چه کسی در پرونده بابک زنجانی مقصر است؟
طی روزهای گذشته پرسش و پاسخ هایی از سوی معاون اول رئیس جمهوری و رئیس کل سابق بانک مرکزی در باره پرونده بابک زنجانی مطرح شده است که طرفین با توجه به مواضع سیاسی خود نسبت به این پرونده واکنش نشان دادند؛ نگاهی گذرا به این «مناظره مجازی» به خوبی نشان می دهد که این موضوع، از اصل قدیمی پیروی می کند که بر اساس آن، هیچ کس مقصر نبوده و همه مکافات ها به «دیگران» لینک شده و دست آخر یک قربانی برای آن مشخص می شود.
به گزارش پارس،کسی منکر تخلف بابک زنجانی در فروش نفت نبوده و نیست اما آیا برای بهره برداری سیاسی از این موضوع، بجاست که بسیاری از مدیران ارشد دولت سابق پای خود را کنار کشیده و مطلع بودن از «وجود» بابک زنجانی را انکار کنند؟
به دلیل حضور در راس مدیریتی شرکت نیکو آشنایی دقیقی با بحث فروش نفت داشته و اظهر من الشمس است که در وادی فروش نفت توسط نیکو، وزیر نفت، مدیرعامل شرکت ملی نفت، مدیرمالی شرکت ملی نفت، رئیس کل بانک مرکزی و ... اطلاع دقیقی از این ماجرا داشته و دستورات از بالا به پایین به شرکت نیکو ابلاغ می شود. رئیس هیات مدیره شرکت نیکو، مدیرعامل شرکت ملی نفت است، مجمع این شرکت اعضای هیات مدیره شرکت ملی نفت هستند؛ این افراد پای برگه های فروش نفت را امضا می کنند اما اکنون کجا هستند؟
حدود یک سوم نفت ایران توسط نیکو به فروش می رسید که مکانیزم خاص خود را داشته و دارد؛ امور بین الملل شرکت ملی نفت متولی اصلی فروش نفت است و اختصاص این سهمیه به این شرکت با مجوز این اداره و در راس آن هیات مدیره شرکت ملی نفت صورت می گیرد. فروش نفت توسط نیکو یک زنجیره است که صدر تا ذیل ان مشخص است حال چه می شود که همه حلقه های این زنجیره، خود را «بیگانه» با این پرونده معرفی می کنند، درکش سخت نیست.
متاسفانه آقای بهمنی طوری به موضوع نگاه می کند که گویی نه وزارت نفتی وجود داشته است و نه بانک مرکزی و شرکت نفتی! طبق ضوابط موجود در بحث فروش نفت، پول نفت باید به حساب بانک مرکزی واریز شده و بانک مرکزی آن را به حساب خزانه واریز می کرد که شواهد نشان می دهد پول ۸ محموله به خزانه واریز نشده است که پاسخگوی این ابهام بانک مرکزی است.
اگر شرکت نیکو در روزهای سخت تحریم به فروش نفت پرداخته است با مجوزهایی از مقامات بالاتر همراه بوده که گاهی کتبی و گاهی شفاهی و فوری بوده است. اینک که زوایایی از پرونده بابک زنجانی مشخص شده است مدیران گذشته با مانیفیست «ما نبودیم، مانبودیم» سعی در مبرا کردن خود از اتفاقات موجود بوده و همه قصور را به گردن افرادی می اندازند که اینک در بازداشت به سر می برند و فرصت پاسخگویی ندارند.
شاید گفته شود شرکت نیکو در این خصوص مرتکب خطایی شده باشد که با فرض درست بودن چنین ادعایی، می توان خدمات کم نظیر برخی افراد به کشور را نادیده گرفت؟ زمانی که مسولیت سازمان غله به بنده واگذار شده بود بنا به دلایلی واردات گندم از بندر امام خمینی (ره) به بندر عباس منتقل شد که به دلیل نبود راه آهن مجبور بودیم محموله های گندم را با کامیون به کرمان منتقل و از آن شهر با خط ریلی به سایر شهرها ارسال کنیم. در بیابان سرد کویر، استخر بزرگی احداث و مکنده هایی برای برداشت گندم از این استخر به کار گرفته شد؛ در یکی از این بازدید ها با صحنه ای مواجه شدم که هیچ گاه از خاطرم نخواهد رفت، دو کارگر در سرما می لرزیدند ولی دست از کار نمی کشیدند لذا دستور دادم دو کاپشن به مجموع مبلغ ۳ هزار تومان برای آن ها خریداری شود. بر اساس قانون ممنوع بودن خرید البسه و برای ۳ هزار تومان، بارها به مراکز نظارتی احضار شدم؛ شاید به لحاظ قانونی این احضار درست بود اما دلیلی برای زیر سوال بردن تلاش سازمان غله برای برطرف کرن بحران از کشور شد؟!
معرفت در مدیریت یکی از ارکان اصلی علم مدیریت است؛ نباید روزهایی را به گرد فراموشی سپرد که به دلیل تحریم های نفتی فروش نفت به عنوان منبع اصلی درآمدهای ایران اسلامی با چالش های فراوانی رو به رو بود که مدیران گمنام نفتی با دستور مقامات بالاتر و با هدف خدمت به نظام جمهور اسلامی ایران، زندگی خود را وقف خدمت به نظام و مردم کردند و اینک به جای تقدیر از آن ها، به دلیل «اصلی» که بالا به آن اشاره شد متهم اصلی شناخته می شوند!
