به گزارش پارس به نقل از دنیای اقتصاد، طبق اعلام شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، میزان رضایتمندی مشتریان از کیفیت خودروهای سواری در شش ماه نخست امسال، به امتیاز ۶۵۱ رسیده، حال آنکه در گزارش قبلی (نیمه دوم سال ۹۱) ، رضایتمندی مشتریان عدد ۶۵۷ را نشان می داد. روند نزولی رضایت مشتریان از سطح کیفی خودروها البته از نیمه دوم سال ۹۱ آغاز شد، به نحوی که در این دوره نیز میزان رضایتمندی، پنج امتیاز نسبت به دوره قبل تر (نیمه اول سال ۹۱) کاهش یافته بود.


شرکت بازرسی، تهیه گزارش مربوط به رضایت مشتریان از کیفیت خودروها را از نیمه دوم سال ۸۷ آغاز کرده که تا شش ماه دوم سال ۹۰، این گزارش از روند صعودی رضایتمندی مشتریان حکایت داشته است. این در حالی است که از شش ماه نخست سال ۹۱ تا نیمه ابتدایی امسال، رضایت مشتریان از کیفیت خودروها با افت روبه روست.

اما در گزارش اعلامی از سوی شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد، میزان رضایت مشتریان از کیفیت ۴۳ خودرو سواری در نیمه نخست سال ۹۲ مورد بررسی قرار گرفته و این خودروها در شش دسته قیمتی « کمتر از ۲۰ میلیون تومان» ، « ۲۰ تا ۴۰» ، « ۴۰ تا ۶۰» ، « ۶۰ تا ۸۰» ، « ۸۰ تا ۱۰۰» و « بیش از ۱۰۰ میلیون تومان» تقسیم شده اند. در جمع خودروهای زیر ۲۰ میلیون تومان، MVM مدل ۱۱۰ بیشترین رضایت مشتریان را به دست آورده و در جمع خودروهای ۲۰ تا ۴۰ میلیون نیز پارس تندر اول است. بین ۴۰ تا ۶۰ میلیونی ها هم کیا پیکانتو مقام اول را دارا است و در جمع ۶۰ تا ۸۰ میلیونی ها نیز مردم از مگان ۲۰۰۰ سی سی اتومات راضی هستند.

نیو سراتو نیز بیشترین میزان رضایت مشتریان ایرانی را در بین خودروهای ۸۰ تا ۱۰۰ میلیونی به خود اختصاص داده و هیوندایی آزرا هم که در بین بالای ۱۰۰ میلیونی ها اول است. آزرا البته در غیاب بنز و پورشه و بی ام و توانسته بیشترین میزان رضایتمندی مشتریان را بین خودروهای بالای ۱۰۰ میلیون تومان به دست آورد.

بازرسان شرکت بازرسی، در مجموع با ۲۷ هزار و ۴۳۷ نفر از مشتریان ایرانی مصاحبه و مکاتبه کرده و پرسش هایش را نیز حول محور کیفیت خودروها در پنج بخش « ایمنی» ، « بدنه» ، « تهویه مطبوع و وسایل برقی» ، « نیروی محرکه و سوخت رسانی» و همچنین « سیستم تعلیق و انتقال قدرت» پرسیده است. در مجموع اگر امتیاز نهایی رضایت مشتریان را عدد ۱۰۰۰ در نظر بگیریم، شاخص رضایت در مورد خودروهای داخلی با شش واحد افت، از ۶۵۷ به ۶۵۱ رسیده است.

در گزارش شرکت بازرسی، خودروهای جدیدی مانند پیکانتو به چشم می آیند و در عوض امثال پورشه و بنز و آلفارومئو غایب هستند.

