انواع مختلفی از صرافی های کریپتو وجود دارد، اما محبوب ترین آنها در بین کاربران عادی، صرافی های متمرکز هستند. به این دلیل که راه اصلی برای خرید ارزهای دیجیتال برای سرمایه گذاران هستند. اما صرافی متمرکز ارز دیجیتال دقیقاً چیست؟

صرافی متمرکز ارز دیجیتال چیست؟

انواع مختلفی از صرافی های کریپتو وجود دارد، اما محبوب ترین آنها در بین کاربران عادی، صرافی های متمرکز هستند. به این دلیل که راه اصلی برای خرید ارزهای دیجیتال برای سرمایه گذاران هستند. اما صرافی متمرکز ارز دیجیتال دقیقاً چیست؟

صرافی متمرکز یک پلت فرم معاملاتی ارز دیجیتال است که توسط یک نهاد مرکزی کنترل می شود که به عنوان واسطه بین خریداران و فروشندگان ارز دیجیتال عمل می کند. صرافی متمرکز کریپتو چگونه کار می کند؟ یک صرافی متمرکز (CEX) دارایی‌های دیجیتال را از طرف مشتریان ذخیره می‌کند و معاملات کریپتو را در حین تعیین شرایط و ضوابط معاملات تسهیل می‌کند. در این رابطه بخوانید‌ : راهنمای جامع نگهداری بهترین ارزهای دیجیتال در ۲۰۲۴

ویژگی های کلیدی صرافی متمرکز ارز دیجیتال

صرافی‌های متمرکز ویژگی‌های منحصر به فردی را ارائه می کنند. یکی از آنها این است که کلیدهای خصوصی را در کیف پول مشتریان خود نگه می‌دارند، که جزء مهم انتقال ارزهای دیجیتال است.

آنها همچنین معمولاً از کاربران پلتفرم می‌خواهند که فرآیند احراز هویت مشتری را انجام دهند. این فرآیند معمولاً برای تأیید هویت کاربران و کمک به مقابله با فعالیت‌های غیرقانونی، مانند پولشویی و تأمین مالی تروریسم انجام می شود.

مراحل شامل تکمیل اطلاعات هویتی، ارسال مدارک تأیید هویت و انتظار برای تأیید اسناد KYC است. به طور معمول، به کاربران اجازه داده می شود تا موجودی حساب خود را تامین کنند و پس از انجام این مراحل، معامله را شروع کنند.

همانطور که گفته شد، صرافی های متمرکز به شدت به فناوری تطبیق دفتر سفارش برای تسهیل ترید ارزهای دیجیتال متکی هستند. دفتر سفارش به شناسایی تطابق بین سفارش های خریدار و فروشنده کمک می کند تا معاملات را تسهیل کند. بسیاری از صرافی‌های متمرکز همچنین از خدمات بازارسازها برای تامین نقدینگی ارزهای دیجیتال فهرست‌شده برای اطمینان از اسپرد رقابتی استفاده می‌کنند. بهترین ویژگی یک صرافی ارز دیجیتال را در رکنا بخوانید

نمونه های صرافی های متمرکز عبارتند از بایننس Binance، کوین بیس Coinbase و کراکن Kraken.

مزایای صرافی های متمرکز

صرافی های متمرکز طیف وسیعی از مزایا را به کاربران خود ارائه می دهند که یکی از آنها رابط کاربر پسند است. این پلتفرم‌ها معمولاً با در نظر گرفتن سادگی طراحی می‌شوند و به کاربران مبتدی و پیشرفته اجازه می‌دهند تا بدون زحمت دارایی خود را جابجا، واریز و برداشت کنند.

علاوه بر این، صرافی‌های متمرکز معمولاً از طیف وسیع‌تری از ارزهای دیجیتال برای معامله نسبت به صرافی های غیرمتمرکز پشتیبانی می‌کنند. مجموعه گسترده ای از خدمات آنها برای کاربرانی که به دنبال تنوع بخشیدن به سبد سرمایه گذاری خود هستند، یک موهبت است.

