به گزارش پارس پیشکسوت عرصه تئاتر (آقای حکایتی) گفت: توجه به سینما از تئاتر بیشتر است.

« بهرام شاه محمدلو» در گفت وگویی باایسنا، با بیان اینکه سینما بُرد بیشتری دارد، اظهار کرد: به علت تصویری بودن مبنایی هنر یا صنعت سینما مخاطبان بیشتری به سمت آن جذب می شوند، البته تئاتر از خصلت ها و ویژگی هایی برخوردار است که سینما از آن برخوردار نیست، چراکه سینما در طول زمان از تئاتر نشأت می گیرد.

تفکیک بخش خردسال از بخش کودک و نوجوان درست اتفاق افتاده است

وی ادامه داد: توجه بیشتر به سینما در مقایسه با تئاتر به برخی سیاست گذاری ها و فراهم کردن بودجه لازم برای فیلم ها بر می گردد.

شاه محمدلو در بخش دیگری با بیان اینکه بازیگران بزرگ سینما و تلویزیون امروز مجددا در حال بازگشت به عرصه تئاتر هستند، خاطرنشان کرد: شرایط فعلی، مشکلات و محدودیت های موجود در عرصه سینما در مدت اخیر باعث شده این هنرمندان کمتر کار کنند و مجددا تجربیات حرفه ای خود را در تئاتر به نمایش بگذارند.

وی اضافه کرد: همچنین هنرمندان سینما به علت چهره بودن برای بُرد و فروش بیشتر مورد توجه کارگردانان تئاتر برای حضور در نمایش ها قرار می گیرند که البته کار درستی نیست اما این اتفاق در جریان است.

وی درباره نقش آموزش و پرورش در پرورش تئاتر گفت: حمایت از هنر تئاتر از زوایای مختلفی قابل تحقق است، به طوریکه آموزش و پرورش یکی از مهمترین بخش های دولتی کشور است که اساسی ترین مخاطب جشنواره تئاتر کودک و نوجوان و حتی خردسال را دل خود دارد و انتظار می رود در این زمینه بهتر و قوی تر عمل کند.

شاه محمدلو خاطرنشان کرد: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان نیز می تواند در این زمینه فعالیت داشته باشد.

وی تصریح کرد: تئاتر کودک و نوجوان باید گسترش یابد چراکه می تواند پایه گذار نسلی باشد که شخصیتهای آینده را می سازند.

این بازیگر تئاتر یادآور شد: هرچه برای پیشرفت تئاتر سرمایه گذاری مالی و برنامه ای شود و نیروهای تخصصی و فعال آموزش ببینند و در استان ها، شهرستانها و حتی روستاها گسترش دهند به طور قطع به سود تئاتر کشور است.

وی در ادامه هنر تئاتر را ابزار ارتباطی بین انسانها دانست و گفت: تئاتر رشد ذهنی، تخیلی و مهارت های انسانی را به دنبال دارد به طوریکه آموزش غیرتعلیمی تئاتر که با هدف بازیگرسازی برای قشر عظیم جامعه نیست، توانمندی بچه ها را از هر نظر گسترش می دهد و اگر این روند ادامه داشته باشد به طور قطع در آینده شاهد جامعه ای روشنفکر و آگاه خواهیم بود.

شاه محمدلو به بیان تمایزات تئاتر ایران با کشورهای خارجی پرداخت و تصریح کرد: تئاتر ایران با تئاتر خارجی و به ویژه کشورهای اروپایی وجه تمایزات بسیاری دارد، به طوریکه هنر نمایش در این کشورها از سابقه طولانی برخوردار بوده همچنین در تکنیک ها، روش ها و گروه های متعدد که در قرن های متعدد کار کردند و تجربه به دست آورند، متفاوت است.

وی یادآور شد: ما در تکنیک از این کشورها عقب مانده ایم و هنوز نتوانسته ایم به آن دست یابیم در حالی که تکنیک های تئاتر، جهانی است و اگر سرمایه گذاری ها و برنامه ریزی ها در این زمینه انجام شود، مشکلات در این بخش حل خواهد شد.

این پیشکسوت عرصه تئاتر (آقای حکایتی) تفکیک بخش خردسال از بخش کودک و نوجوان را آغاز مثبت و حرفه ای در جشنواره دانست و افزود: این تفکیک اتفاق بسیار خوبی است اما جا افتادن این موضوع در بین مردم و هنرمندان زمان بر است.