یک چینی در صدر

اما به سراغ جزئیات گزارش میزان رضایت مشتریان از کیفیت خودروها در شش ماه نخست سال ۹۲ برویم و ابتدا از گروه زیر ۲۰ میلیونی ها شروع کنیم؛ گروهی که MVM مدل ۱۱۰ توانسته بیشترین میزان رضایت مشتریان را به دست بیاورد و بالاتراز پراید و حتی تیبا بایستد. این محصول چینی که در بخش خصوصی (مدیران خودرو) مونتاژ می شود، به امتیاز ۶۵۸ از ۱۰۰۰ رسیده است. پس از ام وی ام، با تیبا در رده دوم جدول روبه رو می شویم که محصول سایپا است و ۶۳۵ امتیاز دارد.

باقی خودروهای گروه زیر ۲۰ میلیونی را پرایدها به خود اختصاص داده اند و در بین آنها مردم از پراید ۱۳۱ بیشتر راضی هستند و پس از آن نیز پراید ۱۳۲، پراید ۱۱۱ و پراید ۱۴۱ بیشترین رضایتمندی را دارند.

اما در جمع خودروهای ۲۰ تا ۴۰ میلیون تومانی بازار (خودروهایی که بیشترین سهم بازار را در اختیار دارند) پارس تندر است که توانسته نظر مردم را بیش از هم گروه هایش به خود جلب کند. این محصول پارس خودرو، تغییر شکل یافته تندر-۹۰ به شمار می رود که تنها ظاهر آن عوض شده و به لحاظ فنی تفاوتی با سایر تندرها ندارد.

پارس تندر توانسته ۷۳۷ امتیاز کسب کند و این در شرایطی است که در مقایسه با تندر-۹۰ پارس خودرو، شش امتیاز بیشتر کسب کرده است.

تندر-۹۰ های پارس خودرو و ایران خودرو به ترتیب در رده های دوم و سوم جدول رضایتمندی مشتریان قرار گرفته اند و هر دو آنها امتیاز ۷۳۱ را به خود می بینند. پشت سر آنها نیز با پژو ۲۰۶ صندوقدار روبه رو می شویم، خودرویی که امتیاز ۷۱۸ را داراست و با خودرو بعدی خود؛ یعنی جک، چهار امتیاز اختلاف دارد.

همچنین توجوی نیز با ۶۹۰ امتیاز جایگاه پنجم را در جدول خودروهای ۲۰ تا ۴۰ میلیون تومان به خود اختصاص داده و پس از آن، این پژو ۲۰۶ هاچ بک است که با ۶۸۸ امتیاز، ششمین عضو جدول به شمار می رود.

سورن نیز با ۶۸۵ امتیاز، هفتم است و پس از آن سه خودرو چینی (دو « ام وی ام» و یک « لیفان» ) رده های هشتم تا دهم را به خود اختصاص داده اند. در این بین، ام وی ام مدل ۵۳۰ امتیازی برابر با ۶۸۴ را داراست و مدل ۳۱۵ هم ۶۷۵ امتیاز را به خود اختصاص داده است. همچنین لیفان ۶۲۰ نیز با ۶۷۳ امتیاز در رده دهم جدول ایستاده است.

اما در رده های یازدهم تا پانزدهم جدول رضایتمندی مشتریان از خودروهای ۲۰ تا ۴۰ میلیونی، محصولات پرتیراژ و اصلی ایران خودرو به چشم می آیند. در واقع مردم از کیفیت خودروهای چینی بیش از محصولات داخلی مانند سمند و پارس و حتی رانا راضی هستند.

در این بین، رانا با ۶۷۱ امتیاز در رده یازدهم ایستاده و سمند معمولی و سمند EF۷ نیز که هر دو ۶۶۳ امتیاز کسب کرده اند، در رده های بعدی جای دارند. پژو ۴۰۵ و پژو پارس نیز که به ترتیب ۶۴۸ و ۶۴۶ امتیاز به دست آورده اند، دو رده انتهایی جدول را دارا هستند. اینکه خودروهایی مانند سمند و ۴۰۵ دارای رضایتمندی کمتری نسبت به چینی ها هستند، نشان دهنده جایگاه نه چندان مناسب آنها نزد مشتریان است.

