کارنامه دو معاون و یک سرپرست معاونت فرهنگی
دولتهای نهم و دهم در کارنامه خود ۴۷۹ هزار و ۶۸۳ عنوان کتاب منتشر شده دارند که این میزان طی دوران معاونت محسن پرویز و بهمن دری و سرپرستی علی اسماعیلی وارد بازار نشر شده است.
به گزارش پارس به نقل از فارس، تا چند روز و ماهی دیگر پرونده دولت دهم نیز بسته می شود تا دولتی تازه نفس وارد گود شود.
این گزارش نگاهی دارد سلسه وار به دو دولت نهم و دهم و فعالیت نشر از سال ۸۴ تا ۸۸ و از ۸۸ تا ۹۱ تا بررسی کنیم میزان آثار منتشره در حوزه کتاب های چاپی در طی فعالیت این دولت را، ضمن اینکه ضعف در حوزه های کم کار هم شمرده می شود و نیم نگاهی هم به فعالیت تهرانی ها و شهرستانی ها در طی این ۸ سال خواهیم داشت. تمام آنچه به عنوان اعداد و ارقام در ذیل این مطلب ارائه می شود مستند و بر اساس آمار خانه کتاب است.
* دولت نهم از ۸۴ تا ۸۷؛ گوی سبقت را حوزه ترجمه از کودک و نوجوان ربود
بر اساس این گزارش برای ارائه اطلاعات دقیق در این گزارش « دولت نهم» طی بازه زمانی از تاریخ ۱/۱/۸۴ تا ۳۰/۱۲/۸۷ برای ارائه آمار نشر مورد توجه قرار گرفته است.
از اول فروردین ۸۴ تا ۳۰ اسفند ۸۷ مجموعا ۲۲۱۱۸۰ عنوان منتشر شده است که از این میان ۱۰۳۰۹۴ عنوان چاپ اولی، ۱۱۸۰۸۶ عنوان چاپ مجدد، ۱۷۲۶۱۵ تالیفی، ۲۷۹۳۱ عنوان در حوزه کودک و نوجوان، ۳۳۵۶۶ عنوان کمک درسی و آموزشی و ۴۸۵۶۵ عنوان متعلق به آثار ترجمه است.
البته نکته جالب در گزارش سهم انتشاراتی های تهرانی و شهرستانی است، در طی دولت نهم ۱۶۵۲۳۰ عنوان در تهران و ۵۵۹۵۰ عنوان از سوی شهرستانی ها چاپ و روانه بازار کتاب شده است.
* دولت دهم از ۸۸ تا ۹۱؛ افزایش نشر و تکاپوی بیشتر کمک درسی و آموزشی ها
بر اساس این گزارش برای ارائه اطلاعات دقیق در این گزارش « دولت دهم» طی بازه زمانی از تاریخ ۱/۱/۸۸ تا ۳۰/۱۲/۹۱ برای ارائه آمار نشر مورد توجه قرار گرفته است.
در طی این چهار سال آمار نشان می دهد که مجموعا ۲۵۸۵۰۳ عنوان اثرمنتشر شده است، که در این میان سهم آثار چاپ اولی ۱۳۱۲۴۷ و چاپ مجدد ۱۲۷۲۵۶ کتاب بوده است.
در همین ابتدای ارائه آمار در این دوره باید عنوان کرد که رشد ۱۵ درصدی و افزایش انتشار را شاهدیم اما ارقام جزئی تر در ذیل این مطلب می آید.
از میان ۲۵۸ هزار و ۵۰۳ اثر، ۲۰۵۶۳۳ عنوان تالیفی، ۵۲۸۷۰ عنوان ترجمه، ۳۶۸۳۰ عنوان کودک و نوجوان و ۲۹۴۲۵ عنوان شامل کتاب های کمک درسی و آموزشی بوده است.
البته یادآور می شود که در این ۸ سال بجز کودک و نوجوان و آموزشی تعدادی عنوان هم منتشر شده است.
* مجموعا از سال ۸۴ تا ۹۱ یعنی طی هشت سال؛ ناشران تهرانی پیشتاز
در طی هشت سال و از سال ۸۴ تا ۹۱ مجموعا ۴۷۹۶۸۳ عنوان اثر منتشر شده است که از این تعداد ۲۳۴۳۴۱ کتاب چاپ اولی، ۲۴۵۳۴۲ عنوان چاپ مجدد، ۳۷۸۲۴۸ عنوان تالیفی، ۱۰۱۴۳۵ عنوان ترجمه، ۶۴۷۶۱ اثر در حوزه کودک و نوجوان و در نهایت ۶۲۹۹۱ اثر در حوزه کمک درسی و آموزشی چاپ شده است.
