چند ساعتی پای درد دل خانواده دو زندانی
آزادی زندانیان جرایم غیرعمد نیازمند 650میلیارد/87درصد زندانیان جرایم غیرعمد متاهل اند
مادر باید کل مخارج خانه و اجاره خانه را با 400هزار تومان پرداخت کند.۲ سال است که همسرم در زندان است و من مسئولیت زندگی را بر عهده گرفته ام
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- علیرضا کافی- سنگینی فضای خانه حکایت از غمی بزرگ دارد.خانه ای ساکت،ساده و محقر درجنوب شهر تهران.این شانزدهمین ماه است که پدر در بین اعضای خانواده نیست. پدر شانزده ماهی می شود که در حبس است و تمام فشار زندگی بر دوش مادر و ۳ پسری افتاده که کاری از دستشان برنمی آید.کارمند کمیته امداد تاکید می کرد که آبرو دارند و هیچ کس از اتفاقی که برایشان افتاده خبر ندارد.تاکید می کرد نه عکسی از آن ها منتشر شود و نه نام و نشانی.آن قدر آبرو دارند که حتی همسایه ها هم کوه مشکلاتشان را نمی بینند.
همه چیز از آن جا شروع شد که پدر می خواست سرو سامانی به وضع زندگی شان بدهد.دیگراز مسافرکشی وکار کردن درآژانس خسته شده بود و می خواست با قرض کردن از دیگران سرمایه ای جور کند وبا کمک یکی از دوستانش از چین جنس بیاورد و بفروشد.می خواست بچه هایش آینده داشته باشند.دوست نداشت پسرش برای تامین شهریه دانشگاه کار کند وحسرت زندگی دیگران را بخورد.چهره مادر خیلی بیشتر از سنش نشان می دهد.گویی فشاراین چند ماه او را چند سال پیرتر کرده است. دایم تاکید می کند که نمی خواهم هیچ کس بفهمد ما مشکل داریم.آخر شوهرم بیست و چند سال با آبرو زندگی اش را اداره کرده است.خیالش که راحت می شود می گوید:سال 92بود که 40میلیون تومان تهیه کردیم و دراختیار دوست همسرم گذاشتیم تا برایمان ازچین لباس وارد کند.
اما بعد از چند ماه نه خبری از لباس ها شد و نه خبری از پول و دوست شوهرم.کلاهمان را برداشت و رفت.
مریضی من و همسرم از یک سو و قرض هایی که بابت عمل جراحی خودم و همسرم داشتیم هم از سوی دیگر فشار زیادی به ما می آورد.تا این که طلبکارها فروردین سال قبل حکم جلب همسرم را گرفتند و راهی زندانش کردند.زن صدای گرفته اش را صاف می کند و به آرامی می گوید:تنهاشده ام،دیگر حامی ندارم و الان ۲ ماه است کرایه ماهی 600هزار تومانی آپارتمانمان راهم نتوانسته ام پرداخت کنم.
حتی پول پیش خانه را هم به طلبکارها داده ایم و حالا پول رهن خانه مان را یک خیریه تامین کرده است. با این وضعیت حتی نمی توانیم کرایه خانه مان را پرداخت کنیم.از اوضاع و احوال مالی شان که می پرسم می گوید:اوضاع خیلی خراب است.همان اوایل پسر بزرگم با خودروی پدرش کار می کرد اما بعد از مدتی چون اقساط خودرو را پرداخت نکرده بودیم ،شرکت لیزینگ آن را توقیف کرد و حالا برای کسب در آمد هیچ راهی نداریم.بعد از آن البته پسر بزرگم در یک چاپخانه مشغول به کار شد اما به دلیل کمردردهای عصبی نتوانست به کارش ادامه دهد و حالا خانه نشین است.
گذران زندگی با ماهانه 400هزارتومان
تنها راه کسب درآمدشان پسر دوم خانواده است.او روزها سر کار می رود ودر مجموع ماهانه 500هزار تومان حقوق می گیرد.500هزارتومانی که 100هزار تومانش بابت کرایه خودرو می رود و مادر باید کل مخارج خانه و اجاره خانه را با 400هزار تومان پرداخت کند.
طاقتش تمام می شود وگریه امانش را می برد.چند ماه پیش وقتی کارش به بیمارستان کشید حتی هزینه ۲۰۰ هزار تومانی درمانش را نداشت و باکمک خیران توانست دارو تهیه کند.