مزیت دیگر این صرافی ها نقدینگی بالاتر آنها در مقایسه با صرافی‌های غیرمتمرکز (DEX) است. نقدینگی به سهولتی که کاربر می تواند یک دارایی را بدون تأثیر قابل توجهی بر ارزش بازار آن بخرد یا بفروشد، اشاره دارد و برای معامله گرانی که مایل به انجام معاملات سریع با نوسان کم هستند، ویژگی مهمی است. هر چه دارایی نقدینگی بیشتری داشته باشد، معامله آن، بدون تأثیر بر ارزش آن آسان تر است.

دلیل اصلی اینکه صرافی های متمرکز نقدینگی بیشتری دارند، دسترسی آنها به مجموعه وسیع تری از خریداران و فروشندگان است. علاوه بر این، دسترسی به بازارسازان به نقدینگی بالاتر کمک می کند. علاوه بر این، برخی از CEX ها از معاملات مشتقات دارایی، مانند آپشن ها و قراردادهای آتی پشتیبانی می کنند.

یکی دیگر از مزایای اصلی این است که تعداد زیادی از صرافی های متمرکز متعلق به نهادهای قانونی هستند و بنابراین، تحت نظارت دقیق قرار دارند. این عنصر به خصوص برای سرمایه‌گذاران نهادی جذاب است.

بیشتر بخوانید » اتریوم های بعدی؟ 3 آلت کوین با آینده ای درخشان در سال 2024

معایب صرافی های متمرکز کریپتو

یکی از معایب اصلی استفاده از این پلتفرم‌ها این است که کاربران کنترلی روی کلیدهای کیف پول خود ندارند. به این معنی که آنها دسترسی مستقیم به دارایی های خود ندارند که به عنوان مثال، در صورت تعطیل شدن ناگهانی یک صرافی غیرقانونی می تواند منجر به زیان های قابل توجهی شود.

موضوع دیگر مسائل امنیتی است. طی سال‌ها، صرافی‌های متمرکز هدف حملات هک‌ زیادی قرار گرفته اند که منجر به از دست رفتن صدها میلیون دلار ارز دیجیتال شده است.

موضوع دیگر این است که بسیاری از صرافی های متمرکز توسط نهادهای نظارتی کنترل می شوند که به نوبه خود تحت نظارت مقامات هستند. مقامات نظارتی معمولاً قدرت اعمال محدودیت‌های سختگیرانه مانند ارائه مجوز و قانونگذاری پلتفرم‌ها را دارند، و این گاهی اوقات می‌تواند توانایی آنها را برای پشتیبانی از برخی توکن ها یا ارائه خدمات به کاربران در حوزه‌های قضایی خاص محدود کند.

صرافی های متمرکز در ارائه خدمات نیز دارای جنبه های منفی هستند. از آنجایی که برای حداکثر سود طراحی شده اند، این جنبه گاهی اوقات می تواند منجر به تضاد منافع بین صاحبان و کاربران صرافی شود. برخی از صرافی‌های متمرکز ممکن است برای افزایش سود خود به اقدامات غیراخلاقی مانند دستکاری داده‌های بازار متوسل شوند که می‌تواند منجر به تجربه منفی کاربر شود.

صرافی غیرمتمرکز کریپتو چیست؟

صرافی غیرمتمرکز ارز دیجیتال بر بستر یک بلاک چین غیرمتمرکز ساخته شده است که عمدتاً از تراکنش‌های مستقیم همتا به همتا پشتیبانی می‌کند.

ویژگی های کلیدی صرافی غیرمتمرکز 

این نوع صرافی‌ها برای پشتیبانی از معاملات همتا به همتا بین کاربران ارزهای دیجیتال طراحی شده‌اند که فرآیندها توسط برنامه‌های کاربردی مبتنی بر بلاک چین که تحت عنوان قراردادهای هوشمند شناخته می‌شوند، کنترل می‌شوند.

این رویکرد نیاز به واسطه را از بین می برد. علاوه بر این، صرافی‌های غیرمتمرکز نیازی به تکمیل فرآیند احراز هویت ندارند. این به کاربران اجازه می دهد تا به صورت ناشناس معامله کنند.

صرافی های غیرمتمرکز به کاربران این امکان را می دهند که کلیدهای خصوصی خود را کنترل کنند و بنابراین مسئول امنیت دارایی خود هستند.

نمونه هایی از صرافی های غیرمتمرکز عبارتند از پنکیک سواپ PancakeSwap،یونی سواپ Uniswap، dYdX و Bisq.