وی ادامه داد: این موضوع یکی از دغدغه های ما بود که چندین سال آن را پیگیری کردیم و خوشبختانه در سال گذشته بخش کودک و امسال بخش خردسال از هم تفکیک شدند، البته بخش خردسال در بخش رقابت حضور ندارد.

شاه محمدلو با اشاره به تأثیر تفکیک این سه بخش از یکدیگر اظهار کرد: اگر همه بخش ها و مراکز همکاری کرده و به تفکیک این سه بخش حرفه ای نگاه کنند و تولید خود را بر این مبنا پیش برند، به طور قطع سطح کیفی جشنواره بهتر و بهتر خواهد شد.

وی همچنین به میزبانی خوب همدان در جشنواره تئاتر کودک و نوجوان اشاره و تصریح کرد: همدان در این چند سال نشان داده که می تواند جشنواره را در سطح بین المللی برگزار کند و با اینکه حضور گروه های خارجی زیاد نبوده اما سالن ها و مکان های استراحت خوبی برای آنها آماده شده است.

وضعیت تئاتر کشور فاجعه است

داور بخش کودک بیستمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان گفت: عدم استفاده از نظر پیشکسوتان در تئاتر، مخرب طبیعی است.

رضا فیاضی در گفت وگویی با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه همدان، اظهار کرد: برای پیشبرد کار و خلاقیت بیشتر در تئاتر می توان از پیشکسوتان استفاده کرد چراکه امروزه جوانانی که دلخوش آینده هستند وارد این عرصه شده اند. همچنین شرایط اقتصادی نیز مانع از ورود پیشکسوتان به عرصه تئاتر می شود.

وی با بیان اینکه وضعیت تئاتر کشور فاجعه است، تصریح کرد: یکی از دلایل عمده آن به شرایط اقتصادی برمی گردد و هنرمندانی تئاتر کار می کنند پس از ساخت کاری فاخر و درخور توجه با مشکلاتی مواجه می شوند به طوریکه درآمد حاصل از فروش آثارشان جوابگوی بچه های گروه نیست.

این بازیگر تئاتر، تلویزیون و سینما اذعان کرد: برخی از هنرمندان از بازیگران چهره سینما برای فروش نمایش خود استفاده می کنند و پول هنگفتی به وی می دهند و سایر اعضای گروه به خاطر این فرد نادیده گرفته می شوند.

وی در ادامه با بیان اینکه تا مقطی، جشنواره شرایط نگران کننده ای داشت، تصریح کرد: نمایش کارهای قابل توجه باعث شد از نگرانی خارج شوم و امیدوارم تا پایان نتابج خوبی حاصل شود.

فیاضی از میزبانی و برخورد خوب همدانی ها ابراز رضایت کرد و گفت: بهتر است پس از اتمام جشنواره جمع بندی پایانی داشته باشیم تا بدین ترتیب آسیب شناسی برای عدم تکرار دوباره آنها صورت گیرد.

وی با بیان اینکه تمام استان ها نتوانستند خود را برای حضور در جشنواره آماده کنند، اظهار کرد: علت این امر به ضعف مدیریتی هنرمندان و مسؤلان برمی گردد و اینکه اهمیت اجرای تئاتر برای کودک و نوجوان ناشناخته مانده است.

این داور بخش کودک جشنواره بیستم، از عدم حضور استانهای شاخصی چون خوزستان، شیراز، مشهد و بوشهر در جشنواره انتقاد کرد و گفت: عدم حضور این استانها که زمانی جایگاه خوبی در تئاتر کشور داشتند و هم اکنون رشدی ندارند، فاجعه است و باید بررسی شود اشکال کار کجاست.

وی با بیان اینکه درباره وضعیت تئاتر با شرایط اقتصادی می توان صحبت کرد، تصریح کرد: هویت واقعی تئاتر کودک و نوجوان در حضور چند استان خلاصه نمی شود، چراکه بسیاری از گروه ها بنا به دلایل مختلف ماننده عدم حمایت مالی در جشنواره شرکت نکردند.

فیاضی در ادامه یکی از معضلات موجود در تئاتر کودک و نوجوان را خلاء موجود در جشنواره فعلی تا جشنواره آینده عنوان کرد و افزود: اگر فعالیت در این عرصه بین دو جشنواره نیز تداوم داشته باشد، نتیجه تاثیرات آن در آینده مشخص می شود.

وی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از مسائل و مشکلات تئاتر این است که برخی آثار که در جشنواره نیز برنده می شوند، نمی توانند مجوز پخش در طول سال بگیرند.

