چرا بهتر است خون بندناف نوزاد را ذخیره کنید؟
مدیر عامل بانک خون بند ناف رویان به تشریح اقدامات انجام شده در این مرکز پرداخته و آخرین آمار نمونههای ذخیره شده در دو بانک عمومی و خصوصی خون بند ناف رویان، هزینههای ذخیره سازی، هزینههای نگهداری نمونههای خونی در بانکهای خصوصی و شش استان اول در زمینه ذخیره سلولهای بنیادی خون بند ناف را اعلام کرد.
به گزارش پارس به نقل از ایسنا، دکتر مرتضی ضرابی به ارائه پیشینه ای در خصوص استفاده از سلولهای بنیادی خون بندناف در درمان بیماری ها پرداخت و عنوان کرد: به دنبال تحقیقاتی که در زمینه سلولهای بنیادی انجام شد، دانشمندان همواره به دنبال این بودند که با توجه به موفقیت هایی که کسب کرده اند به منابع استحصال و استخراج سلول های بنیادی نیز دسترسی پیدا کنند، در همین راستا دانشمندان منابع مختلفی را مورد بررسی قرار دادند که از جمله آنها می توان به استخراج سلولهای بنیادی از مغز استخوان و خون بند ناف اشاره کرد.
وی با بیان اینکه خون بند ناف بیش از سایر منابع در دسترس بود گفت: بندناف که مملو از سلول های بنیادی است بعد از زایمان به عنوان یک زباله بیولوژیک دور ریخته می شد. از همین رو محققان به این نتیجه رسیدند که از این منبع برای فراهم کردن سلولهای بنیادی استفاده کنند.
وی اضافه کرد: علیرغم اینکه سلولهای بنیادی پتانسیل درمان ده ها بیماری را دارند اما باید گفت در حال حاضر بیشتر در زمینه درمان بیماری های خونی که منشا خونی دارند نظیر انواع سرطان های خون، کم خونی های مادرزادی، تالاسمی و نقص سیستم ایمنی به کار گرفته می شوند.
به گفته ضرابی، رویان در سال ۱۳۸۴ با همکاری سازمان گسترش اقدام به راه اندازی بانک خون بند ناف نمود.
مدیرعامل بانک خون بندناف رویان با بیان اینکه در حال حاضر این موسسه دارای بانک خصوصی و بانک عمومی خون بند ناف است عنوان کرد: از همین رو خانواده هایی که در آستانه تولد فرزند خود قرار دارند، می توانند خون بند ناف فرزندشان را پس از وضع حمل اهدا کنند.
وی درباره اهدای خون بندناف توضیح داد: زمانی که خانواده ها خون بندناف فرزندانشان را اهدا می کنند مالکیتی بر روی نمونه ندارند و همان گونه که سازمان انتقال خون نیز نمونه های ذخیره شده خود را به صورت رایگان در اختیار بیماران قرار می دهد، ما نیز موظف هستیم این نمونه های ذخیره شده در بانک عمومی را به صورت رایگان در اختیار بیماران نیازمند قرار دهیم. دولت و خیرین از بانک های خون بند ناف عمومی حمایت می کنند.
ضرابی با بیان اینکه اما در بانک های خصوصی و خانوادگی نمونه ها برای خود خانواده نگهداری می شود، اظهار کرد: می توان این نمونه را تا زمانی که خانواده ها تمایل دارند در بانک نگهداری کرد.
وی اضافه کرد: استاندارد جهانی برای ذخیره سازی خون بند ناف بین ۱۵ تا ۲۰ سال است، اما از نظر علمی بهترین زمان برای استفاده از سلولهای بنیادی خون بند ناف پنج سال اول نگهداری آن است.
مدیرعامل بانک خون بند ناف رویان در ادامه به اعلام آمار نمونه های ذخیره شده در این بانک پرداخت و گفت: در حال حاضر بیش از ۷۰۰۰ نمونه در بانک خون بندناف عمومی و بیش از ۳۵هزار نمونه در بانک خون بند ناف خصوصی ذخیره شده است و بنا داریم این آمار را تا پایان امسال به حدود ۴۵هزار نمونه برسانیم.
وی همچنین افزود: از نمونه های موجود در بانک خون بند ناف خصوصی تاکنون دو نمونه مورد استفاده قرار گرفته است که مربوط به بیماری های تالاسمی و سرطان خون بوده است. از نمونه های ذخیره شده در بانک خون بند ناف عمومی نیز یک نمونه مورد استفاده قرار گرفته است.
به گفته ضرابی، بیمارستان شریعتی به عنوان قطب پیوند سلول های بنیادی موفق شده است حدود ۳۵ پیوند را با موفقیت انجام دهد.
