به گزارش پارس به نقل از ایسنا دکتر واعظ زاده، رییس اسبق بنیاد ملی نخبگان که در جمع بیش از هزار نفر از استعدادهای برتر شرکت کننده در هفتمین همایش ملی نخبگان جوان سخن می گفت، افزود: در این مدت که از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری استعفا دادم فکر و ذهن من بیش از هرچیز با نخبگان و نخبگی درگیر بود و بیشتر ساعات مطالعه من به بحث نخبگی اختصاص داشت.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه دلبستگی وی همچنان به این موضوع پابرجاست، گفت: خوشحالم که این معاونت با رهنمود رهبری شکل گرفت و این نهال ضعیف و نوپای روزهای اول، امروز به سمت شکوفایی حرکت می کند.

واعظ زاده با یادآوری روزهای اول حضور در بنیاد ملی نخبگان گفت: روزی که برای اولین بار وارد ساختمان زعفرانیه ی بنیاد ملی نخبگان شدم با وضعیت غیر قابل انتظاری روبرو شدم و غیر از خدمتکار ساختمان، سه جوان دانشجوی کارشناسی در آن حضور داشتند.

وی ادامه داد: طی آن دوران تنها جلسه ای با حوز ۶۴ نفر از نخبگان برگزار شد که این افراد هم به عنوان نخبه شناسایی نشده بودند.

معاون علمی و فناوری رییس جمهور در دولت نهم تصریح کرد: در آن روزها توقعات و انتظارات از بنیاد ملی نخبگان بسیار زیاد بود اما هنوز تصمیمات گرفته شده به منصه ظهور نرسیده بود و تاکید ما نیز این بود که خیلی سریع باید جوانان نخبه با اولویت مورد حمایت قرار بگیرند؛ بنابراین از تعدادی از اساتید نخبه و جوانان نخبه دعوت و به سرعت برای آیین نامه اصلی دستورالعمل هایی نوشته شد.

رییس اسبق بنیاد ملی نخبگان تصریح کرد: در نهایت در شهریور ۸۶ بیش از هزار تن از نخبگان شناسایی شده در گردهمایی بزرگی شرکت کرده و مورد حمایت قرار گرفتند.

واعظ زاده با اشاره به برگزاری دومین همایش نخبگان جوان در سال ۸۷ با ارائه چند طرح بزرگ علمی در آن گفت: یکی از این طرح ها لایحه ی قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان بود که یک بار در دولت مطرح و رد شده بود.

وی یادآور شد: در آن زمان در دولت اعلام کردیم که باید سه میلیارد یورو به حمایت از نتایج پژوهش، اختراعات و نوآوری ها جهت تجاری سازی اختصاص یابد که چنین رقمی تا آن موقع فقط به بودجه های پرسنلی دولت و یا سرمایه گذاری های بزرگ نفت و نیروگاه ها در دولت اختصاص می یافت و سهم علم و فناوری، مبالغ بسیار اندکی بوده است. به عنوان مثال صندوق حمایت از پژوهشگران تنها چهار میلیارد تومان بودجه داشت.

عدم حمایت رییس جمهور از لایحه قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان

رییس مرکز الگوی اسلامی - ایرانی پیشرفت خاطرنشان کرد: به هر حال در آن مقطع اعضای دولت با شوخی و جدی این لایحه را رد کردند و قبل از آن هم رییس جمهور به من گفته بود که فقط مخالفت نمی کنم؛ اما از من موافقت نخواهید دید و در نهایت لایحه قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان در دولت تصویب نشد.

واعظ زاده با بیان این که در دومین همایش نخبگان جلسه رسمی دولت با همه تشریفات در آن برگزار شد گفت: در همین راستا از شبکه سه هم درخواست کردیم که این جلسه را مستقیم پخش کند. به هرحال حضور هزار نخبه در آن جلسه که مستقیم هم از رسانه ملی پخش می شد به نظر رسید یک نیروی عظیمی بود که همکاران دولت را مجاب کرد تا به قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان رای موافق دهند که در نهایت کلیات قانون در جلسه ی دولت در حضور هزار نخبه جوان تصویب شد؛ اگر چه جزییات آن مکافاتی در دولت داشت و به جار و جنجال مفصلی ختم شد و درنهایت به مجلس شورای اسلامی جهت تصویب نهایی تقدیم شد.

عدم اجرای مصوبات دولت در حمایت از نخبگان و شرکت های دانش بنیان

به گزارش ایسنا، وی تاکید کرد: در دومین همایش نخبگان جوان مصوبات قاطعی از دولت گرفته شد؛ اگر چه متاسفانه تقریبا هیچ یک از آنها، حتی پس از مدتی که قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان در مجلس هم به تصویب رسید به اجرا درنیامد؛ در حالی که این قانون به نوعی اساس اقتصاد دانش بنیان کشور بوده و باید پس از سه ماه از تصویب، آیین نامه های اجرایی آن تدوین می شد، حال آن که دو سال این موضوع به طول انجامید و در نهایت سه میلیارد یورو پیشنهادی ما در دولت به سه هزار میلیارد تومان کاهش پیدا کرد.

اختصاص کمتر از یک درصد اعتبارات صندوق نوآوری و شکوفایی!

وی ادامه داد: همین میزان نیز بر اساس قانون باید ظرف سه سال به صندوق نوآوری و شکوفایی ذیل این قانون اختصاص می یافت اما در حال حاضر تنها کمتر از یک درصد آن اختصاص یافته است.

