حجت‌الاسلام حسن روحانی رئیس‌جمهور در جلسه امروز هیئت دولت طی سخنانی اظهار داشت: در مرداد حوادث مهمی پیشِ‌رو داشتیم از پایان جنگ تحمیلی تا عملیات مرصاد تا آزادی همه عزیزان ما که در عراق در بند اسارت بودند و تا پیروزی مشروطیت در اواسط مرداد از رخدادهای مهم بوده است.

وی افزود: امروز که آغاز ماه ذی‌الحجه است روز ازدواج هم می‌توانیم نام‌گذاری کنیم، روز ازدواج حضرت علی با فاطمه زهرا علیهما السّلام است.

رئیس‌جمهور گفت:‌ تأکید ما با وجود کرونا باز بر سنت ازدواج است اما باید مراسم‌های سابق را حذف کنیم اما مسئله خانواده و تشکیل خانواده را بسیار مهم می‌دانیم. در مسئله وام ازدواج تسهیلات بهتری را در اختیار خانه‌اولی‌ها قرار دادیم، 30هزار میلیارد تومان وام در اختیار این عزیزان قرار گرفت و امسال هم همین روند ادامه خواهد داشت.

روحانی همچنین با اشاره به نوسانات بازار ارز در روزهای اخیر گفت: مردم ان‌‌شاءالله در روزهای آتی شاهد تعادل در قیمت ارز خواهند بود.

رئیس‌جمهور راجع به تفکیک وزارت بازرگانی از صنعت در مجلس شورای اسلامی دهم گفت:‌ این اتفاق یک قانون است حالا یک اختلاف داخلی بین شورای نگهبان و مجلس شورای اسلامی سر یک جمله به‌وجود آمده است و ان‌شاءالله این مشکل برطرف خواهد شد و ما پس از آن دو وزیر را به مجلس معرفی خواهیم کرد.

وی درباره اقدامات دولت برای کمک به مستأجران گفت: ما در هفته‌های اخیر دو گام مهم برداشتیم که اولین آن درخصوص میزان افزایش اجاره‌بها بود که روند غیرمنطقی داشت و در ستاد ملی کرونا تصویب کردیم که حداکثر افزایش اجاره‌بها در تهران 25، شهرهای بزرگ 20 و در شهرهای کوچک نباید بیش از 15 درصد باشد.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه اقدام دیگری به‌زودی عملیاتی می‌شود که پرداخت ودیعه از سوی بانک به مستأجران است، ادامه داد:  دولت تصمیم گرفته است برای کسانی که دارای حقوق ثابت هستند اعم از کارمند، کارگر و خانواده‌هایی که تحت حمایت کمیته امداد ویا بهزیستی هستند، در تهران برای منازلی که اجاره می‌کنند 50 میلیون تومان بابت ودیعه منزل‌شان از طریق بانک‌ها پرداخت شود. این مبلغ در شهرهای بزرگ 30 میلیون تومان و در شهرهای کوچک 15 میلیون تومان است؛ این مبلغ با سود و بهره 13 درصد بوده که کمک خوبی برای مستأجران است.

روحانی اضافه کرد: این مبلغ برای مدت اجاره یک‌ساله اجاره‌نامه با سود 13 درصد است و وقتی مدت اجاره تمام می‌شود، باید اصل پول به بانک بازگردانده شود و مبلغ بهره 13درصدی هم به‌صورت ماهانه توسط مستأجران به بانک پرداخت می‌شود. این کمک خوبی برای مستأجران است و وزارت مسکن و بانک مرکزی از هفته آینده ویژگی‌های بانکی آن را اعلام و ابلاغ و مردم را دراین‌باره مطلع می‌کنند.

وی اظهار داشت: این گام جدیدی است که دولت در شرایط سخت کرونایی به‌خاطر فشاری که از لحاظ اقتصادی بر مستأجران است، برمی‌دارد.

 

رئیس‌جمهور هم‌چنین گفت: تلاش می‌کنیم که در پاییز امسال موضوع همسان‌سازی حقوق و متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان با شاغلین عملیاتی شود و دولت 32 هزار میلیارد تومان طلب سازمان تأمین احتماعی را بعد از 14 سال پرداخت کرد.

