استادِ حاج منصور ارضی کیست؟
مسجد امینالدوله هنوز هم روزهایی را به یاد میآورد که استاد حاج منصور ارضی بر منبر بلندش تکیه میزد و به واسطه صفای دل و خلوص بیانش ۳۲ سال جماعتی را پای این منبر با خودش همراه میکرد.
به گزارش پارس ، به نقل از باشگاه خبرنگاران، از در و دیوارهای مسجد امین الدوله بازار تهران هنوز هم صدای مناجات و دعای « سید علی میرهادی» به گوش می رسد. مسجد امین الدوله هنوز هم روزهایی را به یاد می آورد که او بر منبر بلندش تکیه می زد و به واسطه صفای دل و خلوص بیانش ۳۲ سال جماعتی را پای این منبر با خودش همراه می کرد. « سید علی میرهادی» در سال ۱۳۰۰ هجری شمسی مانند نوری در خانه ای میان کوچه پس کوچه های بازار تهران درخشید و در دامان پدرش سیدحسن میرهادی که مردی مؤمن و بردبار بود و مادری اهل قرآن، پرورش یافت و بعدها از شاگردان مرحوم « شیخ زاهد» شد.
« شیخ محمدحسین زاهد» عارفی بود که در دلش عشق و یقین به ولایت امام حسین (ع) را باهم داشت. او خودش را یک واعظ و روضه خوان ساده می دانست و منبرها و روضه هایش را از روی کتاب برای مردم می خواند.
این زاهد و عارف، طوری سید علی را تربیت کرد و تعلیم داد که پس از درگذشت وی سید علی میرهادی به جای وی بر منابر دعا و مناجات، روضه و مصیبت اهل بیت (ع) را زمزمه می کرد.
مرحوم میرهادی در سخنرانی های خود مستمعین را به امید داشتن به آمرزش خداوند و آرامش دعوت می کرد و اثر مناجات های شبانه اش در کارهای خیر روزانه جلوه می کرد.
*روضه خوانی با سبک سنتی شیوه مرحوم سیدعلی میرهادی بود
سیدمحمود میرخانی، نوه سیدعلی میرهادی در این خصوص می گوید: پدر بزرگ، با سبک سنتی روضه خوانی می کرد و اگر الآن در قید حیات بود، سبک های مداحی که با ریتم و آهنگ است را نمی پسندید. چون برخی از سبک ها در مداحی ممیز مجلس عزاداری و شادی اهل بیت (ع) را برداشته است، ولی خودمان سعی کرده ایم که همان سبک سنتی و قدیمی مداحی را در مجالس هفتگی مان زنده نگه داریم.
وی ادامه می دهد: حاج آقا میرهادی در مصیبت خوانی ها، حضرت زینب (س) را « ای عمه جان» و حضرت زهرا (س) را « ای جده سادات» خطاب می کرد و از سیادت خود لذت می برد. زمانی که در مدح امیرالمؤمنین (ع) و امام حسین (ع) نامشان را ذکر می کرد با رعایت ادب می گفت: « آقا امیرالمؤمنین (ع) » و « آقا امام حسین (ع) » و به ما می گفت: « مبادا در مداحی حرمت شکنی شود و اشتباه خوانده شود» .
نوه مرحوم میرهادی اضافه می کند: بنده از سال ۵۹ بعد از آغاز جنگ تحمیلی با الگو گرفتن از ایشان مناجات خوانی و مصیبت خوانی می کردم. عمویم، سیدمصطفی میرخانی و پدرم مرحوم سیدحسن میرخانی کسانی هستند که مراسم های روضه خوانی دائمی داشته اند.
وی بیان می کند: حاج آقا میرهادی در مراسم هایش بیشتر روی یاد خدا، اهل بیت (ع) و احترام به پدر و مادر تأکید داشت؛ به طوری که شاید در طول هفته ۲ یا ۳ بار در مجالس به جوانان، احترام به پدر و مادر را سفارش می کرد. وی بسیار خانواده دوست بود و در این مورد مانند مرحوم دولابی عمل می کرد.