هزینه یک میلیون و ۴۰۰هزار تومانی ذخیره سازی خون بندناف در بانک خصوصی
مدیرعامل بانک خون بند ناف رویان در ادامه درباره هزینه های نگهداری نمونه های خونی در بانک های خصوصی گفت: هزینه ابتدایی ذخیره سازی نمونه خون بندناف حدود یک میلیون و ۴۰۰هزار تومان است و پس از آن خانواده ها باید سالانه ۱۰۰هزارتومان برای نگهداری این نمونه پرداخت کنند.
ضرابی در پاسخ به پرسشی درباره انصراف خانواده هایی که نمونه بند ناف خون نوزاد خود را در بانک خصوصی ذخیره کردند توضیح داد: اگر خانواده ای از ادامه ذخیره و نگهداری نمونه خون بند ناف نوزاد خود انصراف دهد می تواند نمونه را به بانک خون بند ناف عمومی اهدا کند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر رویان در ۲۳ استان دفاتر نمایندگی بانک خون بند ناف دارد، گفت: چگونگی اهدای نمونه های خون بند ناف در پایگاه اینترنتی بانک خون بند ناف ذکر شده است و علاوه بر این به مادر در بیمارستان اطلاعات لازم در این خصوص ارائه می شود تا در صورت تمایل خون بند ناف نوزاد خود را ذخیره و یا اهدا کند.
مدیرعامل بانک خون بند ناف رویان ضمن تاکید بر اینکه البته باید از سلامت مادر برای اهدا مطمئن شویم عنوان کرد: اگر مادر سابقه ابتلا به برخی از بیماری ها و یا مصرف برخی داروها را داشته باشد با او قراردادی در زمینه نگهداری نمونه در بانک خصوصی بسته نخواهد شد. علاوه بر این هر نمونه ای قابلیت فریزشدن ندارد به عنوان مثال طبق استاندارد باید حداقل ۶۰۰ میلیون سلول بنیادی در یک نمونه وجود داشته باشد تا بتوانیم آن را فریز و ذخیره کنیم.
شش استان اول در زمینه ذخیره سلول های بنیادی خون بند ناف
ضرابی در ادامه شش استان اول در زمینه ذخیره سلول های بنیادی خون بند ناف را به شرح زیر اعلام کرد: تهران در سال ۹۱ حدود ۴۰۰۰نمونه، اصفهان ۱۲۰۰ نمونه، خراسان ۱۰۰۰نمونه، فارس ۸۵۰ نمونه، خوزستان ۵۰۰ نمونه و مازندران ۴۷۰ نمونه را در بانک خون بندناف های خصوصی خود ذخیره و نگهداری کرده اند.
وی اضافه کرد: معمولا ۴۵ درصد از نمونه های ذخیره شده متعلق به استان تهران است و ۵۵ درصد مابقی به سایر شهرستان ها اختصاص دارد.
مدیرعامل بانک خون بند ناف رویان در ادامه به تبیین برنامه های آتی این مرکز پرداخت و گفت: توسعه فعالیت شرکت فناوری بن یاخته های رویان امکان ذخیره سازی سایر فرآورده ها نظیر پرده آمونیاتیک و سلول های بنیادی دیگری که می توان از بند ناف جدا کرد و ارتقای کیفی فعالیت ها از جمله برنامه های آتی این مرکز است که به صورت جدی دنبال خواهد شد.
وی اضافه کرد: همچنین در تلاش هستیم شرایط لازم را برای عضویت بانک خون بند رویان در شبکه جهانی خون بند ناف فراهم کنیم. در حال حاضر تنها بیمارستان شریعتی عضو شبکه جهانی خون بند ناف است.
راه اندازی دو شعبه برون مرزی بانک خون بند ناف در عمان و جمهوری آذربایجان
ضرابی در ادامه از توسعه شعب بانک خون بند ناف در خارج از کشور خبر داد و گفت: سال گذشته اولین شعبه برون مرزی بانک خون بند ناف در اربیل کردستان عراق افتتاح شد.
وی افزود: امیدواریم تا پایان سال جاری بتوانیم شعب بانک خون بند ناف رویان را در کشورهای عمان و جمهوری آذربایجان نیز راه اندازی کنیم به هر حال اقبال خانواده های کشورهای همجوار به دلیل سنخیت های فرهنگی و دینی با کشور ایران در این زمینه بالاست.
انتقاد از وزارت بهداشت برای عدم حمایت کافی از گسترش مراکز پیوند
وی ضمن انتقاد از وزارت بهداشت برای عدم حمایت کافی از گسترش مراکز پیوند در کشور عنوان کرد: در حال حاضر تعداد مراکز پیوند در کشور بسیار اندک است.
ضرابی در پایان افزود: البته سال گذشته بیمارستان محک، بیمارستان طالقانی، مرکز طبی کودکان، بیمارستان منتصریه مشهد، بیمارستان شهدای اصفهان و چند مرکز دیگر در سایر استان ها مراکز پیوندی راه اندازی کردند اما هنوز تعداد این مراکز کافی نیست.
ارسال نظر