روحانی بیان کرد: در دولت بحث شد که باید درباره شرایط بازار و گرانی‌هایی که وجود دارد و مردم را تحت فشار قرار داده چاره‌اندیشی شود؛ بانک مرکزی تلاش می‌کند قیمت ارز را به سمت قیمت تعادلی هدایت کند و صادرکنندگان باید به کمک بیایند و طبق مقررات ارزی که به دست آوردند را به سامانه نیما بیاورند. اینکار آغاز شده و تلاش می‌کنیم از ارزی که در کشورهای دیگر به عنوان ذخیره داریم استفاده کنیم و اقدامات خوبی هم حداقل با سه کشور در روزهای اخیر انجام شده است.

وی با بیان اینکه وزارت صمت باید برای قیمت اجناس اقدام مهمی انجام دهد، تصریح کرد: وزارت بازرگانی الان با وزارت صمت یکی است و امیدواریم مجلس اقدام قانونی خود را در این‌باره انجام دهد. البته مجلس وزارت بازرگانی را از وزارت صمت جدا کرده و مصوبه به شورای نگهبان رفته و تصویب شده و بنا بوده که مجلس ابهام را رفع کند. اینکه باید دو وزیر معرفی شود از نظر ما قانونی است. مجلس هر زمان که این ایراد را رفع کند، ما دو وزیر را به مجلس معرفی می‌کنیم و این کار مهمی است که باید انجام شود و یک وزارتخانه قادر نیست صنعت، معدن و بازرگانی را در شرایط تحریم اداره کند. ما از سال‌ها پیش متوجه این بودیم و در پایان دولت یازدهم لایحه دو فوریتی آن را به مجلس دادیم و سه سال است منتظر این مصوبه هستیم.

رئیس‌جمهور خاطر نشان کرد: وزارت اقتصاد که گمرکات در اختیارش است، باید کالا را از لحظه اول تا لحظه پایانی دنبال کنیم یعنی وقتی از زمان حرکت از انبار به سمت گمرک تا زمان عرضه پول آن به سامانه نیما باید دنبال شود. هم‌چنین بانک مرکزی باید از لحظه‌ای که ارز را در اختیار قرار می‌دهد باید لحظه به لحظه آن را دنبال کند.

روحانی به بیماری کرونا پرداخت و تصریح کرد: در این پنج ماه از برخی مشکلات عبور کردیم و عده‌ای مبتلا شده و عده‌ای مرخص و عده‌ای بدون علائم دوره کرونا را سپری کردند و الان هم سالم هستند و مقداری زیادی باقی مانده است. پیش‌بینی‌های دقیق علمی این است که بستری ما تا پایان سال بیش از مقداری است که در این پنج ماه انجام شده است؛ اینها آمار بر اساس کارهای تحقیقاتی دقیق است.

وی تصریح کرد: در شرایطی هستیم که باید خود را از لحاظ بیمارستان، کادر درمانی و تجهیزات آماده کنیم و پیش بینی می‌شود باری که روی دوش ما خواهد بود سنگین‌تر از الان است البته دعا می‌کنیم بار ما سبک‌تر شود.

رئیس‌جمهور تصریح کرد: داروی قطعی برای کرونا وجود دارد ولی برخی داروها است که می‌تواند کمک کند و وزیر بهداشت امروز گفت یکی از این داروها در هفته آینده به داروهایی که تاکنون در اختیار داشتیم ملحق می‌شود و می‌تواند کمک کند.