سید محمود میرخانی بیان می دارد: حاج آقا میرهادی در دهه دوم ماه صفر با حضور حاج آقا ربانی که از دوستان صمیمی ایشان بود در مسجد امین الدوله زیارت عاشورا می خواند؛ روز عرفه هم برای برگزاری دعای عرفه جای مشخصی نداشت، ولی اصولاً در شب های ماه مبارک رمضان دعای ابوحمزه ثمالی، جوشن کبیر و دعای افتتاح را زمزمه می کرد.
وی می افزاید: گاهی اوقات مراسم تفسیر قرآن کریم و جلسات بحث و اظهار نظر با حضور ۱۵ نفر از شاگردانش در شب های شنبه در منزل ایشان برگزار می شد.
فاطمه سادات میرهادی دختر ارشد مرحوم سید علی میرهادی هم می گوید: پدرم در ایام ماه مبارک رمضان علاوه بر خواندن دعا در شب های قدر، دعای ابوحمزه ثمالی را با معنی می خواند؛ به طوری که خواندن این دعا یک هفته طول می کشید.
* بهشت هرکس در خانه اوست
سیدعلی میرهادی در دوران جوانی با نوه عمه خود ازدواج کرد و صاحب ۵ فرزند دختر و یک فرزند پسر شد که یکی از دخترانش در دوران جوانی به رحمت خدا می رود. این در حالی بود که سید علی علاقه خاصی به خانواده و فرزندان داشت.
فاطمه سادات میرهادی در خصوص توجه مرحوم میرهادی به جایگاه مادر اظهار می دارد: روزی در کنار پدرم نشسته بودم. از ایشان پرسیدم: « حاج آقا! چه کار کنم که بهشت روزی ام شود؟ » ایشان گفت « بهشت در خانه ات است. » گفتم « یعنی چه؟ » گفت « بهشت، مادر توست؛ اگر می خواهی به بهشت بروی وقتی داخل خانه می شوی، یک بوسه بر پیشانی و یک بوسه به پای مادرت بزن، غیرممکن است که بهشت روزی تو نشود. »
وی ادامه می دهد: تا زمانی که مادرم زنده بود و داخل خانه می شدم، چون مادرم نمی گذاشت بر پایش بوسه زنم، پیشانی اش را می بوسیدم.
دختر مرحوم میرهادی می افزاید: سفارش دیگر پدر این بود که هنگامی که با مادرت در خیابان راه می روی، جلوتر از او حرکت نکن. شاید مادرت به خاطر کهولت سن یا درد پا نتواند به سرعت تو راه برود، طوری راه برو که احترام او را نگه داری.
* شبی که مرحوم میرهادی به دختران یتیم جهیزیه می داد، راحت می خوابید
سید علی میرهادی علاوه بر اینکه فردی زاهد و اهل تقوا بود، « صندوق کوثر» در بازار تهران و « خیریه رضوی» را بالاتر از بیمارستان طرفه تأسیس کرد که با معرفی افراد نیازمند به این مراکز کمک هایی به آنها ارائه می شد و اکنون هم این مراکز پا برجاست، چرا که او به قدری در نور ایمان و ولایت امیرالمؤمنین (ع) غرق بود که جز این از او توقع نمی رفت.
فاطمه سادات میرهادی در این خصوص بیان می دارد: یک روز با پدرم درد و دل می کردم که پدرم به من گفت « شما فکر می کنید من چه شبی راحت می خوابم؟ » گفتم « شبی که می خواهید به مکه بروید یا از مکه بیایید» گفت « نه، نگفتی» گفتم « شبی که مادر، برای مرگ خواهرم گریه نکند» گفت « نه؛ باباجون نگفتی. » گفتم « شبی که می خواهید به مشهد بروید» گفت « نه بابا؛ این هم نیست. » گفتم « باباجون خودتون بفرمائید» پدرم گفت « شبی که جهیزیه به دختران یتیم می دهم، آن شب راحت می خوابم» .