مزایای صرافی های غیرمتمرکز

این صرافی ها طیف وسیعی از مزایا را برای کاربران فراهم می کنند و یکی از آنها این است که برخلاف صرافی های متمرکز، انعطاف پذیری بالایی در برابر سانسور دارند. به این ترتیب، کاربرانی که به دنبال معامله ناشناس هستند، این صرافی ها را ترجیح می دهند.

فقدان الزامات KYC همچنین به آن‌ها اجازه می‌دهد تا به کاربرانی که قادر به دسترسی به خدمات بانکداری سنتی نیستند، به ویژه آنهایی که مدارک لازم را ندارند، خدمات ارائه دهند.

پلتفرم‌های امور مالی غیرمتمرکز (DeFi)، که به‌ویژه برای ارائه خدمات مالی مبتنی بر بلاک چین طراحی شده‌اند، به کاربران این امکان را می‌دهند که از طریق یک سیستم همتا به همتا وام دهند و همچنین قرض کنند. استخرهای وام دهی که توسط قراردادهای هوشمند کنترل می شوند، به کاربران اجازه می دهند دارایی خود را قرض دهند و سود کسب کنند. کاربران DeFi همچنین می توانند از طریق DeFi Staking درآمد غیرفعال کسب کنند.

استیکینگ DeFi مستلزم قفل کردن دارایی های دیجیتال در یک شبکه دیفای برای اعتبارسنجی تراکنش ها در سیستم های اثبات سهام (PoS) است. کاربرانی که دارایی های خود را استیک میکنند، پاداش دریافت می کنند. مزیت دیگر صرافی های غیرمتمرکز این است که در مقایسه با صرافی های متمرکز، کارمزد تراکنش کمتری دارند.

از آنجایی که صرافی های غیرمتمرکز معاملات مستقیم بین خریداران و فروشندگان را امکان پذیر می کنند و بدون واسطه عمل می کنند، در مقایسه با صرافی های متمرکز، کارمزد تراکنش کمتری دارند.

معایب صرافی غیرمتمرکز

صرافی‌های غیرمتمرکز دارای چندین معایب هستند، و یکی از آنها این است که در مقایسه با صرافی‌های متمرکز معمولاً به دلیل پایگاه کاربر و حجم معاملات کوچک‌تر، از سطح نقدینگی پایین‌تری برخوردارند. این کمبود گاهی اوقات می‌تواند باعث تفاوت قابل توجه قیمت دارایی نسبت به نرخ‌های رایج بازار شود و در نتیجه نتایج معاملاتی نامطلوبی برای خریداران و فروشندگان به همراه داشته باشد.

نقطه ضعف دیگر، در مقایسه با صرافی های متمرکز، این است که ماهیت آنها فنی تر است و برای استفاده از آنها نیاز به آشنایی با فناوری بلاک چین دارید. به عنوان مثال، کاربران باید از کیف پول های سازگار برای معامله در پلتفرم ها استفاده کنند و باید کلیدهای خصوصی خود را مدیریت کنند.

یکی دیگر از جنبه های فنی این است که کاربران برای پرداخت هزینه های گس باید توکن های پلت فرم را خریداری کنند. برای به دست آوردن توکن های بومی، کاربران معمولاً باید ارزهای دیجیتال خاصی را خریداری کنند، در بیشتر موارد از CEX ها، که سپس برای خرید توکن های بومی در پلتفرم های غیرمتمرکز استفاده میشود.

این مراحل، که ممکن است گاهی چالش برانگیز باشد، ممکن است منجر به از دست دادن دارایی به دلیل اشتباهات، به ویژه برای معامله گران و سرمایه گذاران تازه کار شود. با این حال، فقدان مقررات نیز بر صرافی های غیرمتمرکز تأثیر منفی می گذارد. صرافی‌های غیرمتمرکز از طریق یک مدل غیرمتمرکز فعالیت می‌کنند و بنابراین از محدودیت‌های نظارتی که بر صرافی‌های متمرکز اعمال می‌شود، مستثنی هستند. همچنین بخوانید : مزایا و معایب ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۲۴

فقدان چنین استانداردهایی این صرافی ها را در برابر فعالیت های غیرقانونی، مانند پولشویی آسیب پذیرتر می کند. به این ترتیب، شرکت‌های تحت نظارت که به دنبال سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال هستند، از این صرافی ها استفاده نمیکنند.

