مشکلات دامداران کشور ادامه دارد
بیبرنامگی وزارت جهاد در دامداری
دامداران کشور میگویند سهمیه علوفهشان را شرکت پشتیبانی امور دام چند ماه نداده است، تولید با علوفه گران برای آنها صرفهای ندارد، صادرات با موانع و مشکلات، اما واردات آسان نیز کمر تولید را شکسته است.
به گزارش پارس به نقل از فارس، روز گذشته رؤسای اتحادیه های دامداران استان ها در اتحادیه سراسری دامداران ایران گردهم آمدند، تا مشکلات این بخش را با رئیس مرکز اصلاح نژاد دام و بهبود تولید دامی مطرح کنند.
به گفته آنها این مشکلات به گوش مسئولان بالاتر رسید، تا مسائل و موانع تولید آنها برطرف کنند. آنها در این نشست بارها از رئیس مرکز اصلاح نژاد دام خواستند، تا موارد را به معاون امور دام و وزیر جهاد کشاورزی گزارش دهد.
عمده ترین مشکل دامداران، عدم پرداخت اعتبار ۳۰۰ میلیارد تومان به دامداران، عدم تحویل سهمیه خوراک دام از سوی پشتیبانی، موانع صادرات، قیمت تمام شده تولید، نبود خرید تضمینی در محصولات دامی، عدم صدور پروانه دامداری از سوی اتحادیه های تخصصی، بود.
دولت ۳۰۰ میلیارد تومان را برای حمایت از دامداران تخصیص داده است، به تازگی ۱۵۰ میلیارد تومان به استانها برای پرداخت به دامداران ابلاغ شده است، اما دامداران می گویند دریافت نکرده اند و روندی که برای توزیع ترسیم شده است، نادرست است.
مدیرعامل اتحادیه دامداران مازندران در بخش مشکلات شیر گفت: ۳۰۰ میلیارد تومان یارانه ای که برای صنعت شیر اختصاص داده اند منبع و مآخذ صحیحی ندارد و به استناد لیست های ارسالی به استان ها توزیع مناسبی نخواهد شد.
وی ادامه داد: توازن یارانه در استان های کشور صحیح نیست و برای استانی مانند مازندران که تولید بیشتری دارد، تنها سهمیه ۳۸۰ تن شیرخام داده شده است.
کلاهی در مورد مشکلات گوشت هم گفت: افزایش قیمت علوفه از سوی شرکت پشتیبانی امور دام در شهریور و مهر گذشته عرصه را برای تولید کنندگان تنگ تر کرد، این شرکت حتی علوفه مورد نیاز برای طرح خودکفایی گوشت را نیز نداد، این طرح که امیدواری های زیادی برای خودکفایی ایجاد کرده بود، در اجرا موفق نشد.
وی ادامه داد: شرکت پشتیبانی امور دام قیمت خرید گوشت از دامداران را به حداقل قیمت یعنی ۱۹ هزار تومان تعیین کرد که آن زمان این قیمت ۷ هزار تومان زیر قیمت بود و این مشکلات تا حدی پیش رفت که وزارت جهاد هم در برابر اینگونه رفتارهای وزارت صنعت سکوت کردند.
یکی دیگر از تولید کنندگان استانی مازاد تولید دام سنگین را مشکل دامداران عنوان کرد و گفت: در حالی که تولید مازاد است برنامه ای برای صادرات و تنظیم بازار وجود ندارد، این دامها می توانند عامل انتقال بیماری باشند، از سوی دیگر روزانه باید با هزینه های سنگینی تغذیه شوند.
وی معتقد است، دولت طوری عادت کرده که صحبت ها و مصوبات جلسات را عملی نمی کند، اما تجمعات ۵۰ نفری ظاهراً جواب بهتری می دهد.
وی با اشاره به تجمع دو روز پیش دامداران گفت: این تجمعات مصوبات خوبی برای دامداران داشت و وزارت صنعت قول داد، تا علوفه و نهاده دامداران را به موقع تحویل دهد و تعهدات قبلی در خصوص تامین نهاده و پرداخت معوقات انجام شود.
مدیرعامل اتحادیه کرمان نیز معتقد اس، ت اگر تولید زنجیره ای باشد قیمت تمام شده پایین می آید و تصمیم گیری های بی مورد همواره برای بخش دامداری مشکل ساز بوده است.
به گفته وی در حالی که براساس قانون بهره وری باید تمام محصولات کشاورزی خرید تضمینی شود، اما محصولات دامداران خرید تضمینی نمی شود. پول دامداران را می گیرند و علوفه نمی دهند و ۵ سال در گردش حساب آنها می ماند.
مدیرعامل اتحادیه دامداران خراسان رضوی نیز واردات را مهمترین مشکل عنوان می کند که در مرز با افغانستان دام های قاچاق دپو می شوند و اتفاقاً این دام ها با قیمت های بالاتری به مردم فروخته می شوند.