سیدمحمود میرخانی در این خصوص می گوید: کار خیر یکی از رکن های اصلی زندگی حاج آقا بود؛ به طوری که ایشان علی رغم فعالیت های روزانه و مناجات شبانه، پیگیر وضعیت فقرا و محرومان بود و می گفت « عبادت به جز خدمت به خلق نیست. »
طاهره سادات میرخانی نوه دختری سیدعلی میرهادی نیز می گوید: بنده از زمانی که چشم گشودم، پدر بزرگ و مادر بزرگم را دیدم، چون مادرم دختر ارشد خانواده بود و با پدربزرگ زندگی می کردیم؛ حاج آقا در توجه و احترام به پدر و مادر تأکید فراوانی داشت و پیگیری قابل توجهی در امور خیر داشت.
وی اظهار می دارد: یک بار خانواده محرومی را به پدربزرگ معرفی کردم و قرار شد که ماهانه مبلغی به آنها کمک کنیم؛ گاهی اوقات بنده این کار را فراموش می کردم، اما پدر بزرگم علی رغم مشغله فکری ای که داشت، پیگیر این مسئله بود و حتی نزدیک عید نوروز مبلغی به من داد تا با آنها به خرید بروم و گفت « با آنها به خرید برو و هر چیزی که آنها پسندیدند، برایشان تهیه کن» .
* تبعیت از ولایت فقیه با خون و گوشت مرحوم میرهادی آمیخته بود
مسجد امین الدوله علاوه بر شنیدن مناجات و روضه های مرحوم میرهادی، دعای وی برای پیروزی انقلاب اسلامی و رزمندگان اسلام در جبهه ها را نیز به خوبی به یاد دارد.
طاهره سادات میرخانی در این خصوص می گوید: پدربزرگ از انقلاب دور نبود و در کنار حجت الاسلام سید مهدی طباطبایی و حاج آقا لاهوتی که در مسجد امین الدوله در سخنرانی هایشان به ظلم و جور رژیم شاهنشاهی اشاراتی می کردند، حضور داشت؛ همچنین آقایان سعید امانی، محسن ربّانی، محسن قلهکی و حاج آقا مخبری از دوستان پدربزرگ بودند و پدربزرگ با شهید محلاتی هم رابطه صمیمی داشتند و در سفر حج با یکدیگر بودند.
وی خاطرنشان می کند: پدر و عموهایم هم روحیه مبارزه طلبی داشتند؛ عموی بنده یکی از جانبازان روز ۱۵ خرداد سال ۴۲ است و آنها در هیأت انصارالحسین (ع) که ارتباط تنگاتنگی با مسجد امین الدوله داشت، حضور داشتند که مقام معظم رهبری، شهید بهشتی و آقای هاشمی هم قبل از انقلاب در آن هیأت سخنرانی می کردند و بعد از انقلاب هم این سخنرانی ها در حسینیه احمدیه ادامه داشت.
سید محمود میرخانی بیان می دارد: پدربزرگم همیشه درباره امام خمینی (ره) می گفت: « باید دور آقای خمینی (ره) چرخید» و به امام خمینی (ره) ارادت خاصی داشت؛ تبعیت از ولایت فقیه با گوشت و خون وی آمیخته بود و اکنون اگر زنده بود، معیار و شاخص ایشان، ولی فقیه بود.
* برای رسیدن به یک زندگی ایده آل باید سرچشمه را زلال کرد
فاطمه سادات میرهادی بیان می دارد: پدرم با دیدن مشکلات جوانان و برخی از افراد که راه حلی نداشتند، می گفت « برای رسیدن به یک زندگی ایده آل باید سرچشمه را زلال کرد. اگر فردی دچار مشکلی است باید به سرچشمه مراجعه کند و ببیند چرا آب چشمه گل آلود است» وی اعتقاد داشت حتی اگر پدر و مادر فرد فوت کرده است، سر مزارشان برود و از آنها بخواهد برایش دعا کنند تا گره مشکلاتش باز شود و اگر کسی از او دل شکسته است، او را راضی کند.
