ابزار محبوبیت برخی سیاستمداران!
حجتالاسلام پناهیان با اشاره به اینکه ره سازی عقل و ادب، جوانان غربی را خوشبخت نکرده است از اینکه بیتوجهی به معصیت جوانان ابزار محبوبیت برخی سیاستمداران شده است انتقاد کرد.
به گزارش پ ارس به نقل از فارس، « حجت الاسلام پناهیان» در سلسله مراسم « یک شب نورانی در نمایشگاه قرآنی» که شب گذشته ۲۴ تیرماه در بیست ویکمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم برگزار شد، به تفسیر آیاتی از سوره مبارکه حجرات پرداخت و گفت: ادب دارای چنان قدرتی است که می تواند زندگی انسان ها را متحول سازد که اغلب نسبت به آن بی اعتنا هستیم، آدم باید جزو کسانی باشد که حرف حساب در وجودشان تأثیر گذارد.
وی با بیان اینکه ادب مسأله ضروری و مشخصه مهم فرهنگ اسلامی است، ادامه داد: خداوند در قرآن کریم حدود ۹ بار درباره کفار و مشرکین از واژه « لایعقلون» استفاده کرده است و چند مرتبه در خصوص انسان های نادان این واژه به کار رفته است، اما تنها یک بار آن هم در آیه چهارم سوره مبارکه « حجرات» به مؤمنان« لَا یَعْقِلُونَ» اطلاق شده است که این امر بیانگر ادب نسبت به پیامبر (ص) است که در صورت عدم رعایت آن، اعمال انسان تباه می شود.
گناه باعث از بین رفتن بخشی از عقل می شود
حجت الاسلام پناهیان با اشاره به تفسیر چهارمین آیه سوره مبارکه « حجرات» تصریح کرد: خداوند در این آیه می فرماید: « کسانى که تو را از پشت اتاق ها به فریاد مى خوانند، بیشترشان نمى فهمند» ؛ پس از این آیه می توان استنباط کرد که بین عقل و ادب نسبت ویژه ای وجود دارد.
وی با بیان اینکه جایگاه عقل در خلقت بسیار مهم است و هر معصیتی باعث از بین رفتن بخشی از عقل می شود، خاطرنشان کرد: عقل رابطه نزدیکی با دین دارد، اما این عنصر وجودی که در انسان نهادینه شده با علم متفاوت است، به طوری که یک عالم می تواند عاقل نباشد و در حالت دیگر یک فرد عادی در زمره عاقلان قرار گیرد.
بهترین راه سنجش عقل، ارزیابی ادب افراد است
حجت الاسلام پناهیان، یکی از راه های سنجش عقل افراد را ارزیابی ادب آن ها عنوان کرد و افزود: ادب صورت عقل است و صورت، ظاهر حالات انسان است که به دیگران منتقل می شود و ویژگی های انسان در هر لحظه و هر رفتاری در چهره اش نمایان می شود، بنابراین بهترین راه سنجش عقل، توجه به ادب افراد است.
وی با اشاره به اینکه ادب وجوه مختلفی دارد، ادامه داد: در مدارس باید در کنار علم، به عقل نیز توجه شود تا ادب از دوران مدارسه در افراد گیرد، چرا که هرچه تعلیم موفق تر و موثرتر باشد، شکل ادب تکمیل تر است.
این استاد تفسیر قرآن، بافضیلت ترین مرتبه عقل را ادب دانشت و گفت: امیرالمؤمنین (ع) می فرمایند: « ادب در وجود انسان درختی است که ریشه آن عقل است» از این روایت می توان دریافت که وقتی در برابر پیامبر (ص) ادب نداری، یعنی عقل نداری؛ چرا که همه چیز به عقل نیاز دارد و عقل به ادب نیازمند است.
