هزینه هر تخت بیمارستانی چقدر است؟
کمبود تخت بیمارستانی، یکی از چالشهای حوزه سلامت کشور است که به گفته وزیر بهداشت، تامین هزینه جبران این کمبود در شرایط عادی، به حداقل ۴۰ سال زمان نیاز دارد.
به گزارش پارس به نقل از مهر، یکی از چالش های اساسی در حوزه سلامت کشور، امکانات و تجهیزاتی است که باید در ارائه خدمات درمانی و بهداشتی به بیماران و مردم، در دسترس همگان قرار بگیرد. در این بین، کمبود تخت بیمارستانی به ویژه در بخش دولتی، یکی از مشکلات پیش روی دست اندرکاران و تصمیم گیران حوزه سلامت کشور است. بر اساس آنچه که در آمارها و گزارش های وزارت بهداشت عنوان شده است، در حدود ۸۰ هزار تخت بیمارستانی در کشور وجود دارد که فرسوده بوده و باید برای آنها جایگزین تعبیه شود. این در حالی است که دکتر سید حسن هاشمی وزیر بهداشت، هزینه احداث هر تخت بیمارستانی را حداقل ۴۵۰ میلیون تومان اعلام کرده است.
اگر بخواهیم همین عدد ۴۵۰ میلیون تومان را برای احداث هر تخت بیمارستانی در نظر بگیریم، باید بالغ بر ۱۰۰ هزار میلیارد تومان بابت ۸۰ هزار تخت بیمارستانی هزینه کنیم که چنین بودجه و اعتباری در توان وزارت بهداشت نیست. البته، دو سال پیش، رقمی که برای احداث یک تخت بیمارستانی عنوان شده بود، یک میلیارد تومان بود که اگر این عدد را برای ۸۰ هزار تخت بیمارستانی در نظر بگیریم، اعتبار مورد نیاز «سر به فلک» می گذارد!
* وضعیت موجود تخت های بیمارستانی
دکتر داوود دانش جعفری مشاور عالی وزیر بهداشت، از وجود ۸۰ هزار تخت بیمارستانی فرسوده و قدیمی در کشور خبر داده و گفته است که در حال ساخت ۴۶ هزار تخت جدید بیمارستانی هستیم که جایگزین تخت های فرسوده شوند.
وی معتقد است که برای رفع کمبود تخت بیمارستانی، باید مدل همکاری و هم افزایی بخش دولتی و غیر دولتی به خصوص در زمینه افزایش تخت های بیمارستانی، اجرا شود تا بتوانیم در آینده به داشتن نظام سلامت توانمندتر امیدوار باشیم.
در همین حال، دکتر محمد آقاجانی معاون درمان وزارت بهداشت، در گفتگو با خبرنگار مهر، به وضعیت تخت های بیمارستانی در بخش های دولتی و غیردولتی اشاره کرده و گفته است که در حال حاضر به ازای هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت، ۱.۵ تخت بیمارستانی در بخش های دولتی و غیر دولتی موجود است.
وی با بیان اینکه در بیمارستان های دولتی به ازای هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت، یک تخت بیمارستانی وجود دارد، عنوان داشته که برای پاسخ دهی خوب و مناسب به بیماران، نیازمند احداث ۶۰ هزار تخت جدید هستیم.
این اظهارات در حالی عنوان می شود که موضوع تامین تجهیزات و نیروی انسانی تخت های بیمارستانی نیز، باید مورد توجه مسئولان امر قرار بگیرد. زیرا، راه اندازی بخش های جدید بیمارستانی بدون توجه به نیروی انسانی مورد نیاز، هدر رفتن سرمایه های کشور است.
* ضریب اشغال تخت های بیمارستانی
معاون درمان وزارت بهداشت در گفتگو با خبرنگار مهر، ضریب اشغال تخت های بیمارستانی در تهران را حدود ۹۰ درصد اعلام کرده و گفته است که این ضریب اشغال موجب شده تا بیمارستان ها در برخی از ساعات روز و در ایام خاص نتوانند بیماران را پذیرش کنند.
