به گزارش پارس ، احمد قویدل در گفتگو با مهر گفت: انتشار برنامه وزیر پیشنهادی بهداشت، انعکاسی از رویکرد شفاف دکتر هاشمی به پذیرش مسئولیتهای یکی از وزاری کلیدی کابینه است که عملکرد آن مستقیما بر حوزه سلامت آحاد جامعه موثر است. وی اولین وزیر بهداشت است که با استناد به قرآن کریم و اصل ۲۹ قانون اساسی سلامت را به معنی نداشتن بیماری ندانسته و آن را برخورداری از رفاه کامل جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی و آن را ازحقوق مردم دانسته است. ایشان حتی در مقدمه برنامه این حق را به استناد اعلامیه جهانی حقوق بشر و سازمان بهداشت جهانی استوار نموده و بر این اعتقاد است که انسان به عنوان برترین آفریده پروردگار و جانشین او در زمین می بایست در شان جایگاه خود از حوزه خدمات حوزه سلامت بهره مند شود. هاشمی مدیریت دقیق و مسئولانه تندرستی جامعه را جوهره حکمرانی خوب شمرده و سلامت مردم را همواره اولویت ملی دانسته و مسئولیت دولت را در این حوزه دائمی دانسته است.

وی افزود: متاسفانه وزیر جدید وزارتخانه ای را تحویل می گیرد که بسیار دور از این دیدگاههای اصولی است. از پایان دوره وزارت دکتر لنکرانی گام به گام این وزارتخانه از مسیر اصولی خارج گردیده و درگیر بخشی نگری و بی برنامگی و تغییرات بی هدف مسئولیتها قرار گرفته است. وزارتخانه ای که می بایست تمام ظرفیتهای خود برای بهبود شرایط بهداشتی و درمانی شهروندان قرار می داد و در سایه قانون اساسی امنیت حوزه بهداشت و درمان را برای مردم تضمین می نمود در مسیرهایی قرار گرفت که عملا از اولویت توجه دولت خارج گردید و حتی برای اولین بار در تاریخ نظام بودجه ای ارزی آن به حوزه های دیگر اختصاص یافت. با نگاهی گذرا به عملکرد دولتها همواره بودجه های وزارت بهداشت مصون از هر تعرضی بوده است و توجه به تامین سلامت مردم به عنوان یک وظیفه حاکمیتی در اولویت توجه و همکاری تمامی وزرا بوده است. ارزشی که طی ۴ سال گذشته آنچنان رنگ باخت که انبار گمرکات کشور با داروهای مانده در مبادی ورودی کشور شرمنده بیماران نیازمند به دارو شد. بی تدبیری در واردات هم خود داستان دیگری است که کوچکترین آن سرنگهای چینی است که موسسه استاندارد تهدید به جمع آوری آن نموده است. واقعا تاسف آور است موسسه استاندارد باید وزارتخانه ای را که متولی سلامت است تحت فشار قرار دهد که سرنگهای غیر استاندارد را جمع آوری کنند.

مدیرعامل سابق کانون هموفیلی ایران تاکید کرد: به هر حال وزیر بهداشت دولت یازدهم در شرایط دشواری این وزارتخانه را تحویل می گیرد. ارایه برنامه و انتشار عمومی آن انعکاسی از شجاعت و در عین حال تلاش ایشان است برای ایجاد امیدواری در افکاری عمومی و در عین حال دادن شاخصهای مهم به صاحب نظران در آغاز کار، که با این شاخصها به راحتی عملکرد ایشان داوری می گردد.