روحانی بیان کرد: هم‌چنین وزیر صمت اعلام کرده که 11 میلیون ماسک در روز تولید می‌کنیم و در اختیار بازار قرار می‌دهیم و البته این میزان باید افزایش یابد. شرکت‌های دانش بنیان، پزشکان و محققین ما تلاش می‌کنند ولی باید بدانیم هنوز راه طولانی پیش روی ماست و در نظر داریم حداقل تا پایان سال این مسیر مشکل پیش روی م خواهد بود و برای این آمادگی راهی جز تغییر آداب و رسوم نداریم؛ نمی‌شود با بیماری جنگید و برای مراسم عروسی هم اقوام را دعوت کرد. هر کشوری و هر قدرت اقتصادی نمی‌تواند این مشکل را حل کند و باید رسومات را با شرایط روز سازگار کنیم و نمی‌شود که در مصیبت‌ها اقوام برای تسلیت به دیدار بکدیگر بروند.

وی گفت: استفاده از ماسک و شست‌وشوی دست‌ها باید انجام شود تا بتوانیم از این شرایط سخت عبور کنیم. مردم ما در هفته‌های اخیر بهتر از هفته‌های قبل همکاری کردند و امیدواریم این همکاری‌ها ادامه یابد تا شرایط بهتری داشته باشیم.

رئیس‌جمهور گفت: شعار مقاومت، شعار بهداشت و شعار معیشت باید گفتمان ما را تشکیل دهد؛ امروز باید در برابر فشارهای خارجی مقاومت کنیم و توطئه‌ها را بشکنیم و سلامت جامعه را مراعات و معیشت مردم را تأمین کنیم. این سه در کنار هم است تا بتوانیم پیش برویم.

روحانی اضافه کرد: توانمندی دولت در سایه دو اقدامی است که از سال‌ها پیش انجام شده، یعنی تحول سلامت و تقویت ارتباطات؛ امروز اگر می‌توانیم در آموزش برای سال تحصیلی و در بهداشت و کسب و کار راحت حرف بزنیم، به خاطر فضای مجازی آماده و شبکه ملی اطلاعات است و این اگر نبود امروز در مضیقه بودیم. از روزهای آینده نسل پنجم اینترنت فقط برای ارتباطات نیست بلکه برای اقتصاد دیجیتال است. سال گذشته مرکز دیجیتال اقتصاد کشور تشکیل شد و امسال هم فعالیت نسل پنجم اینترنت را آغاز کردیم.

وی در ادامه تصریح کرد: از لحاظ مسیر حرکت سیاسی و دیپلماتیک مسیر درستی را از سال 92 انتخاب کردیم و آن را ادامه می‌دهیم و دستاورهای مهمی را در این 7 سال در روابط سیاسی و روابط سه، پنج و هفت جانبه داشتیم. تلاش‌های زیادی با کشورهای مختلف در زمینه‌های اقتصادی و سیاسی انجام دادیم و در هفته‌های اخیر نیز شاهد این تلاش‌ها هستیم.

رئیس‌جمهور با اشاره به سفر روز گذشته «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق به تهران بیان کرد: آقای الکاظمی دیدارهای مختلفی داشته که در رأس ملاقات با مقام معظم رهبری بوده و توافقات خوبی بین دو کشور در زمینه مسائل رفت و آمدهای گمرکی، کالا، مسائل اقتصادی و بانکی انجام شده که اجرایی خواهد شد. هم‌چنین از سال‌های گذشته روابط سیاسی خوبی با روسیه و چین داشتیم که در هفته‌های اخیر بیشتر شده و پیامی در تقویت روابط منطقه‌ای با روسیه از طریق وزیر خارجه به او دادم که وی موافقت کرد و امیدواریم همکاری‌های ما با همسایگان و دوستان‌مان اعم از روسیه، عراق، پاکستان، قطر و افغانستان ادامه یابد.

روحانی با اشاره به تعطیلی حج تمتع اظهار داشت: گرچه در این ماه ذی الحجه شاهد حج پرشکوه از لحاظ جمعیتی نیستیم و مردم از رزیارت زیارت خانه خدا محروم هستند و اولین بار در قرن‌های گذشته است که حج برای غیر افرادی که در عربستان هستند، تعطیل شده و باید با دعا و اخلاص خصوصا در عرفه و عید قربان و انجام قربانی و احسان به مستمندان این کمبود را جبران کنیمتا ان‌شالله رحمت خداوند شامل همه مسلمانان بشود.