به گزارش خبرنگار اجتماعی پارس ، این روزها موضوع گرم شدن هوا نقل تمامی محافل شده و همه از میزان افزایش گرمای هوا صحبت می کنند.

سازمان هواشناسی کشور گرمای این روزهای کشور را طبیعی عنوان می کند و در این بین محمد اصغری از کارشناسان به نام هواشناسی کشور در مورد این پدیده می گوید: گرمای هوا در زمان کنونی بسیار طبیعی است، زیرا از ۲۰ تیرماه تا نیمه های مرداد شدت گرما بیشتر می شود.

در حال حاضر متوسط دمای هوا در روزهای گذشته بین ۳۵ تا۴۰ درجه سانتی گراد را نشان می دهد.

متوسط دمای زمین در ۱۰۰ سال گذشته نیم درجه افزایش یافته است/افزایش دما در ۱۰۰ سال آینده

بر اساس اعلام برخی آمارها از دمای هوا، دمای متوسط زمین نیز در طول یک قرن پیش حدود ۵/. درجه سانتیگراد بیشتر شده است.

انتظار دانشمندان از ادامه روند فعلی آن است که در طول ۱۰۰ سال آینده میانگین دمای زمین ۱.۵ تا ۳.۵ درجه سانتیگراد افزایش پیدا کند.

تغییرات آب و هوایی باعث ناپدید شدن دریاچه ها و بروز بیماری ها می شود

اما این تغییرات آب و هوایی در کره زمین می تواند نتایج و اثرات مخربی را برای انسانها رقم بزند. بروز اثرهای عجیبی مانند آتش سوزی های جنگلی شدید، ناپدیدشدن دریاچه ها، آلرژی های غیرعادی و احتمال بروز مجدد بیماری هایی که از مدت ها پیش ناپدید شده بودند.

دهه های پایانی قرن بیستم گرم ترین سال های ۴۰۰ سال اخیر بود

برخی از دانشمندان معتقدند که دهه های پایانی قرن بیستم، گرم ترین سال های ۴۰۰ سال اخیر بوده است. گزارش ها حاکی از آن است که ۱۰ مورد از گرم ترین سال های جهان تنها از سال ۱۹۹۰ تا سال ۲۰۰۷ به ثبت رسیده است که این میزان در ۱۵۰ سال گذشته بی سابقه بوده است. به نظر می رسد فعّالیّت های صنعتی در ایجاد این مشکل بسیار مؤثّر است و به گرم شدن کرهٔ زمین کمک می کند.

ادامه گرم شدن زمین تا سال ۲۰۱۴

از سال ۱۸۸۰ اندازه گیری دمای هوای کرهٔ زمین آغاز شده است و تاکنون نیز ادامه دارد. پیش بینی می شود که تا سال ۲۰۱۴ زمین شاهد رکورد بی سابقهٔ « گرم شدن» باشد. همچنین گفته می شود گرم شدن کرهٔ زمین، در سال ۲۱۰۰ باعث خشکسالی شدید، گرمای سوزان و توفان های وحشتناک خواهد شد.

در ماه دسامبر سال ۲۰۱۰ بود که ۱۹۳ کشور دنیا در نشست آب وهوایی کانکون مکزیک شرکت کردند و تصمیم گرفتند تا صندوقی ۱۰۰ میلیارد دلاری را به منظور کمک به کشورهای در حال توسعه در مبارزه با گرمایش زمین تأسیس کنند.

گرم ترین سال تاریخ زمین در سال ۲۰۱۰ به ثبت رسید

بر اساس اعلام سازمان جهانی هواشناسی سال ۲۰۱۰ گرم ترین سال تاریخ زمین تعیین شده است. اما از طرفی هم برخی دانشمندان معتقدند که افزایش حرارت در سال های اخیر را می توان به فعّالیّت های خورشیدی و تابش آن نسبت داد. این گروه می گویند تصاعد دی اکسیدکربن و سایر گازهای گلخانه ای کمتر از آن است که تغییرات مشاهده شده را توجیه کند.

" ال نینو" نیز باعث افزایش موقت گرمای هوا می شود

همچنین نابودی و آتش سوزی جنگل ها به عنوان یکی از دلایل گرم شدن دمای زمین مطرح شده است. درحقیقت درختان با جذب دی اکسید کربن، آن را ذخیره می نمایند که در اثر سوختن، آن را آزاد می نمایند. بنابراین آتش سوزی در جنگل ها می تواند به عنوان یکی از دلایل افزایش میزان دی اکسید کربن در اتمسفر و درنتیجه گرم شدن زمین مورد توجه قرار بگیرد. شایان ذکر است که رویداد ال نینیو میزان گرمای زمین را به طور موقت افزایش می دهد.

گرمای هوا مانند پیچیده شدن پتو به دور زمین است

زمین مقداری از انرژی خورشید را جذب می کند و باقی آن را منعکس می کند. در طی این فرآیند طول موج نور تغییر پیدا می کند. بعضی از گازهای موجود در جو زمین، این تابش خروجی را جذب می کنند. این تابش عمدتاً در محدوده فروسرخ است.

مولکول گازهای گلخانه ای، بسیار بیشتر از سایر گازها نور مادون قرمز را جذب می کند. جذب انرژی توسط مولکول های گاز سبب جنبش مولکول و افزایش انرژی آن می شود. وقتی این اتفاق در مقیاس بزرگ رخ دهد، مانند این است که زمین را با یک پتو پوشانده ایم. دمای کل نواحی زمین افزایش می یابد. این پدیده اثر گلخانه ای و گازهایی که در آن موثرند، گازهای گلخانه ای نامیده می شوند.

افزایش درجه گرمای هوا در نیمه های مرداد امسال

محمدتقی زمانیان، معاون سازمان هواشناسی با بیان اینکه تاکنون بالاترین دمای هوا ۴۳ درجه بوده است به ایسنا گفت: در گرمترین روز سال ۹۲، دمای هوای تهران ۴۱ درجه بود و البته ممکن است در اواسط مرداد ماه بیشتر هم شود.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: گرمای هوای تهران طبیعی است چرا که بعضی سال ها هوا سرد و با بارندگی زیاد هستند و بعضی سال ها هم مانند امسال گرم است و حتی اگر در تابستان هوا سرد شود اتفاق عجیب و غریبی نیست. به عنوان مثال حدود ۲۰ روز پیش در نیمکره شمالی زمین که تابستان است شاهد بارش برف بودیم و یاچند سال پیش در نقطه ای از کره جنوبی که ۶۰ سال بود برف نیامده، برف بارید و این شرایط نشان می دهد این تغییرات دمایی چندان دور از ذهن نیست.

معاون سازمان هواشناسی با بیان اینکه اقلیم یک نظام است و به صورت خود به خود تنظیم و خودش را کنترل می کند، افزود: اقلیم هر منطقه اجازه نمی دهد گرمای هوا از محدوده خود تجاوز کند، اما این مساله به این معنی نیست که خودمان جنگل ها را از بین برده و همه منابع آب های سطحی و زیرزمینی را مصرف کنیم، بلکه باید با برنامه ریزی های مناسب، طرح های توسعه ای را متناسب با وضعیت اقلیمی کشورمان تنظیم کنیم.

با وجود مباحث و دلایل فراوان برای گرم شدن هوای زمین باید گفت، افزایش گرما در سالهای اخیر باعث استفاده بیشتر از ذخایر آبی می شود و در آینده همچنان که دمای زمین افزایش پیدا می کند، ذخایر آبی جهان نیز کاهش خواهد یافت.

 

گزارش از میثم حاجی پور