افت امسال جشنواره ی تئاتر کودک و نوجوان

بازیگر نقش « پهلوان رستم» در نمایش « چهار صندوق شادی» گفت: امسال جشنواره تئاتر کودک و نوجوان در مقایسه با سال گذشته افت کرده است.

مهرداد باقری در گفت و گو با ایسنا منطقه همدان، اظهار کرد: سال گذشته کیفیت کارها و حال و هوای مجموعه هنرمندان بهتر بود و نشست های حرفه ای تری برگزار می شد، اما امسال جشنواره افت کرده است.

وی تصریح کرد: در برگزاری جشنواره برنامه مدون خوبی وجود ندارد به طوریکه هر سال تغییرات خاصی اعمال می شود که این امر در روند برگزاری جشنواره تاثیرگذار است.

این بازیگر تئاتر وضعیت تئاتر کشور را فاجعه دانست و گفت: یکی از دلایل مهم این موضوع نداشتن سالن مناسب است، به طویکه باید سالنی ثابت برای ارائه هنر تئاتر در نظر گرفته شود تا تداوم اجرا شکل گیرد و در نتیجه تئاتر از این وضعیت خارج شود، مشکل مالی را نیز خود حل می کنیم.

باقری که در نمایش « چهار صندوق شادی» نقش « پهلوان رستم» را بازی می کند، مهجور بودن کار تئاتر در زمان گذشته و هم اینک را پیام اصلی این نمایش عنوان کرد.

وی ادامه داد: هنرمندان تئاتر با زحمت، تلاش و با جان شان، کار تئاتر انجام می دهند بدون اینکه از کسی توقعی داشته باشند.

دغدغه ی تئاتری کانون سندرم دان

رسول حق شناس کارگردان تئاتر خیابانی « افسانه دشت بی باران» در گفت وگویی با بیان اینکه گروه خیابانی کانون سندرم دان نخستین گروه خیابانی این نوع نمایش در دنیا به شمار می آید، اظهار کرد: این نوع نمایش، تئاتر درمانی است و اجرا پروسه ای از درمان محسوب می شود.

وی تصریح کرد: برای گسترش تئاتر درمانی نیازمند عنصر اعتماد هستیم، به طوریکه در تمام دنیا اعتماد به سندرم دانی ها وجود دارد اما متاسفانه در ایران چنین چیزی وجود ندارد.

این مدرس تئاتر درمانی دانشگاه تهران با بیان اینکه این گروه خیابانی در سال ۲۰۱۱ در کشور هندوستان جزء ۱۰ اثر برتر شناخته شد، تصریح کرد: در واقع با تشکیل این گروه به دنبال ارتقاء سطح کیفی زندگی طیف گسترده ای از انسانها هستیم و به نوعی این تئاتر پیوند بین تئاتر روانشناسی است.

وی با بیان اینکه تشکیل این گروه در دنیا از کشور وین و در سال ۱۹۲۱ آغاز شده است، خاطرنشان کرد: پیشینه تشکیل گروه خیابانی کانون سندرم دان در کشور ایران به ۴۰ سال قبل برمی گردد.

عضو انجمن تئاتر درمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه کانون سندرم دان به صورت حرفه ای در عرصه تئاتر کار می کنند، ادامه داد: مقطع سنی بازیگران این تئاتر افراد ۱۹ تا ۵۴ ساله هستند و در بین این افراد قهرمان جهان نیز وجود دارد.

حق شناس اذعان کرد: با اجرای این نوع نمایش خیابانی با استفاده از انسانهای سندرم دان به دنبال این هستیم که اعتماد به نفس، گفتار، تمرکز و ارتباط جمعی در مخاطب تقویت شود و ارتقاء یابد.

وی با بیان اینکه به اجرا فکر نمی کنیم، تصریح کرد: اجرا در نوع نمایش ما خود پروسه ای از درمان است و هر کس هر آنچه می داند بهترینش را انجام می دهد.

موافقم جشنواره رقابتی نباشد

باریگر تئاتر « افسانه بچه گرگ استثنایی» گفت: تئاتر باعث به وجود آمدن نوعی آگاهی از جهان پیرامون در کودک و نوجوان می شود.

مهران گل محمدی در گفت وگویی با ایسنا با بیان اینکه آموزش و پرورش رسالت خود را در استعدادیابی به خوبی انجام نمی دهد، تصریح کرد: تئاتر در مدارس می تواند موجب رشد و شکوفایی دانش آموزان و هدایت استعدادهای آنها به مسیر درست خود شود.

