به گزارش پارس به نقل از مهر، سید مسعود شجاعی طباطبایی، رئیس خانه کاریکاتور و دبیر دهمین دوسالانه بین المللی کاریکاتور در مراسم اختتامیه دهمین دوسالانه کاریکاتور که شب گذشته، نهم تیرماه در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد گفت: دهمین دوسالانه بین المللی کاریکاتور تهران گرچه با تاخیر برگزار شد، اما با توجه به جایگاه ارزنده این جشنواره در دنیا تلاش شد تا علیرغم از دست دادن زمان، کیفیت ارائه آن لطمه نبیند.

وی افزود: این دوسالانه در حال حاضر یکی از معتبرترین رویدادهای هنری ایران و جهان محسوب می شود که در دنیای کاریکاتور، بعد از دو دهه برگزاری آن، به خوبی شناخته شده و زمینه ساز رشد کمی و کیفی کاریکاتور در ایران شده است. هنرمندان ایرانی از این رهگذر در تعاملی بین المللی و در رقابتی پرشور قرار می گیرند.

دبیر دوسالانه به ارائه آمار پرداخت و گفت: در این دوره شاهد حضور هنرمندان ۸۹ کشور جهان با ۳۲۰۰ اثر بودیم که سهم هنرمندان ایرانی در این بین ۱۷۲۶ اثر از ۴۸۴ نفر بود، در عین حال حضور پر تعداد هنرمندان کشورهای مختلف در این دوره حائز اهمیت است. ترکیه با ۵۶ هنرمند، برزیل با ۴۶ هنرمند و اندونزی با ۴۳ هنرمند بیشترین تعداد هنرمندان را بعد از ایران داشتند.

وی ادامه داد: با نگاهی اجمالی به آمار این دوسالانه درمی یابیم که این دوسالانه تا چه حد در رشد و گسترش کاریکاتور در ایران نقش داشته است. به عنوان مثال در اولین دوسالانه کاریکاتور تهران تعداد شرکت کنندگان ایرانی ۱۱۱ نفر با ۱۳۰ اثربود و شرکت کنندگان خارجی ۲۳۱ نفر با ۱۱۴۰ اثر از ۴۳ کشور دنیا را شامل می شدند. این در حالی است که بدانیم در حال حاضر سهم هنرمندان ایرانی از جوایز معنبر جهانی به طور متوسط دو جایزه در هر هفته است.

شجاعی طباطبایی به بخش های مختلف این دوسالانه اشاره کرد و گفت: دوسالانه کاریکاتور تهران در دهمین دوره خود در پنج بخش برگزار شد، در این دوره بخش طراحی کاراکتر با موضوع" گربه ایرانی" اضافه شد. علت اضافه شدن این بخش میان رشته، توجه به هنرمندان عرصه انیمیشن، کمیک استریپ و بازی های رایانه ای بود که در جشنواره هایی نظیر پویانمایی یا تصویرسازی از آنها غفلت شده است. در بخش موضوعی عنوان" خرافه پرستی" برای اولین بار در جهان کاریکاتور مطرح شد که وجود اشتراکات فکری در این بخش آن را نسبت به دوره های پیشین متمایز می کرد.

وی اشتراکات مردم دنیا در مورد خرافه پرستی را یکی از موضاعاتی دانست که در این دوسالانه نمود پیدا کرده و توضیح داد: مردم نقاط مختلف دنیا باورهای خرافی یا ضد آن را در مضامینی مشترک قبول دارند. موضوعات خرافی همچون رد نشدن از زیر نردبان، اعتقاد به شوم بودن گربه سیاه، اعتقاد به شگون شبدر چهارپر و اعتقاد به نحسی عدد سیزده از این جمله بود. نمادهای دیگری همچون کشتی تایتانیک به عنوان نماد بدشانسی و یا کف بینی، فال گیری و نعل اسب از جمله این موضوعات بودند.

دبیر دهمین دوسالانه کاریکاتور تهران کاریکاتور را هنری نامید که رسانه ای بی رقیب در دنیاست و در پایان گفت: کاریکاتور که با بیش از ۱۵۰ مسابقه سالانه و دو سالانه در جهان مطرح است، نقشی پیام رسان دارد که توانسته معانی ژرف و مفاهیم گسترده ای را در نقوش طنزآمیز و گویا در معرض دید انسان معاصر قرار دهد. در این رهگذر توجه جدی به این مسئله و به این پدیده در قالب دوسالانه بین المللی کاریکاتور تهران بسیار مهم و ارزنده است.