نماینده دامداران استان مرکزی معتقد است، یارانه ۳۰۰ میلیارد تومانی باید به کشاورزان خرده پا هم پرداخت شود و می گوید آیا دامداری که خرجی روزانه اش با روزی ۴۰ کیلوگرم شیر گاوش تأمین می شود، نباید یارانه شیر بگیرد؟
وی می گوید: اعتبار ۳۰۰ میلیارد تومان به کارخانه ها داده شده و تنها گاوداری های صنعتی می توانند از این اعتبار بهره مند شوند.
وی پیشنهاد کرد که این اعتبار در اختیار مراکز جمع آوری شیر هم قرار بگیرد تا دامداران سنتی و خرده پا نیز بتوانند بهره مند شوند.
وی همچنین معتقد است در صورتی که این اعتبار برای تامین علوفه هزینه شود و نهاده دامداران با قیمت مناسب و به موقع تحویل شود، نتیجه مناسب تری خواهد داشت.
موسی شلی مدیرعامل اتحادیه دامداران استان البرز نیز معتقد است هزینه ها و قیمت تمام شده بسیار بالا است، بروکراسی اداری هم به شدت دامداران را تحت فشار قرار می دهد.
وی می گوید: باید تمام زنجیره تولید توسط یک بخش انجام شود که در این صورت پاسخگویی ها در حداقل زمان انجام خواهد شد.
سیروس روستا رئیس هیأت مدیره اتحادیه سراسری دامداران می گوید: دولت باید از همین الان برنامه سال آینده را داشته باشد، اینکه برنامه تولید، بازار و قیمت خرید از ابتدای فروردین چگونه خواهد بود.
وی معتقد است، برنامه صادرات چون مرحله زمان بری است برای تنظیم بازار مازاد گوشت جوابگو نخواهد بود، بنابراین دولت باید از طریق شرکت پشتیبانی امور دام به جمع آوری گوشت مازاد اقدام کند.
مشکلات دامداران کشور از زبان اتحادیه های استانی مطرح شد و ملاصالحی رئیس مرکز اصلاح نژاد دام در جمع بندی این صحبت ها گفت: قانون انتزاع روز گذشته از سوی دولت به وزارت جهاد گذشته ابلاغ شد. براساس این قانون مشکلات زنجیره تولید، بروکراسی اداری، سیاستهای واردات و صادرات، مشکلات شرکت پشتیبانی امور دام در تامین نهاده، همه با اجرای این قانون قابل برطرف شدن است.
وی با بیان اینکه نمی شود زیاد به مردم فشار آورد ادامه داد: تولیدکنندگان هم باید به دنبال افزایش بهره وری باشند و باید با کاهش هزینه های دلالی و واسطه گری و تولید جزیره ای، قیمت تمام شده را پایین آورد.
ملاصالحی گفت: نمی توان تولید را به روش گذشته ادامه داد که آمارهای افتخار آمیزی هم ندارد. یکی از راه های کاهش قیمت تمام شده تامین نهاده است. طی سال های گذشته نوسان قیمت پدر تولید را درآورده است، تا در این نوسان بخشی هم به منافع نامشروعشان برسند.
وی ادامه داد: تشکل ها باید به بحث های فنی ورود پیدا کنند و مشکلات بخش فنی را تولید به تنهایی نمی تواند به دوش بکشد.
وی گفت: وزیر جهاد کشاورزی هم به رفع موانع صادرات و ورود اتحادیه ها و تشکل ها به این بخش تاکید دارد.
وی ادامه داد: با وجود عرضه فراوان و تولید مازاد گوشت، هنوز قیمت برای مصرف کننده کم نشده است و این بی انصافی محض است و دلیل آن عدم سلامت توزیع است که باید اصلاح کرد و حتی از کشورهای دیگر الگو گرفت.
ملاصالحی در مورد قاچاق دام نیز گفت: مسئولان نیز حساسیت دارند و رئیس سازمان دامپزشکی کشور به همراه گروه خود یک هفته است، در زاهدان به سر می برد تا مسئله قاچاق دام را چاره اندیشی کند.
وی گفت: سالانه ۸۰ تا ۱۰۰ هزار دام سنگین از مرزهای شرقی به صورت قاچاق وارد کشور می شود، اگرچه این میزان هم نباید قاچاق بشود اما تاثیری در تولید ندارد و پرداختن به این مسائل، تولیدکنندگان را منحرف خواهد کرد، باید مشکل صادرات حل شود
ملاصالحی همچنین در پاسخ به یکی از دامداران مبنی بر اینکه اعتبار ۳۰۰ میلیارد تومان به کارخانه های شیرخشک داده نمی شود، گفت: اصلاً این طور نیست و براساس مصوبه به دامدارانی که شیر تولیدی را به کارخانه های شیرخشک تحویل داده اند نیز یارانه می گیرند.
در پایان مسائل و مشکلات دامداران قرار شد، از سوی رئیس مرکز اصلاح نژاد دام به معاون امور دام و وزیر جهاد کشاورزی برای رفع آنها گزارش شود.
ارسال نظر