مشکلات جامعه ناشی از بی توجهی به فرهنگ است
حجت الاسلام پناهیان با بیان اینکه عقل نه تنها جلوه اش، بلکه قوامش نیز در ادب است و اگر ادب نباشد عقل نابود می شود، ادامه داد: ادب کنترل کننده رفتار است و برای پیاده سازی سبک زندگی قرآنی باید ادب را سرلوحه امور قرار دهیم، بعضی فکر می کنند اقتصاد مهم تر از فرهنگ است؛ این اشتباه است، چرا که بخشی از مشکلات اقتصادی ناشی از بی توجهی به فرهنگ است.
جامعه سالم و با ادب نیازی به پلیس ندارد
این استاد تفسیر قرآن با اشاره به نقش ادب و تأثیرات آن در روابط اجتماعی تصریح کرد: اگر جامعه ای متخلد به ادب شود دیگر هیچ گونه قوانینی نیاز نیست و صرف هزینه های هنگفت برای قوه های نظارتی همچون پلیس و قوه قضاییه امری بیهوده است، زیرا جامعه سالم و با ادب نیاز به پلیس ندارد.
حجت الاسلام پناهیان افزود: اسلام دوست ندارد به جای اینکه ادب رفتار را کنترل کند، قانون و قوه قضائیه آن را کنترل کند؛ بلکه اسلام می خواهد انسان خود مؤدب به آدابی باشد که راه سعادت را برای او هموار می کند.
وی با اشاره به احادیثی از امام علی (ع) درباره اهمیت عقل و ادب، خاطرنشان کرد: امیرالمؤمنین (ع) فرمودند: « عاقل از ادب بهره می برد ولی چهارپایان موعظه نمی پذیرند مگر با زور» ؛ بنابراین پلیس سر چهار راه ها، ثبت تردد در اداره ها و… کنترل غیر انسانی است باید بر شخصیت افراد کار کرد تا با قدرت ادب نظم در جامعه ایجاد شود.
این استاد تفسیر قرآن با اشاره به یکی از فواید رعایت ادب در زندگی بشری و فردی انسان ها گفت: شخصیت انسانی اقتضا می کند با ادب رفتار خود را اصلاح کند و یکی از فواید این عنصر، پذیرفتن بدون چون و چرای چیزی است که انسان به دلخواه خودش عمل نمی کند.
حجت الاسلام پناهیان با اشاره به بی اعتنایی برخی از مسئولان در قبال بی ادبی جوانان تصریح کرد: ره آورد شوم فرهنگ غربی این است که جوان را رها کنند و در قبال بی ادبی آن ها، بی اعتنا باشند؛ اما مسئله این است که چرا با وجود دانستن اینکه غرب با پیاده کردن این فرهنگ خوشبخت نشده است، ما نیز این فرهنگ اشتباه را در جامعه پیاده می کنیم؟
اقبال جامعه را نباید به قیمت بی اعتنایی به معصیت جوانان به سمت خود جذب کرد
وی با بیان اینکه برخی سیاست مداران برای اینکه اقبالی برای خود در جامعه ایجاد کنند، به معصیت جوانان بی اعتنایی می کنند، ادامه داد: ما نباید اقبال جامعه را به قیمت بی اعتنایی به معصیت جوانان به سمت خود جذب کنیم؛ چرا که خدا در قرآن آورده است که اولین عقاب قوم معصیت کننده و بی ادب، کاستی روزی است، بنابراین اگر در جامعه ای جلوگیری از معصیت، محبوبیت را از بین ببرد در قدم اول باید منتظر کاستی رزق و روزی بود.
حجت الاسلام پناهیان افزود: من انتظار دارم که سیاست مداران این حرف را بزنند، چرا که آن ها بیشتر از والدین بر اخلاق جوانان مسلط و بر فرهنگ جامعه تأثیرگذار هستند، اما متأسفانه برخی سیاست مداران یکی از ابزارهای محبوبیت شان بی توجهی به معصیت جوانان است.
ارسال نظر