قویدل در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر مبنی بر این اینکه چرا این برنامه را منسجم و همه جانبه می دانید، گفت: ایشان در ابتدای برنامه خود تلاش نموده است با اتکا به اطلاعات مستند سیمایی از وضعیت سلامت کشور را با شاخصهای خاص حوزه سلامت مانند امید به زندگی، میزان مرگ و میر کودکان و مادران، دیابت و هچنین اطلاعات و آماری از حوزه سلامت مانند سهم سلامت از درآمد ناخالص ملی، آسیبهای اجتماعی، اختلالات روانی، مصرف سیگار، کم وزنی کودکان، چاقی و چگونگی مصرف میوه و سبزیجات، خانوارهای دچار ناامنی غذایی، نرخ تورم، مطالبات دانشگاههای علوم پزشکی از سازمانهای بیمه گر و… به نظر من در درک شرایط موفق بوده است. این نگاه یک نگاه کلان به مشکلات حوزه سلامت کشور است. بی تردید متدولوژی هاشمی در تدوین برنامه علمی و اصولی است. ایشان در انعکاس سیمای سلامت ضمن انعکاس سیمای منابع انسانی حوزه سلامت و ارایه آمارهای لازم در این حوزه و ارایه آمار از شاغلین در این حوزه و در کنار آن ارایه آمارهای جمعیتی و نرخ رشد جمعیت و متوسط سن جمعیت کشور، نرخ باروری و… مستند به گزارشات توسعه منابع انسانی ۲۰۱۳ سازمان ملل عزم جدید خود برای تدبیر امور با اتکاء به شیوه های اصولی نمایان نموده اند.

وی ادامه داد: وزیر پیشنهادی بهداشت، چالشهای حوزه سلامت را با عناوین تعدد و ناهماهنگی مراکز سیاستگذاری و تصمیم سازی، ناکارآمدی ساختار کلان بخش سلامت نسبت به چالشهای پیش رو، نبود نظام نامه مدون برای فرایندها، روالها و استانداردهای سیاست سازی و برنامه نویسی، جدی گرفته نشدن امر پایش و گزارش گیری دوره ای و قابل دفاع از پیشرفت برنامه ها توسط سیاست گذاران، ضعف دانش، فرهنگ و مهارتهای لازم در تدوین و مدیریت پروژه در ستاد و واحدهای تابعه، کمبود راهنماهای طبابت بالینی، ناتوانی در جذب و نگهداری نیروهای کارا، ضعف مفرط نظام اطلاعاتی، نبود مرکزی برای تفکر و تحلیل عملکرد برنامه ها، ضابطه مند نبودن انتصاب مدیران در برنامه خود ذکر نموده است. هاشمی در برنامه خود راهکارهای متناسب با این چاشها را رایه نموده است. وی در ۲۹ بند برنامه اصلی پیشهادی خود خبر از اصلاحات عمیق و سلامت محور در وزارت بهداشت داده است. وی در بیست و نهمین پیشنهاد خود همسو یا تفکر رئیس جمهور، همکاری وزارت بهداشت، با بخش خصوصی، انجمنهای علمی، دولتهای محلی (شهرداریها) و سازمانهای مردم نهاد را در برنامه خود ارایه داده است که این امیدواری را در سازمانهای عیر دولتی به وجود می آورد که در سایه تعامل مثبت با وزارت بهداشت نقش خور را در حوزه بهداشت و درمان ایفا نمایند. نقشی که در ۸ سال گذشته هر روز کمرنگ تر می شد. در برنامه آقای هاشمی برنامه های فوری و در اولویت نیز تقسیم بندی و بر آنها تصریح گردیده است دو اولویت ایشان در حوزه تولیت وزارت بهداشت تقویت دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی به عنوان عالی ترین مرجع تصمیم گیری در زمینه سلامت در سطوح ملی و استانی و طراحی و ایجاد مجموعه نظام ارائه خدمات سلامت شامل ارتقاء سلامت، پیشگیری، سامانه خدمات جامع و همگانی سلامت موضوع بند ج ماده ۳۲ قانون برنامه است که بی تردید دنیایی کار و عزم قوی را می طلبد.

عضو مجمع عمومی کانون هموفیلی ایران در پایان ضمن آرزوی موفقیت برای وزیر پیشنهادی بهداشت در کسب رای اعتماد از مجلس، گفت: من تردیدی ندارم که ایشان با این برنامه و سوابق علمی و اجرایی که دارد از مجلس رای اعتماد خواهند گرفت اما این برنامه مدون و وسیع، بودجه ای در خور اجرای این برنامه را می خواهد. تعین این بودجه نیاز به کارشناسی دقیق دارد ولی در یک برآورد ساده حاصل از برنامه های وزاری قبلی افزایش بودجه وزارت بهداشت به ۲ الی ۲.۵ برابر بودجه کنونی ضامن اجرای این برنامه جامع است. باید امیدوار باشیم نمایندگان مجلس در این حوزه وزیر بهداشت آینده را همراهی کنند.