وی در ادامه با بیان اینکه موافق رقابتی نبودن جشنواره است، اظهار کرد: بهتر است آثار تنها به منظور ارائه و نمایش در جشنواره حضور داشته باشند.

این بازیگر عرصه تئاتر با بیان اینکه تئاتر « افسانه بچه گرگ استثنایی» یک نمایش عرفانی است، خاطرنشان کرد: داستان حکایت از افرادی دارد که از موقعیتی که در آن قرار دارند، راضی نیستند و به دنبال حقیقت، زیبایی ها و عشق هستند.

گل محمدی همچنین میزبانی همدان در برگزاری جشنواره را خوب ارزیابی کرد و گفت: سطح کیفی جشنواره نیز نسبت به سال گذشته بهتر شده است.

نیازمند بازنگری هنر و ذائقه شناسی مخاطب هستیم

نویسنده و دستیار کارگردان نمایش « افسانه بچه گرگ استثنایی» گفت: به بازنگری هنر و ذائقه شناسی مخاطب نیاز داریم.

" حمیدرضا پاسوار" در گفت وگویی با ایسنا منطقه همدان، تصریح کرد: مخاطب باید این امکان را داشته باشد که از تئاترهای استاندارد استفاده کند، در حالی که الان گیچ است و نمی تواند با سلیقه خود نمایشها را تفکیک کند.

وی اظهار کرد: جشنواره باید شکل خودش را پیدا کند و آثاری ارائه شود که بافت ثابت نداشته باشد، به طوریکه این موضوع در همه جای دنیا وجود دارد.

این نویسنده عرصه تئاتر از تاسیس یک شرکت خصوصی تئاتر خبر داد و افزود: امکان دارد یک جشنواره خصوصی برگزار کنیم و در آنجا آثار را با عبور از فیلترینگ و ممیزی مورد ارزیابی قرار دهیم تا بدین ترتیب خط مشی ها مشخص شود.

وی تصریح کرد: اگر اهداف در انجام امور مشخص و تعریف شده باشد، دیگر کارمند یک کار نمی شویم.

پاسوار با بیان اینکه هدف از برگزاری جشنواره بررسی آثار برگزیده و نمایش آنها در طول بررسی برای بچه ها است، اظهار کرد: باید بر روی مخاطبان آثار کار کرد چراکه مدت یک سال برای این تفکیک ها برنامه ریزی شده است اما امروز شاهد هستیم مخاطب نوجوان صرفا نوجوان نیست.

وی در ادامه با بیان اینکه جشنواره تاثیر مثبتی بر تئاتر کشور داشته است، تصریح کرد: در این جشنواره که سالانه برگزار می شود هنرمندان را به تکاپو وامی دارد و باعث ایجاد و افزایش رقابت در حد فاصل بین جشنواره می شود.

پاسوار در پایان رقابت را به آدرنالین تشبیه کرد و افزود: اگر کار قوی می خواهیم باید رقابت باشد به طوریکه رقابت مانند آدرنالین عمل کرده و انگیزه سازی می کند و فعالیت و تکاپو را به دنبال دارد، در غیر این صورت پویایی در جشنواره ها کمتر می شود.

سال گذشته آثار قوی تر و با کیفیت تری وجود داشت

ابراهیم رحمانی کارگردان نمایش « خدا خوب است» گفت: برگزاری جشنواره در عین حال که به ارتقاء تئاتر کشور کمک می کند اما سیر نزولی دارد به طوریکه سال گذشته آثار قوی تر و با کیفیت تری به اجرا درآمد.

او با انتقاد از اینکه سبک های استفاده شده در آثار جشنواره به روز نیست، ادامه داد: از صحبتها و دکور نمایشها می توان فهمید که روش آنها قدیمی است به طوریکه تماشاگر می تواند اتفاقات را به راحتی حدس بزند.

وی خاطرنشان کرد: روشهایی که در بعضی نمایشها استفاده شده بود، متعلق به گذشته است و تاثیری بر روی مخاطب ندارد.

رحمانی که امسال برای نخستین بار به عنوان کارگردان در جشنواره حضور دارد، تصریح کرد: تئاتر باید به گونه ای باشد که ذهن تماشاگر خلاق شود و او را برای فهمیدن یک موضوع به تلاش وا دارد.

