کدام کشور عربی اولین حامی عراق در جنگ با ایران بود؟
کشور اردن در سال های دفاع مقدس از جمله مهمترین حامیان مادی و معنوی رژیم بعثی حاکم بر عراق به شمار می رفت ، تا جایی که در جریان عملیات بیت المقدس ، تعدادی از داوطلبان اردنی ارتش عراق نیز به اسارت رزمندگان اسلام درآمدند.
به گزارش پارس به نقل از تسنیم،روزنامه «گاردین» چاپ انگلستان به نقل از منابع فلسطینی در بیروت به چاپ کیهان در تاریخ 12 مهر 1359 می نویسد : شاه حسین پادشاه اردن، حدود پنج هزار از نیروهای خود را به عراق اعزام داشته تا وظایف امنیت داخلی را به عهده گرفته تا سربازان عراقی برای رفتن به جبهه جنگ با ایران آزاد باشند.
این روزنامه اعلام کرده است که نیروهای اردنی با هواپیماهای عراقی که به منظور مصون ماندن از خطرات حملات هواپیمایی نیروی هوایی ایران به اردن رفته بودند، به عراق آمده اند. گاردین خاطر نشان ساخت که شاه حسین اولین رهبر یک کشور عربی بود که در جنگ ایران و عراق به طرفداری از عراق برخاسته است.
اردن بااعزام این نیروها، بخش قبال توجه از نیروهای عراق که در شمال این کشور و در مناطق کرکوک و سلیمانیه مشغول سرکوبی با مخالفن دولت بعثی بودند، فرصت یافتند که به جبهه های جنگ با ایران سرازیر گردند. همزمان با ارسال پیاپی این کمک ها از جانب رژیم آمریکایی اردن به عراق، حضور سیاسی شاه حسین در بغداد و دیدارهای مکرر با صدام می توانست بهر ه ای بسیاری برای صدام در بر داشته باشد، چرا که وی با پیام هایی که از جانب آمریکا برای صدام می آورد، حمایت همه جانبه آمریکا و هم پیمانانش را برای صدام در حال سقوط اعلام می داشت و این امر می توانست روحیه متزلزل صدامیان کافر را که تنها امیدو نقطه اتکاء آنان، کمک های خارجی است تا حدودی تقویت نمایند. [1]
اولین گروه نیروهای اردنی در جبهه های نبرد
همچنین آورده اند اولین گروه از نیروهای اردنی یازدهم اسفند ماه سال 1360 به جبهه های جنگ عراق علیه ایران اعزام شدند . همزمان با آغاز جنگ تحمیلی عراق علیه ایران انواع کمک ها از طرف بسیاری از کشورها به عراق سرازیر شد تا بر ضد جمهوری اسلامی ایران به کارگرفته شوند . در این میان ملک حسین اردنی پادشاه اردن نیز با حمایت کامل از این جنگ خواستار پشتیبانی کلیه کشور های عربی از عراق گردید . در این راستا بندر عقبه این کشور در ساحل دریای سرخ برای ارسال کمک های تسلیحاتی غرب به عراق به این منظور اختصاص یافت و سیل کمک ها روانه عراق گردید . همچنین تعداد چهل هزار سرباز مسلح اردنی به دستور ملک حسین در مرز اردن با عراق مستقر شدند که در این روز به جبهه های جنگ علیه ایران عزیمت کردند . با تمام این کمک ها و همکاری های ده ها کشور با عراق برای جنگ با نهال نوپای انقلاب اسلامی ایران ، ارتش ، بسیج و سپاه اسلام در برابر این دشمن متحد و پیشرفته و مسلح مقاومت کردند و آنان را از خاک میهن اسلامی بیرون راندند . [2]
کمکهای اردن به عراق در طول جنگ تحمیلی