یکی دیگر از معایب DEXها این است که این نوع پلت فرم ها اغلب فاقد خدمات پشتیبانی مشتری هستند. این مشکل می تواند برای کاربرانی که به کمک نیاز دارند چالش های زیادی ایجاد کند.

صرافی های متمرکز محبوبیت بیشتری نسبت به صرافی های غیرمتمرکز دارند. با این حال، صرافی های غیرمتمرکز در سال های اخیر به دلیل مزایایی مانند حریم خصوصی، امنیت و کنترل بر دارایی، محبوبیت پیدا کرده اند.

5 مزیت برتر بازار ارزهای دیجیتال

بیت کوین، لیدر بزرگ بازار ارزهای دیجیتال در سال 2009 متولد شد. این بازار اگرچه سابقه‌ی زیادی ندارد اما قرار است دیگر همیشه جزئی از دنیای ما باقی بماند. ویژگی هایی مثل 24 ساعته بودن بازار، سرعت بالای انتقال‌ها، شفافیت تراکنش‌ها و همچنین ویژگی‌های منحصر به مفرد مربوط به حوزه‌ی دیجیتال همه و همه مزیت هایی هستند که بازار ارزهای دیجیتال بر پایه ی آن‌ها بنا شده است.

  • تعیین قیمت بر مبنای عرضه و تقاضا

یکی از مواردی که بر قیمت گذاری ارزهای دیجیتال تاثیر بسیار زیادی دارد، مکانیزم قیمت گذاری بر مبنای عرضه و تقاضا است. ارزهای دیجیتال بر اساس عرضه و تقاضا و آن هم به صورت غیر متمرکز قیمت گذاری میشوند. این فرایند باعث می شود تا دخالت نهادهای ثالث در فرآیند معاملات آن‌ها تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا کند. عدم نظارت نهادهای رسمی و همچنین فرایند قیمت گذاری هر ارز با توجه به عرضه و تقاضای مربوط به آن در هر صرافی، باعث میشود تا قیمت همان ارز در هر صرافی متفاوت باشد. البته صرافی نیپوتو با طراحی یک صفحه‌ی مرتبط برای مقایسه قیمت صرافی ها این امکان را برای کاربران فراهم کرده تا قبل از خرید و فروش دارایی های دیجیتال خود قیمت ارزهای مختلف را در صرافی های مختلف به صورت آنلاین و لحظه ای مقایسه کنند.

  • زیربنای امن فناوری بلاکچین

نام بلاکچین قطعا همیشه در کنار امنیت و شفافیت بیان می شود. از آنجایی که زیر بنای بازار ارزهای دیجیتال و فعالیت آن ها استفاده از فناوری بلاکچین است، در صورت استفاده‌ی درست از این فناوری امنیت و شفافیت شبکه به طور عمده تامین می شود.

بلاکچین یک دفتر کل توزیع و ذخیره سازی غیر متمرکز است که همه‌ی فعالیت‌های شبکه در آن به گونه ای ثبت می شوند که امکان دستکاری و یا حذف آن‌ها به هیچ وجه وجود ندارد. در واقع با توجه به اینکه اطلاعات زنجیره‌ی بلاکچین در قالب کامپیوترهای متفاوت به صورت یکسان توزیع می شود امکان حمله‌ی هکری به کل زنجیره در یک لحظه از بین می رود.

  • حذف واسطه های مالی

استفاده از سیستم سنتی و مالی بانک ها به این معنا است که شما باید برای تمام تراکنش‌های مالی و همچنین خرید و فروش های خود و یا پس انداز دارایی‌های خود به واسطه‌های مالی ثالث اعتماد کنید. بعد از بحران مالی سال 2000 بسیاری از مردم اعتماد خودشان به این سیستم های مالی را از دست دادند. در طرف مقابل اما استفاده از بلاکچین یعنی حذف تمام این واسطه های مالی و استفاده از سیستم شفاف مالی که برای شما امکان قیمت ارز دیجیتال از طریق صرافی های دیجیتالی را فراهم میکند.