وی با بیان اینکه تئاتر ایران توان رقابت با تئاتر بین الملل را دارد، تصریح کرد: اگر امکاناتی نظیر سالن و نور دراختیار هنرمندان ایرانی نیز قرار می گرفت، کارهای قوی تر تولید می شد اما در حال حاضر تئاتر ایران از نبود سالن مناسب اجرای نمایش رنج می برد.

این کارگردان عرصه تئاتر ادامه داد: سالن هایی که در کشور ساخته می شود، چندمنظوره و برای درآمدزایی است، به طوریکه محرومیت شهرستانها در این زمینه بیشتر است.

وی همچنین گفت: برای ساخت نمایشها باید موضوعاتی انتخاب شود که قابلیت اجرا در هر زمان را داشته باشد، به طوریکه رقابت در این مساله بسیار تاثیرگذار است و موجب ساخت آثار قوی می شود، در غیر این صورت توجهی به کار نمی شود.

وی تاکید کرد: زمانیکه اثری تولید می شود جزء شناسنامه هنرمند محسوب می شود پس نباید موضوعات انتخابی و شیوه ساخت اثر سطحی باشد.

رحمانی در ادامه با بیان اینکه با نمایش « خدا خوب است» به دنبال افزایش اعتماد به نفس و خودباوری در کودکان هستیم، اظهار کرد: از آنجایی که بر روی نقاط ضعف کودکان تمرکز زیادی می شود با این نمایش به دنبال نمایش آن و اتفاقاتی که برای کودک می افتد، بودیم و به نوعی از شیوه تئاتر درمانی استفاده کردیم.

وی تصریح کرد: سعی کردیم در این نمایش نمادین کار کنیم و قصه را با حداقل ابزار و امکانات بسیار ساده و روان به تصویر بکشیم.

روی آوردن به بازیهای رایانه ای دغدغه نوجوان امروز است

بازیگر نمایش « بی چیز» یکی از دغدغه های بچه های امروز را روی آوردن به بازیهای رایانه ای دانست به طوریکه حوصله انجام کارهای دیگر را ندارند.

آنالی شکوری در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه همدان، با بیان اینکه از مصاحبه با خود نوجوانان متوجه این دغدغه شدیم، اظهار کرد: در نمایش « بی چیز» به آزادی واقعی که حق مسلم هر انسان است، پرداخت شده و نوجوان را در زندگی با انتخاب درگیر می کند.

وی با بیان اینکه کسانی که با بچه ها کار می کنند باید با معضلات و دغدغه های آنها آشنا باشند، تصریح کرد: با این نمایش سعی کردیم نوجوان متوجه نیازهای خود شود و تنها به انجام امور روزمره ماننده بازی های رایانه ای نپردازد.

شکوری در ادامه تاکید کرد: پیش از اینکه تئاتر در مدارس به عنوان واحد درسی مطرح شود یا ساعت اختصاصی داشته باشد باید حداقل هشت هزار مربی برای تدریس تئاتر به بچه ها پرورش پیدا کنند که این مقوله به بحث آموزشی برمی گردد.

این بازیگر عرصه تئاتر با بیان اینکه حتی اگر کاری برای ارائه نداشته باشد دوست دارم در جشنواره حضور داشته باشد، تصریح کرد: باید در این جشنواره خانواده کوچک تئاتر کودک و نوجوان تجمع و معاشرت داشته باشند و درباره نمایشها و مشکلات مالی و حتی ممیزی گروه ها اظهارنظر کنند.

وی با بیان اینکه سال گذشته کار ساخت نمایش بوعلی سینا از سوی مهدی فرشیدی سپهر، کارگردان تئاتر مطرح شد، افزود: متاسفانه این کار به علت کم لطفی مسؤولان تئاتر همدان به سرانجام نرسید.

شکوری با اشاره به اینکه بچه های تئاتر همدان از این کار استقبال کردند، تصریح کرد: قرار بود یک کارگاه آموزشی برای ساخت این نمایش در همدان برپا کنیم که خروجی آن تولید این اثر باشد اما به علت عدم حمایت به ویژه مالی موفق به انجام این کار نشدیم.

وی خاطرنشان کرد: ساخت این تئاتر هشت میلیون تومان هزینه دارد که به علت کم لطفی مسؤولان تئاتر همدان تاکنون محقق نشده است.

در بخش تئاتر نوجوان کمبود داریم

کارگردان نمایش « چهار صندوق شادی» گفت: تئاتر باید از مدارس به منظور تربیت مخاطب و پرورش هنرمند آغاز شود.