اما سراغ خودروهای گروه ۴۰ تا ۶۰ میلیون تومانی برویم، گروهی که تنها دو عضو دارد؛ یکی کیا پیکانتو که ۷۶۴ امتیاز دارد و دومی گریت وال چینی که ۶۹۹ امتیاز را به خود اختصاص داده است. در بین خودروهای ۶۰ تا ۸۰ میلیون تومانی نیز مگان ۲۰۰۰ سی سی پر رضایت ترین خودرو سواری کشور به شمار می رود که ۷۶۵ امتیاز دارد. دو عضو دیگر این گروه، ام وی ام مدل X۳۳ و لیفان X۶۰ هستند که به ترتیب ۷۰۶ و ۶۷۴ امتیاز را به خود می بینند.

از این گروه که بگذریم، به دسته خودروهای ۸۰ تا۱۰۰ میلیون تومانی می رسیم که پرچمدار آنها، نیو سراتوی کره ای است. این خودرو ۷۸۶ امتیاز به دست آورده؛ یعنی چهار امتیاز بیش از مزدا۳ رده دومی. ام جی (ام جی ۶) نیز توانسته با ۷۷۶ امتیاز در رده سوم گروه ۸۰ تا ۱۰۰ میلیونی ها قرار بگیرد و این در شرایطی است که رده بعدی را دیگر مدل ام جی (مدل ۵۵۰) با ۷۷۴ امتیاز در اختیار دارد.

هیوندایی مدل i۲۰ نیز آخرین عضو این گروه به شمار می رود که ۷۵۹ امتیاز را از شاخص ۱۰۰۰ در رضایتمندی مشتریان به دست آورده است.

اما در جدول میزان رضایتمندی مشتریان از خودروهای بالای ۱۰۰ میلیون تومان، دیگر خبری از پورشه و بنز نیست و از همین رو هیوندای ها توانسته اند رده های ابتدایی را به خود اختصاص بدهند. در این بین، آزرا توانسته بیش از دیگر خودروهای لوکس، دل مشتریانش را ببرد و با ۸۴۵ امتیاز در صدر بنشیند. آزرا همچنین در بین کل خودروهایی که با مشتریان آنها مصاحبه و مکاتبه شده، بیشترین میزان رضایتمندی را به خود اختصاص داده است.

پس از این محصول، با جنسیس در رده دوم روبه رو می شویم که ۸۲۸ امتیاز دارد و پشت سر آن نیز سوناتای ۸۰۸ امتیازی به چشم می آید. از سوناتا که بگذریم، رده چهارم جدول را کیاموهاوی به خود اختصاص داده، خودرویی که ۸۰۴ امتیاز دارد و پشت سر آن، نیسان تیانای ۸۰۲ امتیازی در رده پنجم جای گرفته است. همچنین رده ششم نیز به هیوندایی وراکروزی تعلق گرفته که ۸۰۰ امتیاز دارد. اما در رده های هفتم تا دهم نیز نام چهار خودرو کره ای دیگر به چشم می آید که در بین آنها، کیاسورنتو توانسته بیشترین میزان رضایتمندی مشتریان را با ۷۹۹ امتیاز به دست بیاورد. هیوندایی مدل IX۵۵ نیز که دو امتیاز کمتر کسب کرده، در رده بعدی (هشتم) جای دارد و رده نهم نیز به اپتیمای ۷۹۲ امتیازی رسیده است. از سوی دیگر، کیااسپورتیج نیز توانسته با ۷۸۳ امتیاز رده دهم را به خود اختصاص بدهد.

اما دو خودرویی که رده های انتهایی جدول را به خود اختصاص داده اند، ژاپنی هستند؛ اولی میتسوبیشی مدل ASX نام دارد که عضو یازدهم جدول به شمار می رود و دومی نیز سوزوکی گرندویتاراست که در بین خودروهای بالای ۱۰۰ میلیون تومان، کمترین رضایتمندی از سوی مشتریان را به خود اختصاص داده است.