  • همیشه در دسترس بودن بازار کریپتو

یکی از مهمترین ویژگی‌های هر دارایی، قدرت و میزان نقدشوندگی آن است. 24 ساعته بودن بازار ارزهای دیجیتال در 7 روز هفته این امکان را برای شما فراهم می سازد تا هر ساعتی از شبانه روز با مراجعه به یک صرافی ارز دیجیتال، دارایی خود را نقد کنید.

  • ایجاد سپر تورمی

ارزهای دیجیتال بر خلاف دارایی های فیات به یک اقتصاد ملی وابسته نیستند. وابستگی قیمت ارزهای دیجیتال به تقاضای جهانی در مقابل وابستگی فیات به اقتصاد های ملی باعث می شود تا این دارایی های دیجیتال در مقابل تورم های ملی کاملا مقاوم باشند. علاوه بر این ارزهای دیجیتال مختلف با تعیین سقف برای تعداد کوین های خود و یا با برنامه ریزی برای توکن سوزی های منظم از بی ارزش شدن و ایجاد تورم درونی شبکه ی خود جلوگیری میکنند.

ارز

5 ایراد اساسی در بازار ارزهای دیجیتال

وقتی صحبت از رزق و برق ارزهای دیجیتال به میان می آید بعضی ها به این سوال فکر می کنند که آیا واقعا طلای جدید وارد بازار شده است؟ اما این همه ی ماجرا نیست و بازار کریپتو کارنسی نیز معایب خاص خودش را دارد. در ادامه به برخی از این مشکلات و نقاط ضعف این بازار اشاره خواهیم کرد.

  • پیچیده بودن فناوری بلاکچین

آشنایی و فهم ماهیت دنیای دیجیتالی شبکه‌های بلاکچین برای عموم مردم بسیار سخت و پیچیده است. نمیشود از کسی انتظار داشت در فناوری‌ای سرمایه گذاری کند که هنوز به طور کامل و دقیق آن را درک نکرده است.

  • نوسان شدید قیمتی

بازار ارزهای دیجیتال به دلیل غیر متمرکز بودن و اساس قیمت گذاری بر پایه‌ی عرضه و تقاضا، در بیشتر موارد با نوسان های شدید مواجه می شود. این نوسان ها می توانند مثبت و یا منفی باشند اما به طور کلی وجود نوسان شدید، اساس اعتماد سرمایه گذاران به بازار را از بین میبرد.

  • در دسترس نبودن تصویری واضح از آینده ی ارزهای دیجیتال

شاید امروز محبوبیت ارزهای دیجیتال به جایی رسیده است که همه جا صحبت از ارزهای دیجیتال و مزیت های آن ها باشد و همه به دنبال کسب اطلاعات بیشتر درباره‌ی این بازار نوظهور باشند اما تمام طول عمر این بازار از یک دهه بیشتر تجاوز نمی کند. به همین دلیل نمیتوان تصویر واضحی از آینده‌ی آن‌ها داشت. در مقابل اما بازار طلا و سهام با سابقه‌ی طولانی تری که دارند و با استناد به روند معاملات گذشته‌ی آن ها، می توان رشد و اصلاح روزهای آینده آن ها را با اعتبار بیشتری پیش بینی کرد.

  • سرعت بالا اما امنیت پایین

این روزها خبر ظهور شبکه‌هایی که با سرعت فوق العاده بالایی، شاید 50 هزار تراکنش در ثانیه را پردازش میکنند بسیار شنیده می شود. اما باید توجه داشته باشیم که افزایش سرعت پردازش، آن هم در این سطح و مقیاس، امنیت شبکه را تهدید میکند. شبکه‌های با سابقه تر مثل اتریوم و بیت کوین دقیقا به دلیل اهمیت بالای امنیت شبکه و تراکنش ها عملیات پردازش را بسیار کندتر از این آمار و ارقام انجام می دهند.

  • قانون و کیف پول

به دلیل اینکه دارایی های دیجیتال به صورت غیر متمرکز اداره می شوند و هیچ نهاد رسمی اطلاعات آن ها را ثبت نمیکند در برخی موارد فراموش کردن یا گم کردن کلید کیف پول خصوصی اشخاص باعث شده تا آن‌ها دیگر هرگز به دارایی های خود دسترسی نداشته باشند. در این رابطه توصیه می کنیم مقاله همشهری آنلاین را بخوانید.