می گوید:همسرم گرفتار است و دل نگران.هر روز از زندان تماس می گیرد ولی کاری از دستش برنمی آید.ناراحتی و نگرانی او بیشتر عذابمان می دهد.خانه شان دلگیر است. آن قدر دلگیر که حس می کنی تمام مشکلات دنیا از در و دیوارش بر سرت آوار می شود.از پسر کوچکش که می گوید غم در چهره اش موج می زند.
می گوید: از شدت ناراحتی و اضطراب ریزش مو پیدا کرده و وضعیت تحصیلی اش هر روز بدتر می شود.می پرسم کسی از فامیل یا همسایه کمکتان نمی کند؟با اضطراب می گوید: نگذاشته ایم کسی بفهمد.حتی خواهرهایم از این موضوع بی خبرند.هر وقت می پرسند شوهرت کجاست؟ می گویم: برای کار رفته شهرستان.کلام آخرش دلش را گرم می کند«باسیلی صورتمان را سرخ نگه می داریم تا به لطف خدا این مشکل هم حل شود.خدا بزرگ است.»
جای خالی پدردر ۶ سالگی
زن جوان 27سال بیشتر ندارد.با پسر بچه ای 6ساله که هنوز نمی داند بعد از ۲ سال پدرش در زندان است و برایش حکم اعدام بریده اند.
می گوید: توکلم به خداست و به جای غصه خوردن به تربیت بهتر پسرم فکر می کنم.وقتی تعجبم از حکم اعدام را می بیند با آرامش می گوید:چون مستندات برای گناهکار بودن همسرم کامل نبوده قاضی هنوز حکم قطعی نداده است اما اگر آن کسی که بسته را به همسرم داده تا به جایی ببرد پیدا نشود ممکن است اعدامش کنند.
علتش را که می پرسم می گوید: الان ۲ سال است که همسرم در زندان است و من به تنهایی مسئولیت زندگی را بر عهده گرفته ام.داستان اما از آن جا شروع شد که محل کار همسرم تعدادی ازنیروهایش را تعدیل کرد و همسرم به دلیل بیکاری مجبور شد با موتور سیکلت در یک پیک موتوری مشغول به کار شود.اوایل مشکلی نبود اما یک بار که بسته ای را از طرف شخصی به یک خانه که قبلا تحت نظر ماموران قرار داشت برده بود دستگیر شد و تازه آن جا بود که فهمید 600گرم شیشه با خود حمل می کرده است.از آن روز تاکنون ۲سال گذشته و زندگی مان به خاک سیاه نشسته است.
با اینکه پدر همسرم اجاره منزلمان را پرداخت می کند اما برای تامین هزینه های زندگی مجبورم در خانه کار کنم.چون نمی توانم بچه را تنها بگذارم. مشکلم دو برابر است.آرزویش را در چند جمله بر زبان می آورد.این که پسر ۶ ساله اش یتیم نشود.البته مطمئن است سر بیگناه بالای دار نمی رود و بالاخره مجرمان اصلی پیدا می شوند.زن جوان امیدش به دعای مردم است و توکلش به خدا.با اطمینان می گوید: همسرم بیگناه است و بر می گردد،پس به خاطر او،خدا و پسرم همه مشکلات را تحمل می کنم.همه مشکلات را.
لایحه ای برای مجازات های جایگزین حبس
به گفته رئیس کمیسیون اجتماعی برای کاستن از تعداد زندانیان، قوه قضاییه بر آن است تا با هماهنگی مجلس لایحه ای با هدف درنظر گرفتن مجازات های جایگزین حبس تدوین وبرای تصویب به مجلس ارائه کند.لایحه ای که پس از قانون شدن به طرز چشمگیری از تعداد زندانیان جرایم خرد می کاهد و مجازات های جایگزین برایشان در نظر گرفته می شود.
آزادی 85 هزار زندانی جرایم غیر عمد طی 25 سال
از سال 69 تا کنون شاهد آزادی 85هزار زندانی جرایم غیر عمد بوده ایم .
اسدا... جولایی مدیرعامل ستاددیه کشور با اشاره به تاثیر اجباری بودن بیمه شخص ثالث بر کاهش ورودی زندانیان تصادفات رانندگی گفت:پیش از تصویب و اجرای این قانون روزانه بین 50تا 60نفر به دلیل تصادف رانندگی و ناتوانی در پرداخت دیه وارد زندان می شدند که این تعداد با اجرای قانون بیمه اجباری شخص ثالث به روزانه ۲ تا ۳ نفردر روز کاهش یافته است.
وی افزود: ستاد دیه کشور توانسته است از زمان ایجاد تا کنون قدم های استوار و قدرتمندی بردارد به طوری که از سال 69 تا کنون شاهد آزادی 85هزار زندانی جرایم غیر عمد بوده ایم.