ناصر آویژه در گفت وگویی با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه همدان، اظهار کرد: گروه هایی که صرفا برای جذب مخاطب از ابزاری مانند موسیقی بهره می برند شاید در ابتدا جذابیتی ایجاد کنند اما در انتها مخاطبان خود را از دست خواهند داد.

وی تصریح کرد: اگر تمامی ابزار شامل رنگ، لباس، موسیقی، حرکات و… در راستای انتقال پیام به مخاطب به کار گرفته شود به طور قطع با تماشاگر ارتباط برقرار می کند.

آویژه که مدعی داشتن نمایشنامه اش بر پایه پژوهش است، اظهار کرد: در انتقال درست مفاهیم و ایجاد ارتباط با مخاطب علاوه بر انجام امور پژوهشی در نمایشنامه، در اجرا نیز از وجود مشاور بهره گرفته ایم.

وی در ادامه گفت: در نمایشهای کودک شاید نتوان از مسائل روز بهره برد اما این نمایش می طلبید نکات روز نیز بیان شود.

این کارگردان تئاتر اظهارامیدواری کرد: جداسازی بخشهای تئاتر تداوم داشته و برای آن فکر شده باشد تا آثاری متناسب با رده های سنی مختلف تولید شود.

وی خاطرنشان کرد: در بخش تئاتر نوجوان کمبود داریم به طوریکه آثار تولیدی صرفا برای نوجوان نداریم.

آویژه در ادامه با بیان اینکه بحث مسابقه ای بودن جشنواره به کیفیت آثار کمک می کند، افزود: برای غیررقابتی کردن جشنواره باید از ترفندهای دیگری بهره برد تا کیفیت آثار تحت الشعاع قرار نگیرد.

همدان باید به کارگاه دائمی تئاتر تبدیل شود

نویسنده نمایش « خدا خوب است» گفت: همدان باید به کارگاه دائمی تئاتر تبدیل شود و محدود به ایام برگزاری جشنواره نباشد.

" امید نیاز" در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه همدان، اظهار کرد: هنرمندان همدانی که حتی برای اجرا در سالن نیز مشکل دارند باید در طول سال مورد حمایت و توجه مسؤولان قرار گیرند.

وی با بیان اینکه فرهنگ تئاتر باید بیشتر در بین مردم نهادینه شود، خطاب به مدیر ارشد استان گفت: اگر همدان تنها برگزارکننده جشنواره محسوب می شود تئاتر استان ظلم کرده است و باید پس از برگزاری جشنواره برنامه ای برای تئاتر کودک و نوجوان داشته باشند.

وی با اشاره به اینکه همدان در سالن های تخصصی تئاتر با مشکل مواجه است، تصریح کرد: متأسفانه برخی از نمایش های استان همدان تنها در ایام جشنواره فرصت دیده شدن دارند به طوریکه باید حق اهالی هنر در همدان ادا شود.

نیاز در ادامه به بیان تفاوتهای جشنواره تئاتر در همدان و اصفهان در سالهای گذشته پرداخت و افزود: انتخاب آثار از زمان انتقال جشنواره به همدان مشکلاتی دارد که ناشی از نحوه انتخاب هیات داوران و تنزل کیفیت آثار است.

وی اضافه کرد: یکی از نقاط قوت همدان در برگزاری جشنواره تنوع بالای سالن های نمایش و برخورد خوب دست اندرکاران جشنواره با گروه های نمایشی است.

نیاز درباره چرایی محدودیت تئاتر به استان هایی خاص گفت: پیشرفت تئاتر در استانهای دیگر به سیاست های کلان بر می گردد و نیازمند حمایت و برنامه ریزی همه جانبه در کشور است به طوریکه باید اعتباری برای گروه های نمایشی شهرستانها در نظر گرفته شود تا تئاتر در استان های دیگر نیز رشد و گسترش یابد.

نویسنده نمایش « خدا خوب است» ، جشنواره تئاتر را گردهمایی هنرمندان استان های خاص عنوان کرد و افزود: معتقدم نمایش هایی که در جشنواره اجرا می شود باید پس از جشنواره در استان های دیگر نیز به اجرا در آیند تا مردم شهرستانها نیز از تئاتر بهره مند شوند.

وی با بیان اینکه برگزاری کارگاه ها و ورک شاپ ها در شهرستانها به پیشرفت و گسترش تئاتر کمک می کند، خاطرنشان کرد: برخی از اهالی هنر در شهرستانها به علت کمبود امکانات و دانش کافی قادر به ساخت نمایش نیستند و بیشتر تجربی کار می کنند به طوریکه برگزاری کارگاه های آموزشی موجب ارتقاء دانش هنرمندان و رونق تئاتر در شهرستانها می شود.

