال 93 نیز به دلیل واردات کافی از آن یک میلیون تن برنج باقیمانده در انبارها استفاده نکردیم.
علیزاده در ادامه با بیان این احتمال که این برنجها ممکن است همان برنجهای وارداتی سال 92 باشند، افزود: من بارها از طریق رسانهها از وزارت کشاورزی این سوال را مطرح کردم که سرانجام این یک میلیون تن برنج چه شد؟ به هرحال این برنجها یا باید در جایی مصرف شده باشند یا ما آن را از طریق ترانزیت به سایر کشورها صادر کردهایم.
وی با اذعان به این موضوع که نمی توان با قاطعیت برنجهای توزیع شده آلوده و تاریخ مصرف گذشته را همان برنجهای مازاد در سال 92 دانست، گفت: به هرحال از سرنوشت این یک میلیون تن برنج اطلاعی در دست نیست و بهتر است وزارت کشاورزی مردم را از سرنوشت این برنجها آگاه کند.
علیزاده درباره آسیبپذیر بودن برنج در مقابل آفات و بیماریهای انباری تصریح کرد: توصیه شخصی من به همه مردم این است که هیچ وقت بیش از نیاز یکسال خود برنج را ذخیره و انبار نکنند چراکه برنج به سرعت قابل فساد است.
دبیر انجمن برنج با یادآوری ماجرایی در این رابطه با اشاره به عدم کیفیت انبارهای موجود در کشور بیان داشت: چند سال پیش حدود 100 هزار تن برنج در یکی از انبارهای کرج پیدا شد که به دلیل طولانی شدن نگهداری آنها در انبارهای غیراستاندارد پوسیده شده و مسوولان مجبور به از بین بردن این برنجها شدند.
وزرای کشاورزی و بهداشت پاسخ دهند
در عین حال علی ایرانپور، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در خصوص توزیع برنجهای آلوده و تاریخ مصرف گذشته شرکت بازرگانی دولتی بین مردم اظهار کرد: در خصوص تامین سلامت مردم و تامین امنیت غذایی و سلامت غذایی وزارتخانههای جهاد کشاورزی، بهداشت و صنعت دخیل هستند و باید پاسخگو باشند.
وی با بیان اینکه نقش وزارتخانههای جهاد کشاورزی و بهداشت در تحقق این امر پررنگتر است، افزود: این موضوع بهزودی در کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس مطرح میشود و مسوولان در این ارتباط باید به مجلس آمده و پاسخگو باشند.
وی خاطرنشان کرد: این اتفاقها ناشی از سوء تدبیرها است و باعث شده که علاوه بر واردات بیشتر از نیاز برنج به کشور در مقاطعی، شاهد این باشیم که برنج آلوده و تاریخ مصرف گذشته بین مردم توزیع شود.
ایرانپور تصریح کرد: واردات برنج بیشتر از اندازه باعث ماندن این محصول روی دست دولت شده و متاسفانه برنج تاریخ گذشته در مقاطعی بین مردم توزیع شده است.
گفتنی است، اسناد جدید دریافتی از توزیع و فروش چندین محموله برنج تاریخ مصرف گذشته و آلوده از انبارهای شرکت بازرگانی دولتی در سالجاری بهویژه در ایام محرم و صفر و عدموصول بیش از 108 میلیارد تومان چکهای فروش نسیه برنج خبر میدهد.
وزارت کشاورزی مسوول توزیع برنجهای آلوده
همچنین ناصر صالحینسب، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با بیان اینکه در موضوع توزیع برنجهای آلوده معاونت حفظ نباتات وزارت جهاد کشاورزی باید پاسخگو باشد، گفت: ما وزارت جهاد کشاورزی را مسوول این موضوع میدانیم و باید مستندات خود را برای دلایل این موضوع به کمیسیون ارائه دهد.
وی با بیان اینکه هماکنون فصل برداشت برنج در استان خوزستان است، افزود: واردات برنج در این شرایط به هیچ عنوان قابل قبول نیست زیرا کشاورزان داخلی خود میتوانند نیاز مردم را تامین کنند.
ارسال نظر