شایان ذکر است قانون بیمه اجباری شخص ثالث در مرداد ماه سال 87در قالب 30ماده قانونی و برای اجرای آزمایشی طی 5سال به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و در طول مدت اجرا توانست به صورت چشم گیری از تعداد زندانیان تصادفات رانندگی بکاهد.
آزادی زندانیان جرایم غیرعمد نیازمند 650میلیارد تومان است
برای آزادی 8 هزار و 100نفر زندانی جرایم غیر عمد از زندان های کشور به 650میلیارد تومان اعتبار نیاز است.به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد دیه کشور ،محمد علی ساری معاون اجرایی ستاد دیه کشور درجشن گلریزانی که برای آزادی زندانیان جرایم غیر عمد در استان گیلان برگزار شد با بیان این که سال گذشته 183 جشن گلریزان در کشور برگزار شده بود، گفت: امسال تعداد 256 جشن گلریزان در ماه مبارک رمضان در کشور برگزار می شود.وی با اشاره به این که 8 هزار و 100 نفر زندانی جرایم غیر عمد اکنون در زندان های کشور هستند، یادآور شد: برای آزادی این تعداد زندانیان غیر عمد 650 میلیارد تومان نیاز است.«ساری» کمک های مردم به زندانیان غیر عمد در جشن های گلریزان سال گذشته را 33 میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: 124 هزار نفر از طریق خودپرداز مبلغ یک میلیارد و 700 میلیون تومان به زندانیان غیر عمد کمک کردند.
87درصد زندانیان جرایم غیرعمد متاهل اند
نماینده مردم رشت در مجلس با بیان این که ۸۷ درصد زندانیان جرایم غیرعمد متاهل هستند، گفت: امروز حبس کردن زندانی معسر فقط مجازات یک فرد نبوده و در پی این اقدام خانواده هایی گرفتار عواقب حبس می شوند.غلامعلی جعفرزاده، خاطرنشان کرد: کسی که جرم غیرعمدی را مرتکب شده، به طور مستقیم نقشی در جرم نداشته اما به واسطه مسئولیتی که داشته محکوم به زندان شده است.این دسته از زندانیان اگر محکوم به زندان هستند چاره ای برای دور نگه داشتن آن ها از مجازات حبس نیست، چون توان پرداخت جریمه مالی را ندارند.
این نماینده مجلس با اشاره به سیاست کاهش جمعیت زندانیان، اظهار کرد: برای کسانی که جرمی غیرعامدانه مرتکب شده اند و چاره ای جز زندان برای آنان در قانون پیش بینی نشده باید خیران دست به کار شوند و با همتی عمومی و البته با تحقیق و تدقیق زمینه رهایی این افراد را از حبس فراهم کنند.وی با بیان این که ۸۷ درصد زندانیان جرایم غیرعمد متاهل هستند، گفت: تصور این که خانواده این افراد بدون سرپرست چگونه زندگی می کنند سخت است.
لزوم حمایت از خانواده زندانیان، فارغ از نوع جرم زندانی
عبد الرضا عزیزی(رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس)- فارغ از نوع جرم و بزه زندانی این وظیفه حاکمیت است تا برای جلوگیری از آسیب های اجتماعی بیشتر از خانواده های زندانیان حمایت کند.
تقسیم بندی زندانیان به ۲ گروه متخلفان جرایم عمد و جرایم غیر عمد شاید ساده ترین راه برای تفکیک زندانیان از یکدیگر باشد.
زندانیان جرایم غیر عمد مانند محکومان به پرداخت دیه در تصادفات رانندگی یا برخی جرایم مالی از آسیب پذیرترین محکومان محبوس در زندان ها هستند که خانواده هایشان به حمایت جدی حاکمیت نیاز دارند.از دیگر سو در برخورد با محکومان جرایم عمد مانند قاتلان و سوداگران مرگ باید به این نکته توجه داشت که اگر چه این محکومان دچار بزه شده اند و مستحق مجازات اند اما خانواده هایشان بی تقصیرند و نباید بدون حضور سرپرست به حال خود رها شوند.
این وظیفه حاکمیت است تا به نحوی با خانواده این افراد تعامل داشته باشد تا شاهد آسیب دیدگی بیشتر خانواده ها و فرزندان این افراد نباشیم.
چراکه برخورد غلط با خانواده های زندانیان پدید آورنده آسیب های اجتماعی گوناگون در بین آن ها است. به همین دلیل به نظر می رسد از قانون گذارگرفته تا دستگاه قضا و قوه مجریه می بایست از خانواده زندانیان حمایت های لازم انجام شود.