به گفته آقاجانی، ضریب اشغال تخت بالای ۸۰ درصد برای بیمارستان مطلوب نیست، چرا که خدمات درمانی را دچار اشکال می کند.
وی با اشاره به اینکه برای حوادث غیر مترقبه لازم است ۱۰ درصد از تخت های یک بیمارستان خالی باشد، گفته است که این ۱۰ درصد از تخت هایی هم که خالی است جزء تخت هایی است که کمتر استفاده می شود مثل تخت های بخش کودکان که بار بیمار کمتری دارد.
معاون وزیر بهداشت همچنین با بیان اینکه تعداد تخت های بخش های اصلی و ویژه و ICU در کشور محدود است، معتقد است که در حال حاضر ۵۷۰۰ تخت مراقبت ویژه ICU در کشور داریم که نیازمند ۵۷۰۰ تخت دیگر برای این بخش ها هستیم.
به گفته وی، در حال حاضر ضریب اشغال تخت های بخش مراقبت ویژه در کشور حدود ۱۰۰ درصد است که نشان دهنده این است که باید هرچه سریعتر به بخش های ICU توجه جدی شود.
بر اساس گفته های معاون درمان وزارت بهداشت، به منظور پاسخ دهی خوب و مناسب به بیماران، بیمارستان های کشور نیازمند احداث ۶۰ هزار تخت جدید هستند.
وزیر بهداشت در مورد کمبود تختهای بیمارستانی گفته است که با آهنگ فعلی، دولت حداقل ۴۰ سال زمان میخواهد تا بتواند کمبود تخت را با استاندارد ۲.۶ برطرف کند.
* برنامه وزارت بهداشت برای سال ۹۴
دکتر ایرج حریرچی قائم مقام وزیر و معاون کل وزارت بهداشت در مورد برنامههای وزارت بهداشت در سال ۹۴ برای ساخت بیمارستان، می گوید: برای امسال ساخت حدود ۴۰ هزار تخت را در دستور کار داریم که با توجه به محدودیت منابع دولتی حداکثر چند هزار مورد از این تختها را میتوانیم از منابع دولتی تامین کنیم.
وی به کمبود تختهای ویژه بیمارستانی در کشور اشاره می کند و می افزاید: با توجه به کمبود ۵۵۰۰ تخت ICU در کشور برنامه جدی برای افزایش تختهای ویژه در دستور کار داریم. امیدواریم بتوانیم قسمت اعظم این کمبود تخت را امسال جبران کنیم.
قائم مقام وزیر بهداشت با بیان اینکه ساخت بیمارستان کار پیچیدهای است، می گوید: در دو دهه گذشته ساخت بیمارستانهای بالای ۱۰۰ تخت، ۸ سال زمان برده است، اما ما امیدواریم بتوانیم این را به بازه زمانی دو تا سه سال برسانیم.
حریرچی با اشاره به اینکه ۱۳۵ هزار تخت بیمارستانی در کشور وجود دارد، می افزاید: برای هر یک هزار نفر هم اکنون ۱.۷ تخت وجود دارد که با حداقل استانداردها که سه تخت برای هر یک هزار نفر است، فاصله داریم.
بر اساس آنچه که از لابه لای صحبت ها و اظهارنظرهای مسئولان ارشد وزارت بهداشت می توان نتیجه گرفت، این است که این وزارتخانه توان مالی برای تامین هزینه احداث تخت های جدید بیمارستانی را ندارد و لازم است از مشارکت بخش خصوصی، خیرین و دیگر مجموعه ها و نهادهای عمومی و مردمی، برای تامین هزینه ها استفاده شود. زیرا، انتظار ۴۰ ساله برای جبران کمبود تخت های بیمارستانی، سخت و دشوار خواهد بود.
ارسال نظر