ایران قدرت قطع واردات سیگار را دارد؟
برنامه پنجم توسعه مسئولیتی را بر عهده دولت گذاشته که همچنان قدرت کشور برای عملی کردن این کار در هالهای از ابهام قرار دارد.
به گزارش پارس به نقل از ایسنا، بر اساس برنامه پنجم توسعه واردات سیگار تا پایان سال آینده باید به صفر برسد؛ موضوعی که رییس مرکز برنامه ریزی و نظارت بر دخانیات کشور نیز از برنامهریزی دولت برای تحقق آن خبر داده بود.
اما به نظرمیرسد با گذشته حدود یک سال از برنامهریزی دولت برای این کار توفیقی در این زمینه حاصل نشده یا اینکه هنوز به صورت جدی این موضوع پیگیری نشده است.
مساله اصلی و مهم دیگر این است که با توجه به میزان مصرف دخانیات در کشور آیا بستر مناسبی برای قطع واردات از طریق مبادی قانونی امکان پذیر است؟
آنچه در حال حاضر از وضعیت جامعه به چشم میآید این است که اقبال به سیگارهای وارداتی بسیار بیشتر از سیگارهای تولید داخل است؛ هرچند که به دلیل بالا بودن قیمت آنها ممکن است همه این افراد نیز اقدام به تهیه سیگارهای وارداتی نکنند.
به این ترتیب به نظر میرسد که برای قطع واردات سیگار ابتدا لازم است دولت با همکاری شرکتهای تولید سیگار، کیفیت تولید را افزایش دهد و از سوی دیگر جلوی راههای ورود غیرقانونی سیگار به داخل کشور را بگیرد، چراکه موضوعی که واضح به نظر میرسد این است که در صورت قطع کامل واردات، تمایل به قاچاق سیگار به شدت افزایش پیدا خواهد کرد.
اما از بحث کمیت سیگارهای تولید داخل نیز نمیتوان غافل شد، چراکه در صورت کمبود این ماده دخانی در کشور با توجه به حجم مصرف و نیاز افراد به آن، قیمت سیگار افزایش زیادی را تجربه خواهد کرد.
آمار نشان میدهد در این مدت نه تنها واردات سیگار روند نزولی قابل قبولی به خود نگرفته، بلکه نسبت به سال گذشته با افزایش همراه بوده است.
بر اساس آخرین آمار گمرک ایران، در آذر امسال 1.3 هزار تن سیگار حاوی توتون به ارزش 9.6 میلیون دلار وارد کشور شده است که 0.23 درصد از کل ارزش واردات کشور در این ماه را شامل میشود.
این در حالی است که در ماه مشابه سال گذشته 0.7 هزار تن به ارزش 6.3 میلیون دلار سیگار از مبادی قانونی وارد کشور شده بود؛ بنابراین واردات سیگار در آذر امسال نسبت به سال گذشته از لحاظ وزنی حدود 80 درصد و از لحاظ ارزش 52 درصد افزایش داشته است.
همچنین در 9 ماهه منتهی به آذرماه سال 1393، واردات سیگار برابر 10.1 هزار تن به ارزش 78.6 میلیون دلار بوده است و با توجه به واردات 7.2 هزار تنی سیگار در 9 ماهه سال گذشته که ارزش آن به 62.3 میلیون دلار رسیده بود، واردات این ماده دخانی در سال جاری از لحاظ وزنی 40 درصد و از لحاظ ارزش بیش از 26 درصد رشد داشته است.
به این ترتیب به نظر میرسد که مسئولان قصد قطع یکباره واردات سیگار را ندارند و ترجیح میدهند که پس از ساخت بسترهای مورد نظر این امر اتفاق بیفتد.
ارسال نظر