نیاز تفکیک بخش خردسال از بخش کودک و نوجوان را اتفاق خوبی دانست و اظهار کرد: اگر این تفکیک در مخاطبین نیز صورت گیرد روند اجرایی کار بهتر می شود و این امر نیازمند برنامه ریزی است تا فرهنگ آن به مرور زمان در مخاطبین نهادینه شود.

نویسنده نمایش « خدا خوب است» در ادامه درباره این نمایش گفت: یکی از مسائل و معضلات کودکان مانند لکنت زبان در این نمایش به تصویر کشیده شده است و می تواند باعث ایجاد خودباوری در کودکان شود.

وی اضافه کرد: ممکن است کودکان به علت داشتن نواقصی، اعتماد به نفس خود را از دست دهند، بنابراین با این نمایش سعی کردیم اعتماد به نفس را در وی ارتقاء داده و او را به خودباوری برسانیم.

بخش های هنری جشنواره خیلی رشد نکرده است

کارگردان نمایش « بی چیز» گفت: بخش های هنری جشنواره مانند ایجاد ارتباط شغلی گروه های نمایشی با یکدیگر و تبادل اطلاعات بین گروه ها هنوز رشد نکرده است.

مهدی فرشیدی سپهر با بیان اینکه جشنواره تئاتر کودک و نوجوان یک موجود زنده با ابعاد مختلف است، تصریح کرد: ابعاد جشنواره می تواند بد یا خوب باشد به طوریکه برخی از ابعاد آن رشد کرده و برخی نیز ساکن مانده اند.

وی خاطرنشان کرد: در طی برگزاری جشنواره تئاتر کودک و نوجوان در همدان رسانه ها نیز به سمت حرفه ای شدن پیش می روند.

کارگردان نمایش « بی چیز» بر اهمیت استفاده از نظرات هنرمندان در برگزاری جشنواره تاکید کرد و افزود: زمانیکه استعداد منتخبین در جشنواره کشف می شود باید از نظرات آنها برای پیشرفت جشنواره های بعدی استفاده کرد در حالیکه تنها استعدادها کشف و با اهدای جوایز در اختتامیه همه چیز تمام می شود.

وی اظهارامیدواری کرد: مراسم اختتامیه بیستمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان به سخنرانی مسؤولان محدود نشود چراکه تریبون اختتامیه متعلق به سیاسیون نیست.

فرشیدی سپهر با بیان اینکه مراسم های افتتاحیه و اختتامیه به صورت روشهای کاملا قدیمی برگزار می شود، افزود: به عنوان مثال مراسم اختتامیه به سخنرانی مسؤولان محدود می شود و فرصتی کوتاه برای اهدای جوایز هنرمندان اختصاص داده می شود در حالی که این مراسم برای هنرمندان برگزار شده و تریبون متعلق به آنان است تا نظرات خود را بیان کنند.

وی در بخش دیگری اظهار کرد: هنر برای خرد ورز کردن بچه ها یا تئاتر خرد ورز سبک مورد علاقه ام است به طوریکه این نوع نمایش تلاش می کند موضوعاتی را انتخاب کند و عمیقا به آن بپردازد.

فرشیدی سپهر ادامه داد: این نوع نمایش به دنبال گفتن چیزهایی است که کودک و نوجوان در تلویزیون و سینما نمی بینند و تنها در سالن تئاتر قابل رویت است.

وی از شکل گیری تئاتر خرد ورز در کشور خبر داد و افزود: در برخی استان ها این نوع تئاتر در حال شکل گیری است که هنرمندان سعی دارند کارهایی عمیق با تمام ویژگی های عشق برانگیز، التهاب آور و هیجان انگیز تولید کنند نه کارهای سطحی و محدود به ویژگی هایی خاص مانند موزیکال و یا شاد بودن!

این کارگردان و بازیگر عرصه تئاتر با بیان اینکه باید به تئاتر معاصر ایرانی خردورز دست یابیم، تصریح کرد: برای پیشرفت این نوع نمایش باید کارگاه ها و ورک شاپ هایی برگزار شود در غیر این صورت هنرمندان به کپی از آثار خارجی و غربی می پردازند.

وی افزود: هر ساله شعاری برای جشنواره انتخاب می شود که به اعتقاد من خیلی دیر این شعار به گوش هنرمندان می رسد و زمانی آن را می شنویم که کار را تولید کرده ایم و نمی توانیم این شعار را در کار بگنجانیم.

