1

طلاق توافقی چیست؟

طلاق توافقی یکی از انواع طلاق است که در میان زوج­ها دیده می­شود. البته این نوع طلاق در قانون تعریف نشده است. همان طور که از نامش برمی­آید، در این نوع از طلاق زوج­ها برای جدایی از یکدیگر با هم توافق می­کنند و با ثبت آن در دادگاه، زوج­ها از یکدیگر جدا شده و ضمانت اجرای قانونی پیدا می­کند. بنابراین در این طلاق همه چیز بر اساس توافقاتی است که زن و شوهر با هم بر سر آن­ها به توافق می­رسند. برای همین می­بایست در مورد تمام مسائل مربوط به زندگی اعم از تعهدات، دیون و تکالیف به تفاهم برسند. مواردی که زن و شوهر نسبت به آن­ها به توافق می­رسند در دادگاه مورد پذیرش قرار می­گیرد و در رای آن یا هم گواهی عدم امکان سازش ذکر می­شود.در ادامه این مقاله در مورد مراحل طلاق توافقی برای شما توضیح خواهیم داد.

هزینه طلاق توافقی چقدر است؟

هزینه طلاق توافقی هم مانند هر عمل حقوقی دیگر به شرایط و عوامل مختلفی بستگی دارد. این هزینه معمولا شامل مواردی چون هزینه مشاور خانواده، خزینه ثبت دادخواست، هزینه طلاق در محضر، هزینه آزمایش بارداری و حق الوکاله وکیل می­شود.

لازم به ذکر است با توجه به اینکه این طلاق با توافق طرفین به انجام می­رسد پس تمام هزینه­ها میان آن­ها به­طور مساوی تقسیم خواهد شد. در ورد هزینه مشاوره هم نکته­ای که وجود دارد این است که بعد از ثبت دادخواست و معین شدن شعبه دادگاه واحد مشاوره هزینه­ای را از زن و شوهر بابت مشاوره­ای که به آن­ها ارائه می­دهد دریافت می­کند. این هزینه ثابت نبوده و در شهرهای مختلف و مجتمع­های خانواده متفاوت است. واحد مشاوره­ دادگاه پس از حذف داوری از طلاق توافقی جایگزین آن شد.

در این میان لازم است متذکر شویم که هزینه وکیل طلاق توافقی هم متفاوت بوده و به تجربه و سوابق آن در پیروزی در پرونده­های مشابه بستگی دارد. از آنجا که حضور وکیل به تسریع روند امور می­انجامد و باعث می­شود فرآیند طلاق توافقی در مقایسه با عدم حضور وکیل 2 الی 3 ماه کاهش یابد، لذا توصیه می­شود حتما از وکیل بهره برده تا از اتلاف وقت و تحمیل هزینه­های اضافی جلوگیری کنید.

مراحل طلاق توافقی

  1. مرحله اول: زوج­هایی که تقاضای طلاق توافقی را دارند می­بایست که قبل از ثبت دادخواست خود به سامانه تصمیم به آدرس zaman.behzisti.net مراجعه کنند. سپس به مراکز مشاوره تعیین شده در این سامانه مراجعه می­نمایند. در مراکز مشاوره­ای که بهزیستی آن­ها را معرفی می­کند سعی بر این می­شود که با ریشه­یابی مشکلات زوجین از تصمیم خود برای طلاق منصرف شوند. حال اگر زوجین همچنان  تصمیم خود مصر باشند، پس از مراجعه به مشاوره و اتمام جلسات، مراکز مشاوره اقدام به صدور گواهی عدم انصراف از طلاق می­نمایند.

2

  1. مرحله دوم: زوجین پس از اینکه گواهی عدم انصراف از طلاق توافقی را دریافت کردند و به دفاتر خدمات قضایی الکترونیک مراجعه نموده و دادخواست طلاق توافقی را ثبت می­کنند. پس از این زوجین به دادگاه ارجاع داده شده و شعبه رسیدگی به درخواست آن­ها تعیین می­شود. ایشان در این مرحله بر سر تمام مسائل ناشی از زندگی مشترک اعم از حقوق مالی زوجه مانند مهریه، نفقه و اجرت­المثل و حضانت فرزند (در صورت داشتن فرزند) و چگونگی ملاقات او و نفقه­اش توافق خواهند کرد. این توافق مکتوب شده و به شعبه رسیدگی به درخواست زوجین تحویل داده می­شود و دادگاه بر اساس آن اقدام به صدور گواهی عدم سازش خواهد کرد.
  2. مرحله سوم: زوجین پس از اینکه گواهی عدم امکان سازش را دریافت کردند، ظرف مدت سه ماه می­بایست به یکی از دفاتر طلاق مراجعه و برای ثبت آن و جاری کردن صیغه طلاق اقدام نمایند. در این مرحله توجه به ماده 34 قانون حمایت خانواده 91 ضروری است. این قانون اذعان دارد که: «مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش برای تسلیم به دفتر رسمی  طلاق سه ماه پس از تاریخ ابلاغ رای قطعی یا قطعی شدن رای است .چنانچه گواهی مذکور ظرف این مهلت تسلیم نشود یا طرفی که آن را به دفترخانه رسمی طلاق تسلیم کرده است ظرف سه ماه از تاریخ تسلیم در دفتر خانه حاضر نشود یا مدارک لازم را ارائه نکند ،گواهی صادر شده از درجه اعتبار ساقط است.»

تبصره- هر گاه گواهی عدم امکان سازش صادر شده براساس توافق زوجین به حکم قانون از درجه اعتبار ساقط شود کلیه توافقاتی که گواهی مذکور برمبنای آن صادر شده است ملغی می گردد.

مدارک طلاق توافقی

قبل از طی کردن مراحل طلاق توافقی، لازم است تا زوجین مدارکی را تهیه و به دادخواست خود پیوست کنند. این مدارک توسط افراد یا وکیل طلاق توافقی به دادگاه تقدیم می­گردد. مدارک لازم برای طلاق توافقی به شرح زیر است:

  • اصل عقدنامه یا رونوشت آن
  • اصل شناسنامه زوجین
  • کپی کارت ملی زوجین
  • در صورتی که حق طلاق با زن باشد، وکالت­نامه محضری طلاق
  • توافق­نامه زوجین که حاوی توافق ایشان در مورد موضوعاتی مانند مهریه و نفقه و حضانت فرزند است.
  • گواهی بکارت از پزشکی قانونی؛ این گواهی برای طلاق توافقی در دوران نامزدی لازم است.
  • گواهی عدم بارداری زوجه، برای دریافت این گواهی می­بایست به پزشکی قانونی و مراکز پزشکی مجاز مراجعه شود.
  • نظر ارائه شده توسط واحد مشاوره در دادگاه

در این مقاله سعی شد نکات و مطالب کلی در مورد مراحل طلاق توافقی ذکر شود. توصیه می­کنیم برای کسب اطلاعات دقیق به گروه وکلای پارسای مراجعه کرده و از تجارب و دانش این گروه حقوقی باسابقه بهره­مند شوید.