به گزارش پارس به نقل از دنیای اقتصاد, افزایش عرضه از سوی حقوقی های بازار سرمایه با پاسخ ورود حجم جدیدی از نقدینگی به بازار مواجه شد تا متقاضیان بیش از این در صف خرید نمانند. همچنین خبرهای دیگر از رسیدن ارزش بازار سرمایه به حدود۵۰درصد تولید ناخالص داخلی حکایت دارد. مدیرعامل بورس از ارزش ۲۱۰ میلیارد دلاری بازار سرمایه سخن می گوید.

جریان ورود نقدینگی به بازار سرمایه و همچنین عرضه های قابل ملاحظه دیروز موجب شد شاخص با رشد ۲۵/۱ درصدی به ورای مرز ۸۸هزار واحد برسد و شاخص با بازدهی خیره کننده بیش از ۱۳۱درصدی از ابتدای سال به ۸۸هزار و ۱۱۲واحد دست یابد که رکورد تاریخی جدیدی به شمار می رود.

این در حالی است که بازار داد و ستد سهام روز گذشته شاهد عرضه های سنگینی از سوی معامله گران حقوقی برای تعادل بخشی به بازار بود. به دنبال ورود موج سنگینی از نقدینگی تازه به بازار، دیروز معامله گران حقوقی عرضه های قابل ملاحظه ای از سهام را در بازار صورت دادند تا خریداران در صف های خرید نمانند. در همین حال این جریان باعث شناسایی سود مناسبی در میان حقوقی های بازار خواهد شد که همین امر نیز به سرمایه گذاری های جدید این شرکت ها منجر می شود. در همین حال جلسه عصر یکشنبه هیات دولت با بحث در مورد بازار سرمایه همراه شد. در این جلسه، گزارش وزارت امور اقتصادی و دارایی در زمینه تحلیل بازار سرمایه ارایه شد.

هیات وزیران در اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و تقویت خصوصی سازی، با تاکید بر لزوم تناسب کامل بین رشد متغیرهای بازار سرمایه و عوامل بنیادی و متغیرهای کلان و استفاده از ظرفیت بازار سرمایه برای تامین مالی فعالیت های اقتصادی و بنگاه های تولیدی، نسبت به واگذاری بخشی از سهام شرکت های قابل واگذاری به بخش خصوصی واقعی و کاهش تمرکز در مالکیت و سهم بازار تصمیم گیری کرد.

همچنین در بازار دیروز جریان ارایه گزارش های شفاف سازی ادامه داشت و شرکت داده پردازی ایران در نامه ای اقدام به شفاف سازی پیرامون شایعات اخیر مبنی بر تعدیل مثبت سود این شرکت کرده است. مدیر عامل « مداران» در نامه خود اعلام کرده طرح جدید ایجاد درگاه پرداخت اینترنتی واحد از طریق شبکه شاپرک هیچ گونه ارتباطی با این شرکت نداشته و نمی تواند برروند سودآوری موثر باشد. بنابراین پیش بینی درآمد هر سهم در سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۹۲ مبلغ ۲۳۵ ریال براساس تعداد سهم افزایش یافته کماکان مورد تایید شرکت است. همین مساله نیز به ریزش صف خرید این شرکت برای دقایقی منجر شد.

در بازار دیروز سرمای هوا و هشدار مسوولان در مورد کمبود گاز دامن شرکت های پتروشیمی و شرکت های سیمانی را گرفت. براساس اطلاعیه های منتشره میزان سوخت ورودی به شرکت های پتروشیمی و سیمانی مصرف کننده گاز طبیعی (متان) شامل واحدهای تولید اوره و آمونیاک و متانول کاهش یافته است. در این شرایط دیروز شرکت پتروشیمی فن آوران در نامه ای توضیحاتی در خصوص قطع خوراک (گاز طبیعی) ارایه داده است. مدیر عامل این شرکت در نامه خود اعلام کرده از روز گذشته تولید این شرکت به دلیل قطع کامل خوراک ورودی (گاز طبیعی) متوقف شده است. طبق نامه ارسالی تولید واقعی متانول و اسید استیک تا روز گذشته (۲۴ آذر) به ترتیب ۶۶۹ و ۸۶ هزار تن بوده و این در حالی است که این محصولات در بودجه سالانه به ترتیب به مقدار ۸۴۰ و ۱۴۰ هزار تن پیش بینی شده اند.