* آثار ۳۰ روز ماه مبارک رمضان را از بین نبرید
سیدمحمود میرخانی در خصوص رعایت اصول اخلاقی و تربیتی سید علی میرهادی اظهار می دارد: یک سال عید فطر خدمت حاج آقا رسیدیم. همه دور هم جمع بودیم که زمینه غیبتی فراهم شد. حاج آقا گفت: « بندگان خدا! یک ماه با سختی روزه گرفتیم، نگذارید آثار آن از بین برود و لااقل آثار آن را تا چند وقت نگه دارید. »
* حاج آقا از نظر اخلاق و رفتار برای ما یک الگو بودند
سیدعلی میرهادی با اینکه میان مردم اعتبار زیادی داشت هیچ وقت از این جایگاه شیفته نشد و ساده زندگی کرد و هنگام رحلت از این دنیا به راحتی چشم هایش را بست. وی مانند استاد بزرگوارش شیخ زاهد، زهد و تقوی را زنده نگه داشت و در همه مراحل زندگی اطرافیان را به ساده زیستی دعوت می کرد؛ زمانه ما کم از این افراد را به خود ندیده است؛ « رجبعلی خیاط» و « مرحوم دولابی» از جمله این افراد هستند.
فاطمه سادات میرهادی در این خصوص می گوید: نخستین روز عید نوروز به منزل پدرم رفتم؛ آنها همیشه دور تا دور اتاق روی فرش، پتو پهن می کردند که مهمانان روی فرش ننشینند؛ همان روز فقیری در منزل را زد و گفت « رخت و لباس نیاز دارم» حاج آقا به مادرم گفت « خانم این ۲ پتو را جمع کن و به فقیر بده» مادرم گفت « حاج آقا! امروز مهمان داریم. فقیر که بعداً آمد، این پتوها را به او می دهیم» حاج آقا گفت « این فقیر بی خودی که جلو در نیامده، حتماً نیازمند است که در می زند؛ نباید دست خالی برگردد. » پتوها را به آن فقیر دادند.
سیدمحمود میرخانی در خصوص ساده زیستی مرحوم میرهادی می گوید: حاج آقا هنگام رفت و برگشت به مسجد امین الدوله به همراه مادر بزرگ با خودروی وانت می رفت و با اینکه حاج آقا از اعتبار بالایی در بازار برخوردار بود؛ ساده زیستی را برگزید؛ به طوری که فقط یک خانه ۱۱۰ متری از وی به جا ماند.
* می دانست که یک هفته بیشتر زنده نیست
مرحوم سید علی میرهادی مناجات خوان و دعاخوانی که زهد و تقوا در جسم و روحش ریشه کرده بود از بیماری فشار خون رنج می برد و هیچ وقت هم برای درمان آن به پزشک مراجعه نکرد؛ یک هفته قبل از وفاتش به زیارت امام هشتم رفت و در آنجا خواب دید که در حال مناجات خوانی است که فردی بلندگو را از مقابل او برمی دارد؛ مرحوم که معبّری خبره بود، اینگونه تعبیر می کند که بیش از یک هفته در این دنیا زندگی نخواهد کرد. روز عید قربان سال ۶۷ ذاکر اهل بیت (ع) بر اثر سکته مغزی روح و جان خود را تسلیم خداوند کرد، ولی هنوز هم کوچه پس کوچه های بازار، مسجد امین الدوله و کوچه شهید علی درخشان محله ۱۷ شهریور به زهد و تقوای این پیرمرد ساده و باصفا را به خاطر می آورند. مرحوم میرهادی شاگردان زیادی را به سرچشمه زلال معرفت و عشق به اهل بیت (ع) وصل کرده است که حاج منصور ارضی یکی از آنهاست.
ارسال نظر