تداوم ورود کالای اساسی به ایران / تخلیه ۳۴۰ هزار تن کالا در بندر شهید بهشتی /جزئیات جدید از سرمایهگذاری هندیها در بندر چابهار
مدیرکل بنادر و دریانوری سیستان و بلوچستان آخرین روند قرارداد هندیها در چابهار، انتقال کالای اساسی کشور و میزان پیشرفت فازهای بعدی این بندر را تشریح کرد.
بهروز آقایی در چابهار با اشاره به رشد عملیات تخلیه و بارگیری کالای اساسی در بندر چابهار، اظهار داشت: با توجه به تأکید دولت به دو شرکت دولتی مبنی بر انتقال بخشی از کالاهای اساسی مورد نیاز کشور از طریق بندر چابهار، این بندر رشد 177 درصدی در تخلیه کالای اساسی مورد نیاز کشور در سال 98 داشته است که این میزان 45 هزار تردد در جاده های استان را ایجاد کرده است.
وی با اشاره به اهمیت تردد در راههای مواصلاتی بندر افزود: تعدد تردد یعنی بندر برای صاحبان کالا با هر تردد رقابت پذیرتر شده است و هزینه تمام شده کالا در منطق اقتصادی کاهش مییابد؛ منطق اقتصادی میگوید، تردد حاملها هرچه بیشتر شود در کاهش هزینه تمام شده حمل و نقل کالاهای صادراتی، وارداتی، ترانزیتی و حتی کاپوتاژی موثر است و بندر را برای صاحبان کالا رقابت پذیر میکند.
مدیرکل بنادر و دریانوری استان سیستان و بلوچستان با اشاره به تداوم ورود ورود کالای اساسی به کشور در دو ماه نخست امسال گفت: در دوماه گذشته چیزی حدود 340 هزار تن کالای اساسی به چابهار وارد شده و همین الان چیزی حدود 250 هزار تن کالا درحال تخلیه از کشتیهاست. کالای اساسی وارده به چابهار عمدتا برای نیاز سیستان و بلوچستان، استانهای شرقی و گاها استانهایی است که نیاز مبرم دارند.
آقایی با اشاره به اهمیت تصویب لایحه توسعه منطقه آزاد چابهار در مجلس هم گفت: ما شاید تنها بندری در کشور بودیم که نه منطقه آزاد و نه منطقه ویژه بودیم و عملا در گردونه رقابت حضور نداشتیم، در چهارسال گذشته تمام تلاش ما برای تسهیل قوانین برای صاحبان کالا و سرمایهگذاران بود و خوشبختانه با نگاه مناسب مجلس و بهویژه نمایندگان استانهای شرقی کشور لایحه توسعه منطقه آزاد چابهار مصوب شد و از سوی رییس جمهور ابلاغ شد.
وی گفت: انتظار ما این است دبیرخانه مناطق آزاد و منطقه آزاد چابهار اقدامات اجرایی برای تسهیلگری قوانین را تسریع ببخشند چراکه همچنان از گردونه رقابت خارجیم و صاحبان کالا نیاز دارند قوانین منطقه آزاد به طور کامل و عملیاتی در بنادر چابهار جاری و ساری شود.
هند قرار است چابهار را به 65 دستگاه استراتژیک تخلیه و بارگیری مجهز کند
مدیرکل بنادر و دریانوری سیستان و بلوچستان در پاسخ به سوالی درباره آخرین روند قرارداد هندیها در بندر چابهار هم گفت: درحال حاضر هنوز قراردادی با هندیها امضا نشده، صرفا تفاهم نامهای است که در مجالس سه کشور ایران، هند و افغانستان مصوب شده و ما و طرفهای درگیر مُصر به انجام آن هستیم.
آقایی تاکید کرد: امضا و اجرای قرارداد منوط به تامین تجهیزات از سوی هندیهاست، البته درحال حاضر قرارداد موقتی برای پورت اپراتوری بندر داریم و هندیها حضور دارند اما قرارداد اصلی همانطور که گفتم منوط به تامین تجهیزات از سوی طرف هندی است.