انتظار می رود با تغییر وضعیت هوا فعالیت شرکت های پتروشیمی با ظرفیت کامل صورت گیرد. در رابطه با مساله خوراک، مدیر مالی شرکت پتروشیمی مارون در گفت وگو با بورس نیوز عنوان کرد: اگرچه تاکنون « مارون» با مشکل قطعی گاز طبیعی مصرفی مواجه نشده، اما مشکل تامین خوراک مصرفی و تاخیر در فرآیند دریافت آن یکی از مسایلی است که همواره شرکت های فعال در این حوزه با آن رو به رو بوده اند. به گونه ای که مشکل مذکور موجب شده تا « مارون» حدود ۱۲ الی ۱۷ درصد کمتر از ظرفیت اسمی تولید خود فعالیت کند. مصطفی احمدزاده افزود: این شرکت گاز طبیعی مصرفی خود را از شرکت نفت ایران دریافت می کند و پس از استخراج گاز اتان از آن، خوراک دریافتی را به شرکت نفت به منظور استفاده از سایر عناصر موجود در گاز طبیعی در فرآیند تولید سایر شرکت های هم گروه، باز می گرداند. همانطور که گفته شد مشکل تامین خوراک مصرفی طی سال جاری موجب کاهش اندک مقدار تولید محصولات شده است. وی با اشاره به یکی از مزیت های شرکت پتروشیمی مارون بیان کرد: این شرکت برخلاف سایر شرکت های هم گروه خود دارای واحد مستقلی جهت بازیابی گاز اتان است که این امر موجب می شود تا خوراک مصرفی به طور مستقیم در واحد بازیابی اتان استفاده شود.

به دلیل رشد قیمت جهانی و داخلی انتظاری برای تغییر در بودجه شرکت ها وجود ندارد. در گروه ساختمانی دیروز اکثر صف های خرید عرضه شدند. در این گروه جلسه مجمع عمومی عادی سالیانه صاحبان سهام شرکت « آ س پ» تقسیم ۲۷ تومان سود نقدی به ازای هر سهم را به تصویب رساند. در گروه بانکی دیروز اعلام مصوبه بانک مرکزی در مورد عدم نیاز بانک ها به واگذاری شرکت های تابعه و همچنین طرح بحث باز پس دهی برداشت های صورت گرفته از حساب بانک ها در زمان دولت پیشین به رشد قیمت سهام بانک ها منجر شد. برخی از کارشناسان اعتقاد دارند به دلیل رکود در بازارهای کالایی هم اکنون بورس اوراق بهادار و بانک ها در جذب نقدینگی سرگردان اولویت یافته و همین امر به رونق فعالیت این دو مرکز منجر خواهد شد. در گروه معدنی، عرضه بلوکی سهام توسعه معادن روی روز یکشنبه از سوی گروه بهمن موجب اقبال معامله گران به سوی گروه روی شد. روز یکشنبه گروه بهمن بخشی از سهام خود را در توسعه معادن روی به موسسه مهر فروخت. در مجموع بازار دیروز بازاری مثبت بود که در آن در کنار عرضه های سنگین شاخص توانست با هزار و ۸۸واحد رشد معادل ۲۵/۱ درصد به رقم ۸۸هزار و ۱۱۲واحد دست یابد. ارزش معاملات نیز به ۹۱۷میلیارد تومان در بورس و فرابورس رسید.