طی ماه های گذشته رسانه ها خبر داده اند که «س.ج» ملقب به مدیر نفتی رابط با بابک زنجانی، بازداشت شده است که برای نفتی ها این نام مخفف آشناست؛ بنده به دلیل شناخت ۳۳ ساله ای که از ایشان دارم می توانم با اطمینان خاطر شهادت دهم که ایشان یکی از مدیران پاکدست و جهادی نفتی است که زندگی خود را وقف نظام و مردم کرده است و اندکی نگاه سیاسی به مسائل کشور نداشته است؛ آشنایی من با ایشان مربوط به روزهای نخست جنگ است که با شهامت و روحیه ای که از ایشان دیدم، وظیفه بازسازی تاسیاست نفتی را به ایشان واگذار کردم؛ این مدیر نفتی در کنار آقایان غلامحسین نوذری و حیدر بهمنی و سایر دوستان با چنان جانفشانی به ماموریت ها گسیل شد که شاید اگر برخی مدیران امروزی در آن دوران بودند از انجام ماموریت شانه خالی می کردند.
بنده شاهد تلاش های این مدیر جهادی بوده ام؛ نمی توانم نسبت به برخوردی که با ایشان شده است بی تفاوت باشم، نمی توانم از روزهایی نگویم که ایشان و سایر همکاران جان خود را کف دست گرفته بودند تا کار تولید و صادرات نفت متوقف نشود، نمی توانم از عملیات هایی نگویم که تا مرز شهادت پیش رفتند؛ معرفت حکم می کند گذشته این مدیر وسایر مدیران را بازگو کنیم آن هم در روزهایی که معرفت « در گرانبهایی » شده و همگان به دنبال تبری خود از مشکلاتی هستند که خود از بانیان آن بودند.
در شرایط امروزی که مذاکرات به پیش می رود و فضا کمی تلطیف شده است، بازهم دستوراتی به مدیران پایین دستی داده می شود که شاید با قوانین و ضابطه ها در تضاد باشد اما در شرایط جنگی باید جنگید و نه آنکه با خالی کردن پشت مدیران کارآزموده، شهامت در تصمیم گیری را از آنها سلب کرد.
خداوند هم می فرماید مراجع تصمیم گیری قرآن و سنت است و عقل و اجماع؛ زمانی که نمی توانید از سنت و قرآن، نتیجه گیری مشخصی کنید به سراغ عقل و مشورت بروید. همین چیزی که در مدیریت اتفاق می افتد.
به یاد دارم چند سال پیش در سفری به واتیکان، پلاکاردی را دیدم که در آن به نظام جمهوری اسلامی ایران به دلیل صدور حکم اعدام شخصی، انتقاد شده بود که گذشته خوبی نداشت و واقعا گناهکار بود؛ آیا شان و جایگاه این مدیر کمتر از آن مجرم است که مدیران وزارت نفت حاضر به حمایت از مدیری نیستند که به پاکدستی در نفت شهره است؟
چرا وزارت نفت نسبت به این موضوع واکنش نشان نداده و از مدیر خود که به خوبی می داند در پرونده بابک زنجانی نقشی نداشته حمایت نمی کند؟ باید آن قدر مردانگی داشت و معرفت که واقعیت ها را بگوییم؛ مدیران سابق بگویند که «ما» دستور داده ایم تا فروش نفت از طریق نیکو انجام شود و نه انکه مدعی شوند که اصلا بابک زنجانی را نمی شناسیم.
سوابق مدیر بازداشت شده روشن و مبرهن است و هیچ مدیر نفتی با هر گرایش سیاسی نمی تواند آن را زیر سوال ببرد لذا از وزارت نفت بعید است که به راحتی چشم خود را به روی مدیری ببندد که نامش دوبار در فهرست تحریم های امریکا قرار گرفته است. کدام یک از مدیران صنعت نفت چنان عملکرد مفیدی برای نظام داشته و دارند که وزارت خزانه داری امریکا از آن ها به عنوان شخص نخست دور زدن تحریم ها نام ببرد و وی را در فهرست تحریم قرار دهد؟
شهامت های ایشان در هشت سال دفاع مقدس بر کسی پوشیده نیست و اگر شهید می شدند ارزش والایی برایش قائل بودیم؛ عملکرد ایشان طی ۳۰ سال اخیر به قدری حائز اهمیت است که به جرات می توانم بگویم وی یک شهید زنده است. هزاران طرح حمله و دفاعی انجام داد و اقتصاد کشور را با کمک سایر دوستان سرپا نگه داشت و پشتیبان جبهه ها بود.
مدیر کشی آفت این روزهای نفت است و به جای آنکه گذشته مدیر بازداشت شده را مرور کنیم چنان درگیر بازی های سیاسی و حزبی شده ایم که به نظر می رسد غایت کار همه مدیران ارزشی و ولایت مدار و کارآ ، به نقطه ای ختم می شود که شاهدش هستیم و این یعنی خطر.
از مسولان نهادهای بازرسی و قوه قضائیه نیز این انتظار را داریم تا در باره مسائل فروش نفت و شرکت نیکو بنده یا مدیران جهادی را احضار کرده تا در باره مکانیزم فروش نفت و روشنگری در باره این پرونده توضیحاتی ارائه شود.
به طور قطع قوه قضائیه تمام توان خود ار برای بازستانی حقوق ملت ایران به کار گرفته است اما با توجه به تخصصی بودن بحث فروش نفت، کارشناسان و مدیران با سابقه نفت این آمادگی را دارند که در این خصوص به کمک دستگاه قضا بشتابند
منبع:عصر نفت
ارسال نظر