وی گفت: خوشبختانه هند مناقصههای تامین تجهیزات که در مجموع 65 دستگاه تخلیه و بارگیری برای تجهیز بندر چابهار است را برگزار کرده و شرکتهای برنده درحال ساخت تجهیزات هستند؛ شروع ساخت این تجهیزات هم بخشی امسال و بخشی سال آینده است. مشخصا قرارداد ساخت بخشی از جرثقیلهای ساحلی تعهد هند با یک شرکت ایتالیایی امضا شده و عملیات ساخت هم آغاز شده است و برای جرثقیل های بزرگ گنتری کرین هم قراداد هند با شرکت پیمانکار منعقد شده است و امیدواریم مجوز آمریکا مبنی بر معافیت چابهار از تحریمها که با رایزنی هند اعطا شده پایدار بماند تا برای شرکتهای سازنده مشکلی پیش نیاید و تجهیزات بهموقع ساخته و وارد بندر شود.
مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان گفت: البته بندر چابهار درحال حاضر با تسهیلات 403 میلیون دلاری که از صندوق توسعه ملی دریافت کرده، مجهز به 30 دستگاه استراتژیک تخلیه و بارگیری به ارزش حدود 60 میلیون دلار است؛ دو دستگاه لایروب 4 هزار مترمکعبی هم درحال حاضر برای این بندر در شرکت سازنده درحال ساخت است و حدود 70 درصد پیشرفت کار دارد. فقط ساخت همین دو دستگاه چیزی حدود 200 میلیون دلار تمام میشود.
آقایی گفت: در مجموع برای 5 فاز بندر چابهار چیزی حدود 110 دستگاه استراتژیک تخلیه و بارگیری خریداری میشود که بخشی از آنها مانند لایروب هایی که عنوان شد، چهار فروند یدکش، یک فروند شناور پشتیبانی جستجو و نجات و یک فروند بویهگذار در حال ساخت است که سرجمع بیشاز تسهیلاتی است که از صندوق توسعه ملی برای تجهیز این بندر گرفته شده است.
وی ادامه داد: همچنین برای تامین نیاز کوتاه مدت بندر چابهار به تجهیزات هم درحال بررسی انتقال بخشی از تجهیزات مشخصا گنتری کرین مازاد از سایر بنادر کشور به چابهار هستیم.
فاز دوم توسعه 86 درصد پیشرفت فیزیکی دارد
مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان با اشاره فازهای بعدی پروژه توسعه بندر چابهار، گفت: فاز دوم در حال حاضر 86 درصد پیشرفت فیزیکی در استحصال از دریا و تحکیم بستر دارد، پیشبینی ما بر این است که فرآیندی که برای تکمیل فاز دو تعریف کردیم با فرآیند جذب بار و کالا همخوان شود. هرقدر بتوانیم تسهیلگری جذب بار و کالا کنیم بندر رقابتپذیر تر و برای صاحبان کالا جذابتر میشود.
وی گفت: فاز اول پروژه توسعه این بندر که در حال بهرهبرداری است چیزی 8.5 میلیون تن ظرفیت تخلیه و بارگیری دارد که با بهبود پسکرانه به 15 میلیون تن هم میرسد؛ عمکلرد بندر چابهار در سال گذشته رشد بسیار مطلوبی داشته است به گونهای که نسبت به مدت مشابه به سال قبل 97، 44 درصد رشد داشته و جایگاه سومین بندر جنوبی ایران در تخلیه و بارگیری کالا پس از بندر شهید رجایی هرمزگان و امام خمینی خوزستان را کسب کرده است.
مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: امسال هم پیشبینی میشود رکورد جدیدی در تخلیه و بارگیری کالا تا پایان سال در بندر چابهار ثبت شود و جایگاه این بندر را در مجامع داخلی و بین المللی ارتقاء بخشد.
ارسال نظر