قانون گذار با در نظر گرفتن بودجه های حمایتی و تسهیل در تدوین و تصویب قوانین تسهیل کننده برای کاهش نرخ ورود به زندان ها می تواند برای بهبود معیشت وحل مشکلات خانواده های زندانیان کمک شایسته ای کند و از دیگرسو قوه مجریه و نهادهای حمایتی نیز باید با حمایت همه جانبه از این افراد، راه ورود آسیب های اجتماعی به خانواده هایشان را ببندند.
درمجموع باید نحوه رفتار با خانواده زندانیان به شکلی باشد که با ورود یک نفر به زندان دیگر اعضای خانواده او نیز ناخواسته بزهکار و درگیر آسیب های متعدد اجتماعی نشوند.
درهمین زمینه و با توجه به تاکید مقام معظم رهبری برای کاستن از تعداد زندانیان، قوه قضاییه بر آن است تا با هماهنگی مجلس لایحه ای با هدف درنظر گرفتن مجازات های جایگزین تدوین وبرای تصویب به مجلس ارائه کند.لایحه ای که پس از قانون شدن به طرز چشمگیری از تعداد زندانیان جرایم خرد می کاهد و مجازات های جایگزین برایشان در نظر گرفته می شود. اقدامی که درنهایت علاوه بر کاستن ازهزینه های نگهداری زندانیان ،کمک قابل توجهی به کاهش یافتن آسیب های اجتماعی در بین خانواده ها و به ویژه فرزندان زندانیان کند.
خانواده 25هزارزندانی نیازمند، تحت پوشش حمایتی کمیته امدادهستند
خانواده های 25هزارزندانی نیازمند، تحت پوشش خدمات حمایتی کمیته امدادامام خمینی (ره) قرار دارند.رضا نوروزی جعفری مدیرکل دفتر امور حمایت های اجتماعی کمیته امداد این تعداد خانواده را در ردیف خانواده های تحت پوشش کامل خدمات کمیته امداد دانست و گفت:شاخصه اصلی برای تحت پوشش قرار گرفتن خانواده های زندانیان، نیازمندی و وضعیت زندگی آن هاست.کمیته امداد فارغ از نوع جرم و بزه صورت گرفته به دست سرپرست خانواده فقط به کمک به خانواده آنان می اندیشد و درهمین راستا به تمامی خانواده های نیازمند زندانیان خدمات مستمر و موردی ارائه می کند. به گفته نوروزی فقط زندانی بودن سرپرست خانواده شرط تحت پوشش قرارگرفتن خانواده او نیست و مدت زمان در حبس بودن سرپرست خانوار و وضعیت زندگی خانواده او از شرایطی است که مددکار با مدنظر قراردادن آن خانواده اش را تحت پوشش خدماتی خود قرار می دهد.
وی خاطرنشان کرد: خدمات بگیران کمیته امداد به ۲ گروه مستمر و موردی تقسیم می شوندکه تمامی 25هزارخانواده زندانی تحت پوشش خدمات مستمر کمیته امداد قرار دارند و از خدمات مستمری،مشاوره های حقوقی و وکالت،خدمات فرهنگی و اشتغال و تهیه جهیزیه بهره مند می شوند.وی میزان مستمری پرداختی به مددجویان کمیته امداد را از ماهانه 53هزار تومان برای خانواده یک نفره تا ماهانه 100هزارتومان برای خانواده 5نفره اعلام کرد و گفت : خدمات ما مختص به پرداخت مستمری نمی شود و مددجویان و خانواده هایشان می توانند از خدمات مشاوره های حقوقی ،دریافت وکیل مدافع از بین وکلای دادگستری ووکلای نیکوکار استفاده کنند. علاوه بر این فرزندان این خانواده ها می توانند از کمک هزینه های تحصیلی ،کمک هزینه های تهیه جهیزیه و امکانات فرهنگی استفاده کنند.
وی تاکید کرد: کمیته امداد خانواده های مجرمان را از جرم آن ها مبرا می داند و بر این باور است که جرم سرپرست خانواده به همسر و فرزندان او ارتباطی ندارد.
به همین دلیل نگاه حمایتی در کمیته امداد انسان مدارانه است.مدیرکل امور حمایت های اجتماعی کمیته امداد پرداخت 10تا 12میلیون تومان وام قرض الحسنه به خانواده های زندانیان را از جمله اقدامات حمایتی این نهاد برای خانواده های زندانیان دانست و گفت:علاوه بر این،کمیته امداد از طریق جذب کمک خیران و نیکوکاران بخشی از دیه محکومان دیه را پرداخت و مقدمات آزادی آن ها را فراهم می کند.
ارسال نظر