فرشیدی سپهر با بیان اینکه شعار « کودک و خانواده» شعار زیبای جشنواره است، اظهار کرد: اگر نمایش ها پس از جشنواره به اجرای عمومی در نیاید این شعار به خانواده ها انتقال نمی یابد و تنها در محدوده گفتگوی گروه های نمایشی یا مسؤولان جشنواره با رسانه ها و مطبوعات باقی می ماند.

او ادامه داد: اگر خانواده ها نمایش ها را نبینند خاطره ای از تئاتر در ذهن آنها به یادگار نمی ماند و این شعار عملی نمی شود.

وی همچنین تصریح کرد: چنانچه آثار برگزیده جشنواره در شهرستانهای مختلف چند اجرا داشته باشد، می توانیم بگوییم جشنواره اداری نبود و هنری برگزار شده است.

کارگردان نمایش برگزیده بخش نوجوان جشنواره نوزدهم درباره ارجحیت توجه به سینما نسبت به تئاتر، گفت: در تمام جهان سینما شهرت فراوانی داشته و میل عموم بشر را در پی دارد همچنین سینما به علت داشتن تهیه کننده و اسپانسر های بزرگ، اطلاع رسانی و تبلیغات بالا بیشتر مورد توجه و تمایل مردم قرار می گیرد.

وی اضافه کرد: تئاتر در کشور ما همچون سایر کشورها، سرمایه گذاران عرصه سینما را ندارد از طرفی تئاتر در ذات خود برای این تولید نمی شود که صدها هزار نفر مخاطب داشته باشد بلکه تولید آن به این علت است که مخاطب یا نخبه ای را با نمایش انقلابی پرورش دهد.

فرشیدی سپهر در پایان گفت: سینما با وجود اینکه معجزه گر است یک نوع سرگرمی به شمار می رود اما تئاتر به سمت تمرکز بر عده ای معدود و شناسایی شده از مخاطبین است.

سبک سنتی، تئاتر ایران را جذاب کرده است

کارگردان نمایش « آسمان و دریا» گفت: استفاده از نمایشهای سنتی تئاتر ایران را جذاب کرده به طوریکه در کشور هلند جای چنین سبکی خالی است.

" سیبوان واندرورف" در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه همدان، اظهار کرد: هنرمندان غرب تمایل زیادی به طراحی صحنه و صحنه پردازی انتزاعی دارند به طوریکه این موضوع در ایران وجود ندارد.

وی تصریح کرد: فضاهای زیادی برای اجرای نمایش وجود دارد به طوریکه برای استفاده از این فضاها می توانیم به تبادل تجربه و رفع نقص ها بپردازیم.

واندرورف جشنواره تئاتر کودک و نوجوان را بزرگ برشمرد و ادامه داد: این جشنواره بسیار متنوع و وسیع است به طوریکه احساس می کنم واقعا اتفاقی در حال وقوع است و جریانی رشد می کند.

این کارگردان هلندی تاکید کرد: از طریق برگزاری این جشنواره تعامل بین شرق و غرب اتفاق افتاده است.

وی ادامه داد: به طور قطع برگزاری چنین جشنواره هایی به تئاتر ایران کمک می کند چراکه دیدگاه هنرمندان را وسیع کرده و طیف گسترده ای موفق به تماشای نمایشها می شوند و به نوعی زمینه ارتقاء سطح کیفی تئاتر از این طریق فراهم می آید.

به گفته واندرورف، تئاتر ارتباطی با مسابقه ندارد و زمانی که رقابت در میان باشد هنر اتفاق نمی افتد و اصولا تمایل شخصی من این است که برای جایزه کار نکنم و همین امر تاثیر مثبتی بر کارم می گذارد.

وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: اگر بخواهم مشخصا برای بچه های ایرانی کار تولید کنم باید کتابهایی درباره داستانهای ایرانی مطالعه کنم که برای سال آینده این کار را انجام خواهم داد.

واندرورف در ادامه در پاسخ به نحوه میزبانی همدان در برگزاری جشنواره گفت: میزبانی خیلی خوب بود است به طوریکه یک ضرب المثل هلندی می گوید همان غذایی را می خوری که پخته شده است. البته تفاوتهایی وجود دارد که این کاملا طبیعی است. هر چند غذای هلندی در مقایسه با غذاهای ایرانی ۱۰ برابر معمولی تر است.