نسیه فروشی خانم ابتکار / چرا آلودگی ناشی از خودروها را به نسیه ۱۰ ساله سپردهاند؟
پيشنهاد رئيس محيطزيست طي يك مصوبه يك مهلت 10 ساله را يكجا و بدون چانهزني ماهانه و يا سالانه از دولت اخذ كردهاند.
پايگاه خبري تحليلي «پارس»- غلامرضا انبارلويي- در حالي كه آلودگي هوا و اثرات مخرب زيستمحيطي آن و گناه سرطانزايي اينگونه آلودگيها برگردن بنزين توليدي پتروشيميها انداخته شده و هيچ سهمي از اين آلودگيها به كيفيت نازل خودروهاي ساخت داخل كه عمدتا توسط سه شركت خودروساز ظاهرا خصوصي اما در باطن دولتي منتسب نميشود، سازمان حفاظت محيطزيست براي عقب نماندن از قافله اقدامات و نخوردن انگ انفعال در انجام وظايف ذاتي خود با دادن پيشنهاد به دولت باني صدور مصوبات به شرح زير شده است.
هيئت وزيران در جلسه 24/1/1393 به پيشنهاد شماره 44961/92 مورخ 27/11/1392 سازمان حفاظت محيط زيست و به استناد اصل يكصدوسيوهشتم قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران تصويب كرد:
1- دستگاههاي اجرايي موظفاند، با توجه به لزوم اهتمام جدي براي مقابله موثر با آلودگي هوا، اقدامات مندرج در جدول پيوست (1) را كه تاييد شده به مهر "دفتر هيئت دولت" است، طي زمانبندي تعيين شده محقق نمايند.
2- استانداردهاي توليد خودرو تا سال 1402 به شرح جدول پيوست (2) كه تأييد شده به مهر "دفتر هيئتدولت" است، تعيين و جايگزين بندهاي (6) و (7) و تبصرههاي ذيل آنها در برنامه كاهش آلودگي هوا در هشت شهر بزرگ كشور (موضوع تصويبنامه شماره 212326/ت46320 هـ مورخ 16/12/1390) ميشود.
3- دستگاههاي اجرايي موظفند اعتبارات لازم را براي تحقق اقدامات موضوع جدول پيوست (1) در بودجه سنواتي پيشبيني نمايند.(1)
به طوري كه از مفاد 3گانه مصوبه فوق برميآيد سازمان محيط زيست تحت مديريت خانم ابتكار كه گويي وي به اعتبار رياست چند ماهه پدر بزرگوارش در اين سازمان در گذشته سند منگولهدار رياست اين سازمان را به صورت موروثي به نام خود زده است يك سري اقدامات را براي مقابله موثر با آلودگي هوا در يك پكيج در يك جدول ارائه داده اما اصل آلودگي هوا، ناشي از استاندارد نبودن خودروهايي است كه در تيراژ 18ميليون سواري و همين تعداد خودروي جمعي بين شهري و درون شهري، باري و موتورهاي صنعتي را به اصطلاح تا 1402 يعني تا 10 سال ديگر يعني درست بعد از آن زماني كه دولت يقينا در راس كار نخواهد بود تا پاسخگوي اقدامات خود باشد حوالت داده است و مهلتهاي چند و چندين ماهه جدول پيوست مصوبه سازمان محيطزيست مويد اين ادعاست:
الف) در جدول شماره يك پيوست مصوبه تحت 9 فعاليت به شرح زير:
1- سوخت، 2- خودروهاي در حال حركت، 3- منابع ساكن 4- خودروهاي نو 5- نيروگاهها 6- مديريت حمل و نقل 7- پيشبيني هوا 8- آموزش و اطلاعرساني 9- زيرساختهاي شهري
در چندين زير بند ارائه و پيشنهاد داده است كه در نوع خود ميتواند قابل اهميت باشد. اما در مورد سوخت كه مهمترين موارد پيشنهادي سازمان است فعاليتهايي را در مهلتهاي سه ماهه و چند ماهه تعيين كرده كه تناسبي با پيوست شماره دو منضم به مصوبه ندارد بدين نحو كه در بند شماره يك مصوبه براي وزارت نفت فعاليتها را چنين وضع كرده:
بهطوري كه ملاحظه ميشود براي توليد سوخت يورو 4 و 5 از همين امروز مهلت به وزارت نفت داده شده اما توليد موتور يورو 4 و 5 را حواله به 3 سال بعد از اين جدول و حتي 10 سال بعد در جدول آتي داده شده است كه اين تناقض حكايت از اجرايي نبودن چنين پيشنهاداتي است.توجه و تدقيق به مفاد پيوست شماره (2) مصوبه دولت مويد اين ادعاست.
جدول پيوست شماره (2) مصوبه:
1- جدول زماني استاندارد حدمجاز آلايندگي خودروهاي بنزيني و گازوئيلي ساخت داخل و موتور سيكلت به شرح زير تعيين ميشود:
2- خودروهاي جديد (پلتفرم جديد) توليد داخل بايد دو سال زودتر از دوره زماني جدول بند(1) با استانداردهاي تعيين شده انطباق پيدا كنند.
3- شركتهاي توليدكننده خودروهاي پايه گازسوز و دوگانهسوز موظفند از ابتداي سال 1395 استاندارد آلايندگي يورو(4) را در توليد محصولات خود رعايت نمايند.به طوري كه ملاحظه ميشود خودروسازان كه در دولت دهم زيربار استانداردسازي و رفع نواقص خودروهاي خود نرفتند و هراز چندي از هيئت دولت مصوبه يكساله تمديد ميگرفتند، امروز در سايه دولت يازدهم به پيشنهاد رئيس محترم سازمان محيطزيست طي يك مصوبه يك مهلت 10 ساله را يكجا و بدون چانهزني ماهانه و يا سالانه از دولت اخذ كردهاند تا پايان مهلت 10 ساله هم خدا كريم است. و اين در حالي است كه برخي براي رفع آلودگيها در ديگر حوزهها مثلا حوزه امواج پارازيت ماهواره حتي فتواي حرمت و حرام بودن پارازيت و تجاوز به حريم هوايي پشتبام خانهها را از سقف پشتبام خانه تا عرش اعلا نقدا فيالفور گرفتهاند اما آلودگي ناشي از غيراستاندارد بودن خودروها را به نسيه 10 ساله سپردهاند. چرا؟ به راستي كدام آلودگي حياتيتر است؟
(1)- تصويبنامه شماره 12782 مورخ 10/2/9
ارسال نظر