به گزارش پارس به نقل از فارس، در چند روز گذشته باز هم خبر ریزش ساختمان در تهران در پی گودبرداری غیراصولی که باعث آسیب به شهروندان شده را شنیدیم.

خانه های قدیمی پشت سر هم فرو می ریزد و در برخی از موارد همراه خود ساختمان های مجاور را پایین می آورد.

شب هنگام وقتی همه در خواب هستند به یک باره ریزش ساختمان باعث وحشت اهالی محل می شود و برای رفع این مشکلات در شهر تاکنون مسئولان مربوطه اقدامی خاصی انجام نداده اند.

خاک برداری ساختمان ها اصولا در شب به دلیل تردد کامیون ها انجام می شود و عموما پیمانکاران و مشاوران در محل حضور ندارند تا نظارت بر نحوه گودبرداری ها انجام شود.

ریزش های پی در پی ساختمان ها در تهران بر اثر بی توجهی مسئولان به موضوع ساخت و ساز به خصوص در نقاط فرسوده شهر است.

هر چند روز یک بار شاهد این حوادث هستیم و مسئولان مربوطه برای رفع این مشکل اقدام اساسی انجام نمی دهد و توپ وظایف خود را در زمین یکدیگر پاسکاری می کنند.

حسن بیادی نائب رئیس شورای شهر در این باره گفت: ساخت وسازهای جدیدی که در بافت فرسوده صورت می گیرد هم، مهار حوادث گودبرداری دشوار است، چراکه اغلب مالکان تمایلی به تجمیع پلاک هنگام ساخت وساز ندارند.

به گفته نائب رئیس شورای شهر، بخشی از این اتفاق ناشی از این است که مالک دو پلاک فرسوده، ملک خود را هنگام ساخت وساز تجمیع نکرده بودند و هر پلاک به صورت مستقل پروانه ساختمانی دریافت کرده بود. به این ترتیب گودبرداری یک پلاک در زمانی آغاز شد که ساختمان مجاور هنوز ساخت وساز خود را آغاز نکرده بود.

همچنین در برخی از موارد مهندس ناظر ساختمان فردی است که اصلا آدرس محل حادثه را ندارد و فقط پای برگه را امضا کرده و پول خود را دریافت کرده است و همین امر باعث بروز مشکلاتی برای مردم می شود.

بیادی نایب رئیس شورای شهر تهران در این باره هم گفت: پدیده امضافروشی در این صنف هم مثل برخی اصناف و تخصص های دیگر وجود دارد که موجب سوء استفاده می شود.

وی ادامه داد: امضافروشی هم خیانت و هم خلاف قانون است و مهندسان ناظر باید در قبال تعهدی که بر عهده می گیرند، نظارت مستمر بر ساخت وساز را از اولین مرحله و به دقت انجام دهند.

بر اساس این گزارش، گودبرداری از جمله فعالیت های است که به دلیل عدم رعایت نکات ایمنی و نظارت های دقیق هر از گاهی قربانی می گیرد.

آنچه که در گودبرداری غیراصولی بیشتر به چشم می خورد فعالیت افراد غیر متخصص در این حوزه است.

سال هاست مسئولان وعده صدور شناسنامه فنی را برای ساختمان ها داده اند و تاکنون این امر محقق نشده است. انجام این کار می تواند بخش عمده ای از مشکلات را برطرف کند.

حیدر جهانبخش کارشناس ارشد مسائل شهری در خصوص شناسنامه فنی ساختمان گفت: در تهران از حدود ۲.۵ میلیون ساختمان تنها یک ساختمان به طور رسمی شناسنامه فنی دارد.

وی ادامه داد: تمامی امکانات و وسایل بشر مصرفی مردم از ریز و درشت دارای شناسنامه است و هویت آن را مشخص می کند اما به نظر می رسد در کشورمان هنوز برخی از مسئولان به این ضرورت توجه نکرده اند که ساختمان ها هم نیازمند شناسنامه هستند.

این کارشناس ارشد مسایل شهری با اشاره به اینکه شناسنامه ساختمان هویت اعتباری ساختمان است، گفت: وجود هویت فنی و فرآیند تولید ساختمان در این سرمایه بزرگ و ملی ضرورتی اجتناب ناپذیر است.

وی به بحث بهره برداری از ساختمان نیز اشاره کرد و گفت: به عنوان مثال وقتی در ساختمانی آسانسور نصب می شود، آسانسور دارای شناسنامه است و باید مؤسسه مربوطه آن را بعد از نصب چک کرده و مجوز بهره برداری دهد این در حالی است که در ساختمان ها چنین چیزی جاری نبوده و مجوز بهره برداری به آنها صادر نمی شود.

عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی استان تهران ادامه داد: به ساختمان ها هم از نظر فنی و ملکی بی توجهی می شود چه برسد به اینکه بخواهند به آنها مجوز بهره برداری دهند.

جهانبخش ادامه داد: برخی افراد ساختمانی را خریداری می کنند ولی بعد از مدتی متوجه می شوند که باید لوله گاز، دودکش ها و… در آن تعمیر شود و مشکلاتی از این دست در آن زیاد است.

وی با اشاره به اینکه چند سال پیش برای یکی از ساختمان های شهر به صورت نمادین و طی مراسمی شناسنامه فنی صادر شد گفت: البته این ساختمان کاملاً فنی است و عقبه خوبی هم داشته است.

عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی استان تهران افزود: زمانی که شناسنامه فنی صادر شود متضمن موضوع فراموش شده ای به نام عمر ساختمان است وقتی شناسنامه باشد مشخص می شود که یک ساختمان چند سال می تواند عمر کند و از ان چقدر بهره برداری نمود و یا حتی تجهیزات آن تا چه زمانی قابل استفاده است و پس از آن چگونه باید ترمیم، تعمیر و یا تعویض شود.

وی تأکید کرد: میانگین عمر ساختمان در کشور ۲۵ سال است این در حالی است که میانگین عمر ساختمان ها در دنیا ۱۰۰ سال است.

گودبرداری های غیراصولی در تهران همچنان جان مردم را می گیرد و بیشتر این حوادث در نقاط جنوبی شهر رخ می دهد.

مهدی چمران رئیس شورای شهر معتقد است گودبرداری های غیراصولی کاملا مشخص است، چراکه اغلب سازه نگهبان ندارد و یا این سازه به درستی اجرا نشده است.

وی بیان کرد: در صورتی که شهرداری با این قبیل موارد مواجه شود، کار را متوقف می کند و اگر هم حادثه ای در جریان گودبرداری رخ دهد، به دادگاه ارجاع خواهد شد و مهندس ناظر مقصر است.

چمران با بیان اینکه گاهی در جریان گودبرداری های اصولی هم حوادثی نظیر ریزش ساختمان رخ می دهد و این اتفاق به ویژه در بافت های فرسوده محتمل است، افزود: در برخی نقاط تهران، دره ها با خاک دستی پر و سپس روی آن ساخت و ساز شده است. هنگامی که این پلاک ها تخریب می شود، خانه مجاور که آن هم روی خاک دستی بنا شده نشست می کند.

  در هنگام بروز حوادث نه شهرداری مسئولیت می پذیرد و نه سازمان نظام مهندسی و این سازمان ها سعی می کنند متولی گری را به نوعی بر گردن دیگری بیندازند و این حوادث همچنان پی در پی جان شهروندان را می گیرد.