رکود برنامه های زیرساختی علم و فناوری کشور

استاد دانشگاه تهران از رکود برنامه های زیرساختی علم و فناوری کشور انتقاد کرد و از دولت جدید خواست که با اجرای قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان مبلغ سه هزار میلیارد تومان مصوب مجلس را به صندوق نوآوری و شکوفایی اختصاص دهد.

طرح های زیرساختی علم و فناوری در دولت دهم سکته کرد

معاون علمی و فناوری رییس جمهور در دولت نهم با اشاره به اجرای ۲۰ طرح در بنیاد ملی نخبگان و ۳۰ طرح در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در دوران مسوولیت خود گفت: پس از دوران مسوولیت تمامی این طرح ها را برای دکتر سلطان خواه که به عنوان مسوول این دو نهاد معرفی شده بودند توضیح کامل دادم اما به نظر می رسد که علی رغم حسن نیت ایشان، سیاست های دولت همراه با این برنامه ها نبود و ایشان هم حریف دولت نشد؛ بنابراین طرح های زیرساختی علم و فناوری در دولت دهم سکته کرد که امیدواریم در مدیریت جدید این طرح ها احیا شوند.

عدم حمایت کافی دولت دهم از کانون های هماهنگی دانش و صنعت

واعظ زاده، راه اندازی کانون های هماهنگی دانشگاه و صنعت را یکی از طرح های شروع شده در معاونت علمی و فناوری گفت: این طرح با استفاده از حدود ۱۰ تجربه طرح های مختلف برای ارتباط دانشگاه و صنعت پس از انقلاب و نیز تجارب جهانی مطرح شد و در نهایت به این نتیجه رسیدیم که در قالب کانون های هماهنگی دانش و صنعت باید همه بازیگران تولید یک کالا دور هم جمع شوند و حتی پیش بینی شده بود که چنانچه برای ۲۰۰ کالا با کمک دولت کانون هماهنگی دانش و صنعت تشکیل شود این روند به یک روال طبیعی تبدیل خواهد شد. البته این طرح تاکنون ادامه پیدا کرده اما آنطور که انتظار می رفت مورد حمایت دولت دهم قرار نگرفت.

کاهش بودجه ستادهای فناوری های راهبردی علی رغم سه برابر شدن بودجه کشور

وی با تاکید بر این که راه اندازی ستادهای فناوری های راهبردی شاید طرحی بود که موفق تر از همه ادامه پیدا کرد، گفت: متاسفانه این طرح نیز با کمبود منابع مالی مواجه است. به طوری که بودجه کشور از سال ۸۸ که من استعفا دادم تاکنون حدود سه برابر شده اما بودجه ستادها به تبع بودجه معاونت علمی که نسبت به آن دوران حدودا نصف شده، کمتر شده است.

کاهش بودجه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دولت دهم به یک پنجم دولت نهم!

به گفته واعظ زاده به طور کلی بودجه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری که در دولت نهم حدود ۲۶۰ میلیارد تومان بود در دولت دهم به حدود ۱۶۰ میلیارد تومان کاهش یافت و اگر افزایش بودجه و تورم را هم محاسبه کنیم این میزان تقریبا یک پنجم شده است.

تعطیلی کمیسیون علم و فناوری در دولت دهم

معاون علمی و فناوری رییس جمهور در دولت نهم با اشاره به تشکیل کمیسیون علم و فناوری در دولت با شرکت وزرای علمی و اقتصادی و به ریاست معاونت علمی رییس جمهور گفت: در گذشته علم و فناوری تحت پوشش کمیسیون فرهنگی دولت بود که در نهایت با پیشنهاد معاونت علمی و فناوری از این کمیسیون جدا شد و وزرای علمی و اقتصادی در آن عضو شدند. اما متاسفانه این کمیسیون در دولت دهم پس از مدتی تعطیل شد که انتظار می رود در این دولت با اختیارات و ترکیب مناسب احیاء شود.

واعظ زاده با بیان این که اجرای قانون اختصاص یک درصد از درآمد شرکت ها و موسسات دولتی به امر پژوهش یکی دیگر از طرح های بزرگی بود که توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در دولت نهم به اجرا درآمد، گفت: شرکتهای دولتی با هزاران مشکل مواجه و درصددند که این یک درصد را نیز در محل های دیگر صرف کنند اما سامانه نرم افزاری برای محاسبه این یک درصد تهیه شد و تا کنون خبری نشنیده ایم که این قانون در حال پیگیری باشد.

وی، اعطای پژوهانه دکتری را یکی دیگر از طرح های بزرگ معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری عنوان کرد و گفت: انتظار می رفت که این پژوهانه به دانشجویان تحصیلات تکمیلی اختصاص پیدا کند اما متاسفانه تا آن جا که ما اطلاع داریم این طرح نیز متوقف شده و احتمالا به دلیل نبود منابع مالی است.

رییس اسبق بنیاد ملی نخبگان در بخش دیگری از سخنانش نخبگی را یک موقعیت دانست که کسب می شود و ادامه داد: علی رغم این، نخبگی یک فرآیند مهم و طولانی است و اگر نخبگی را شکوفایی و استفاده از استعدادها فرض کنیم، طبیعتا در بزرگسالی اتفاق می افتد.

وی ادامه داد: اگر چه استعداد ذاتی است اما فرآیند نخبگی فردی و اجتماعی است که باید هدایت شود در مقابل دولت باید شرایطی را فراهم کند که مشکلات و موانع کم و فرصت ها آماده شود.

واعظ زاده خاطرنشان کرد: نخبه با هوشیاری باید منتظر فرصت ها باشد و شناخت فرصت ها نیز به یک هوشمندی نیاز دارد و از استعداد برتر بیش از همه افراد جامعه انتظار می رود که این فرصت ها را بشناسد.