به گزارش پارس به نقل از مهر، سعید نی‌ریزی با بیان اینکه در ایران آب و انرژی به‌ صورت بی‌رویه برای تولید هر نوع محصول کشاورزی مصرف می‌شود گفت: هر مترمکعب آب با صرف انرژی فراوانی از چاه یا پشت سدها به زمین کشاورزی می‌رسد؛ اما در نهایت محصولی که از این نهاده‌ ها تولید می‌شود، در مقابل این حجم مصرف انرژی و آب ارزش اقتصادی زیادی ندارد.

رئیس کمیسیون جهانی آبیاری و زهکشی (ICID) ارزش واقعی آب در ایران را ۱۰ هزار تومان برای هرمترمکعب دانست و افزود: همین محصول به‌ دست آمده از آب فراوان و انرژی یارانه‌ای را با قیمت بسیار اندکی به دیگر کشورها صادر می‌کنیم و باید در صادرات مجازی آب به این روش، تجدیدنظر اساسی کنیم.

نی‌ریزی با تشریح دو مفهوم بازده و بهره‌وری تصریح کرد: تعبیر غلطی در ایران تحت عنوان پایین بودن بازده آبیاری رایج شده که غلط است و به داده‌های اشتباه نیز منجر می‌شود؛ چرا که بازده آبیاری در ایران با کشورهای دیگر تفاوت معنی‌ داری ندارد بلکه تفاوت در "بهره‌وری کشاورزی" است؛ چرا که در کشور ما از آب مصرف‌ شده محصول مناسبی به‌ دست نمی‌آید.

وی با بیان اینکه برای بحث بازده نباید انرژی زیادی بگذاریم ادامه داد: بحث در اینباره نتیجه‌ بخش نیست و آب قابل‌ توجهی از تغییر روش آبیاری به‌ وجود نخواهد آمد؛ بلکه توجه ما باید به سمت تولید بیشتر از آب مصرف‌ شده باشد و این شاخص در کشورهای دیگر بالاتر از ایران است.

نی‌ریزی افزود: برای نمونه، هم‌ اکنون در دشت مشهد ۱۰۰ هزار هکتار زمین کشاورزی آبیاری می‌شود که در روند آبیاری، بخشی از آب در زمین جذب شده و به اصطلاح تلف می‌شود، اما در واقعیت این آب با نفوذ در سفره‌های زیرزمینی از مسیر دیگری به چرخه مصرف باز می‌گردد.

رئیس کمیسیون جهانی آبیاری و زهکشی با اشاره به وضعیت مناسب کشور در شبکه‌های آبیاری و زهکشی گفت: در ایران مشکلی برای طراحی یا ساخت این شبکه‌ ها وجود ندارد، اما سرمایه‌ گذاری لازم و کافی در این بخش انجام نشده و در این زمینه بستر سرمایه‌ گذاری مهیا است.