طی این هشت سال ناشران تهرانی ۳۶۱۲۰۶ عنوان و شهرستانی ها ۱۱۸۴۷۴ عنوان منتشر کرده اند که نشان از پیشی گرفتن ناشران تهرانی در میزان نشر دارد.
* آمارها چگونه بود؟ کمی و کاستی در کدام حوزه نمایان است؟
بر اساس آنچه در قسمت فوق گزارش مشاهده می شود باید توجه ویژه به حوزه کودک و نوجوان صورت گیرد، همانگونه که رشدی اندک طی این هشت سال در حوزه کودک شاهد بودیم اما به همان نسبت هم در حوزه ترجمه پیش رفته ایم و از طرفی آثار تالیفی نشان از فعالیت بیشتر نویسندگان طی این بازه زمانی را نمایان می کند.
اما نکته مهم اینکه در هر دو بازه زمانی چهار ساله میزان آثار تالیفی و تجدید چاپ، رقابتی تنگاتنگ با یکدیگر داشته اند و به موازات هم گام در سالی دیگر نهاده اند.
این در حالی است که طی دو سال اخیر موضوع کاغذ در پیشانی تمامی اخبار فرهنگی قرار می گرفت و بعضا گلایه ها نه نشانه نقد بلکه جهت برون رفت از این گودال نابسامانی قیمت ها بود.
در دوره فعالیت و معاونت محسن پرویز، بهمن دری و سرپرستی علی اسماعیلی شاهد انتشار اخبار گوناگون بودیم که مهمترین آن در دوران دری بود که تعدادی از ناشران صراحتا لغو مجوز و برخی تعلیق شدند تا ضوابط همچنان طلایه دار قوانین نظر باشد.
* دو معاون و یک سرپرستی که در زمان آنها ۴۷۹۶۸۳ عنوان منتشر شده است
تب و تاب انتخابات این روزها برای هر وزیر و یا معاون یادآور ارائه کارنامه دوران فعالیت خود است، محمود احمدی نژاد رئیس دولت نیز تا چندی دیگر به همراه وزرای خود امور را به همکاران تازه نفس خود محول می کند تا فعالیت ها پیگیری شود، اما حوزه نشر طی دولت نهم و دهم فراز و فرود بسیار داشت.
« محسن پرویز» از سال ۱۳۸۵ با حکم محمدحسین صفارهرندی، وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی به سمت معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منصوب شد و تا دوم تیر ماه ۸۹ سکان معاونت را به از اولین فعالیت های پرویز در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی لغو یارانه کاغذ بود. او هدف از انجام این کار را اعطای یارانه به کتاب ها، به عوض ناشران، دانست.
پرویز در چهار دوره رئیس نمایشگاه بین المللی کتاب تهران بود و در دوران تصدی او، پس از دستور رئیس جمهور مبنی بر تغییر مکان نمایشگاه، نمایشگاه کتاب تهران به مصلای امام خمینی منتقل شد.
از جمله کارهای بنیادین وی در امور کتاب و کتابخوانی، در این مدت، برقراری جوایزی چون جلال آل احمد، گام اول، کتاب فصل احیا و تقویت دو جشنواره پروین اعتصامی و شعر فجر، برگزاری نخستین همایش شاعران ایران و جهان، تاسیس خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ، به عنوان تنها خبرگزاری تخصصی کتاب در ایران و جهان و بنیاد ادبیات داستانی و… بوده است.
در دوره مسئولیت او سه نفر مدیریت اداره کتاب را به عهده داشتند که پرویز دو نفر از آنها را به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی معرفی کرد: محمدعلی رمضانی و محمد اللهیاری فومنی. پیش از این دو نفر، مجید حمیدزاده عهده دار ریاست اداره کتاب بود که مدیریت او انتقادهای زیادی را برانگیخته بود.
پس از او « بهمن دری» در اوایل تابستان ۱۳۸۹به طور ناگهانی به عنوان جایگزین محسن پرویز در معاونت فرهنگی وزارت ارشاد معرفی شد که ناشناخته بودن وی در عرصه فرهنگی مورد انتقاد اهالی فرهنگ قرار گرفت.
اما در ۱۵ شهریور ۱۳۹۱ هم علی اسماعیلی به معاونت فرهنگی آمد و تا امروز به عنوان سرپرست فعال است.
ارسال نظر