به گزارش پارس به نقل از مهر، دکتر سید حسن هاشمی گزینه پیشنهادی وزارت بهداشت در نشست مشورتی با حضور دکتر غلامرضا توگه رئیس سازمان انتقال خون ایران، دکتر تقی خانی، دکتر سعید بوذری سرپرست انستیتو پاستور ایران، دکتر پور فتح الله استاد ایمونولوژی دانشگاه تربیت مدرس، دکتر کیوان مدیر کل اداره نظارت و ارزیابی تجهیزات و ملزومات پزشکی سازمان غذا و دارو و شماری از صاحبنظران و کارشناسان این حوزه به بررسی چالشها و فرصتهای پیش رو در حوزه خون و فرآورده های خونی پرداخت.

در ابتدای این نشست، دکتر سعید بوذری سرپرست انستیتو پاستور ایران، با بیان مقدمه ای از تاریخچه و پیشینه این مرکز گفت: انستیتو پاستور ایران موسسه ای تحقیقاتی تولیدی و آموزشی است که با هدف تامین بهداشت و سلامت جامعه در سال ۱۲۹۹ در زمینی وقفی تاسیس شد و در آن زمان ضرورت تاسیس موسسه ای علمی که بتواند در زمینه های واگیر فعالیت داشته و قادر به تولید برخی از واکسن ها باشد احساس می شد.

وی با بیان اینکه انستیتو پاستور ایران یکی از ۳۲ عضو در شبکه انستیتو جهان محسوب می شود افزود: این مرکز در شبکه انستیتو جهان، از لحاظ قدمت رتبه ۱۰ و از لحاظ جمعیت رتبه ۴ را داراست.

در ادامه دکتر غلام رضا توگه رئیس سازمان انتقال خون ایران، توجه وزیر به حوزه خون و فرآورده های خونی را موجب خوشحالی و خرسندی دانست و ابراز امیدواری کرد که در آینده نیز به صورت مستمر ادامه یابد.

وی انتقال خون را جزء کلیدی ترین و حساس ترین مجموعه ها خواند و تصریح کرد: سال گذشته WHO ایران را جزء ۵ کشوری دانست که در ارتقاء کیفیت خونی، بالاترین موفقیت را بدست آورده اند، لذا مفتخریم که یکی از سالم ترین خونهای جهان را تهیه و تولید می کنیم.

توگه، تغییر اساسنامه و ایجاد هیئت امنای قوی در این سازمان را راهکاری مناسب برای رفع مشکلات عنوان کرد و خواستار توجه ویژه وزیر به راه اندازی پالایشگاه پلاسما شد.

سپس دکتر فاضلی مدیرعامل شرکت مادر تخصصی دارویی و تجهیزات پزشکی کشور، با ارائه گزارشی از نحوه شکل گیری این شرکت گفت: در سال ۱۳۸۴ با مصوبه شورای عالی اداری شرکت سهامی دارویی کشور و شرکت پخش فراورده های پزشکی ایران در یکدیگر ادغام و شرکت سهامی دارویی و تجهیزات پزشکی کشور از ادغام شرکتهای مذکور ایجاد شد و اساسنامه در مهرماه سال۱۳۸۶ به تصویب هیئت وزیران رسید.

وی تشکیل سازمان غذاو دارو از محل ادغام شرکت مادرتخصصی دارویی و تجهیزات پزشکی کشور و مرکز غذا و دارو را از چالشهای این حوزه دانست و تاکید کرد: بحث ادغام این دو حوزه کاملا اشتباه بود چرا که سازمان دارای وظایف نظارتی و شرکت مادر تخصصی، ساختاری تجاری و وظیفه تنظیم بازار را بر عهده دارد لذا تجمیع آنها اساسا با مشکل مواجه است.

در ادامه دکتر حق پرست مدیر عامل و عضو هیئت مدیره شرکت مادر تخصصی پالایش و پژوهش خون، گفت: پالایش پلاسما اولین بار در سال ۱۳۵۵ در سازمان انتقال خون ایران آغاز شد و نیاز به توسعه بیشتر و تولید فرآورده های مشتق از پلاسما سبب شد که وزارت بهداشت در سال ۱۳۶۹ زمینه لازم جهت تاسیس مرکز پالایش پلاسما را به منظور تامین فرآورده های پلاسمایی در کشور فراهم آورد.

وی تهیه فرآورده های مشتق از پلاسما شامل فاکتورهای انعقادی ۸ و ۹، ایمونوگلوبولین تزریقی و آلبومین از پلاسمای جمع آوری شده در پایگاههای انتقال خون کشور با همکاری شرکتهای معتبر تولید کننده فرآورده های پلاسمایی را از جمله فعالیتهای این مرکز خواند و تصریح کرد: تولید معرف ها و کیت های تشخیصی شامل آنتی سرم های گروههای خونی مختلف، آنتی سرم HLA کیت های انعقادی کمپلمان خرگوش، پلیت های تشخیصی محلول هنکس و کنترلهای مثبت و منفی HLA و همچنین همکاری با مراکز تحقیقاتی و علمی پژوهشی و انجام تحقیقات کاربردی از دیگر فعالیتهای این مرکز محسوب می شود.

پس از آن دکتر کیوان مدیر کل اداره نظارت و ارزیابی تجهیزات و ملزومات پزشکی سازمان غذا و دارو، با بیان اینکه خوشبختانه از لحاظ تجهیزات پزشکی کمبودی در کشور وجود ندارد گفت: افزایش کاذب قیمتها، نبود آمار دقیق از مصرف و عدم تعریف جایگاه تجهیزات پزشکی در کشور از جمله چالش های این حوزه محسوب می شود.

در ادامه دکتر پورفتح الله استاد ایمونولوژی دانشگاه تربیت مدرس، ایران را پیشگام در صنعت پلاسما خواند و گفت: همکاری سازمان غذاو دارو در استفاده از پلاسمای داخلی به جای نمونه های خارجی آن بسیار مطلوب است چرا که بر اساس تاکیدات WHO منبع پلاسمای هر کشور باید از همان کشور باشد تا تغییر جغرافیایی بیماریها صورت نگیرد.

وی شاخص اهدای خون (۲۷ واحد به ازای هر هزار نفر) را دستاوردی بزرگ دانست و افزود: متاسفانه هنگامی که خون از سازمان خارج می شود، متولی خاصی ندارد و لازم است در این خصوص سازوکار مناسبی دیده شود.

سپس دکتر تقی خانی استاد پیشکسوت و رئیس سابق انستیتو پاستور ایران، بخش خون و پلاسما را بیش از مشکلات خارجی درگیر معضلات داخلی دانست و خاطر نشان کرد: بسیاری از افراد برای ورود به ایران و تولید واکسن انسانی با برند ایرانی اعلام آمادگی کرده اند تا از این طریق واکسن مورد نیاز کشورهای منطقه تامین شود چرا که دست ما در تولید فرآورده های خونی بسیار بالاست.