به گزارش پارس ، علی محرابی توانا در گفت وگو با فارس، اظهار داشت: در هوای آلوده یک سری ذرات معلق وجود دارد که از طریق دستگاه تنفسی وارد بدن انسان می شوند. البته این مواد می تواند از طریق رسوب بر روی مواد غذایی و همچنین دست آلوده فرد وارد دستگاه گوارش شوند.

این متخصص بهداشت گفت: علاوه بر ذرات معلق در هوای آلوده گاز منوکسید کربن، دی اکسید کربن، نیتروژن، ازن و SO۲ نیز وجود دارند که می توانند از راه تنفس وارد بدن انسان شوند.

استاد دانشگاه علوم پزشکی بقیة الله تصریح کرد: این ذرات معلق بعد از ورود در راه تنفسی فرد، در کیسه های هوایی ته نشین شده و رسوب می کنند و باعث کاهش ظرفیت تنفسی فرد می شوند و هنگامی که فرد پیاده روی می کند احساس تنگی نفس و سردرد می کند که این حس ناشی از آلودگی هوا است.

وی توضیح داد: مضرات آلودگی هوا به اینجا ختم نمی شود چرا که این آلاینده ها علاوه بر آزار و اذیت ریه و دستگاه تنفسی در دستگاه گردش خون نیز وارد می شود و در فرد سالم ایجاد بیماری می کند.

محرابی توانا ادامه داد: آلاینده ها بیماری قلبی عروقی و تنفسی افراد مبتلا به آن را تشدید می کند و به همین دلیل به این بیماران توصیه می شود که در هوای آلوده تردد نکنند.

وی نقش آلودگی هوا در ایجاد استرس را نیز مؤثر دانست و افزود: آلودگی هوا باعث افزایش استرس و عصبانیت در افراد می شود و هرچه آلودگی کمتر باشد تحقق سلامت افراد بیشتر خواهد بود.

این متخصص بهداشت آلودگی هوا را یکی از عوامل زمینه ساز بیماری آلزایمر عنوان کرد و افزود: در بروز آلزایمر ژنتیک، تغذیه و آلودگی هوا نقش دارند.

استاد دانشگاه علوم پزشکی بقیة الله عنوان کرد: ایجاد بیماری های ریوی، قلبی، عروقی، سرطان و به خصوص سرطان ریه به آلودگی هوا برمی گردد؛ پس هرچه هوای پاک بیشتر باشد اعضای جامعه مصون تر خواهند بود.

وی به افراد توصیه کرد: در هوای آلوده حتماً از ماسک استفاده کنند و هنگامی که داخل منزل می شوند بلافاصله استحمام کنند و مایعاتی چون آب و چای کم رنگ و شیر را بیشتر از قبل استفاده کنند.

محرابی توانا به فرهنگ سازی برای کاهش آلودگی هوا و استفاده مردم از وسایل نقلیه عمومی اشاره داشت و افزود: داشتن معاینه فنی برای خودروها، توسعه فضای سبز به طور گسترده در پارک ها و در حیاط منازل و استفاده از وسایل نقلیه عمومی و جایگزین کردن خدمات پستی به جای حضور در ادارات می تواند در کاهش آلودگی هوا مؤثر باشد.

این متخصص بهداشت تصریح کرد: آلودگی هوا منحصر به کشور ما نیست و برخی کلانشهرهای دنیا نیز با آن مواجه هستند اما مهم ترین چیز تصمیم گیری برای کاهش آلاینده ها و آلودگی هوا است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بقیة الله تصریح کرد: توسعه فضای سبز یکی از عوامل مهمی است که می تواند در کاهش آلودگی هوا و ایجاد اکسیژن مؤثر باشد و اگر من در سازمان محیط زیست بودم به ازای هر ایرانی در هر سال یک نهال می کاشتم.

وی به نقش حوزه های دانشگاهی و فعالیت های تحقیقاتی در راستای مبارزه با آلودگی هوا و کار آلاینده ها اشاره داشت و گفت: برای کاهش آلودگی هوا همکاری بین بخشی لازم است و باید همه دستگاه های رسمی و غیر رسمی و مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی با هم همکاری داشته باشند تا بتوان این آلودگی هوا را که همه ساله در اواخر فصل پاییز و اوایل فصل زمستان اتفاق می افتد - قبل از بروز آن - مدیریت کنیم.