اردن که از پس از پیروزی انقلاب اسلامی، روابطه حسنهای با ایران نداشت، روابط بسیار نزدیکی با عراق برقرار کرده بود. پس از کنفرانس سران کشورهای عربی در بغداد و تونس، روابط بین عراق و اردن روز به روز نزدیکتر و عمیقتر شد؛ تا آنجا که ملک حسین صراحتا به نفع عراق و علیه ایران موضعگیری کرده و با کمکهای سیاسی، اقتصادی و نظامی فراواناش از جمله اعطای وامهای چند میلیون دلاری به عراق، حمایت و پشتیبانیاش را از این کشور اعلام کرد. در طول جنگ هشت ساله بین ایران و عراق، تنها سیستم حمل و نقل به عراق از طریق اردن صورت میگرفت. در این چهارچوب شبکهی حمل و نقل وسیعی بین دو کشور ایجاد شد و بندر عقبه این کشور برای حمل و نقل سلاح و تجهیزات نظامی سبک و سنگین در اختیار عراق قرار گرفت. به علاوه ملک حسین که نطامیان اردن را برای سرکوبی مردم مسلمان ایران به عراق گسیل داشته بود، در نطقی اظهار داشته بود: ”اگر ضرورت ایجاب کند نیروهای بیشتری را به عراق اعزام خواهیم کرد.“
بی شک تنها توجه به گوشههایی از اظهارات ملک حسین در جریان برگزاری جلسهی عادی کابینهی اردن در تاریخ ٢/١/١٣٥٩ (١٩٨٠) موضع آن کشور را در قبال جنگ در حال وقوع بین ایران و عراق، نشان میداد: ”وظیفهی اعراب است که برای وحدت خود و جلوگیری از سرایت خطرات، هرکجا که باشد همکاری کنند، ما وظیفه داریم که جهان اسلام را آرام و قرین همبستگی داشته باشیم؛ ما به عنوان کشوری عربی نباید اجازه دهیم هیچگونه تجاوزی از هر مصدر که باشد به هیچ جزیی از خاک عراق صورت گیرد.“
در مجموع بسیاری از آمارها و گزارشها در خصوص حمایت جهان عرب و برخی از کشورها از جمله کویت، عربستان و اردن از عراق در جریان جنگ تحمیلی علیه ایران، به روشنی نشانگر آن است که عراق از جنبههای چشمگیر نظامی و اقتصادی از حمایت بیدریغ بسیاری از این کشورها، بهرهمند بوده است.
یادآور میشود که در کنار حمایتهای مالی و نظامی که این کشورها از عراق داشتند؛ حمایتهای بسیار سیاسی نیز در ارگانهای بینالمللی و همچنین از نظر تبلیغاتی دولتهای عرب از عراق صورت میدادند که خود نیازمند یک بررسی مستقل و مجزا میباشد.همچنین تعدادی از کشورهای منطقهیی نیز حضور مستقیم در جنگ داشتند و با اعزام نیروهای خود به عراق رژیم بعثی را در مقابل ایران حمایت میکردند به گونهای که با گذشت بیش از یک دهه از پایان جنگ، چند روز پیش حسنی مبارک، رییس جمهور مصر اعتراف کرد که ١٨ هزار سرباز مصری در کنار بعثیها در مقابل ایران میجنگیدند .
لازم به ذکر است روز سی و یک شهریور سال پنجاه ونه که همان تاریخ آغاز رسمی جنگ تحمیلی میباشد ، اولین گلوله توپ را ملک حسین پادشاه اردن در کنار صدام به ایران شلیک کرد. و این سخن ملک حسین پادشاه اردن هم در سال 1980 شنیدنی و قابل تامل است: ”عراق کشور عربی و برادر ماست که نباید مورد هیچگونه تهدید خارجی قرار گیرد و یا آسیبی از هر منبع که باشد به آن برسد“ [4]
[1] کتاب اولین های دفاع مقدس / محمد خامه یار
[2] همان
[3] http://www.aviny.com...-mantagheh.aspx
ارسال نظر